Oglašavanje

HURA-ine zahteve prema Vladi RH i drugim institucijama podržala i druga Udruženja

HURA je prošle nedelje nadležnim institucijama uputila dopis u kojem predlaže konkretne mere potrebne za spas komunikacijske industrije, a zahteve je podržalo i niz drugih organizacija

 

Nadovezujući se na paket mera za pomoć privredi koji je Vlada RH predstavila 24. marta, Hrvatska udruga društava za tržišno komuniciranje (HURA) po hitnom postupku je prošle nedelje uputila dopis predsedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i Ministarstvu privrede, preduzetništva i zanatstva, Ministarstvu finansija, Ministarstvu rada i penzionog sistema i čitavom nizu drugih relevantnih adresa u kojem predlaže konkretne dodatne mere preko potrebne za očuvanje radnih mesta i ublažavanje udara vanredne situacije na realni sektor.

Podsećamo, potpredsednik Vlade RH i ministar unutrašnjih poslova dr. sc. Davor Božinović kao i ministar privrede, preduzetništva i zanatstva Darko Horvat dali su podršku nastavku svih mogućih komercijalnih aktivnosti u skladu s preporukama Stožera, a HURA-ine zaheve podržali su Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ), Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca (HDNP), zatim Hrvatski klaster kreativnih i kulturnih industrija (HKKKKI) – u nastavku u celini prenosimo njihove izjave.

Hrvatska udruga poslodavaca glas je celokupnog hrvatske privrede u kojoj izrazito važnu ulogu ima i komunikacijska industrija. Vanredna situacija u kojoj se nalazimo zbog COVID-19 virusa dodatno je u prvi plan istakla borbu da se sačuvaju mikro i male kompanije koje dominantno posluju u ovom segmentu. Zajednički s HURA-om i HUOJ-em delimo zabrinutost i odlučnost u nameri da ukažemo Vladi RH, odnosno, izvršnoj vlasti kako predložene mere nisu niti izbliza dovoljne za spas privrede, a posebno malih i mikro preduzeća. Zajednički ćemo preduzeti sve što je u našoj mogućnosti da snažno i argumentovano ukažemo Vladi na stvarno potrebne mere u ovoj kriznoj situaciji, a to je otpis svih davanja, doprinosa, naknada i članarina na poslovanje, odnosno, aktuelnu poslovnu neaktivnost; plaćanje PDV-a po naplaćenom računu i druge nužne predloge koji suštinski pomažu malim i srednjim preduzećima u premošćivanju ovog teškog i neizvesnog perioda, izjavio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Velike globalne krize, poput ove u kojoj se upravo nalazimo, ugrožavaju različite aspekte našeg života. Iako su sigurnost i zdravlje prioriteti, kriza će imati i brojne dugoročne efekte. Pažljivo upravljanje kriznom komunikacijom ključno je ne samo u trenutku krize već deluje i na brzinu kasnijeg oporavka. Organizacije koje nisu pažljivo razvijale sisteme komunikacije snosiće teže posledice. Sada će postati još jasnije koliki je značaj kvalitetne komunikacije na svim nivoima. Zato je pomoć komunikacijskoj industriji nužna. Treba očuvati radna mesta i ublažiti finansijske efekte krize koji bi doveli do gašenja komunikacijske industrije. Jer bez kvalitetnih komunikacija, posledice će osetiti društvo u celini, izjavila je prof. dr. sc. Ana Tkalac Verčič, predsednica HUOJ-a.

Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca, koje okuplja više od 2.700 nezavisnih profesionalaca, glasno podržava mere koje je iznela Hrvatska udruga društava za tržišno komuniciranje (HURA!) jer su usmerene i na pomaganje samozaposlenim profesionalcima kao i nezavisnim profesionalcima (freelancerima) iz kulturno-kreativnih industrija. U ovom teškom periodu, predložene mere obezbediće egzistenciju pojedincima koja je već sada ugrožena, a to potvrđuje i podatak iz upitnika o Stanju i potrebama nezavisnih profesionalaca, pokrenut 18. marta 2020., koji govori da 62.2% pojedinaca ne zna hoće li s postojećim merama moći da preživi krizu, dok čak 28.3% nema nikakvu finansijsku zalihu za poslovanje u ovoj krizi ili bolesti koju takođe nitko ne može da predvidi. Položaj nezavisnih profesionalaca je na ivici i inicijativa poput ove je spas za nezavisne koji svojim znanjem i kvalitetom učestvuju u razvoju privrede, poručila je Karla Andrić, predsednica HDNP-a, a infografiku o HDNP-ovu istraživanju pogledajte na linku.

Hvala HURA-i na ovoj jako važnoj inicijativi! Kreativne i kulturne delatnosti te kultura i umetnost uopšteno u ovo krizno vreme socijalne izolacije ključni su za zadržavanje optimizma i kvaliteta života ljudi putem različitih kanala komunikacije. Važan deo kulturnih i kreativnih delatnosti su i javni mediji posebno elektronski i digitalni kao osnovni kanali i posrednici trenutnog kriznog komuniciranja s javnošću u smislu informisanja i pomoći pri sprovođenju mera zaštite građana. Pored toga tržišne komunikacije, dizajn i oglašavanje su glavni promoter privrednih delatnosti realnog sektora, čije aktivnosti je u ovakvoj krizi širokih razmera ključno što aktivnije podržati kako bi ublažili ove ozbiljne posledice na privredu.

Kao sektor koji i u krizi ovakvih razmera nije prestao da radi iako itekako osećamo posledice, a naplata nam je kao i ostalima poprilično neizvesna, insistiramo na dijalogu između preduzetnika našeg sektora i zakonodavca. Presudno je da zakonodavac konačno postane svestan šta konkretno treba uopšteno realnom sektoru i konkretnije sektoru kreativnih i kulturnih delatnosti bez kojeg bi ova kriza bila znatno teže podnošljiva kompletnoj javnosti.

Zato ispred sektora kreativnih i kulturnih industrija, osim poslatih predloga koje predlažemo zajedno s HURA-inom inicijativom, pozivam na dijalog koji će rezultirati predlozima o načinima izlaska iz krize koja evidentno neće biti blaga niti kratkog veka. Delatnosti našeg sektora u tom procesu će itekako moći da pomogne svim ostalim sektorima.

Unapred hvala svima na uključivanju i zakonodavcu na, nadamo se, prihvatanju naših predloga i pomoći u svrhu pronalaska rešenja izlaska iz krize. Ovog puta sintagma “Zajedno smo jači”, nije samo otrcana fraza nego duboko utemeljena preporuka svima i motivacija za sinergiju koja nam je sada preko potrebna.

Pored primarnog cilja – izlaska iz zdravstvene krize, svima nam je zajednički cilj održavanje vitalnosti privrede koja jamči održanje kvaliteta života naših građana.

Biće to prava prilika da pokažemo da možemo i znamo bolje zajedno!, izjavila je Ivana Nikolić, predsednica HKKKKI-ja.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Oglašavanje

Audi se izvinio zbog provokativne reklame sa devojčicom

Advertiser Serbia5. avgusta 2020.

Coca-Cola prekida pauzu u oglašavanju novom optimističnom reklamom

Advertiser Serbia5. avgusta 2020.

Proglašeni dobitnici nagrade V(RAB)AC 2020

Advertiser Serbia4. avgusta 2020.

Istraživanje: Kreativna industrija u Srbiji među najpogođenijim Covid-19 krizom

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Nova Nike sjajna reklama sa snažnom porukom

Advertiser Serbia31. jula 2020.

Hrvatska: Komunikacijska ulaganja nisu smanjena

Advertiser Serbia30. jula 2020.

Pogledajte reklame nominovane za Emmy 2020

Advertiser Serbia29. jula 2020.

Online oglasi za brzu hranu mogli bi da budu zabranjeni u Velikoj Britaniji

Advertiser Serbia28. jula 2020.

Spotify je “Open for Business” za oglašivače u Srbiji

Advertiser Serbia27. jula 2020.

Klint Istvud tužio kompanije koje prodaju dodatke ishrani zbog zloupotrebe imena i lika

Advertiser Serbia24. jula 2020.

Nemački sud: Teslin izraz autopilot predstavlja lažno oglašavanje

Advertiser Serbia16. jula 2020.

10 najgledanijih reklama na YouTube-u u drugom kvartalu 2020

Advertiser Serbia16. jula 2020.

Google zabranjuje oglašavanje proizvoda i servisa za praćenje i špijuniranje partnera

Advertiser Serbia15. jula 2020.

Facebook razmatra zabranu političkog oglašavanja uoči izbora u SAD

Advertiser Serbia14. jula 2020.

YouTube: Kreatori sadržaja sada imaju bolji pregled informacija o ostvarenim prihodima

Advertiser Serbia13. jula 2020.