Internet

Kako bi mogao da izgleda Google pretraživač

Internet

Google je pokazao kako bi mogao da izgleda njihov pretraživač ako se usvoji Direktiva o autorskim pravima na području Evropske unije

 

Evropska unija želi da zaštiti sve stvaraoce, umetnike i novinare i ne želi da Google, Facebook i druge velike kompanije ostvare prihode prenošenjem sadržaja iz medija bez plaćanja određenog iznosa ovim medijima i novinarima.

Google News je zasnovan na principu objavljivanja najuzbudljivijih vesti iz brojnih medija – korisnici vide naslov i izvor vesti i ako žele da čitaju, moraju da kliknu na link koji će ih odvesti na stranicu na kojoj je taj članak objavljen. Isto tako, informacije obične upotrebe prikazuju veze do članaka različitih medija – izdavači ne zarađuju ništa od prikazivanja svojih veza do Google-a (ali im donose promet), dok Google generiše prihod od oglasa koji se pojavljuju pored rezultata pretrage.

Velikim izdavačima i medijima, ovaj način prenošenja njihovih vesti ne odgovara i oni smatraju da su Google i internet kompanije razvile profitabilan poslovni model iskorišćavajući njihov sadržaj. Slične pritužbe imali su i ranije izdavači u Španiji i Nemačkoj – Google je reagovao tako što je ugasio servis za prikazivanje vesti u Španiji, dok je u Nemačkoj omogućio izdavačima da povuku članke sa News-a, a u obe zemlje pretraga na web stranicama čiji sadržaj nije bio na Google-u dramatično je opao.

Google upozorava da bi to moglo da se dogodi medijskim kompanijama ako bi primena kontroverznog akta 11 Direktive o autorskim pravima i tzv. porez na link, koje bi kompanije kao što je Google morale da plate za prikazivanje sadržaja, tj. naslova, slika i slično na njihovim stranicama.

Manji izdavači su bili u mogućnosti da odgovore na trenutni model jer im omogućava da postanu dostupni velikom broju korisnika, zahvaljujući Google News i drugim sličnim uslugama, i žele da njihov sadržaj nastavi da se prikazuje na Google News-u kao i ranije i spremni su da se odreknu poreza na linkove koje bi trebalo da plaća Google.

Poznata kompanija je sproval eksperiment o potencijalnom uticaju Direktive o autorskim pravima, tj. kako bi to moglo da izgleda kao stranica sa rezultatima pretrage ako je član 11 zaista stupio na snagu, a rezultati tog eksperimenta su objavljeni na Search engine land stranici. Stranice će izgledati kao prazne ploče na kojima nema gotovo nikakvih informacija, ili može samo da prikaže link ka izdavaču (npr. The Telegraph), ali ne i novinske vesti i slike objavljene sa vestima, tako da ako niko nije kliknuo na link niko neće znati o čemu je reč.

Takođe, kompanije su najavile da postoji mogućnost da, ako EU ne promeni kontroverzni član 11 Direktive o autorskim pravima, može čak i da ugasi servis Google News u EU, čime bi svi bili na gubitku – izdavači, novinari i korisnici.

 

Izvor: zimo.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Više u Internet

Izabran novi Upravni odbor RNIDS-a

Advertiser Serbia11. februara 2019.

Microsoft poziva kompanije da prestanu da koriste Internet Explorer

Advertiser Serbia11. februara 2019.

Cilj Telekoma milion i po korisnika kablovske i interneta

Advertiser Serbia11. februara 2019.

Twitter-u rastu prihodi, ali investitore brine skok troškova

Advertiser Serbia8. februara 2019.

Nemačka: Facebook-u naređeno da skuplja manje podataka

Advertiser Serbia8. februara 2019.

Firefox će blokirati automatsku reprodukciju zvuka i videa

Advertiser Serbia7. februara 2019.

Visoki troškovi i niže cene oglašavanja Alphabet-a razočarali analitičare

Advertiser Serbia6. februara 2019.

94 odsto mladih u Srbiji ima profil na društvenim mrežama

Advertiser Serbia6. februara 2019.

Facebook slavi petnaesti rođendan

Advertiser Serbia4. februara 2019.

Google odlučio da 2. aprila ugasi Google+ za privatne korisnike

Advertiser Serbia1. februara 2019.

Rast uprkos skandalima, Facebook ima 2,32 milijarde korisnika

Advertiser Serbia31. januara 2019.

EU traži od internet giganata veće napore u borbi protiv lažnih vesti

Advertiser Serbia30. januara 2019.

Povodom sedmog rođendana .СРБ domena RNIDS poklanja ćiriličke fontove

Advertiser Serbia30. januara 2019.

Facebook pooštrava propise o političkim reklamama u EU

Advertiser Serbia29. januara 2019.

Obeležen Dan zaštite podataka o ličnosti – Nove regulative i nove bojazni

Advertiser Serbia29. januara 2019.