Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] AGENCIJA 101: „First Slovene GIFO.OTHEQUE“ za UNION RADLER 0.0 (Pivovarna Laško Union)

Tokom narednih nekoliko sedmica predstavićemo istaknute projekte komunikacijske/kreativne industrije. Na ovaj način želimo da široj publici predstavimo ovu vrstu projekata na celovit način, koji podrazumeva ne samo vizuelne i audio produkte, već i bitne podatke i informacije o samom projektu. Ovoga puta čast je pripala agenciji Agencija 101 i projektu „First Slovene GIFO.OTHEQUE“ za Union Radler 0.0, (Pivovarna Laško Union)…Priredila Snežana Milić

 

IDEJA I NJENI EFEKTI. CILJEVI KOMUNIKACIJE: Trend utvrđen u inostranstvu pokazuje da sve više mladih (18-25) zamenjuje alkoholna pića bezalkoholnim alternativama, poput radlera, bezalkoholnog piva (Izvor podataka: Canadean 2017, Nielsen 2018). Tako je Union, pivara iz Ljubljane, odlučila da lansira svoj Union Radler 0.0 kojim je ciljala novu grupu potrošača koja nastaje. Union je takođe želeo da mladi Slovenci počnu da percipiraju Union Radler 0.0 kao piće, koje ih čini cool i koje ih povezuje sa svetom čak i više od alkohola.

IDEJA I KREATIVNA MEDIJSKA STRATEGIJA: Mladi osećaju najviši stepen povezanosti kada razgovaraju na različitim platformama za razmenu poruka. Za 66% njih platforme društvenih mreža su glavni kanal za komunikaciju. A kada to rade, svoja najjača osećanja izražavaju Gifovima (svaka treća osoba lakše izražava emocije pomoću gifova nego rečima – Union Radler 0.0 Interno istraživanje, uzorak: 4.300 mladih Slovenaca). Ali problem je u tome što su svi gifovi napravljeni na engleskom što znači da je slovenački jezik gotovo izumro kao i dinosaurusi, na tim platformama. Zato je Agencija 101 strateški odlučila da Union Radler 0.0 postavi na platforme za razmenu poruka na način da brend daje ciljanoj publici još više alata za ostanak u vezi. Union Radler 0.0 je kreirao prvi slovenački gif 0.0 sa više od 100 gifova koji omogućava ciljnoj grupi da zameni engleske gifove slovenačkim gifovima, dok slovenačkom brendu tj. Union-u omogućava da brine o slovenačkom jeziku dok prodaje svoje proizvode.

CILJNA GRUPA: Ciljna grupa ima dve važne karakteristike koje utiču na njih kao i na njihov čitav svet. Prvo, oni svoju povezanost sa svetom grade posebno preko platforme za razmenu poruka (Izvor podataka: TGI 2018, Interna anketa). I drugo, oni sve više i više koriste engleski jezik jer su sredstva komunikacije na ovim platformama, poput najpopularnijih gifova, napravljena na engleskom jeziku. A u Sloveniji, maloj državi koja ima samo dva miliona stanovnika, to predstavlja pretnju za slovenački jezik. Iako često govorimo da mladi slovenci koriste engleski po sopstvenom izboru, otkriveno je da je to često tako i zato što jednostavno nemaju drugi izbor – poput gifova.

UPOTREBA MEDIJA I REZULTATI. REALIZACIJA: Union Radler 0.0 snimio je više od 100 gifova i stvorio prvu slovenačku Giphoteque sa gifovima koristeći slovenačke fraze i izraze. Gifovi su postavljeni na Giphy koji je integrisan u sve glavne platforme za razmenu poruka kao što su Facebook Messenger i Instagram chat. Na ovaj način Union je upotrebu gifova učinio intuitivnim i što jednostavnijim. Povezani su sa najpopularnijim ključnim rečima na engleskom i slovenačkom jeziku. Na ovaj način Union je ušao na polje lične komunikacije između prijatelja i mladima dao šansu da zamene engleske fraze slovenačkim.

REZULTATI: Gifovi su napravljeni za deljenje, pa se šire poput plamena kroz platforme za razmenu poruka, prikupivši 35+ miliona pregleda. Ovo je 35 miliona izloženosti brenda jer su svi gifovi uključivali Radlerov logotip „P0.0seben po naravi“, i odabrane gifove uključuju Union Radler 0.0. I što je najbolje – ovaj broj je organski, jer Giphy ne dozvoljava brendovima da promovišu gifove, prema tome nije korišćen budžet u tu svrhu. Čak i nakon završetka kampanje, gifovi i dalje dobijaju 1,5 miliona pregleda nedeljno.

PROJEKTNI TIM.
Creative Director Ana Šušteršič
Art Director Ivan Momirov
Copywriter Veronika Povž
Project Manager Tina Slivnik
Client Service Director Anja Šeme Todorović
Client Team Nina Tomše, Sebastjan Kopar
Digital Strategist Uroš Svenšek
Social Media Manager Nika Živec
Designer Aleš Vrbančič
Digital Experience Designer Edo Nasufović
Executive Designer Mark Caserman
Developer Leon Škrilec
Other Coworkers Klara Bizjak, Gregor Jakhel Kolarević, Jaka Štrukelj, Igor Hrastovec

 

Priredila: Snežana Milić
Izvor: Agencija 101

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

JOVANA SIMIĆ, Ovation BBDO: Cancel Culture i brendovi

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Istraživanje: Kreativna industrija u Srbiji među najpogođenijim Covid-19 krizom

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

MARIJA MATIĆ: „VIDA je najmoćniji kanal advertajzing komunikacije koji je do sada postojao“

Advertiser Serbia27. jula 2020.

Direct PERSPECTIVE pokreće dijalog o novoj normalnosti – O poslovanju, brendovima i tehnologijama

Advertiser Serbia23. jula 2020.

IVAN WESTERVEEN, Saatchi & Saatchi Beograd: „Cvrčak i Mrav u Africi“ je tip projekta koji opravdava postojanje naše profesije i kreativne industrije

Advertiser Serbia20. jula 2020.

Ghetaldus je izbacio stav na sunce

Advertiser Serbia17. jula 2020.

2 Red Dot nagrade za Studio Sonda: Za sladoled King u čašici i za projekat EPK Rijeka 2020, Autorske Bure

Advertiser Serbia16. jula 2020.

Saatchi&Saatchi Hrvatska osvojio AdForum-ov PHNX

Advertiser Serbia13. jula 2020.

Jana 800 by Saatchi&Saatchi Hrvatska

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Doktori superheroji deo digitalne izložbe “Great ads for good”

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Novi letnji Master class u Represent Communications: TikTok like a PRO

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Budućnost maloprodaje: Sinergija razumevanja, efikasnosti i empatije

Advertiser Serbia30. juna 2020.

POLARIS otkriva kako COVID-19 kriza utiče na advertajzing industriju

Advertiser Serbia26. juna 2020.

PREDRAG VOJINOVIĆ: „Živimo u doba egzibicionizma, voajerizma, materijalizma i egoizma“

Advertiser Serbia26. juna 2020.

DAVOR BRUKETA: „Nadam se da ćemo pronaći način da prestanemo nanositi bol jedni drugima kao i drugim vrstama“

Advertiser Serbia25. juna 2020.