Agencije

Istraživanje: Kreativna industrija u Srbiji među najpogođenijim Covid-19 krizom

Udruženje za tržišne komunikacije Srbije (UEPS), najstarije nacionalno strukovno udruženje koje objedinjava agencije, oglašivače i medije, uradilo je tokom jula anketu među svojim članstvom na temu Stanje i perspektive u kreativnoj industriji Srbije u kontekstu aktuelnih dešavanja vezanih za Covid 19, a na bazi objavljenih rezultata istraživanja koje su zajednički sproveli PKS i USAID i po kojima je kreativna industrija među najpogođenijim Covid-19 krizom

 

Time su nastavljene aktivnosti inicirane u razgovorima između  UEPS-a, IAA, IAB i Društva za odnose s javnošću započetih tokom maja, sa idejom zajedničkog obraćanja nadležnim državnim organima za podršku kreativnoj industriji u periodu krize izazvane korona virusom. S obzirom da je za svako ozbiljnije sagledavanje i analizu potrebno vreme, procenjeno je da je polovina godine, od čega četiri meseca poslovanja u uslovima omeđenih ograničenjima vezanih za Covid 19, pravo vreme za realistično sumiranje posledica koje je epidemija ostavila na ovu privrednu delatnost, kao i anticipiranje budućih aktivnosti.

null

Među učesnicima istraživanja, struktura različitih poslovnih profila je sledeća: Medijska – 10,7%, digital – 1,36%, BTL – 21,5%, kreativna – 42,9%, integrisane komunikacije – 7,2%, strateške komunikacije, poslovni konsalting i proizvodnja po – 3,6% i ostalo – 5,54%

UEPS istraživanja su potvrdila osnovnu tezu istraživanja PKS-a i USAID-a da je kreativna industrija u veoma teškoj situaciji. Podaci dobijeni istraživanjem nedvosmileno ukazuju na to, operativno rasčlanjujući ključna žarišta problema sa kojima se kreativna industrija suočava:

– 43,3% pravnih lica beleži pad prometa od 70% i više, 23,3%, – pad prometa od 30% i više, a 6,7% – pad prometa 50% i više. Najpogođeniji deo kreativne industrije su oni koji se bave oraganizacijom događaja, odnosno BTL agencije.

– 43.3% učesnika ankete procenjuju da u ovakvim uslovima njihovo poslovanje može da izdrži još 3 meseca, njih 20% – 6 meseci, 6,7% misli da može da izdrži još godinu dana, a 23,3% nema procenu.

– Iako je mali broj njih do sada (zbog mera države) otpuštao zaposlene (13,8%), u narednom periodu njih 50% izjasnilo se da planira ovakvu meru racionalizacije poslovanja.

– Zarade zaposlenih je u prvoj polovini godine smanjilo je njih 36,7%, u narednom periodu većina planira ovakvu meru: smanjenje broja zaposlenih shodno obimu poslovanja i prometa; 22,2%, smanjenje plata i smanjenje broja zaposlenih; 29,6%, uvođenje skraćenog radnog vremena uz nadoknadu prilagođenu skraćenju radnog vremena -11,1%, a smanjenje broja zaposlenih i zapošljavanje prema potrebama juniora uz nižu nadoknadu – 22,2%; da zadrži sve zaposlene, uz smanjenje zarada, shodno obimu poslovanja i prometa planira njih 25,9%

– Najzad, industrija očekuje pomoć i podršku kako bi prebrodila ovaj period u smislu poreskih olakšica (40%) odlaganja plaćanja PDV-a do momenta naplate potraživanja i ostalih dospelih obaveza prema državi (23,3%), a posebno očekuje podrška države industriji u aktivnostima podsticanja oglašavanja koje bi strateški podržale oglašivače i agencije, odnosno opstanak kreativne industrije (26,7). Većina smatra da podrška treba da bude set svih ovih mera.

Svi učesnici istraživanja smatraju da ova industrija značajno učestvuje u ukupnom poreskom budžetu države i da je stoga zajednički interes nalaženje optimalnih rešenja u direktnim pregovorima s predstavnicima državnih organa jer samo uzajamnom podrškom možemo prevazići krizu.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Najbolja agencija BalCannes-a je Bruketa&Žinić&Grey, a Saatchi&Saatchi Croatia i Violeta zaslužni su za najbolji projekat

Advertiser Serbia25. septembra 2020.

Veliki uspeh MCCANN agencija na BalCannes festivalu

Advertiser Serbia24. septembra 2020.

Saatchi Hrvatska i Kraš prelomili: Dorina ima novu komunikacijsku platformu

Advertiser Serbia23. septembra 2020.

JELENA MIKIĆ: Recept za zadovoljnog i srećnog radnika postoji

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

A šta tebe žulja?

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

Digitalni porez – Komisija donela novi paket poreskih mera

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Kurs digitalnog marketinga – Professional level: Siguran put za digitalnu transformaciju menadžera

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Direct PERSPECTIVE Talks – HR i poslovanje u Covid-19 svetu

Advertiser Serbia9. septembra 2020.

Počinje novi serijal webinara DIRECT TALKS

Advertiser Serbia2. septembra 2020.

Homepage pokrenuo HOMEPAGE AKADEMIJU

Advertiser Serbia1. septembra 2020.

IPG Mediabrands predstavlja: Prva revizija medijske odgovornosti na društvenim mrežama (ikad!)

Advertiser Serbia24. avgusta 2020.

Saradnja FEFA fakulteta i I&F Grupe

Advertiser Serbia18. avgusta 2020.

Jana summer alarm by Saatchi Croatia

Advertiser Serbia12. avgusta 2020.

Bojan Kočovski imenovan za novog direktora agencije McCann Skopje

Advertiser Serbia11. avgusta 2020.

Nova kampanja JAZAS-a i Degordiana: Distanca od 2 mikrona štiti od virusa!

Advertiser Serbia7. avgusta 2020.