Agencije

HUOJ: Antikomunikator godine – biskup Vlado Košić

Stručni žiri Grand PRix-a HUOJ-a sisačkom biskupu najviše zamera širenje netrpeljivosti, pa i mržnje

Šipak godine je dobio sisački biskup Vlado Košić. Odlučilo je to petnaest članova stručnog žirija 11. Grand PRix-a Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

U konkurenciji za to „prizanje“ i titulu Antikomunikatora godine bili su i potpredsednica Vlade i ministarka privrede, preduzetništva i zanatstva i zanatstva Martina Dalić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministarka demografije, porodice, mladih i socijalne politike Nada Murganić, saborski zastupnici Davor Bernardić (Socijaldemokratska partija Hrvatske) i Željko Glasnović (nezavisni zastupnik), glavni državni tužilac Dinko Cvitan, rektor Univerziteta u Zagrebu Damir Boras, predsednik Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata Ivan Vrdoljak i predsednik Hrvatskog fudbalskog saveza Davor Šuker.

U sklopu dodele nagrada Grand PRix biramo Komunikatora i Antikomunikatora godine kako bismo istakli dobre komunikacijske prakse, ali i kako bismo osobe koje tako ne komuniciraju, podstakli da porade na otvorenosti i konstruktivnosti svoje komunikacije. Ovogodišnji posao žiriju nije bio lak. U hrvatskom javnom prostoru skupili smo dosta primera loše komunikacije. Neke su mane u odnosima s javnošću lošim komunikatorima zajedničke, a neke specifične. Većina ih ne gaji otvorenu komunikaciju, a ne snalaze se ni s novim komunikacijskim alatima. Sisački biskup Vlado Košić za to je nabolji primer“, kazao je predsednik žirija 11. Grand PRixa HUOJ-a Krešimir Macan.

Žiri je utvrdio da je sisački biskup širio netrpeljivost, pa čak i mržnju prema nekim političkim i društvenim grupama. Činio je to u propovedima, medijskim nastupima te na društvenim mrežama. Takva komunikacija nije primerena nikome, a dodatnu težinu ima kada stiže od osobe Košićevog položaja.

Ne samo da takvim izjavama nije doprinosio izgradnji kulture javnog dijaloga u Hrvatskoj, već upravo suprotno – slao je poruke koje su bile u suprotnosti s misijom, vizijom i osnovnim vrednostima vlastite organizacije – katoličke crkve. Uz napade na homoseksualce, migrante, pobačaj i medicinski potpomognutu oplodnju, prozivao je i mlade zbog odlaska iz Hrvatske u inostranstvo te ih optuživao za pomodarstvo i dezerterstvo. Uz to se „proslavio“ i javnim kritikama hrvatskih medija, naročito onih s kojima se razilazio u mišljenjima, navodeći da se kod njih krije sam sotona. Dotakao se i potrebe za lustracijom u javnim službama“, preneo je Macan obrazloženje žirija.

Lošu Košićevu komunikaciju zaokružuje nerazumevanje korišćenja društvenih mreža, prvenstveno Facebook-a. Konkretno, u jednom ga trenutku koristi kao javni kanal za iznošenje svojih stavova, a potom se od kritika brani isticanjem kako je reč o privatnom komunikacijskom kanalu.

Žiri HUOJ-a izrazio je nadu da će Košić ovo doživeti kao konstruktivnu kritiku te da će unaprediti komunikaciju prema vernicima, ali i široj zajednici. Pritom mu uzor može biti papa Franjo.

Papa Franjo svestan je moći, ali i odgovornosti koju danas omogućava javna komunikacija. Njegov primer komunikacije koja podrazumeva otvorenost, širenje tolerancije, dobro poznavanje društvenih mreža i praćenje komunikacijskih trendova, inspiracija su svima nama“, poručio je Macan.

Kako bi komunikacija biskupa Košića išla u tom smeru, HUOJ mu je bez naknade na raspolaganje stavio najbolje hrvatske komunikacijske stručnjake.

u utorak, 27. februara bit će objavljeno ko je Komunikator godine. Za tu se titulu bore ministarka nauke i obrazovanja Blaženka Divjak, evroparlamentarka Biljana Borzan, pukovnik Davor Turković, penzionisani radnik Jadrolinije Ante Mrvica i autori stranice Di su pare.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Zaključci webinara DIRECT TALKS from home 01: „Komunikacija i oglašavanje u regionu #COVID19”

Advertiser Serbia31. marta 2020.

I&F MCCANN GRUPA kupila 5 respiratora

Advertiser Serbia30. marta 2020.

JOVAN STOJANOVIĆ: Zašto ne smemo stati?

Advertiser Serbia27. marta 2020.

Šta brendovi mogu da rade tokom i posle COVID-19

Advertiser Serbia25. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN SARAJEVO, UM SARAJEVO i DEGORDIAN BiH: „dm Ženska utrka“ za DM DROGERIE MARKT BOSNA i HERCEGOVINA

Advertiser Serbia25. marta 2020.

Dr BORISLAV MILJANOVIĆ: Komunikacija u doba korone

Advertiser Serbia24. marta 2020.

TOMICA OREŠKOVIĆ: Šta sam naučio tokom rada od kuće

Advertiser Serbia20. marta 2020.

ADISA POBRIĆ: Veštine čarobnjaka u doba korone – Kako raditi od kuće kada imate decu

Advertiser Serbia20. marta 2020.

MCCANN WORLDGROUP najefektivnija agencijska mreža prema WARC izveštaju za 2020

Advertiser Serbia20. marta 2020.

Petrol-ov „Pobednički servis“ osvojio Bronzu na European Sponsorship Awards (ESA)

Advertiser Serbia18. marta 2020.

MILEVA SERATLIĆ: Korona alarm – buđenje lične i kolektivne odgovornosti

Advertiser Serbia18. marta 2020.

Stručnjaci komunikacijske industrije odabrali finaliste Effie Awards Croatia 2020

Advertiser Serbia18. marta 2020.

MILOJE SEKULIĆ: Da li u kriznim vremenima treba smanjivati marketinške aktivnosti?

Advertiser Serbia17. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Beba bira gde“ za brend ROSA (The Coca-Cola Company)

Advertiser Serbia12. marta 2020.

Boris Ličina Borja novo pojačanje digitalnog tima kreativne agencije I TO NIJE SVE!

Advertiser Serbia11. marta 2020.