Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Beba bira gde“ za brend ROSA (The Coca-Cola Company)

Tokom narednih nekoliko sedmica predstavićemo istaknute projekte komunikacijske/kreativne industrije. Na ovaj način želimo da široj publici predstavimo ovu vrstu projekata na celovit način, koji podrazumeva ne samo vizuelne i audio produkte, već i bitne podatke i informacije o samom projektu. Ovoga puta čast je pripala agenciji Represent Communications i projektu „Beba bira gde“ koji je realizovan za brend Rosa (The Coca-Cola Company)…Priredila Snežana Milić

 

IDEJA I NJENI EFEKTI. O Projektu: Rosa voda je pre više od jedne decenije krenula u misiju podrške bebama i porodicama u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije. Na početku svog puta je podržala prevremeno rođene bebe, otvarajući tri banke humanog mleka u Srbiji i tako doprinela pravilnom razvoju najugroženijih prinova. Usledilo je otvaranje čak 20 Rosa škola roditeljstva širom Srbije, koje roditeljima širom Srbije pružaju podršku u najranjivijem periodu roditeljstva. U konstantnom kontaktu sa mamama, novim roditeljima i medicinskim stručnjacima, dojenje je u svakoj prilici prepoznato kao ključno za razvoj beba. Istovremeno, uočeno je da je neophodno podržati i dojenje u javnosti, imajući u vidu nizak nivo dojenih beba u Srbiji.

Upravo ovo saznanje definisalo je i poslednju inicijativu pod nazivom Rosa podrška dojenju, koja ohrabruje dojenje kao najbolji i najzdraviji način ishrane novorođenčeta, odojčeta i malog deteta do navršene druge godine. U okviru projekta, Rosa je odlučila da podrži otvaranje soba za podršku dojenju u porodilištima širom Srbije, kao mestima na kojima se uspostavlja prvi kontakt mama sa bebom. Međutim, napravljen je i veliki korak dalje i pokrenuta nacionalna inicijativa Beba bira gde koja predstavlja drugu fazu projekta Rosa podrška dojenju, a glavni cilj je da se pruži podrška mamama da doje na javnom mestu, gde god da se nalaze, kad god beba to poželi.

Kampanja je obuhvatila istraživanje o dojenju u javnosti, seriju print i online tekstova, televizijskih gostovanja, marketinških materijala poput city lights panoa, nalepnica Beba bira gde koje su postavljane u brojnim lokalima i na javnim mestima, kao i organizovanje i podršku manifestacija, festivala i panela u vezi sa dojenjem.

Ciljna grupa:
Uža ciljna grupa: Trudnice, mame, tate
Šira ciljna grupa: Mladi koji se pripremaju za proširenje porodice, šira javnost

Cilj: Cilj čitave kampanje je ohrabrivanje mama da slobodno doje i kao stvaranje podrške za dojenje u javnosti.

UPOTREBA MEDIJA I REZULTATI. KAMPANJA BEBA BIRA GDE: Kampanja Beba bira gde obuhvatala je različite faze, tokom kojih se pažljivo radilo na podizanju svesti šire javnosti cele Srbije o značaju dojenja u javnosti i uloge Rose u podršci mamama i čitavoj porodici.

Faze kampanje:
• Istraživanje Centra za mame o dojenju u Srbiji
• Prvo uživo dojenje u javnosti u Srbiji
• Paneli na manifestacijama koje u fokusu imaju dojenje
• Članci, reportaže

Istraživanje centra za mame o dojenju u javnosti: Kako bi pomogla mamama i podržala dojenje u javnosti, Rosa je odlučila da zajedno sa Centrom za mame sprovede istraživanje o dojenju u javnosti, kako bi javnosti predstavila realnu sliku o ovoj, ispostaviće se, još uvek, tabu temi. Istraživanje je bilo povod da se otpočne komunikacija o ovoj temi.
Rezultati su pokazali da dvadeset odsto mama koje su dojile svoje bebe nikada nije dojilo u javnosti, dok je deset odsto reklo da su želele, ali se nisu odlučile na taj korak iz različitih razloga. Možda i najupečatljiviji rezultat bio je da 90 odsto mama, koje su učestvovale u istraživanju, misli da dojenje u javnosti uopšte nije adekvatno podržano od strane šire zajednice. Upravo su ovi alarmantni podaci bili motiv da se pokrene šira inicijativa Beba bira gde, kojom će se uticati na najširu javnost da je mamama potrebna veća podrška da doje svoje bebe u bilo koje vreme i na bilo kom mestu.

Gostovanje Bojane Barović – prvo uživo dojenje u javnosti: Svojevrsna ambasadorka pokreta, manekenka i preduzetnica Bojana Barović, podigla je veliku medijsku prašinu gostovanjem u emisiji 150 minuta, gde je prvi put uživo, dojila bebu u TV programu. Ovo je bio prvi put da jedna mama doji na televiziji, te je tako ova vest brzo odjeknula, a dodatna pažnja postignuta je s obzirom na to da je reč o javnoj ličnosti. Nakon ovog gostovanja, na društvenim mrežama je primećeno sve češće korišćenje hashtag-a #bebabiragde koji nije bio oficijalni hastag, već je počeo spontano da se koristi, i tako postao viralan.

Celo gostovanje Bojane Barović objavljeno na YouTube kanalu Rosa vode:

Svetska nedelja dojenja: Svetska nedelja dojenja se održava svake godine od 1-7. avgusta. Rosa je tokom ovih nedelju dana u Srbiji podržala aktivnosti Udruženja Roditelj kroz održavanje edukativnih radionica za trudnice. Takođe, na Adi Ciganliji je održana besplatna Rosa radionica dojenja koju je organizovao Dečji sajt u okviru ove nedelje, a tada je specijalna gošća bila Bojana Barović.

Puna sala sportskog centra „Šumice” tokom Rosa panela u okviru Nacionalne nedelje dojenja

Nacionalna nedelja dojenja: Nacionalna nedelja dojenja se u Srbiji simbolično obeležava svake 40. nedelje u godini, što predstavlja broj nedelja u trudnoći. Različitim aktivnostima se podiže svest o značaju i prednostima dojenja i pruža značajna podrška svim mamama. Dečji sajt je organizovao tradicionalni festival dojenja koji je održan u punoj sali kulturno-sportskog centra „Šumice”, a Rosa je ovaj festival podržala i organizovala panel o dojenju u javnosti.

Nada Filipović ispred kompanija Rosa (levo) i Jovana Ružičić iz Centra za mame na panelu u okviru Nacionalne nedelje dojenja

Mediji: Tokom kampanje Beba bira gde, mediji su bili najvažniji partner kompaniji Rosa u širenju važne poruke. Pored PR tekstova na temu dojenja u javnosti, medijima su plasirana i saopštenja za javnost koja su izveštavala o važnim segmentima i fazama kampanje. Organizovana su i brojna gostovanja na nacionalnim televizijama i javnom servisu sa neonatolozima, predstavnicom Centra za mame, mamama koje su delile svoja iskustva o dojenju u javnosti.

null
Neki od online medija na kojima se spominje Rosa uz vest da Beba bira gde:
www.rts.rs
www.telegraf.rs
www.kurir.rs
zena.blic.rs
www.danas.rs

Gošća Ružica Aranđelović Ilić doji bebu; uz nju su u studiju i dr Đurđica Ćećez, neonatolog u GAK Narodni front, kao i Jovana Ružičić iz Centra za mame – video celog gostovanja, Studio B:

Rezultati:
Povećan brand love
Proširena svest o cause-u
Utvrđivanje pozicije Rosa vode kao brenda koji brine o najvažnijim trenucima porodicei novim članovima
Osnaživanje mama da doje u javnosti
Ukupna komercijalna vrdnost objava preko 200.000 EUR

PR aktivnosti su realizovane u sklopu intergisane kampanje, u kojoj su učestvovale sledeće agencije: McCann, Flexis, UM, Represent Communications

Članak o dojenju u javnosti u nedeljniku Nedeljnik

Vest o prvom dojenju uživo na portalu telegraf.rs

PROJEKTNI TIM.

Jovana Cakić, PR Director
Jovana Antović, Account Director
Irina Bulatović, Senior Account Manager
Kristina Maksimović, Account Assistant
Tanja Vdović, Media Specialist

 
Priredila: Snežana Milić
Izvor: Represent Communications

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

SRĐAN ŠAPER: „Snaga naših brendova će u budućnosti zavisiti od načina na koji se postave u ovom trenutku“

Advertiser Serbia9. aprila 2020.

Zaključci webinara DIRECT TALKS From Home 02: „Komunikacija i oglašavanje u regionu #COVID19”

Advertiser Serbia8. aprila 2020.

Online edukacija: Digitalna transformacija je sada plastično objašnjena

Advertiser Serbia8. aprila 2020.

Transformacija u vreme Korone

Advertiser Serbia8. aprila 2020.

Grayling Srbija i Kaspersky u finalu za SABRE Awards EMEA 2020

Advertiser Serbia8. aprila 2020.

Online žiriranjem odabrani finalisti takmičenja IdejaX

Advertiser Serbia7. aprila 2020.

Dr BORISLAV MILJANOVIĆ: Representativno punoletstvo!

Advertiser Serbia6. aprila 2020.

REPRESENT COMMUNICATIONS obeležio punoletstvo!

Advertiser Serbia6. aprila 2020.

Brendovi: Dan posle sutra

Advertiser Serbia3. aprila 2020.

Brendovi i Covid-19 – Kako se postaviti?

Advertiser Serbia2. aprila 2020.

Građani Srbije u najmanjoj meri zabrinuti za gubitak radnog mesta, pokazuje istraživanje agencije Valicon

Advertiser Serbia1. aprila 2020.

Svaki izlazak iz kuće je novi udarac na medicinsko osoblje

Advertiser Serbia1. aprila 2020.

Zaključci webinara DIRECT TALKS from home 01: „Komunikacija i oglašavanje u regionu #COVID19”

Advertiser Serbia31. marta 2020.

I&F MCCANN GRUPA kupila 5 respiratora

Advertiser Serbia30. marta 2020.

JOVAN STOJANOVIĆ: Zašto ne smemo stati?

Advertiser Serbia27. marta 2020.