Agencije

Hrvatska: Za oglase 1,4% manje – uloženo 1,47 milijardi kuna

Oglašivači su 2017. godini na oglase na TV stanicama potrošili 741 milion kuna, što je pad od 2,2 posto

 

Tržište oglašavanja je prošle godine palo prvi put nakon četiri godine kontinuiranog rasta. Oglašivači su u zakup oglasnog prostora uložili 1,47 milijardi kuna, što je 1,4 posto manje u odnosu na 2016. godinu.

Najveći je razlog tome kriza u Agrokoru, s obzirom da se procenjuje da taj koncern čini između 8 i 9 posto ukupnog tržišta zakupa medija, navodi se u izveštaju HURA-e.

Prema proceni Hrvatskog udruženja društava za tržišno komuniciranje (HURA), oglašivači su lani u zakup oglasnog prostora uložili 1,47 milijardi kuna, što je 1,4 posto manje u odnosu na prethodnu godinu, a prvi pad nakon četiri godine ponajviše je posledica krize u Agrokoru.

To je zaključak analize HURA-e pod nazivom ‘HURA Media AdEx’ (Advertising Expenditure), koje obuhvata zakup oglasnog prostora kod primarnih komunikacijskih kanala i procena je ulaganja u oglašavanje kod glavnih TV stanica, većih izdavača štampe i njihovih mrežnih izdanja, radija, i većih dobavljača OOH te uopšteno ulaganje u oglašavanje na internetu.

Na TV otpada 50 posto oglašivačkog kolača

Najviše se i dalje troši na oglašavanje na TV stanicama. Oglašivači su 2017. na oglase na TV stanicama potrošili 741 milion kuna, što je doduše pad od 2,2 posto, no na TV i dalje otpada najveći deo oglašivačkog kolača, oko 50 posto.

Podaci za prošlu godinu pokazuju da oglašavanje u online medije i dalje raste, dok relativno snažno pada oglašavanje u štampi.

Procenjuje se, naime, kako je vrednost oglašavanja na Internetu prošle godine iznosila 245 miliona kuna, što je 14,5 posto više nego godinu ranije. To predstavlja udeo u ukupnom oglašavanju od 17 posto.

»Kompanije su prepoznale rezultate koji im donosi online oglašavanje, stoga veći deo budžeta prebacuju na digital. Digitalno oglašavanje je postalo glavni kanal oglašavanja prvenstveno za male i srednje kompanije«, kaže Sandro Lazarić, direktor Arbone, kompanije za digitalni marketing.

S druge strane, oglašavanje u štampi procenjeno je na 218 miliona kuna, što je 13,3 posto manje u odnosu na 2016. i čini 15 posto udela u ukupnom oglašavanju.
Oglašavanje na radio stanicama iznosilo je, pak, 127 miliona kuna, 0,4 posto manje nego godinu dana pre.

Na OOH, odnosno u segmentu klasičnog display oglašavanja, potrošeno je 130 miliona kuna, rast 0,3 posto, a pod stavkom ostalo procenjena je potrošnja od 10 miliona kuna, pad 7,8 posto u odnosu na godinu ranije.

Rukovodilac sekcije medijskih agencija HURA Božidar Abramović ističe u izveštaju da je 2017. porastao udeo online oglašavanja te da sada iznosi 17 posto ukupnih investicija u medije. Verovatno je, kaže, taj udeo i veći, ali ga je teško proceniti jer podaci oglašavanja na Google pretraživaču i društvenim medijima nisu dostupni i dobrim delom nisu ostvareni putem tradicionalnih agencija.

S druge strane, nastavlja se trend pada oglašavanja u štampi, što se opravdava činjenicom da su izdavači štampanih medija prepoznali promene čitalaca u konzumaciji sadržaja te su svoje investicije i fokus usmerili na distribuciju sadržaja putem vlastitih Internet portala.

Zatim, ističu u HURA-i, investicije u OOH stabilne su zbog prirode širokog dosega, ali i pojave novih oglasnih površina koji nude video format oglasa putem ekrana u trgovačkim centrima i pešačkim zonama urbanih sredina.

Na početku 2018. pozitivni trendovi

Pozitivan je podatak, kažu u HURA, da se nakon prošlogodišnjeg pada već u prvom kvartalu 2018. beleži porast nivoa investicija i broja aktivnosti. Abramović smatra da će u iduće tri godine investicije u oglašavanje slediti trend načina konzumacije sadržaja.

»Predviđamo da će rasti udeo investicije u online medije, a očekuje se i porast OOH koji ima najširi doseg, zbog velike fragmentacije drugih kanala. Na kraju, investicije u oglašavanje sigurno će porasti zbog porasta broja kanala i posebnih formata od kojih će svaki imati svoju ciljnu publiku«, navodi Abramović u izveštaju na web stranicama HURA-e.

Po njemu, odnos investicija u kanale izmeniće se u korist onoga koji će moći da omogući odgovarajući doseg, zavisno od tipa poruke i ciljne grupe koju oglašivač ima.
No, iako će investicije u online oglašavanje i dalje rasti, TV će i dalje zauzimati najveći udeo, ističe Abramović.

HURA u izveštaju navodi i to da podaci predstavljaju procenu neto investicije u oglašavanje, odnosno zakup medijskog prostora po tipu medija u milionima kuna prema stručnoj proceni HURA Odbora za medije. Podaci ne uključuju kreativu, produkciju i specijalne formate.

 

Izvor: SEEbiz

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Više u Agencije

Influenseri, mikro-influenseri i praćenje uspeha kampanja

Advertiser Serbia19. februara 2019.

U Zagreb stiže Branislav Vujović, regionalni lider za digitalnu transformaciju

Advertiser Serbia18. februara 2019.

Blokčein kao medijski trend

Advertiser Serbia18. februara 2019.

#ijaseborim za novu Roditeljsku kuću

Advertiser Serbia15. februara 2019.

Medijski trend 2019: Svetla budućnost za četbotove

Advertiser Serbia15. februara 2019.

ORANGE STUDIO & ALMA QUATTRO: “Don’t believe in horoscopes. Believe in artists.”

Advertiser Serbia14. februara 2019.

Media trend 2019: Da li koristimo vizuelnu pretragu u Srbiji?

Advertiser Serbia14. februara 2019.

Google, Microsoft i NASA ne mogu bez njega – na Danima komunikacija upoznajte svetski poznatog etičkog hakera

Advertiser Serbia14. februara 2019.

Marketing preko mobilnih uređaja u 2019

Advertiser Serbia13. februara 2019.

HGK izdao analizu trendova u korišćenju medijskih i marketinških agencija među svojim članicama

Advertiser Serbia12. februara 2019.

Dominacija videa u 2019: “Snack Adds”, vertikalni video i „bite sized“ video

Advertiser Serbia12. februara 2019.

Predavač koji je (ponovo) definisao ljudsko ponašanje dolazi na Dane komunikacija

Advertiser Serbia11. februara 2019.

Medijski trend 2019: Doba sveprisutnog TV-a

Advertiser Serbia11. februara 2019.

Najbolje Super Bowl reklame po izboru kreativnih direktora I&F GRUPE

Advertiser Serbia7. februara 2019.

Otvorene prijave za EFFIE takmičenje

Advertiser Serbia5. februara 2019.