Analize

Koliko Kopaonik Biznis Forum opravdava epitet „srpskog Davosa“?

Analize

Ovogodišnji Kopaonik biznis forum održan je od 3. do 6. marta, a tokom četiri dana organizovano je 27 panela sa preko 160 govornika, tri plenarne sesije i šest specijalnih događaja

 

Centralna tema ovogodišnjeg Foruma bila je “Srbija 10 godina posle velike recesije: Snažan rast kao imerativ”. Osim analize domaće ekonomije, na KBF govorilo se i o startapovima, ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana, inovacijama i preporukama za razvoj biznisa u Srbiji.

Mesto susreta svih imena koja nešto znače u srpskoj ekonomiji i biznisu, vreme kada ljubitelji ekonomskih, bankarskih i finansijskih tema s nestrpljenjem iščekuju nove naslove i novinske izveštaje, prilika za promociju državnih zvaničnika i predstavljanje novih tendencija u ekonomskoj politici – sve to bi se moglo sažeti u ono što Biznis forum na Kopaoniku predstavlja.

Pored toga, Kopaonik biznis forum je u javnosti i medijima odavno poznat kao “srpski Davos”. Ovaj epitet dobio je upravo zbog toga što se na njemu, baš kako i na Davosu u Švajcarskoj, na panelima, plenarnim sesijama, specijalnim događajima i obraćanjima pokreću dijalozi, rasprave, širi se znanje i razmenjuju mišljenja koja postaju svojevrsni putokazi u kom smeru će se kretati ekonomska politika i šta će biti ciljevi u godini koja predstoji.

Konstantni rast medijskog izveštavanja o „srpskom Davosu“

Uz pomoć start up kompanije Digital Element analizirano je koliko je javnosti interesantna tema Kopaonik biznis foruma, ali i koje su zajedničke tačke medijskog izveštavanja švajcarskog i srpskog Davosa.

Dobijeni podaci pokazuju da se mediji sve više interesuju za ovaj događaj. Naime, u 2016. godini je zabeležen porast objava od 45 odsto, da bi se u 2017. procenat medijske vidljivosti povećao za čak 78 odsto. U prethodnoj, 2018. godini broj objava bio je uvećan za 47 odsto, dok statistika za ovogodišnji forum, zaključno sa 7. martom ove godine, nagoveštava novo poboljšanje medijske prisutnosti.

Top teme ovogodišnjeg Kopaonik Biznis Foruma

 

Kada su u pitanju medijski najzastupljenije teme KBF, nesumnjivo je fokus bio na učešću domaćih predstavnika vlasti, pa je tako najveći broj objava bio posvećen Ani Brnabić koja je otvorila ovogodišnji Forum, kao i Siniši Malom, ministru finansija koji je bio jedan od govornika.

Pored učešća političara, značajan medijski prostor okupirale su i teme poput sve veće uloge startapova, ekspanzije digitalne transformacije i uspon kreativne industrije u Srbiji. Vesti o ovim temama su ujedno na društvenim mrežama izazvale najveće virale: veliki broj komentara, šerova i pozitivnih reakcija.

Političari u fokusu medijskog izvešatavanja o srpskom i švajcarskom Davosu

Ukoliko uporedimo najzatupljenije medijske teme foruma na Kopaoniku sa glavnim tačkama izveštavanja o Ekonomskom samitu u Davosu, dolazimo do zaključka da je fokus isti – političari su u oba slučaja „bacili senku“ na sve ostale teme, i njihovo prisustvo ovim događajima predstavljalo je uvertiru gotovo svake druge zabeležene vesti.

U prilog tome svedoči podatak da se u 50% vesti o ovogodišnjem skupu u Davosu već u samom naslovu pominje prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i da su „goruće teme“ poput Bregzita i venecuelanskog pitanja gotovo izostale u medijskom izveštavanju.

Pokretačke ideje Kopaonika i Davosa

Ipak, bez obzira na činjenicu da su mediji prilikom izveštavanja o samitu na Kopaoniku i skupu u Davosu u najvećoj meri opredeljeni da akcentuju prisustvo nekih od najviših državnih zvaničnika, značaj koji ova dva foruma ostvare je neosporan.

Podaci Digital Elementa pokazali su da su teme pokrenute na prošlogodišnjem KBF zapravo bile one koje su kasnije tokom godine bile u najvećoj meri eksploatisane na domaćim portalima.

Jedna od centralnih tema Foruma iz 2018. bila je DIGITALNA TRANFORMACIJA, odnosno digitalizacija uopšte. Podaci Digital Elementa pokazali su da se u godini nakon Foruma 2018. broj vesti o digitalizaciji na domaćim online portalima povećao za 27 odsto.

Takođe, Kopaonik biznis Forum je tokom prošlogodišnjeg okupljanja prvi put akcenat stavio na KREATIVNOJ INDUSTRIJI. Iako je reč o najbrže rastućoj grani industrije, koja je od 2014. do 2016. godine zabeležila rast veći od 30 odsto, u Srbiji se o njoj pre KBF 2018. u online medijima pisalo 30% manje nego u mesecima nakon Foruma. O povećanju svesti o ovoj vrsti ekonomije nakon Foruma svedoči i podatak da se sam termin „kreativna industrija“ u online medijima u periodu mart 2018 – februar 2019. pomenuo čak 37 puta više nego u godini pre.

Sa druge strane, kada je u pitanju „moć“ Davosa, ono se svakako ogleda u inicijativi ka što hitnijem rešavanju ključnih, globalnih tema, kao to su klimatske promene, problem migracija i borba protiv siromaštva. Davos je, takođe, otvorio vrata sve aktuelnijim tehnološkim tematikama – društvenoj transformaciji, brzom razvoju u medicini, mentalnom zdravlju, robotici, veštačkoj inteligenciji i digitalizaciji.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Analize

Rojtersov godišnji izveštaj: Facebook manje popularan, ali i dalje najvažniji za širenje vesti; Rastu Instagram i WhatsApp

Advertiser Serbia17. juna 2019.

Najpopularnije reklame na YouTube-u u periodu između dva Kanska festivala

Advertiser Serbia17. juna 2019.

Amazon prestigao Google i postao vodeći globalni brend

Advertiser Serbia13. juna 2019.

Koliko smo bili društveno odgovorni u prvom kvartalu ove godine?

Advertiser Serbia11. juna 2019.

Microsoft najvrednija kompanija u SAD, premašio bilion dolara

Advertiser Serbia11. juna 2019.

Sedmično kretanje gledanosti TV programa do juna 2019

Advertiser Serbia6. juna 2019.

Brendovi i društvene mreže

Advertiser Serbia5. juna 2019.

Evrovizija – koja država je bila pobednik na društvenim mrežama?

Advertiser Serbia27. maja 2019.

Oko 19,3 miliona gledalaca pratilo finale „Igre prestola“

Advertiser Serbia21. maja 2019.

Sedmično kretanje gledanosti TV programa u prva četiri meseca 2019

Advertiser Serbia13. maja 2019.

Krizni PR i digitalna analitika

Advertiser Serbia8. maja 2019.

Alibaba najvredniji kineski brend

Advertiser Serbia8. maja 2019.

Srbija na 13. mestu u svetu po broju sajber napada koji dolaze sa interneta – svaki treći korisnik interneta bio izložen napadu

Advertiser Serbia7. maja 2019.

10 najgledanijih reklama na YouTube-u u prvom kvartalu 2019

Advertiser Serbia22. aprila 2019.

Rolex četvrtu godinu zaredom proglašen za najugledniju svetsku kompaniju

Advertiser Serbia18. aprila 2019.