Agencije

HUOJ: Antikomunikator godine – biskup Vlado Košić

Stručni žiri Grand PRix-a HUOJ-a sisačkom biskupu najviše zamera širenje netrpeljivosti, pa i mržnje

Šipak godine je dobio sisački biskup Vlado Košić. Odlučilo je to petnaest članova stručnog žirija 11. Grand PRix-a Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

U konkurenciji za to „prizanje“ i titulu Antikomunikatora godine bili su i potpredsednica Vlade i ministarka privrede, preduzetništva i zanatstva i zanatstva Martina Dalić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministarka demografije, porodice, mladih i socijalne politike Nada Murganić, saborski zastupnici Davor Bernardić (Socijaldemokratska partija Hrvatske) i Željko Glasnović (nezavisni zastupnik), glavni državni tužilac Dinko Cvitan, rektor Univerziteta u Zagrebu Damir Boras, predsednik Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata Ivan Vrdoljak i predsednik Hrvatskog fudbalskog saveza Davor Šuker.

U sklopu dodele nagrada Grand PRix biramo Komunikatora i Antikomunikatora godine kako bismo istakli dobre komunikacijske prakse, ali i kako bismo osobe koje tako ne komuniciraju, podstakli da porade na otvorenosti i konstruktivnosti svoje komunikacije. Ovogodišnji posao žiriju nije bio lak. U hrvatskom javnom prostoru skupili smo dosta primera loše komunikacije. Neke su mane u odnosima s javnošću lošim komunikatorima zajedničke, a neke specifične. Većina ih ne gaji otvorenu komunikaciju, a ne snalaze se ni s novim komunikacijskim alatima. Sisački biskup Vlado Košić za to je nabolji primer“, kazao je predsednik žirija 11. Grand PRixa HUOJ-a Krešimir Macan.

Žiri je utvrdio da je sisački biskup širio netrpeljivost, pa čak i mržnju prema nekim političkim i društvenim grupama. Činio je to u propovedima, medijskim nastupima te na društvenim mrežama. Takva komunikacija nije primerena nikome, a dodatnu težinu ima kada stiže od osobe Košićevog položaja.

Ne samo da takvim izjavama nije doprinosio izgradnji kulture javnog dijaloga u Hrvatskoj, već upravo suprotno – slao je poruke koje su bile u suprotnosti s misijom, vizijom i osnovnim vrednostima vlastite organizacije – katoličke crkve. Uz napade na homoseksualce, migrante, pobačaj i medicinski potpomognutu oplodnju, prozivao je i mlade zbog odlaska iz Hrvatske u inostranstvo te ih optuživao za pomodarstvo i dezerterstvo. Uz to se „proslavio“ i javnim kritikama hrvatskih medija, naročito onih s kojima se razilazio u mišljenjima, navodeći da se kod njih krije sam sotona. Dotakao se i potrebe za lustracijom u javnim službama“, preneo je Macan obrazloženje žirija.

Lošu Košićevu komunikaciju zaokružuje nerazumevanje korišćenja društvenih mreža, prvenstveno Facebook-a. Konkretno, u jednom ga trenutku koristi kao javni kanal za iznošenje svojih stavova, a potom se od kritika brani isticanjem kako je reč o privatnom komunikacijskom kanalu.

Žiri HUOJ-a izrazio je nadu da će Košić ovo doživeti kao konstruktivnu kritiku te da će unaprediti komunikaciju prema vernicima, ali i široj zajednici. Pritom mu uzor može biti papa Franjo.

Papa Franjo svestan je moći, ali i odgovornosti koju danas omogućava javna komunikacija. Njegov primer komunikacije koja podrazumeva otvorenost, širenje tolerancije, dobro poznavanje društvenih mreža i praćenje komunikacijskih trendova, inspiracija su svima nama“, poručio je Macan.

Kako bi komunikacija biskupa Košića išla u tom smeru, HUOJ mu je bez naknade na raspolaganje stavio najbolje hrvatske komunikacijske stručnjake.

u utorak, 27. februara bit će objavljeno ko je Komunikator godine. Za tu se titulu bore ministarka nauke i obrazovanja Blaženka Divjak, evroparlamentarka Biljana Borzan, pukovnik Davor Turković, penzionisani radnik Jadrolinije Ante Mrvica i autori stranice Di su pare.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Uskoro u Zagrebu PRpitch, 2. konferencija o odnosima s javnošću za preduzetnike i zanatlije

Advertiser Serbia18. septembra 2019.

[GOLDEN DRUM 2019] DAWID SZCZEPANIAK, izvršni kreativni direktor i partner VMLY&R Poland: Oglašavanje će nastaviti da prelazi sa „poruke“ na „povezivanje“

Advertiser Serbia17. septembra 2019.

Istraživanje HURA-e i Ipsosa dokazalo kontinuiran rast pozitivne percepcije oglasa među Hrvatima

Advertiser Serbia17. septembra 2019.

BORISLAV MILJANOVIĆ, Represent System: Kuda ide content marketing i šta ćemo posle kraha društvenih mreža?

Advertiser Serbia17. septembra 2019.

Mladi besplatno na SEMPL

Advertiser Serbia16. septembra 2019.

[GOLDEN DRUM 2019] RICCARDO FREGOSO, izvršni kreativni direktor McCann Paris: „Advertajzing je mrtav, živeo advertajzing…ma šta mi odlučili“

Advertiser Serbia15. septembra 2019.

Istorija razvoja OOH oglašavanja u Srbiji #7: Dobro došli u El Dorado – OOH 90-ih

Advertiser Serbia11. septembra 2019.

[GOLDEN DRUM 2019] ANDREA HENAO, Direktorica 360 Agency: „Budućnost oglašavanja treba da bude održivija“

Advertiser Serbia11. septembra 2019.

Produžen rok za prijave na takmičenje Young Drummers 2019

Advertiser Serbia10. septembra 2019.

[GOLDEN DRUM 2019] RENA EFFENDI, fotografkinja National Geographic: „Verujem u bazičnu snagu vizuelnog pripovedanja”

Advertiser Serbia9. septembra 2019.

IGOR ČERNIŠEVSKI, Direct Media United Solutions: „DIMAQ sertifikat svedoči o vašim znanjima i kompetencama u oblasti digitalnog marketinga i priznat je u celoj Evropi“

Advertiser Serbia7. septembra 2019.

HUOJ: Javni poziv za prijave radova na 5. takmičenje za studentsku nagradu Mlada nada

Advertiser Serbia6. septembra 2019.

Istorija razvoja OOH oglašavanja u Srbiji #6: (Stvarnost) kroz ram bilborda

Advertiser Serbia5. septembra 2019.

Poznat žiri za nagrade Sempler

Advertiser Serbia5. septembra 2019.

Osmi Creative Express – „Timski rad za najbolje kreativne rezultate”

Advertiser Serbia3. septembra 2019.