Dizajn

Jeleni Seničić nagrada Zadužbine „Momo Kapor” za najboljeg crtača Ilustrofesta

Na Beogradskoj tvrđavi, u Nebojša kuli završen je prvi Ilustrofest – Festival ilustracije koji je okupio lilustratore iz celog sveta u 9 festivalskih dana, pod generalnim pokroviteljstvom Banke Poštanska štedionica i uz podršku Centra Beogradskih Festivala (CEBEF) i JKP Beogradska tvrđava

 

Na zatvaranju Festivala gđa. Ljiljana Kapor u ime Zadužbine “Momočilo Momo Kapor” i Anita Todorović, direktorka Ilustrofesta uručile su priznanje – nagradu najboljem crtaču iz ovogodišnje selekcije – Jeleni Seničić ilustratorki i grafičkoj dizajnerki iz Srbije. Uz grafiku Mome Kapora Jelena je kao nagradu za izuzetno crtačko umeće dobila i novo izdanje Momine knjige “Uspomene jednog crtača” koja je te večeri promovisana. Ova knjiga nije samo svojevrstan autobiografski leksikon nego i spomenar mnogim vrsnim crtačima koji su obeležili našu likovnu i umetničku scenu i predstavlja obavezno štivo za sve mlade crtače. Knjiga podseća da je crtanje disciplina duha a linija crtača – kod koji otkriva karakter i osećanja umetnika.

null

Direktorka Ilustrofesta Anita Todorović zajedno sa Ninom Radulović direktorkom marketinga Festivala, najavila je nastavak ovog projekta kroz online platformu koja je već izradjena i čija je demo verzija te večeri promovisana. Ova online platforma će omogućiti svim ilustratorima iz zemlje i sveta da u kontinuitetu tokom cele godine a ne samo tokom Festivala imaju online Bazar za svoje ilustracije i primenjene ilustracije. “Na taj način razvijamo kreativnu industriju Srbije ali i regiona, umrežavanjem, promovisanjem mladih umetnika ali i stvaranjem digitalne platforme koja im omogućava da žive od svojih ideja, da naplate svoj kreativni rad na svetskom tržištu” – istakla je Anita Todorović.

Proteklih 9 dana Beograd je bio regionalni centar ilustracije. Veliki broj ilustratora iz celog regiona posetio je Festival a Beograd je pokazao da ima sluha za nove ideje posebno one koje angažuju novu mladu kreativnu klasu koja jeste misleći sloj našeg društva.

null

Na konkurs za učešće na Ilustrofestu prijavilo se 220 ilustratora iz celog sveta, sa oko 2000 radova, a stručni žiri u sastavu: prof. Jugoslav Vlahović, prof. Jana Oršolić, slikar Dušan Jovović, Alina Mara Vujić kustoškinja i Slavimir Stojanović izabrao je 80 autora koji su se našli na izložbi najboljih ilustratora i ilustracija na Kalemegdanu ispred Cvjete Zuzorić i dodelio na otvaranju nagrade najboljim ilustratorima iz svake Festivalske kategorije: Anđeli Janković, Stefanu Grkoviću, Moniki Lang, Jovani Mugoša i Vandi Čižmek. Grand Prix Festivala poneo je crnogorski autor Srđa Dragović.

Pored velike izložbe najboljih ilustracija u okviru Festivala bile su organizovane besplatne radionice crtanja za decu u saradnji sa generalnim pokroviteljem bankom Poštanska štedionica, ali i Bazar primenjene ilustracije za mlade umetnike. Takodje članovi žirija kao i neki od laureata, učestvovali su u iscrtavanju drvenih igračaka koje će biti donirane Prihvatilištu za decu Beograd.

null

null

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Dizajn

Prijave za Young Drummers takmičenje 2019 su u toku

Advertiser Serbia22. avgusta 2019.

Hennessy predstavio novu flašu ograničene serije konjaka

Advertiser Serbia19. jula 2019.

Twitter na desktopu dobija potpuno novi izgled

Advertiser Serbia16. jula 2019.

41. GRAFIMA – Međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije

Advertiser Serbia10. jula 2019.

Logo O2TV osvojio prestižnu međunarodnu nagradu za dizajn “A’design Award”

Advertiser Serbia3. jula 2019.

Otvoreno Young Drummers takmičenje 2019

Advertiser Serbia20. juna 2019.

Logo kompanije Adidas nevažeći, nedostaje mu posebnost

Advertiser Serbia19. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] MCCANN BEOGRAD: „Krcko Oraščić“

Advertiser Serbia19. juna 2019.

Bronzani Lav za STUDIO SONDA na Kanskom festivalu

Advertiser Serbia18. juna 2019.

Cannes Lions 2019: Proglašeni dobitnici nagrada u kategorijama Outdoor, Design, Print & Publishing, Health & Wellness i Pharma

Advertiser Serbia18. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] STUDIO SONDA: „Elan W Studio kolekcija“ za ELAN

Advertiser Serbia17. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] STUDIO SONDA: „Kolekcija Piquentum Sv. Vital“ za VINSKI PODRUM BUZET

Advertiser Serbia11. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] STUDIO SONDA: „Vrati sebe u knjižnicu“ za 11. SAJAM RABLJENIH KNJIGA, BOOKtiga

Advertiser Serbia5. juna 2019.

Kavaj Lenard tužio Nike zbog krađe logoa

Advertiser Serbia4. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] MCCANN ZAGREB: „FIFA Coca-Cola“ za COCA-COLA ADRIA

Advertiser Serbia4. juna 2019.