Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2018/19] IVAN TUŠEK, Degordian: „Treba se odmaknuti od klasičnog advertisinga gdje se veliki budžeti lupaju isključivo u TV kampanje…Velika ideja je potrebnija nego ikad“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Ivan Tušek, Head of Content & Creative Strategy agencije Degordian…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2018. godini

Mislim da je iza nas vrlo kreativno-produktivna godina.

Radili smo na kampanjama za neke od najvećih regionalnih kompanija kao što su Zagrebačka pivovara (Ožujsko pivo), Adria Snack Company (Čipi Čips) i Violeta. Za Ožujsko pivo smo uoči Svjetskog nogometnog prvenstva napravili kampanju koja je započela online u obliku website-a, a završila offline u obliku knjige koja je došla i do naše reprezentacije, za Čipi Čips smo osmislili i producirali prvu hrvatsku animiranu YouTube seriju, a za Violetu napravili svoje prve TV reklame. Mislim da smo kroz te, i brojne druge, projekte dali solidan doprinos hrvatskom advertisingu u 2018., ali uvijek može bolje. :)

Dajte ocenu rezultata rada hrvatske advertajzing scene u 2018. godini…Izdvojite najbolje kampanje u Hrvatskoj, uz obrazloženje

Smatram da je hrvatska scena u 2018. godini napravila dobar posao.
Smatram da ideje iza kampanja poput Boranke (Imago Ogilvy) i Veliki hrvatski naivci (Señor) zaslužuju priznanje ne samo na regionalnim, već i na svjetskim advertising festivalima. Kod ovih kampanja mi se sviđa što su inspirirane onime što nas okružuje, hrvatskom svakodnevicom i hrvatskim problemima, kao što su u ovom slučaju požari na obali i needuciranost o korištenju interneta. Tijekom prošle godine našlo se još kampanja inspiriranih tragikomičnim događajima koji nas okružuju. Tu mi je super što je ta inspiracija pretočena u, na trenutke dirljivu, na trenutke humorističnu, ali prije svega emocionalnu poruku koja će ostaviti barem mali trag na svima koji je čuju.

Advertising nije tu da mijenja ljudima živote, ali uz ovakve kampanje pomisliš da to i nije toliko nemoguće.

Ukoliko smatrate da je potrebno poboljšanje kreativnosti advertajzing scene u Hrvatskoj, dajte svoje mišljenje i predloge oko toga

Smatram da se treba odmaknuti od klasičnog advertisinga gdje se veliki budžeti lupaju isključivo u TV kampanje. Mislim da je velika ideja potrebnija nego ikad.

Kad kažem “velika ideja”, mislim na priču koja se može izdići iznad svih kanala i za koju se ljudi kasnije neće sjećati jesu li je vidjeli na TV-u, pored ceste, dok su surfali internetom, čitali novine ili pak pričali s kolegama. Dobra kampanja ima sposobnost započeti svoj život na bilo kojem kanalu, a da tijekom cijelog svog trajanja bude kreativna i učinkovita.
Također, proteklih godina smo znali gledati kampanje koje nisu utemeljene u zdravom razumu. Insight ne smije biti nahođenje pojedinca, nego utemeljen u podacima. Predaleko smo odmakli u 21. stoljeću da ne bismo koristili podatke koje poduzeća imaju o svojim kupcima. Tko te podatke nema, tako i tako im nije mjesto na modernom tržištu.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2018.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

Izdvojio bih sljedeće:
Apple – Welcome Home. Fantastično audio-vizualno iskustvo, godišnji odmor za oči i uši. Spike Jonze u punom elementu i bonus pop kulture bodovi za korištenje glazbe Andersona Paaka i FKA twigs kao glavne glumice/plesačice.
Nike – Nothing Beats a Londoner. Obožavam produkciju i stil Nike-ovih spotova. Uvijek isti glas branda i emocija koju ostavljaju. Vrhunska produkcija, tempo spota i odličan copy.
New York Times – The Truth Is Worth It. NYT doživljava renesansu u doba kad često čujemo “print je mrtav”. Preselili su većinu svog poslovanja online i sad se mogu pohvaliti nikad većim brojem pretplatnika i čitatelja, nemalim dijelom zbog aktivnosti koje inspiriraju kampanju poput ove.

Uputite poruku svojim kolegama kreativcima iz industrije sa ciljem poboljšanja nivoa kreativnosti i poruku oglašivačima s ciljem poboljšanja saradnje sa kreativnim agencijama

Za kreativce:
Jedan dobar post na digitalnim kanalima nije kampanja. Potrebno je kontinuirano raditi na strategiji digitalnih kanala i njihovoj integraciji s tradicionalnim kanalima oglašavanja. Podjela na offline i online danas više nema smisla, sve je online. Što prije to svi shvate i krenu kampanje raditi integrirano, to će nam rješenja biti kreativnija.

Za oglašivače:
Netko je rekao da kampanja neće biti dobra ako prije pokretanja nismo morali pričati s pravnom službom. S obzirom da se slažem s tim, moja bi poruka za oglašivače bila: “Usudite se riskirati.” :)

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

PIONIRI pobedili u četiri od devet kategorija na IAB Mixx Awards 2019

Advertiser Serbia19. maja 2019.

Ovation BBDO, Popular, Nikola Majdak i Ana Nedeljković dobitnici Mixx Awards Grand Prix-a

Advertiser Serbia18. maja 2019.

WAVE X: Remix Kultura – Koliko imamo poverenja na internetu?

Advertiser Serbia17. maja 2019.

Drugi dan Digital Day konferencije: Oko 40 odsto klijenata ne veruje agencijama

Advertiser Serbia17. maja 2019.

Održan prvi dan Digital Day konferencije: Tržište digitalnog oglašavanja poraslo za četvrtinu u odnosu na prošlu godinu

Advertiser Serbia16. maja 2019.

DIRECT MEDIA AKADEMIJA najavljuje gostovanja specijalnih gostiju: DRAGAN BJELOGRLIĆ 30. maja u Madlenijanumu!

Advertiser Serbia15. maja 2019.

Obezbedite svoje mesto na dodeli EFFIE nagrada

Advertiser Serbia15. maja 2019.

Proglašeni pobednici YOUNG LIONS SRBIJA za 2019: Jer ja tako kažem nije argument

Advertiser Serbia15. maja 2019.

BOJAN MUSULIN na DIRECT MEDIA AKADEMIJI: Revolucija muzičkog biznisa

Advertiser Serbia15. maja 2019.

MCCANN BEOGRAD i MASTERCARD® u kampanji za istinske superheroje

Advertiser Serbia14. maja 2019.

ORANGE STUDIO: Partnerstvo sa kompanijom ALMA QUATTRO predstavlja jednu od onih saradnji bez kojih nikada ne bismo mogli da budemo ono što jesmo

Advertiser Serbia14. maja 2019.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2018/19] IGOR MLADINOVIĆ, Imago Ogilvy: „Kreativnost u oglašavanju nije jednosmjerna cesta“

Advertiser Serbia14. maja 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] MCCANN BEOGRAD i UM BEOGRAD: „Znate od koga kupujete“ za MAXI (Delez Srbija)

Advertiser Serbia13. maja 2019.

Early Bird kotizacije za devetu BRENDING KONFERENCIJU možete uloviti još do nedelje 12. maja

Advertiser Serbia10. maja 2019.

RAVID KUPERBERG na DIRECT MEDIA AKADEMIJI: „Mindscapes kreativni alati su zrak svetlosti u mračnoj sobi“

Advertiser Serbia9. maja 2019.