Srbija

Kompas Slobodne zone i drugi prateći programi

Srbija

Jubilarno izdanje festivala Slobodna Zona pored bogatog filmskog programa ove godine donosi i pregršt pratećih programa, izbor najboljih filmova sa prethodnih izdanja festivala, filmove posvećene obeležavanju 30 godina od pada Berlinskog zida kao i nekoliko govornih programa, radionicu MEDIA DESK-a Srbija, Master klasove i promocije knjiga

 

Publika, predstavnici medija i filmski profesionalci moći će ne samo da pozdrave goste festivala, već i da razgovaraju sa njima u okviru programa Na kafi sa autorima ili da se prijave za neki od master klasova.

Govorni program Kompas Slobodne Zone

Urednik Kompasa Slobodne zone Ivan Milenković će od 9 – 11. novembra zajedno sa gostima u Dvorani Kulturnog centra Beograda tražiti odgovore na neka od gorućih pitanja današnjice – alarmantan uspon desnice u Evropi i kod nas, socijalne tenzije, zloupotreba moći, korupcija i uticaj neoliberalnih politika na osnovno ljudsko pravo na krov nad glavom. Povod za diskusiju biće filmovi iz selekcije EU Zona promena i međunarodne selekcije – Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom, Jadnici i Izbačeni.

Subota, 9. novembar u 11.00

Neonacističke sablasti: može li se vampir upokojiti?
Projekcija filma Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom i panel diskusija sa gostima
Učesnici panela: Đorđe Pavićević (filozof politike), Zora Drčelić (novinarka), Jovo Bakić (sociolog)

Nedelja, 10. novembar u 11.00
Nema loših ljudi, već samo loših kultivatora
Projekcija filma Jadnici i panel diskusija sa gostima.
Učesnici panela: Branko Romčević (filozof), Igor Štiks (teoretičar politike), Srđan Prodanović (sociolog)

Ponedeljak, 11. novembar u 11.00
Zašto nam je ugroženo pravo na krov nad glavom?
Projekcija filma Izbačeni i panel diskusija sa gostima
Učesnici panela: Iva Marčetić (Pravo na grad, Zagreb), Robert Zuber (istraživački reditelj i novinar), Aleksa Petković, (Združena akcija Krov nad glavom), Danilo Ćurčić (Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11). Urednik i moderator panela: Vladimir Simović

Programska celina U fokusu
Gost festivala biće kanadski reditelj Denis Kote jedan je od najznačajnijih kanadskih reditelja nove generacije. Njemu je posvećena posebna programska celina U FOKUSU. Karijeru je započeo kao filmski kritičar i reditelj kratkih filmova. Iako je poznat po radu sa skromnijim budžetima, uspeva da ostvari visok kvalitet i uspehe na najvećim svetskim festivalima. Njegov debitantski film Drifting States osvojio je Zlatnog leoparda u Lokarnu 2005. godine. Ovu godinu obeležio je ostvarenjima Antologija gradova koji nestaju koji je premijerno prikazan na Berlinalu i Vilkoks, premijera na festival u Lokarnu.

MASTER KLAS
Posle projekcije filma Vilkoks, 9. novembra održaće Master klas, a beogradska publika će imati priliku da čuje šta se promenilo u filmskoj indistriji u poslednjih 10 godina? Kako praviti autorski film i opstati u industriji, a kako praviti autsajderski film i preživeti izvan industrije? Publika Slobodne Zone će moći da čuje i više na masterclass-u Denisa Kotea pod nazivom Dokufikcija: dekonstrukcija jedne metodologije koji će voditi Dragan Dimčić, vanredni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Još jedan gost Slobodne Zone, Žan Pjer Rem, direktor Internacionalnog filmskog festivala u Marseju (FIDMarseille) održaće master klas tokom festivala. U fokusu masterklasa Žan Pjer Rema su nove tendencije u savremenom filmu. Razgovor će voditi Jelena Maksimović, ko-selektorka Slobodne zone.

Radionica MEDIA DESK-a
Za filmske profesionalce će biti interesantna radionica koju organizuje MEDIA DESK Srbije u partnerstvu sa Filmskim festivalom Slobodna Zona na temu Kako funkcionise VOD distribucija. Događaj će se održati 8. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1, Multimedijalna sala) sa početkom u 10:30 časova. Predavači će biti Vincent Lukasen iz kompanije Under the Milky Way i Saša Staničić, iz kompanije CutAway. Za više informacije o događaju, kao i za prijavljivanje za individualne konsultacije pišite na: info@media.kreativnaevropa.rs

Promocije knjiga
Prateći program zaokružuju i dve promocije knjiga, koje će se održati u festivalskom meeting pointu, kafiću Zaokret / Sprat u Cetinjskoj ulici, 8. novembra sa početkom u 18 časova.

Margaret Diras & Žan Lik Godar: Dijalozi

Tri dijaloga između Margaret Diras i Žan Lik Godara sabrana u ovoj knjizi predstavljaju razgovor započet 1979. godine (prvi dijalog, povodom snimanja Godardova filma Spašavaj tko može, život), nastavljen 1980. (drugi dijalog, u vezi filmskog projekta o incestu) koji se završava 1987. godine (treći dijalog za televizijsku emisiju Océaniques). Kada Godard, u jednom intervjuu iz 1997. godine kaže da je Duras poznavao dve ili tri godine, taj izraz podseća na naslov njegovog filma, Dve ili tri stvari koje znam o noj. Tokom ovih susreta oni razgovaraju o dve ili tri stvari koje im pomažu u razmišljanju: njihov se drugi susret događa nakon što su oboje objavili zbornike svojih razmišljanja o filmu, Diras Zelene oči, a Godar Uvod u istinsku povijest filma.

Učesnici: Petar Milat, izdavač MAMA Zagreb, Nina Pokrajac, urednica izdanja i Milica Vinaver Ković, docentkinja, Filološki fakultet u Beogradu.

Dugo i netremice: pogled na likove u dokumentarnom filmu

Vladimir Šojat bavi se vrtoglavim uspehom dokumentarnih filmova i naglom povećanju broja gledalaca, kako u komercijalnim bioskopima tako i na specijalizovanim festivalima. Nove okolnosti otvorile su prostor za promišljanje i analizu elemenata filmskog izraza u ovoj filmskoj formi, kao i za istraživanje niza pitanja počevši od toga da li su svi likovi u dokumentarnim filmovima izmišljeni.
Vladimir Šojat, filmski autor, montažer i video umetnik, kroz seriju predavanja održanih u Domu kulture Studentski grad, tokom 2017. i 2018. godine, prepustio se uočavanju, istraživanju, upoređivanju, te izgradnji višeslojnih tumačenja odabranih ostvarenja, što za konačni cilj ima drugačije sagledavanje različitih dokumentranih filmskih pristupa i poetika.
Sadržaj predavanja prenet je u knjizi koja je objavljena u oktobru ove godine, a publika Slobodne Zone imaće priliku da zajedno sa autorom razgovara na ove i druge filmske teme 8. novembra u 11 časova u holu Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Učesnici: Igor M. Toholj (filmski reditelj, urednik filmskog programa DKSG, urednik izdanja), Vladimir Bjeličić (istoričar umetnosti, pisac predgovora) i Vladimir Šojat (autor knjige).

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Srbija

MILOJE SEKULIĆ: „Ulazimo u ono što teoretičari nazivaju „the new normal”, a šta će to biti, bojim se da će svako imati svoju viziju“

Advertiser Serbia25. maja 2020.

Google imenovao svog predstavnika u Srbiji u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti

Advertiser Serbia22. maja 2020.

UNS: Savet REM-a nije kaznio TV Pink zbog „ozoniranja“

Advertiser Serbia22. maja 2020.

Volkswagen se izvinio zbog rasističke reklame

Advertiser Serbia21. maja 2020.

Publikacije o medijskoj pismenosti za najmlađe i predškolce

Advertiser Serbia20. maja 2020.

Ask an expert: SLOBODAN ĐINOVIĆ, direktor kompanije Orion Telekom

Advertiser Serbia19. maja 2020.

Dobro došli u “Svet 2.0”: Kako je tehnologija u doba korone promenila naše živote

Advertiser Serbia18. maja 2020.

Saopštenje kompanije SBB: RATEL da preuzme odgovornost i zaštiti tržište od monopolskih cena EPS-a

Advertiser Serbia18. maja 2020.

REM podneo zahteve za pokretanje postupka protiv televizija Pink, Happy, B92 i Prva

Advertiser Serbia18. maja 2020.

Saopštenje kompanije SBB: Elektroprivreda Srbije traži da SBB plati duplo veću naknadu i da ukloni opremu sa svih stubova u Srbiji

Advertiser Serbia15. maja 2020.

Koja je vaša PERSPEKTIVA?

Advertiser Serbia15. maja 2020.

Zaključci webinara DIRECT TALKS From home: Insights vs. Myths – Šta nas zapravo čeka posle Covid-19?

Advertiser Serbia14. maja 2020.

REM pokrenuo postupak protiv Željka Mitrovića

Advertiser Serbia14. maja 2020.

Ledo, Frikom i Saatchi Hrvatska donose novu kampanju za Quattro

Advertiser Serbia13. maja 2020.

Ugostiteljstvo nije luksuz

Advertiser Serbia13. maja 2020.