Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] JANA SAVIĆ RASTOVAC, McCann Beograd: „U srcu svega stoji kreativnost i jasna misao, etika kojom se vodimo i svest da u rukama imamo veoma moćan zanat“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Jana Savić Rastovac, Executive Creative Director agencije McCann Beograd…Razgovor vodio Nenad Danilović

 
Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2020. godini

– Naša mantra kaže: „Kreativnost je jedini način da preživimo“. 2020. je predstavljala posebnu priliku da ovo i dokažemo.
Trudili smo se da budemo odgovorni partneri svim svojim klijentima, da pružimo podršku u izuzetno izazovnoj godini za biznis, da ponudimo valjane strateške i kreativne odgovore, da slušamo dobro i odgovorimo smisleno, ali i da svoj zanat stavimo u službu potreba organizacija, institucija i udruženja kojima je u ovoj godini bila neophodna prečica da se njihov glas čuje snažnije.

U nekoliko meseci pandemije, pro bono, kreirali smo kampanje „Lice VAN ulice“ za magazin Lice Ulice, da bismo pomogli prodaju magazina u karantinu, potom kampanju „Na ivici budućnosti“ za nesvakidašnje izdanje za Bitef festivala, osmislili koncept „Šta nas žulja?“ za inicijativu donošenja zakona o istopolnim zajednicama, koju je pokrenuo Beograd Prajd, u saradnji sa Beogradskom filharmonijom i u partnerstvu sa velikim domaćim brendovima realizovali kampanju „Muzika svuda“ i ispred svih, poslali u svet već dobro poznatu poruku „Hvala, doktori!“, na koju smo neizmerno ponosni.

Ova godina donela nam je prestižna priznanja: nagradu „Act responsible“ i Epica zlato, kao i nagrade New normal na ovogodišnjem Balcannes-u i festivalu Kaktus. Godinu smo završili kao agencija godine na UEPS-u.

Koristim priliku da se javno zahvalim svojim koleginicama i kolegama na solidarnom duhu i sjajnim idejama u celoj ovoj godini. Zadovoljstvo je biti deo ovakvog tima.

Dajte ocenu rezultata rada srpske advertajzing scene u 2020. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

– Svako od nas je u ovoj godini dao ono što je mogao.

U vremenu krize jasnije se vide naše vrednosti. Negde sam pročitala da hrabri postaju hrabriji, plašljivi plašljiviji, radoznali radoznaliji, oni sa izgovorima pronalaze nove.

Izdvojiću prvu ikada Vajber predstavu agencije Saatchi & Saatchi, za Pozorištance Puž, kao primer dobre kreative upotrebe medija.

Kako vidite ulogu advertajzing kreativaca u (sada već očiglednim) velikim promenama u savremenom privrednom sistemu (digitalizacija/robotizacija/veštačka inteligencija, urušavanje svetskog finansijskog sistema, pauperizacija i nestajanje srednje klase, nestajanje velikog broja zanimanja, propadanje malih i srednjih preduzeća i prevlast korporativnog sektora)? Slažete li se sa ocenom da advertajzing kreativci postaju blue-collar (plavi okovratnici, radnici) svetskog kapitalističkog sistema, što se već dešava sa koderima i programerima? U kom smeru će upotreba veštačke inteligencije u advertajzing svetu uticati na položaj agencijskih kreativaca?

– Živim u našoj industriji dovoljno dugo da me objave o novim revolucijama ne iznenađuju, a još manje plaše. Imali smo smrt televizijskog spota, potom smrt printa, pa digitalnu euforiju. Sve što pompezno dolazi zapravo je samo još jedan kanal za kretanje i stizanje do cilja dobre stare vanvremenske ideje.

Nove alate je važno da upoznamo, da neprestano učimo, da koristimo nove igračke, radoznali i otvoreni kao deca.

U srcu svega stoji kreativnost i jasna misao, etika kojom se vodimo i svest da u rukama imamo veoma moćan zanat: da pronađemo smislene uloge brendova u savremenom svetu, da pomerimo po neku planinu, utičemo na poneku promenu u društvu. Da damo smisao kodu i filteru.

Kakvi su trendovi u ponašanju oglašivača prema upotrebi kreativnih potencijala u domaćim agencijama?

– Mislim da je pomak spor ali vidljiv.

Ključ je u odnosu poverenja između klijenta i agencije, a za to je potrebno vreme. Kao u prijateljstvu, potrebno je da stvorimo neki zajednički doživljaj, neku uspomenu, da podelimo uspeh i da se zajednički radujemo svakoj sledećoj kampanji, u čvrstom uverenju da smo na tom putu svi na jednoj strani.

Sa našim dugogodišnjim klijentima, kakvi su Coca-Cola ili Bambi i sa novim partnerima poput Beograd prajda, kreirali smo neke, za nas veoma važne kampanje, koje su u isto vreme kompleksne, hrabre i gurkaju napred granice sigurnosti u komunikaciji.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2020.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

IKEA je lansirala „BuyBackFriday“, ideju otkupa polovnog nameštaja od svojih kupaca, za mene najbolji primer održive kreativnosti i inovativnog angažovanja brenda u ekonomiji deljenja.

Burger King i “Moldy Whopper” protresli su FMCG kategoriju i pružili drugačiji pogled na konzervativni kod u komunikaciji hrane i pića.

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u 2021?

– Svima želim dobro fizičko i mentalno zdravlje. Klijentima želim da svoje agencije drže blizu sebe, a kolegama želim entuzijazam i veru da kao industrija možemo da učinimo ovaj svet boljim mestom za sve nas.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Studiu Sonda Zlato na BalticBest-u!

Advertiser Serbia23. septembra 2021.

Kako smo napravili „hajp“ oko povratka u školu?

Advertiser Serbia15. septembra 2021.

Preminuo Miloje Sekulić, jedan od pionira digitalnog PR-a i konsaltinga u Srbiji

Advertiser Serbia14. septembra 2021.

V+O otvara novu kancelariju u Severnoj Makedoniji i širi svoje prisustvo u Jugoistočnoj Evropi

Advertiser Serbia14. septembra 2021.

DIRECT MEDIA OBELEŽAVA JUBILEJ: Dvadeset godina gradimo tržište advertajzinga

Advertiser Serbia6. septembra 2021.

New Moment pokrenuo kampanju za spas hrane

Advertiser Serbia2. septembra 2021.

Upoznaj novi ukus – savršeni mix voća, čokolade i Plazme

Advertiser Serbia27. avgusta 2021.

Prestižna dizajnerska Red Dot nagrada Studiu Sonda za kampanju koja je dokazala da mala lokalna biblioteka može da postane velika: 100% COVID FREE PUTOVANJE

Advertiser Serbia12. avgusta 2021.

DANIEL ACKERMANN: „Reorganizacija Degordiana nam omogućava da imamo mnogo kompleksnije usluge, mnogo veću kvalitetu, skalabilnost i znanje“

Advertiser Serbia10. avgusta 2021.

Studio Sonda za KING sladolede dizajnirao sva nova pakovanja i prateću #breaKINGrules regionalnu kampanju

Advertiser Serbia10. avgusta 2021.

Top 5 SRPSKIH Youtuber-a ovog leta

Advertiser Serbia4. avgusta 2021.

Nova kampanja kompanije Alma Quattro #LicaOvogGrada

Advertiser Serbia28. jula 2021.

UM Impact Day u znaku solidarnosti

Advertiser Serbia27. jula 2021.

Kako je Señor brendirao ceo Poluotok?

Advertiser Serbia20. jula 2021.

Modulee: Señor lansirao novi modularni branding!

Advertiser Serbia15. jula 2021.