Brendovi

Kompanije koje koriste AI i IoT prosperiraju više od konkurencije

Brendovi

Poslednje istraživanje kompanija IDC i SAS, AIoT – How IoT Leaders are Breaking Away, otkriva da je najvažniji pokazatelj u ostvarivanju vrednosti Internet of Things (IoT) sistema organizacije zapravo višestruka upotreba veštačke inteligencije (AI)

 

Devedeset odsto anketiranih koji su koristili AI u svojim IoT operacijama zapazili su daleko veću efikasnost i profitablinost od očekivane. Istraživanje je takođe pokazalo da su organizacije koje koriste IoT sa AI višestruko konkurentnije od preduzeća koja koriste samo IoT – po poslovnim pokazateljima kao što su produktivnost zaposlenih, inovacije i troškovi poslovanja.

Na osnovu ovih rezultata vidimo da organizacije koje rade sa IoT podacima shvataju da će im, ako žele da ostvare stvarnu vrednost iz podataka, biti potrebna i AI i analitika“, rekao je Oliver Schabenberger, glavni operativni direktor u SAS. „Mislim da je fer reći da su najuspešnije IoT operacije zapravo AIoT operacije.“

AIoT se definiše kao donošenje odluka uz pomoć AI tehnologija u kombinaciji sa povezanim IoT senzorom, podacima sistema ili podacima o proizvodu. AI tehnologije uključuju duboko učenje, mašinsko učenje, NLP, prepoznavanje glasa i analizu slike.

null

Poslovni lideri očekuju povećanje prihoda sa AIoT-om
Studija, koju su sproveli SAS, Deloitte i Intel sa istraživanjem i analizama IDC-a, intervjuisala je 450 poslovnih lidera iz celog sveta o upotrebi IoT i AI tehnologija. Ključna otkrića uključuju:
• 79% senior lidera uključeno je u odluke IoT projekata, a 92% tih lidera kaže da vrednost AIoT nadmašuje očekivanja.
• 68% kompanija oslanja se na IoT podatke u svakodnevnom donošenju operativnih odluka putem tabela i drugih tehnologija koje ne podrazumevanju veštačku inteligenciju. Samo 12% ispitanika koristi IoT za planiranje, ali kada veštačka inteligencija nastupi – ispitanici koji koriste podatke za svakodnevno planiranje povećavaju se na 31%.
• 34% ispitanika je reklo da je povećani prihod glavni cilj za korišćenje AIoT-a. Zatim sledi poboljšanje mogućnosti za inovaciju (17,5%), ponuda novih digitalnih usluga klijentima (14,3%) i smanjenje operativnih troškova (11,1%).
• Kompanije koje su razvile AIoT mogućnosti beleže bolje rezultate u sprovođenju najvažnijih organizacionih ciljeva, uključujući mogućnost ubrzavanja poslovanja, uvođenja novih digitalnih usluga, poboljšanja produktivnosti zaposlenih i smanjenja troškova. Na primer: kompanije koje koriste IoT podatke da ubrzaju poslovanje bez AI primetile su povećanje od 32%; kompanije koje uključe AI beleže ubrzanje od 53%.

AIoT igra važnu ulogu u procesima brzog planiranja
Kompanije koje se oslanjaju na IoT podatke svakodnevno dobijaju informacije na osnovu kojih donose odluke pretežno operativnog tipa (68%) koristeći tabele i drugu ne-AI tehnologiju.

Za Gautama Khera, višeg direktora Vestern Digital-a, AI već ima praktični uticaj na IoT strategiju kompanije. „Kako da napravimo uređaje za skladištenje i učimo brzo?“ „Kako osiguravamo kvalitet i prihode? Kako da postignemo brži pristup tržištu, manji utrošak vremena? Koristimo AI šeme kako bismo mogli da delujemo interno u razvojnim procesima, u istraživanjima i razvoju u našim fabrikama.“

Ovaj važan skok signalizira da AI otvara vrata za profesionalnije i brže donošenje odluka koje značajno utiče na rezultate. To pomera fokus sa operativnih problema poput „Da li se oprema radi ili ne?“ na odluke o snabdevanju i potražnji, kvalitetu proizvoda, maloprodaji ili epidemijama bolesti u zdravstvenoj ustanovi.

Maureen Fleming, potpredsednica programa za inteligentnu automatizaciju procesa IDC-a se slaže sa Kherom. „Poboljšanje brzine osvežavanja podataka prikupljenih senzorima u kombinaciji sa AI proširuje sposobnost organizacije da se fokusira na trenutno planiranje, a istovremeno brzo identifikuje i rešava operativne probleme. Kombinacija dovodi do veće agilnosti i efikasnosti. „

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Ikea iz ponude izbacuje sve jednokratne plastične proizvode

Advertiser Serbia14. februara 2020.

Unilever prestaje sa reklamiranjem sladoleda deci u cilju smanjenja gojaznosti

Advertiser Serbia13. februara 2020.

Reklama koja govori da „ništa nije istinski skandinavsko“ povučena nakon burne reakcije javnosti

Advertiser Serbia12. februara 2020.

Predstavljanje True Story proizvoda

Advertiser Serbia12. februara 2020.

Banjalučka pivara donela odluku o osnivanju firme u Srbiji

Advertiser Serbia11. februara 2020.

Nove prestižne nagrade za Château de Gourdon

Advertiser Serbia10. februara 2020.

Pobuna u Amazonu: Nismo roboti, gazdi zarađujemo milijarde, a on ne bi izdržao smenu s nama

Advertiser Serbia9. februara 2020.

Apple priznao da namerno usporava iPhone

Advertiser Serbia8. februara 2020.

NBS kaznila dve banke zbog netačnih reklama

Advertiser Serbia6. februara 2020.

Dodeljene tradicionalne nagrade po izboru magazina PC Press, Maxi aplikacija najbolja u 2019. godini

Advertiser Serbia5. februara 2020.

Belgija će zabraniti reklamiranje duvanskih proizvoda

Advertiser Serbia5. februara 2020.

VOLIMO LJUDE! (ili) HR iskustva Nordeusa, DIRECT MEDIA United Solutions i Atlantic Grupe

Advertiser Serbia3. februara 2020.

Super Bowl: Bill Murray ponovio ulogu iz filma Dan mrmota

Advertiser Serbia3. februara 2020.

Munchmallow i Ovation BBDO brend filmom predstavili novu „Priču za sebe“

Advertiser Serbia30. januara 2020.

Sberbank ponovo najvredniji ruski brend u svetu

Advertiser Serbia30. januara 2020.