Dnevna štampa

Kompanija Borba obeležila dva značajna jubileja

Dnevna štampa

Prigodnom svečanošću obeleženo – 97 godina imena i 75 godina kuće. Decenijama bila jedan od najvažnijih i najuticajnijih dnevnih listova

 

Kompanija Borba obeležila je u utorak dve značajne godišnjice – 97 godina imena i 75 godina kuće. Prigodnom svečanošću u prostorijama kompanije, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, gosti i zaposleni podsetili su se na značajne datume iz istorije ove kuće, od izlaska prvog broja Borbe 19. februara 1922. godine u Zagrebu, preko 15. novembra 1944, kada je počela ponovo da izlazi u oslobođenoj prestonici i, potom, decenijama bila jedan od najvažnijih i najuticajnijih dnevnih listova nove Jugoslavije.

Svečanosti koja je počela nastupom etno-grupe „Srpski glasovi“ iz Beograda, prisustvovali su narodni poslanici, novinari, glumci, sportisti… Među njima prof. dr Milan Božić, predsednik nadzornog odbora „Telekoma“, Ilija Petković, fudbalski trener, Ivan Bekjarev, glumac, Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik „Večernjih novosti“…

Gostima i zaposlenima, prikazan je dokumentarni film „Borba, ime koje život znači“ u kom govore generalni direktor štamparije Borba Vladimir Gudurić, glumci Ivan Bekjarev i Zlata Numanagić, novinar Zoran Lj. Nikolić, reditelj Mihailo Vukobratović, novinar i publicista Manojlo Vukotić, Ilija Petković i Milorad Vučelić.

Još su trajale sporadične borbe u Beogradu, još su se ponegde čuli pucnji, kada je po nalogu Vladimira Dedijera, za samo šest dana, za rad osposobljena štamparija nekadašnjeg lista Vreme na današnjem Trgu Nikole Pašića – podsetio je Vladimir Gudurić. – Kao dnevni list, Borba je počela da izlazi 15. novembra 1944. godine, a za nju su pisali najvažniji i najuticajniji političari tog doba. Dugo je zadržala i status najčitanijeg lista u državi. Tada je bila poznata i po prestižnoj „Borbinoj nagradi za arhitekturu“, kao i po karikaturama Milorada Dobrića čiji je junak bio kurir Fićo, po kome će, kasnije, i čuvena „zastava 750“ dobiti ime. „Borba“ je, nesumnjivo, poslovni, medijski i proizvodni gigant koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji posleratne Jugoslavije.

Prisutni su se podsetili i da su „tih pet crvenih slova bili simbol jugoslovenskog novinarstva“, kao i da su „čeda“ ove kompanije listovi „Večernje novosti“ i „Sport“, ali i dečji časopis „Kekec“, najpre nazvan „Lajka“ po prvom psu poslatom u svemir.

Među novinama koje je „Borba“ izrodila su i Večernje novosti – rekao je Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik lista Novosti. – Nastale su u jeku Tršćanske krize, 16.oktobra 1953. Ideja o pokretanju potekla je od Vladimira Dedijera, glavnog urednika Borbe. On je sugerisao svojim saradnicima koji su, zbog događaja u Trstu, pripremali vanredno izdanje, da pokrenu novi večernji list, koji bi izlazio po podne i objavljivao sveže, kratke vesti sa dosta fotografija i krupnih naslova.

Tokom emitovanja filma, prisutni su se podsetili i na to kako je u zgradi „Borbe“ funkcionisala „vazdušna pošta“, o posetama Pelea, Borisa Bekera i Tita ovom listu, kao i da ova kompanija danas ima biblioteku sa više od 20.000 naslova. Neprocenjiva je i arhiva tekstova i svedočanstava, a posebno bogatstvo je foto-dokumentacija sa više od 200.000 fotografija, od kojih neke nisu nikada objavljene, poput onih sa suđenja Draži Mihailoviću ili Titovog krstarenja brodom „Galeb“.

Mnogo je istorije ispisala Borba– kazao je glumac Ivan Bekjarev. – Meni je pripala čast da 1. aprila 1970. godine slušaocima izgovorim prvo: „Dobar dan“ sa talasa novoosnovanog Studija B. Do dan-danas nismo razjasnili da li to „B“ potiče od „Borbe“ ili od Beograda.

Osim što je podsetio na datume prvog izdanja i obnove štamparije, dobošar u srpskoj narodnoj nošnji koji je označio početak svečanosti, „obznanio“ je i da je u prostorijama „Borbe“, 12. novembra 1956. godine, održana prva predstava Ateljea 212. Bio je to „Faust“ u režiji Mire Trailović, a publika je predstavu gledala iz 212 stolica. Broj tih stolica „kumovao“ je imenu ovog pozorišta.

Na svečanosti dodeljene su i zahvalnice bivšim i sadašnjim zaposlenima. Za najboljeg novinara kuće Borba izabran je Ivan Lovrić, danas jedno od prvih pera Večernjih novosti, a najbolji grafički radnik je Miloš Miletić. Zahvalnice su uručene i Draganu Ćaliću, Nataši Bogdanović, Jadranki Miljković, Draganu Prokiću i, specijalno, KUD „Šumadija 05“ iz Beograda.
 
Autor: J. Matijević
Izvor: Novosti

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Dnevna štampa

The New York Times prešao prag od pet miliona pretplatnika

Advertiser Serbia15. januara 2020.

Ministarstvo: Za sufinansiranje televizijskog sadržaja 75 miliona dinara, ostalima manje

Advertiser Serbia10. decembra 2019.

Boban Rajić novi vlasnik kompanije Novosti

Advertiser Serbia10. decembra 2019.

Porodica Anjeli kupuje veliku medijsku grupu u Italiji

Advertiser Serbia3. decembra 2019.

Za deset godina više od 700 žalbi Savetu za štampu

Advertiser Serbia30. novembra 2019.

Savet za štampu: Srpski telegraf, Kurir, Nove kikindske i Informer kršili kodeks

Advertiser Serbia2. novembra 2019.

Sud: Politika neovlašćeno promenila glavu lista, povređena autorska prava

Advertiser Serbia28. oktobra 2019.

Zašto su sve novine u Australiji jutros osvanule iste?

Advertiser Serbia21. oktobra 2019.

Večernje novosti slave 66. rođendan

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

Crna Gora: Prodaja novina dozvoljena i nedeljom

Advertiser Serbia15. oktobra 2019.

Ringier Axel Springer na novoj adresi

Advertiser Serbia20. septembra 2019.

Blic uz specijalno luksuzno izdanje slavi 23. rođendan

Advertiser Serbia16. septembra 2019.

Štamparija Borba prodala Novosti kompaniji Media 026 iz Smedereva

Advertiser Serbia27. avgusta 2019.

Beograd izdvaja 90 miliona dinara za reklamiranje gradskog prevoza?

Advertiser Serbia18. avgusta 2019.

UNS: U prvih šest meseci tabloidima koji su kršili novinarski kodeks 233.000 evra za projekte

Advertiser Serbia19. jula 2019.