Internet

Internet giganti ljuti zbog odluke EP o autorskim pravima

Internet

Tehnološke platforme i internet aktivisti podigli su glas protiv odluke Evropskog parlamenta o reformi regulative o zaštiti autorskih prava, što će autorima video snimaka, muzičkih numera, proizvođačima vesti i vlasnicima drugih prava omogućiti da zahtevaju kompenzaciju za objavljivanje njihovog sadržaja onlajn

 

Evropski zakonodavci su odlučili da, uprkos velikom negodovanju javnosti, podrže ‘filtriranje’ interneta u korist velikih preduzeća iz muzičke i izdavačke industrije”, tvrdi Sijada el Ramli, generalna direktorka Evropske asocijacije internet platformi, koja okuplja i kompanije kao što su Facebook i Google.

Takve tvrdnje, o navodnom filtriranju interneta protivnici izmena su iznosili i pre odluke EP, a internet aktivista i članica EP Julija Reda je i juče rekla da je odluka „zadala udarac slobodnom i otvorenom internetu“ i da Evropski parlament stavlja „profit korporacija ispred slobode govora„, prenosi njujorška agencija Blumberg.

S druge strane, pristalice ovih reformi su prezadovoljne odlukom EP, pa tako predsednik Evropskog udruženja autorskih grupa (GESAC) Anders Lasen kaže da „ovaj dan predstavlja pobedu za Evropu i za njenu nezavisnost od nekolicine tehnoloških giganata koji su profitirali od zastarelog zakona„.

Najnoviji propisi će, kako dodaje, najzad obezbediti „oruđa koja će osigurati pravednu naknadu koju su autori i tražili„.

Odluka EP usledila je nakon višemesečne žestoke kampanje i agresivnog lobiranja, ali i „bitke“ između izdavača i tehnoloških kompanija, kao i uzajamnih optužbi za obmanjivanje zakonodavaca, navodi njujorška agencija.

Evropski parlament je usvojio i predlog reforme regulative o zaštiti autorskih prava u eri interneta, čime je zatvorio poglavlje intenzivne lobističke bitke koju su internet giganti i njihove pristalice vodili protiv novinskih agencija i medijskih grupa, kao i muzičke i filmske industrije, koji su inicirali te izmene.

Predlog reforme sada ide u dalju proceduru, a konačno glasanje planirano je za januar 2019, nakon čega će članice Evropske unije odlučiti kako da te izmene unesu u vlastita nacionalna zakonodavstva.

Inicijativu za izmene zakona o autorskim pravima, koju su u Briselu popularno nazvali inicijativom protiv GAFA, jer se odnosi na četiri globalne internet platforme, odnosno pretraživača – Google, Apple, Facebook i Amazon – potpisali su i direktori 18 evropskih novinskih agencija, uključujući Tanjug, s ciljem da se se internet „giganti“ obavežu da deo prihoda plate novinskim agencijama, čiji sadržaj sada besplatno koriste.

Prema izmenama zakona, oni će morati da dele jedan deo prihoda sa autorima sadržaja.

Evropski parlament je, da podsetimo, u julu odbacio predlog izmene tog zakona i vratio ga na doradu, iako je on prethodno dobio podršku nadležnog parlamentarnog odbora.

Jedan od delova predloga izmena zakona oko kojeg su se najviše „lomila koplja“ odnosi se na član 11, prema kojem će internet kompanije morati da plaćaju takozvani „porez na linkove„, što znači da će morati da plaćaju pre svega agencijama, novinama i časopisima objavljivanje njihovih naslova, fotografija i tekstova na svojim sajtovima.

Druga „osporavana“ tačka je član 13, koji predviđa obavezu tehnoloških platformi da „filtriraju“ sadržaje koje ljudi postavljaju na njih i da provere da li je došlo do kršenja autorskih prava.

 
Izvor: Tanjug

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Internet

Počela nacionalna kampanja „Budimo pametni“

Advertiser Serbia18. septembra 2018.

BBC širi prisustvo u Srbiji

Advertiser Serbia12. septembra 2018.

Da li su mladi „otpisali“ Facebook?

Advertiser Serbia12. septembra 2018.

Instagram pokreće novu aplikaciju koja će olakšati internet kupovinu?

Advertiser Serbia6. septembra 2018.

Rusija: Jandeks pretekao Google po broju pregleda na mobilnim uređajima sa Android sistemom

Advertiser Serbia4. septembra 2018.

Novinske agencije traže da im Google i Facebook plate autorska prava

Advertiser Serbia4. septembra 2018.

Google danas puni 20, a Google Chrom 10 godina

Advertiser Serbia4. septembra 2018.

Facebook Watch, ponuda originalnog video sadržaja, od sada dostupna u celom svetu

Advertiser Serbia31. avgusta 2018.

Porez na linkove: Jedan od najžešćih lobističkih ratova u istoriji Brisela

Advertiser Serbia30. avgusta 2018.