Agencije

Istraživanje: Posao u industriji oglašavanja percipiran kao kreativan, dobro plaćen i stručan

Agencije

Prema rezultatima istraživanja koje je sprovela HURA u saradnji sa agencijom Ipsos većina ispitanika preporučila bi posao u marketinškim agencijama drugima

Hrvatsko udruženje društava za tržišno komuniciranje HURA sprovelo je istraživanje o reputaciji struke oglašavanja u Hrvatskoj. Cilj istraživanja bio je i utvrditi koliko javnost razume rad u ovoj industriji, kolika je privlačnost rada u marketinškim agencijama, ali i koji su stavovi ispitanika o oglašavanju. Opšti utisak o radu u marketinškim agencijama uglavnom je pozitivan, a većina ispitanika, tačnije 68%, upoznata je s odlikama rada u industriji.

Istraživanje o percepciji i razumevanju struke oglašavanja sprovedeno je tokom 2016. godine u saradnji sa agencijom za istraživanje tržišta Ipsos na uzorku od 600 ispitanika. Prema rezultatima istraživanja, kao glavni radni zadaci radnika u marketinškoj agenciji najčešće se spominju reklamiranje i promocija, zatim prodaja proizvoda i usluga te marketing. U kontekstu jednostavnosti zaduženja radnika u marketinškim agencijama, 68% ispitanika smatra da zna šta tačno rade radnici u ovoj industriji.

Kod 57% ispitanika oglasi se pozitivno doživljavaju jer služe kao izvor informacija o različitim proizvodima koji pomaže pri odabiru, no prevladava i mišljenje da se oglasima ne može verovati.

Tipičnim zaposlenim marketinške agencije doživljava se osoba starosti od 31-40 godina, koja je visokoobrazovana, s iznadprosečnim primanjima te stručna i kreativna. Uopšteno, posao u industriji oglašavanja percipiran je kao kreativan, dobro plaćen i stručan, ali i kao stresan, komplikovan i težak posao koji iziskuje prekovremeni rad. Iako posao u marketinškim agencijama ispitanicima nije posebno zanimljiv, preporučili bi ga drugima.

Detaljna analiza rezultata istraživanja dostupna je na zvaničnim stranicama HURA-e.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Agencije

Otvorena AcademIAA 2017

Advertiser Serbia17. septembra 2017.

DIRECT MEDIA Insight Hub – JOVICA ĐORĐEVIĆ: „Outdoor mediji postaju interaktivni i otvaraju nove mogućnosti“

Advertiser Serbia14. septembra 2017.

Bruketa&Žinić OM sada su Bruketa&Žinić&Grey

Advertiser Serbia14. septembra 2017.

Prisustvujte prvom treningu svojih mališana

Advertiser Serbia12. septembra 2017.

MARCO CREMONA, GOOGLE: „Moramo omogućiti da nove tehnologije rade u korist podsticanja novih ideja, a ne da idu svojim putem“

Advertiser Serbia11. septembra 2017.

Nova kampanja sajta Poslovi.infostud.com „Nađi novi posao“

Advertiser Serbia8. septembra 2017.

Predsednik ovogodišnjeg žirija za nagrade Sempler je DARKO IVANČEVIĆ

Advertiser Serbia7. septembra 2017.

DRAGANA MARKOVIĆ, Deputy Managing Director agencije Drive u žiriju SoMo Borca

Advertiser Serbia7. septembra 2017.

I&F MCCANN GRUPA partner Bitefa: Počinje jedno epsko putovanje

Advertiser Serbia6. septembra 2017.