Srbija

Kros medija izložba učeničkih radova Slobodne Zone Junior

Srbija

U subotu, 16. decembra od 18 do 20 časova u Kulturnom centru Reks biće organizovano javno vođenje kroz kros medija izložbu učeničkih radova nastalih kao rezultat turneje Putujućeg školskog bioskopa Slobodna zona Junior

Oko 500 srednjoškolca iz deset mesta u Srbiji je tokom novembra meseca imalo priliku da u okviru Putujućeg školskog bioskopa Slobodna zona Junior gleda angažovane filmove i učestvuje u radionicama medijske pismenosti gde su pod stručnim vođstom koautora programa bili ohrabreni da pronađu kreativan način da izraze sebe i svet oko sebe u medijskoj formi po sopstvenom izboru.

Srednjoškolski radovi u formi videa, foto stripa, fotografije i pesme – nastali nakon turneje ovog jedinstvenog školskog bioskopa biće predstavljeni u konceptu kros medija izložbe kroz koju će posetioce zajedno sa autorima i autorkama radova sprovesti koautori programa dr Aleksandar Vajzner i Vesna Štrbić.

Izložbu čine najzanimljiviji radovi učenika/ca, a 9 autora i autorki će za ovu priliku i doputovati u Beograd. Za posetioce izložbe biće organizovani moderirani razgovori sa autorima/kama ispred svakog od radova izloženih u formi pesme, fotografije i foto stripa, dok će video radovi biti predstavljeni u konceptu bioskopa sa razgovorima nakon svake projekcije.

Putujući školski bioskop Slobodna Zona Junior namenjen je srednjoškolcima i srednjoškolkama iz ekonomski najsiromašnijih sredina u Srbiji. Na na svojoj ovogodišnjoj turneji putujući bioskop je posetio Trgovište, Batočinu, Ivanjicu, Belu Palanku, Vlasotince, Priboj, Medveđu, Arilje, Prokuplje i Kuršumliju, i obuhvatio jedanaest različitih srednjih škola, od gimnazija do srednjih stručnih škola. Cilj projekta je da kod mladih razvije interesovanja za društveno angažovani film, da podstakne njihovu radoznalost i motiviše ih na kritičko sagledavanje medijskih sadržaja.

Program Slobodna zona Junior uspostavljen je 2006. godine sa namerom da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta, te da se putem primene angažovanih filmova u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog razmišljanja kod mladih ljudi, povećanju medijske pismenosti, tolerancije, te razbijanju predrasuda i stereotipa. Program se tokom godina širio, i danas obuhvata aktivnosti u osnovnoškolskoj, srednješkolskoj i visokoškolskoj nastavi, kao i vanškolske programe za srednjoškolce.

Projekat Putujući školski bioskop Slobodna Zona Junior sa kros medija izložbom učeničkih radova realizuje se uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Srbija

Završena Beogradska nedelja restorana sa posetom od 10.000 gostiju

Advertiser Serbia16. oktobra 2018.

Večernje novosti slave 65 godina postojanja

Advertiser Serbia16. oktobra 2018.

Drugo izdanje Putujućeg školskog bioskopa Slobodna Zona Junior

Advertiser Serbia16. oktobra 2018.

Sberbank Srbija: Štedi gde novac više vredi

Advertiser Serbia15. oktobra 2018.

Najbolja atletičarka sveta promoviše najbolje iz Srbije

Advertiser Serbia15. oktobra 2018.

Gajović: „Država treba da ima svoju novinsku agenciju“

Advertiser Serbia15. oktobra 2018.

NBA aplikacija ekskluzivno u Telenoru

Advertiser Serbia15. oktobra 2018.

Otvorene prijave za 5. FMCG Summit Beograd

Advertiser Serbia15. oktobra 2018.

4. MEDIA MARKET – Sajam informisanja, komunikacija i marketinga

Advertiser Serbia12. oktobra 2018.