Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2018/19] IVAN TUŠEK, Degordian: „Treba se odmaknuti od klasičnog advertisinga gdje se veliki budžeti lupaju isključivo u TV kampanje…Velika ideja je potrebnija nego ikad“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Ivan Tušek, Head of Content & Creative Strategy agencije Degordian…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2018. godini

Mislim da je iza nas vrlo kreativno-produktivna godina.

Radili smo na kampanjama za neke od najvećih regionalnih kompanija kao što su Zagrebačka pivovara (Ožujsko pivo), Adria Snack Company (Čipi Čips) i Violeta. Za Ožujsko pivo smo uoči Svjetskog nogometnog prvenstva napravili kampanju koja je započela online u obliku website-a, a završila offline u obliku knjige koja je došla i do naše reprezentacije, za Čipi Čips smo osmislili i producirali prvu hrvatsku animiranu YouTube seriju, a za Violetu napravili svoje prve TV reklame. Mislim da smo kroz te, i brojne druge, projekte dali solidan doprinos hrvatskom advertisingu u 2018., ali uvijek može bolje. :)

Dajte ocenu rezultata rada hrvatske advertajzing scene u 2018. godini…Izdvojite najbolje kampanje u Hrvatskoj, uz obrazloženje

Smatram da je hrvatska scena u 2018. godini napravila dobar posao.
Smatram da ideje iza kampanja poput Boranke (Imago Ogilvy) i Veliki hrvatski naivci (Señor) zaslužuju priznanje ne samo na regionalnim, već i na svjetskim advertising festivalima. Kod ovih kampanja mi se sviđa što su inspirirane onime što nas okružuje, hrvatskom svakodnevicom i hrvatskim problemima, kao što su u ovom slučaju požari na obali i needuciranost o korištenju interneta. Tijekom prošle godine našlo se još kampanja inspiriranih tragikomičnim događajima koji nas okružuju. Tu mi je super što je ta inspiracija pretočena u, na trenutke dirljivu, na trenutke humorističnu, ali prije svega emocionalnu poruku koja će ostaviti barem mali trag na svima koji je čuju.

Advertising nije tu da mijenja ljudima živote, ali uz ovakve kampanje pomisliš da to i nije toliko nemoguće.

Ukoliko smatrate da je potrebno poboljšanje kreativnosti advertajzing scene u Hrvatskoj, dajte svoje mišljenje i predloge oko toga

Smatram da se treba odmaknuti od klasičnog advertisinga gdje se veliki budžeti lupaju isključivo u TV kampanje. Mislim da je velika ideja potrebnija nego ikad.

Kad kažem “velika ideja”, mislim na priču koja se može izdići iznad svih kanala i za koju se ljudi kasnije neće sjećati jesu li je vidjeli na TV-u, pored ceste, dok su surfali internetom, čitali novine ili pak pričali s kolegama. Dobra kampanja ima sposobnost započeti svoj život na bilo kojem kanalu, a da tijekom cijelog svog trajanja bude kreativna i učinkovita.
Također, proteklih godina smo znali gledati kampanje koje nisu utemeljene u zdravom razumu. Insight ne smije biti nahođenje pojedinca, nego utemeljen u podacima. Predaleko smo odmakli u 21. stoljeću da ne bismo koristili podatke koje poduzeća imaju o svojim kupcima. Tko te podatke nema, tako i tako im nije mjesto na modernom tržištu.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2018.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

Izdvojio bih sljedeće:
Apple – Welcome Home. Fantastično audio-vizualno iskustvo, godišnji odmor za oči i uši. Spike Jonze u punom elementu i bonus pop kulture bodovi za korištenje glazbe Andersona Paaka i FKA twigs kao glavne glumice/plesačice.
Nike – Nothing Beats a Londoner. Obožavam produkciju i stil Nike-ovih spotova. Uvijek isti glas branda i emocija koju ostavljaju. Vrhunska produkcija, tempo spota i odličan copy.
New York Times – The Truth Is Worth It. NYT doživljava renesansu u doba kad često čujemo “print je mrtav”. Preselili su većinu svog poslovanja online i sad se mogu pohvaliti nikad većim brojem pretplatnika i čitatelja, nemalim dijelom zbog aktivnosti koje inspiriraju kampanju poput ove.

Uputite poruku svojim kolegama kreativcima iz industrije sa ciljem poboljšanja nivoa kreativnosti i poruku oglašivačima s ciljem poboljšanja saradnje sa kreativnim agencijama

Za kreativce:
Jedan dobar post na digitalnim kanalima nije kampanja. Potrebno je kontinuirano raditi na strategiji digitalnih kanala i njihovoj integraciji s tradicionalnim kanalima oglašavanja. Podjela na offline i online danas više nema smisla, sve je online. Što prije to svi shvate i krenu kampanje raditi integrirano, to će nam rješenja biti kreativnija.

Za oglašivače:
Netko je rekao da kampanja neće biti dobra ako prije pokretanja nismo morali pričati s pravnom službom. S obzirom da se slažem s tim, moja bi poruka za oglašivače bila: “Usudite se riskirati.” :)

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Istorija razvoja OOH oglašavanja u Srbiji #1: Reklama u doba kraljeva čokolade

Advertiser Serbia19. jula 2019.

Danijela Čavlović novo pojačanje seniorskog tima agencije Komunikacijski laboratorij

Advertiser Serbia19. jula 2019.

Predstavljen preliminarni program Festivala GOLDEN DRUM 2019

Advertiser Serbia18. jula 2019.

Otvorene prijave za program AcademIAA

Advertiser Serbia17. jula 2019.

Investicije u oglašavanje u Srbiji i zemljama regiona će rasti u narednim godinama

Advertiser Serbia16. jula 2019.

Mladi kreativci u saradnji sa UNICEF-om obeležavaju 30 godina Konvencije o pravima deteta

Advertiser Serbia9. jula 2019.

Zenith: Usporava se rast online oglašavanja

Advertiser Serbia9. jula 2019.

Festival GOLDEN DRUM ponovo sarađuje sa MSL Group

Advertiser Serbia8. jula 2019.

Osmi BalCannes vrednovaće najbolje agencijske projekte iz osam zemalja regiona

Advertiser Serbia8. jula 2019.

HURA za svet jednakih mogućnosti

Advertiser Serbia5. jula 2019.

GOLDEN DRUM predstavlja još tri predavača ovogodišnjeg izdanja festivala

Advertiser Serbia4. jula 2019.

Mali oglasi velike podrške

Advertiser Serbia3. jula 2019.

Autorski članak ANE ROLAND, Represent Communications: Šta je novo u oglašavanju banaka?

Advertiser Serbia1. jula 2019.

SLAVOJ ŽIŽEK, jedan od najistaknutijih javnih intelektualaca poslednjih decenija biće predavač na predstojećem GOLDEN DRUM-u

Advertiser Serbia28. juna 2019.

Raspevani intervju pobednice DIVNE PEŠKIR: Zlatni V(RAB)AC za McCann Beograd i “Vitaklince“

Advertiser Serbia28. juna 2019.