Agencije

Istraživanje: Izazovi tržišta odnosa s javnošću u Srbiji i Hrvatskoj

Abrakadabra integrirane komunikacije, regionalna agencija za odnose s javnošću, organizaciju događaja i digitalne medije, u saradnji sa MASMI istraživačkim centrom sprovela je istraživanje o trendovima PR tržišta u kom je učestvovalo 60 PR stručnjaka iz korporativnog sektora Srbije i Hrvatske

Glavni cilj istraživanja bio je analizirati protekle i predvideti buduće trendove u odnosu i radu korporativnog sektora i PR agencija. Fokus je stavljen i na glavne indikatore performansi (KPI), njihovu definiciju i upotrebu, a za istraživanje smo se odlučili jer verujemo da plodna saradnja na relaciji klijent-agencija, treba biti zasnovana na dvosmernoj komunikaciji i usklađivanju evaluacijskog procesa”, kazala je Manuela Šola, generalna direktorka regionalne agencije Abrakadabra.

null

Koje agencije imaju prednost?

U istraživanju agencije Abrakadabra učestvovale su velike kompanije (sa više od 500 zaposlenih) koje imaju dugogodišnje iskustvo u PR-u (njihovi PR sektori su ustanovljeni pre skoro jednu deceniju, dok među ispitanicima, više od 60% njih ima dugogodišnju saradnju sa PR agencijama)

Da odnosi sa javnošću igraju veoma važnu uloguu kompanijskom poslovanju na oba tržišta, pokazuje podatak da PR utiče na 46,7% odluka srpskih kompanija, dok je u Hrvatskoj taj procenat viši i iznosi 66.7%.

Iako su trenutni uslovi tržišta u velikoj meri pogodni za ulazak stranih agencija, rezultati pokazuju suprotno. PR stručnjaci u srpskom i hrvatskom korporativnom sektoru kao glavni kriterijum odabira PR agencije ističu dobro razumevanje lokalnog tržišta.

Nedostatak novca i ideja

Skoro svi PR stručnjaci korporativnog sektora iz obe zemlje (86.7% u Srbiji i 90% u Hrvatskoj) smatraju da su komunikacijska tržišta u nezavidnom položaju, a kao glavne razloge navode:

• Nedostatak zajedničke inicijative unutar istog industrijskog sektora u Srbiji;
• Nedostatak integrisanog pristupa marketinških stručnjaka u Hrvatskoj;
• Medijska kriza na oba tržišta.

Ekonomska kriza u regionu imala je najveći uticaj na izbor PR strategija u okviru poslednjih nekoliko godina, a ujedno je dovela i do značajnijeg pada investiranja u PR aktivnosti što je uticalo na smanjen broj originalnih, lokalnih kampanja.

Kako klijenti mere uspeh agencije?

Većina ispitanih kompanijskih PR stručnjaka u Srbiji određuje ključne indikatore peroformansi (KPI) samostalno (66%) za razliku od tržišta Hrvatske gde približno isti broj (61%) određuje KPI u saradnji sa PR agencijom.

Kad je reč o KPI, većina smatra kako je broj objava najvažniji cilj PR-a (86.7% u Srbiji i 83.3% u Hrvatskoj), a takav trend će se nastaviti i u budućnosti. AVE proračun i broj impresija su drugi i treći faktor, ali se oni najčešće koriste uz broj objava

Ukoliko se osvrnemo na ono šta se očekuje od PR agencija, intervjuisani PR stručnjaci kao najvažnije u Srbiji (93%) naglašavaju: ekspertizu, pouzdanost, kredibilitet i privrženost, a u Hrvatskoj (70%) integraciju komunikacijskih usluga (PR, organizacija događaja, društveni mediji)”, kazala je Teodora Stanković, PR menadžer Abrakadabre Srbija.

###
Abrakadabra integrirane komunikacije je regionalna agencija za integrisane usluge u polju odnosa s javnošću (odnosi s javnošću, organizaciju događaja i društveni mediji). Agencija je osnovana 2004. godine i u 100% je hrvatskom vlasništvu. Osim kancelarije Abrakadabre u Hrvatskoj i Srbiji, integralni deo grupe je Ping Pong, specijalizovana agencija za komunikacije na društvenim mrežama. Delovanje Abrakadabre zasniva se na ostvarenju komunikacijskih ciljeva svojih klijenata uz stvaranje profesionalnog imidža, veštu, stratešku i proaktivnu komunikaciju, kontinuiranom razvoju u odnosima s medijima i lobiranju.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

JOVAN STOJANOVIĆ: Zašto ne smemo stati?

Advertiser Serbia27. marta 2020.

Šta brendovi mogu da rade tokom i posle COVID-19

Advertiser Serbia25. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN SARAJEVO, UM SARAJEVO i DEGORDIAN BiH: „dm Ženska utrka“ za DM DROGERIE MARKT BOSNA i HERCEGOVINA

Advertiser Serbia25. marta 2020.

Dr BORISLAV MILJANOVIĆ: Komunikacija u doba korone

Advertiser Serbia24. marta 2020.

TOMICA OREŠKOVIĆ: Šta sam naučio tokom rada od kuće

Advertiser Serbia20. marta 2020.

ADISA POBRIĆ: Veštine čarobnjaka u doba korone – Kako raditi od kuće kada imate decu

Advertiser Serbia20. marta 2020.

MCCANN WORLDGROUP najefektivnija agencijska mreža prema WARC izveštaju za 2020

Advertiser Serbia20. marta 2020.

Petrol-ov „Pobednički servis“ osvojio Bronzu na European Sponsorship Awards (ESA)

Advertiser Serbia18. marta 2020.

MILEVA SERATLIĆ: Korona alarm – buđenje lične i kolektivne odgovornosti

Advertiser Serbia18. marta 2020.

Stručnjaci komunikacijske industrije odabrali finaliste Effie Awards Croatia 2020

Advertiser Serbia18. marta 2020.

MILOJE SEKULIĆ: Da li u kriznim vremenima treba smanjivati marketinške aktivnosti?

Advertiser Serbia17. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Beba bira gde“ za brend ROSA (The Coca-Cola Company)

Advertiser Serbia12. marta 2020.

Boris Ličina Borja novo pojačanje digitalnog tima kreativne agencije I TO NIJE SVE!

Advertiser Serbia11. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] SEÑOR: „Veliki hrvatski naivci“ za CERT.hr (CARNET – Hrvatska akademska i istraživačka mreža)

Advertiser Serbia10. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN BEOGRAD, UM BEOGRAD i DRIVE: „Ne odričem se“ za NVO DA SE ZNA

Advertiser Serbia9. marta 2020.