Srbija

Kompas Slobodne zone i drugi prateći programi

Srbija

Jubilarno izdanje festivala Slobodna Zona pored bogatog filmskog programa ove godine donosi i pregršt pratećih programa, izbor najboljih filmova sa prethodnih izdanja festivala, filmove posvećene obeležavanju 30 godina od pada Berlinskog zida kao i nekoliko govornih programa, radionicu MEDIA DESK-a Srbija, Master klasove i promocije knjiga

 

Publika, predstavnici medija i filmski profesionalci moći će ne samo da pozdrave goste festivala, već i da razgovaraju sa njima u okviru programa Na kafi sa autorima ili da se prijave za neki od master klasova.

Govorni program Kompas Slobodne Zone

Urednik Kompasa Slobodne zone Ivan Milenković će od 9 – 11. novembra zajedno sa gostima u Dvorani Kulturnog centra Beograda tražiti odgovore na neka od gorućih pitanja današnjice – alarmantan uspon desnice u Evropi i kod nas, socijalne tenzije, zloupotreba moći, korupcija i uticaj neoliberalnih politika na osnovno ljudsko pravo na krov nad glavom. Povod za diskusiju biće filmovi iz selekcije EU Zona promena i međunarodne selekcije – Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom, Jadnici i Izbačeni.

Subota, 9. novembar u 11.00

Neonacističke sablasti: može li se vampir upokojiti?
Projekcija filma Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom i panel diskusija sa gostima
Učesnici panela: Đorđe Pavićević (filozof politike), Zora Drčelić (novinarka), Jovo Bakić (sociolog)

Nedelja, 10. novembar u 11.00
Nema loših ljudi, već samo loših kultivatora
Projekcija filma Jadnici i panel diskusija sa gostima.
Učesnici panela: Branko Romčević (filozof), Igor Štiks (teoretičar politike), Srđan Prodanović (sociolog)

Ponedeljak, 11. novembar u 11.00
Zašto nam je ugroženo pravo na krov nad glavom?
Projekcija filma Izbačeni i panel diskusija sa gostima
Učesnici panela: Iva Marčetić (Pravo na grad, Zagreb), Robert Zuber (istraživački reditelj i novinar), Aleksa Petković, (Združena akcija Krov nad glavom), Danilo Ćurčić (Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11). Urednik i moderator panela: Vladimir Simović

Programska celina U fokusu
Gost festivala biće kanadski reditelj Denis Kote jedan je od najznačajnijih kanadskih reditelja nove generacije. Njemu je posvećena posebna programska celina U FOKUSU. Karijeru je započeo kao filmski kritičar i reditelj kratkih filmova. Iako je poznat po radu sa skromnijim budžetima, uspeva da ostvari visok kvalitet i uspehe na najvećim svetskim festivalima. Njegov debitantski film Drifting States osvojio je Zlatnog leoparda u Lokarnu 2005. godine. Ovu godinu obeležio je ostvarenjima Antologija gradova koji nestaju koji je premijerno prikazan na Berlinalu i Vilkoks, premijera na festival u Lokarnu.

MASTER KLAS
Posle projekcije filma Vilkoks, 9. novembra održaće Master klas, a beogradska publika će imati priliku da čuje šta se promenilo u filmskoj indistriji u poslednjih 10 godina? Kako praviti autorski film i opstati u industriji, a kako praviti autsajderski film i preživeti izvan industrije? Publika Slobodne Zone će moći da čuje i više na masterclass-u Denisa Kotea pod nazivom Dokufikcija: dekonstrukcija jedne metodologije koji će voditi Dragan Dimčić, vanredni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Još jedan gost Slobodne Zone, Žan Pjer Rem, direktor Internacionalnog filmskog festivala u Marseju (FIDMarseille) održaće master klas tokom festivala. U fokusu masterklasa Žan Pjer Rema su nove tendencije u savremenom filmu. Razgovor će voditi Jelena Maksimović, ko-selektorka Slobodne zone.

Radionica MEDIA DESK-a
Za filmske profesionalce će biti interesantna radionica koju organizuje MEDIA DESK Srbije u partnerstvu sa Filmskim festivalom Slobodna Zona na temu Kako funkcionise VOD distribucija. Događaj će se održati 8. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1, Multimedijalna sala) sa početkom u 10:30 časova. Predavači će biti Vincent Lukasen iz kompanije Under the Milky Way i Saša Staničić, iz kompanije CutAway. Za više informacije o događaju, kao i za prijavljivanje za individualne konsultacije pišite na: info@media.kreativnaevropa.rs

Promocije knjiga
Prateći program zaokružuju i dve promocije knjiga, koje će se održati u festivalskom meeting pointu, kafiću Zaokret / Sprat u Cetinjskoj ulici, 8. novembra sa početkom u 18 časova.

Margaret Diras & Žan Lik Godar: Dijalozi

Tri dijaloga između Margaret Diras i Žan Lik Godara sabrana u ovoj knjizi predstavljaju razgovor započet 1979. godine (prvi dijalog, povodom snimanja Godardova filma Spašavaj tko može, život), nastavljen 1980. (drugi dijalog, u vezi filmskog projekta o incestu) koji se završava 1987. godine (treći dijalog za televizijsku emisiju Océaniques). Kada Godard, u jednom intervjuu iz 1997. godine kaže da je Duras poznavao dve ili tri godine, taj izraz podseća na naslov njegovog filma, Dve ili tri stvari koje znam o noj. Tokom ovih susreta oni razgovaraju o dve ili tri stvari koje im pomažu u razmišljanju: njihov se drugi susret događa nakon što su oboje objavili zbornike svojih razmišljanja o filmu, Diras Zelene oči, a Godar Uvod u istinsku povijest filma.

Učesnici: Petar Milat, izdavač MAMA Zagreb, Nina Pokrajac, urednica izdanja i Milica Vinaver Ković, docentkinja, Filološki fakultet u Beogradu.

Dugo i netremice: pogled na likove u dokumentarnom filmu

Vladimir Šojat bavi se vrtoglavim uspehom dokumentarnih filmova i naglom povećanju broja gledalaca, kako u komercijalnim bioskopima tako i na specijalizovanim festivalima. Nove okolnosti otvorile su prostor za promišljanje i analizu elemenata filmskog izraza u ovoj filmskoj formi, kao i za istraživanje niza pitanja počevši od toga da li su svi likovi u dokumentarnim filmovima izmišljeni.
Vladimir Šojat, filmski autor, montažer i video umetnik, kroz seriju predavanja održanih u Domu kulture Studentski grad, tokom 2017. i 2018. godine, prepustio se uočavanju, istraživanju, upoređivanju, te izgradnji višeslojnih tumačenja odabranih ostvarenja, što za konačni cilj ima drugačije sagledavanje različitih dokumentranih filmskih pristupa i poetika.
Sadržaj predavanja prenet je u knjizi koja je objavljena u oktobru ove godine, a publika Slobodne Zone imaće priliku da zajedno sa autorom razgovara na ove i druge filmske teme 8. novembra u 11 časova u holu Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Učesnici: Igor M. Toholj (filmski reditelj, urednik filmskog programa DKSG, urednik izdanja), Vladimir Bjeličić (istoričar umetnosti, pisac predgovora) i Vladimir Šojat (autor knjige).

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Srbija

Ministarstvo rada odalo priznanje fabrici “Vlasinka” za izuzetna postignuća u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu

Advertiser Serbia25. septembra 2020.

Kandidati za generalnog direktora RTS-a

Advertiser Serbia25. septembra 2020.

Najbolja agencija BalCannes-a je Bruketa&Žinić&Grey, a Saatchi&Saatchi Croatia i Violeta zaslužni su za najbolji projekat

Advertiser Serbia25. septembra 2020.

Veliki uspeh MCCANN agencija na BalCannes festivalu

Advertiser Serbia24. septembra 2020.

Dodeljene nagrade pobednicima konkursa Betina fotografija godine, otvorena izložba radova

Advertiser Serbia24. septembra 2020.

Budi deo Slobodne zone! Konkurs za volontere i volonterke Filmskog festivala Slobodna zona

Advertiser Serbia24. septembra 2020.

U Srbiji više od 80 odsto domaćinstava ima internet

Advertiser Serbia23. septembra 2020.

Beogradski sajam knjiga se odlaže za decembar

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

JELENA MIKIĆ: Recept za zadovoljnog i srećnog radnika postoji

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

A šta tebe žulja?

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

Hoće li emitovanje rijaliti programa biti ograničeno od 23 do 6 sati?

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

Nove čuvarkuće – 53 domaća proizvoda metalske i prehrambene industrije

Advertiser Serbia21. septembra 2020.

Objavljen konkurs UEPS-a za tradicionalna godišnja priznanja: Uprkos Covid-u, opet smo na UEPS-u

Advertiser Serbia21. septembra 2020.

„Južni vetar“ prva srpska serija koja se emituje u Rusiji

Advertiser Serbia18. septembra 2020.

PKS: Aplikacija PKS Instant PAY doprinosi bržem razvoju e-trgovine u Srbiji

Advertiser Serbia18. septembra 2020.