Analize

Koliko Kopaonik Biznis Forum opravdava epitet „srpskog Davosa“?

Analize

Ovogodišnji Kopaonik biznis forum održan je od 3. do 6. marta, a tokom četiri dana organizovano je 27 panela sa preko 160 govornika, tri plenarne sesije i šest specijalnih događaja

 

Centralna tema ovogodišnjeg Foruma bila je “Srbija 10 godina posle velike recesije: Snažan rast kao imerativ”. Osim analize domaće ekonomije, na KBF govorilo se i o startapovima, ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana, inovacijama i preporukama za razvoj biznisa u Srbiji.

Mesto susreta svih imena koja nešto znače u srpskoj ekonomiji i biznisu, vreme kada ljubitelji ekonomskih, bankarskih i finansijskih tema s nestrpljenjem iščekuju nove naslove i novinske izveštaje, prilika za promociju državnih zvaničnika i predstavljanje novih tendencija u ekonomskoj politici – sve to bi se moglo sažeti u ono što Biznis forum na Kopaoniku predstavlja.

Pored toga, Kopaonik biznis forum je u javnosti i medijima odavno poznat kao “srpski Davos”. Ovaj epitet dobio je upravo zbog toga što se na njemu, baš kako i na Davosu u Švajcarskoj, na panelima, plenarnim sesijama, specijalnim događajima i obraćanjima pokreću dijalozi, rasprave, širi se znanje i razmenjuju mišljenja koja postaju svojevrsni putokazi u kom smeru će se kretati ekonomska politika i šta će biti ciljevi u godini koja predstoji.

Konstantni rast medijskog izveštavanja o „srpskom Davosu“

Uz pomoć start up kompanije Digital Element analizirano je koliko je javnosti interesantna tema Kopaonik biznis foruma, ali i koje su zajedničke tačke medijskog izveštavanja švajcarskog i srpskog Davosa.

Dobijeni podaci pokazuju da se mediji sve više interesuju za ovaj događaj. Naime, u 2016. godini je zabeležen porast objava od 45 odsto, da bi se u 2017. procenat medijske vidljivosti povećao za čak 78 odsto. U prethodnoj, 2018. godini broj objava bio je uvećan za 47 odsto, dok statistika za ovogodišnji forum, zaključno sa 7. martom ove godine, nagoveštava novo poboljšanje medijske prisutnosti.

Top teme ovogodišnjeg Kopaonik Biznis Foruma

 

Kada su u pitanju medijski najzastupljenije teme KBF, nesumnjivo je fokus bio na učešću domaćih predstavnika vlasti, pa je tako najveći broj objava bio posvećen Ani Brnabić koja je otvorila ovogodišnji Forum, kao i Siniši Malom, ministru finansija koji je bio jedan od govornika.

Pored učešća političara, značajan medijski prostor okupirale su i teme poput sve veće uloge startapova, ekspanzije digitalne transformacije i uspon kreativne industrije u Srbiji. Vesti o ovim temama su ujedno na društvenim mrežama izazvale najveće virale: veliki broj komentara, šerova i pozitivnih reakcija.

Političari u fokusu medijskog izvešatavanja o srpskom i švajcarskom Davosu

Ukoliko uporedimo najzatupljenije medijske teme foruma na Kopaoniku sa glavnim tačkama izveštavanja o Ekonomskom samitu u Davosu, dolazimo do zaključka da je fokus isti – političari su u oba slučaja „bacili senku“ na sve ostale teme, i njihovo prisustvo ovim događajima predstavljalo je uvertiru gotovo svake druge zabeležene vesti.

U prilog tome svedoči podatak da se u 50% vesti o ovogodišnjem skupu u Davosu već u samom naslovu pominje prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i da su „goruće teme“ poput Bregzita i venecuelanskog pitanja gotovo izostale u medijskom izveštavanju.

Pokretačke ideje Kopaonika i Davosa

Ipak, bez obzira na činjenicu da su mediji prilikom izveštavanja o samitu na Kopaoniku i skupu u Davosu u najvećoj meri opredeljeni da akcentuju prisustvo nekih od najviših državnih zvaničnika, značaj koji ova dva foruma ostvare je neosporan.

Podaci Digital Elementa pokazali su da su teme pokrenute na prošlogodišnjem KBF zapravo bile one koje su kasnije tokom godine bile u najvećoj meri eksploatisane na domaćim portalima.

Jedna od centralnih tema Foruma iz 2018. bila je DIGITALNA TRANFORMACIJA, odnosno digitalizacija uopšte. Podaci Digital Elementa pokazali su da se u godini nakon Foruma 2018. broj vesti o digitalizaciji na domaćim online portalima povećao za 27 odsto.

Takođe, Kopaonik biznis Forum je tokom prošlogodišnjeg okupljanja prvi put akcenat stavio na KREATIVNOJ INDUSTRIJI. Iako je reč o najbrže rastućoj grani industrije, koja je od 2014. do 2016. godine zabeležila rast veći od 30 odsto, u Srbiji se o njoj pre KBF 2018. u online medijima pisalo 30% manje nego u mesecima nakon Foruma. O povećanju svesti o ovoj vrsti ekonomije nakon Foruma svedoči i podatak da se sam termin „kreativna industrija“ u online medijima u periodu mart 2018 – februar 2019. pomenuo čak 37 puta više nego u godini pre.

Sa druge strane, kada je u pitanju „moć“ Davosa, ono se svakako ogleda u inicijativi ka što hitnijem rešavanju ključnih, globalnih tema, kao to su klimatske promene, problem migracija i borba protiv siromaštva. Davos je, takođe, otvorio vrata sve aktuelnijim tehnološkim tematikama – društvenoj transformaciji, brzom razvoju u medicini, mentalnom zdravlju, robotici, veštačkoj inteligenciji i digitalizaciji.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Analize

10 najgledanijih reklama na YouTube-u u prvom kvartalu 2019

Advertiser Serbia22. aprila 2019.

Rolex četvrtu godinu zaredom proglašen za najugledniju svetsku kompaniju

Advertiser Serbia18. aprila 2019.

„Utisak nedelje“ i „Veče sa Ivanom Ivanovićem“ ponovo najgledaniji programi, pokazuju merenja TVbeat-a

Advertiser Serbia16. aprila 2019.

N1 u subotu gledanija od RTS-a i nacionalnih televizija

Advertiser Serbia15. aprila 2019.

Sedmično kretanje gledanosti TV programa u prva tri meseca 2019

Advertiser Serbia9. aprila 2019.

5 načina kako digitalna analitika pomaže u premošćavanju jaza između percepcije i realne slike brenda

Advertiser Serbia4. aprila 2019.

U poslednja 3 meseca Tramp potrošio 5,6 miliona dolara na Facebook i Google oglase

Advertiser Serbia24. marta 2019.

Medijska analiza Digital Element-a: Škoda najprodavanija, VW medijski najprisutniji a BMW, Audi i Mercedes sa najviše komentara

Advertiser Serbia22. marta 2019.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 11. do 17. marta 2019

Advertiser Serbia21. marta 2019.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 25. februara do 3.marta 2019

Advertiser Serbia7. marta 2019.

5 stvari koje treba da pratite u radu konkurencije

Advertiser Serbia1. marta 2019.

Novi načini plaćanja sve češća tema na društvenim mrežama

Advertiser Serbia28. februara 2019.

YouTube-ov „Pregled godine“ sa više od 15 miliona dislajkova najnepopularniji video svih vremena

Advertiser Serbia24. februara 2019.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 11. do 17. februara 2019

Advertiser Serbia22. februara 2019.

Digitalno oglašavanje ove godine u SAD-u će nadmašiti tradicionalno

Advertiser Serbia21. februara 2019.