Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2019/20] NEBOJŠA KRIVOKUĆA, Communis DDB Beograd: „Raduju nas Effie nagrade koje Communis osvaja“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Nebojša Krivokuća, Kreativni Direktor agencije Communis DDB Beograd…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2019. godini

Communis je u ovu godinu ušao na krilima jedne neobične novogodišnje akcije tokom koje smo 1145 lajkova „pretvorili“ u 1145 kilograma hrane za azile za nezbrinute životinje. I srce nam je bilo puno. Ta dobra vibracija sa početka godine i (u našoj agenciji uvek prisutan) pozitivan stav prema svim izazovima nosili su nas tokom 2019. Radili smo na velikom broju projekata za velike klijente i različite brendove, i uspeli da nadmašimo očekivanja u svim segmentima posla, od operativnog dela do kreativnog.

Realizovali smo mnoge ideje na koje smo ponosni: od neobičnih OOH formata do dizajna ambalaže, od inovativnih digitalnih aktivacija do izuzetno uspelih BTL događaja. Rad na tim projektima je dokazao da su naši partneri-klijenti više nego ikada raspoloženi za novi način promišljanja medija koje koristimo u komunikaciji i drugačiji dijalog sa ciljnim grupama, što je ohrabrujuće. Kada sve saberemo: imamo razloga da budemo zadovoljni, imamo osnovu da budemo još bolji u 2020.

Dajte ocenu rezultata rada srpske advertajzing scene u 2019. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

Izdvojiti najbolje je nemoguće bez uvida u rezultate tih kampanja. Da li je neka kampanja dovela do promene u stavovima ili u ponašanju onih sa kojima smo komunicirali? Da li je povećana prodaja? Moramo znati i to da bismo davali ocene.

Sada imamo toliko alata, različitih modela istraživanja i načina da procenjujemo kvalitet kampanja i vreme da napustimo taj „(ne)dopada mi se“ metod.

Iz tog razloga nas raduju Effie nagrade koje Communis osvaja, i zato čestitam svim kolegama koji su u 2019. realizovali kampanje koje su bile efikasne. Naravno, čestitam i svima koji su radili na kampanjama koje razbijaju predrasude u Srbiji i trude se da je menjaju na bolje.

Ocenite svoj ekonomski položaj i ugled u društvu. Navedite faktore poboljšanja ekonomskog i društvenog položaja i ugleda agencijskih kreativaca u Srbiji.

– Ugled se u ovoj struci stiče kao i u svakoj drugoj profesiji.

Ukoliko znate da slušate i vidite problem, znate da izaberete novi lepak za đon koji je efikasniji i sve vreme imate normalan odnos prema ceni svog rada – vaša obućarska radnja će imati mnogo zadovoljnih mušterija.

U našoj struci nije ništa drugačije. A ekonomski i društveni položaj naše struke je tesno vezan za stanje na tržištu i društvene okolnosti u Srbiji. Samim tim – odgovor na to pitanje zahteva mnogo veći prostor.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2019.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Pregled nagrađenih radova na svetskim festivalima jasno govori da su brendovi i industrija komunikacija u proteklih nekoliko godina u potpunosti osvestili moć koju poseduju i ulogu koje imaju u društvu. Ukoliko posmatramo taj fenomen globalno – uzmimo kao primer neke od pobednika sa ovogodišnjeg Eurobesta: „Pay it forward“ za Big Issue, „The Tampon Book“, „Carbon Limit Credit Card“ za Doconomy – sve to su primeri sjajnih kampanja kojima brendovi menjaju svet na bolje – igrajući istovremeno i na „good cause„, ali i na direktno nagrađivanje potrošača za saučešništvo u zajedničkoj borbi. Sličan primer je bio i na ovogodišnjoj Balcannes smotri – a to je projekat „Boranka“ iz Hrvatske. Ipak, „Burn Racist Giga„, genijalna ideja za eliminaciju desničarskih trolova sa interneta mi je lični favorit za 2019: jednostavna a drska ideja, realizacija oslonjena na mogućnosti tehnologije, usmerena ka pravednom cilju – na jednom mestu se našlo sve što volim u ovom poslu. Nadam se da će se u 2020. barem pet takvih ideja poroditi i u ovom regionu, i neka nam je sa srećom u toj borbi.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] FUTURA DDB: „68 kg“ za SPAR

Advertiser Serbia21. aprila 2021.

Kontrolni zadatak za sve osim za decu

Advertiser Serbia20. aprila 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] SAATCHI & SAATCHI SKOPJE: „Xmas 2020″ za MAKEDONSKI TELEKOM i CRNOGORSKI TELEKOM

Advertiser Serbia18. aprila 2021.

LJUBICA VUKČEVIĆ, DIRECT MEDIA United Solutions: „Direct NEURO nam pruža priliku da razumemo potrošača na jedan sasvim novi i mnogo precizniji način“

Advertiser Serbia15. aprila 2021.

Zlatiborac klopa sa zvezdama

Advertiser Serbia14. aprila 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] FUTURA DDB: „Karantinski turist“ za MÖMAX

Advertiser Serbia14. aprila 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Highlife“ za LEDO i FRIKOM

Advertiser Serbia9. aprila 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] MCCANN SARAJEVO: „Tuborg Challenge“ za CARLSBERG

Advertiser Serbia8. aprila 2021.

Pokret podrške žrtvama seksualnog nasilja “Kad budeš bila spremna” preplavio društvene mreže

Advertiser Serbia7. aprila 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] APRIORI WORLD: „Digitalna prava u hrvatskom Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima“ za ZAPRAF

Advertiser Serbia6. aprila 2021.

Bingo grupacija akvizirala marketinšku agenciju Via Media

Advertiser Serbia5. aprila 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] PUBLICIS SKOPJE: „Zaedno za ubavo, za nas!“ za SKOPSKO

Advertiser Serbia2. aprila 2021.

Lansirana nova ANNO DOMINI kolekcija

Advertiser Serbia1. aprila 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] DIALOG KOMUNIKACIJE: „Biraj Zeleno“ za Nestlé Adriatic

Advertiser Serbia1. aprila 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] AGENCIJA 101: „Ana Roš i Tuš“

Advertiser Serbia31. marta 2021.