Internet

Internet giganti ljuti zbog odluke EP o autorskim pravima

Internet

Tehnološke platforme i internet aktivisti podigli su glas protiv odluke Evropskog parlamenta o reformi regulative o zaštiti autorskih prava, što će autorima video snimaka, muzičkih numera, proizvođačima vesti i vlasnicima drugih prava omogućiti da zahtevaju kompenzaciju za objavljivanje njihovog sadržaja onlajn

 

Evropski zakonodavci su odlučili da, uprkos velikom negodovanju javnosti, podrže ‘filtriranje’ interneta u korist velikih preduzeća iz muzičke i izdavačke industrije”, tvrdi Sijada el Ramli, generalna direktorka Evropske asocijacije internet platformi, koja okuplja i kompanije kao što su Facebook i Google.

Takve tvrdnje, o navodnom filtriranju interneta protivnici izmena su iznosili i pre odluke EP, a internet aktivista i članica EP Julija Reda je i juče rekla da je odluka „zadala udarac slobodnom i otvorenom internetu“ i da Evropski parlament stavlja „profit korporacija ispred slobode govora„, prenosi njujorška agencija Blumberg.

S druge strane, pristalice ovih reformi su prezadovoljne odlukom EP, pa tako predsednik Evropskog udruženja autorskih grupa (GESAC) Anders Lasen kaže da „ovaj dan predstavlja pobedu za Evropu i za njenu nezavisnost od nekolicine tehnoloških giganata koji su profitirali od zastarelog zakona„.

Najnoviji propisi će, kako dodaje, najzad obezbediti „oruđa koja će osigurati pravednu naknadu koju su autori i tražili„.

Odluka EP usledila je nakon višemesečne žestoke kampanje i agresivnog lobiranja, ali i „bitke“ između izdavača i tehnoloških kompanija, kao i uzajamnih optužbi za obmanjivanje zakonodavaca, navodi njujorška agencija.

Evropski parlament je usvojio i predlog reforme regulative o zaštiti autorskih prava u eri interneta, čime je zatvorio poglavlje intenzivne lobističke bitke koju su internet giganti i njihove pristalice vodili protiv novinskih agencija i medijskih grupa, kao i muzičke i filmske industrije, koji su inicirali te izmene.

Predlog reforme sada ide u dalju proceduru, a konačno glasanje planirano je za januar 2019, nakon čega će članice Evropske unije odlučiti kako da te izmene unesu u vlastita nacionalna zakonodavstva.

Inicijativu za izmene zakona o autorskim pravima, koju su u Briselu popularno nazvali inicijativom protiv GAFA, jer se odnosi na četiri globalne internet platforme, odnosno pretraživača – Google, Apple, Facebook i Amazon – potpisali su i direktori 18 evropskih novinskih agencija, uključujući Tanjug, s ciljem da se se internet „giganti“ obavežu da deo prihoda plate novinskim agencijama, čiji sadržaj sada besplatno koriste.

Prema izmenama zakona, oni će morati da dele jedan deo prihoda sa autorima sadržaja.

Evropski parlament je, da podsetimo, u julu odbacio predlog izmene tog zakona i vratio ga na doradu, iako je on prethodno dobio podršku nadležnog parlamentarnog odbora.

Jedan od delova predloga izmena zakona oko kojeg su se najviše „lomila koplja“ odnosi se na član 11, prema kojem će internet kompanije morati da plaćaju takozvani „porez na linkove„, što znači da će morati da plaćaju pre svega agencijama, novinama i časopisima objavljivanje njihovih naslova, fotografija i tekstova na svojim sajtovima.

Druga „osporavana“ tačka je član 13, koji predviđa obavezu tehnoloških platformi da „filtriraju“ sadržaje koje ljudi postavljaju na njih i da provere da li je došlo do kršenja autorskih prava.

 
Izvor: Tanjug

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Internet

Otvorene prijave za Četvrtu RSNOG konferenciju

Advertiser Serbia14. novembra 2018.

Facebook kreirao zabavnu aplikaciju Lasso kojom želi da povrati pažnju tinejdžera

Advertiser Serbia12. novembra 2018.

Sir Tim Berners-Lee pokrenuo Ugovor za bolji web

Advertiser Serbia8. novembra 2018.

U EU se „lome koplja“ zbog digitalnog poreza

Advertiser Serbia7. novembra 2018.

Redizajniran internet portal Vlade Srbije

Advertiser Serbia6. novembra 2018.

Chrome će blokirati reklame na sajtovima koji konstantno obmanjuju korisnike

Advertiser Serbia6. novembra 2018.

Flickr ograničava besplatno postavljanje fotografija na samo 1 000 komada

Advertiser Serbia5. novembra 2018.

Sloboda interneta u 2017: Kontrola, manipulacije i lažne vesti

Advertiser Serbia2. novembra 2018.

Na WhatsApp stižu i reklame, ali za sada samo unutar sekcije „Status“

Advertiser Serbia2. novembra 2018.