Agencije

Hrvatska: Za oglase 1,4% manje – uloženo 1,47 milijardi kuna

Oglašivači su 2017. godini na oglase na TV stanicama potrošili 741 milion kuna, što je pad od 2,2 posto

 

Tržište oglašavanja je prošle godine palo prvi put nakon četiri godine kontinuiranog rasta. Oglašivači su u zakup oglasnog prostora uložili 1,47 milijardi kuna, što je 1,4 posto manje u odnosu na 2016. godinu.

Najveći je razlog tome kriza u Agrokoru, s obzirom da se procenjuje da taj koncern čini između 8 i 9 posto ukupnog tržišta zakupa medija, navodi se u izveštaju HURA-e.

Prema proceni Hrvatskog udruženja društava za tržišno komuniciranje (HURA), oglašivači su lani u zakup oglasnog prostora uložili 1,47 milijardi kuna, što je 1,4 posto manje u odnosu na prethodnu godinu, a prvi pad nakon četiri godine ponajviše je posledica krize u Agrokoru.

To je zaključak analize HURA-e pod nazivom ‘HURA Media AdEx’ (Advertising Expenditure), koje obuhvata zakup oglasnog prostora kod primarnih komunikacijskih kanala i procena je ulaganja u oglašavanje kod glavnih TV stanica, većih izdavača štampe i njihovih mrežnih izdanja, radija, i većih dobavljača OOH te uopšteno ulaganje u oglašavanje na internetu.

Na TV otpada 50 posto oglašivačkog kolača

Najviše se i dalje troši na oglašavanje na TV stanicama. Oglašivači su 2017. na oglase na TV stanicama potrošili 741 milion kuna, što je doduše pad od 2,2 posto, no na TV i dalje otpada najveći deo oglašivačkog kolača, oko 50 posto.

Podaci za prošlu godinu pokazuju da oglašavanje u online medije i dalje raste, dok relativno snažno pada oglašavanje u štampi.

Procenjuje se, naime, kako je vrednost oglašavanja na Internetu prošle godine iznosila 245 miliona kuna, što je 14,5 posto više nego godinu ranije. To predstavlja udeo u ukupnom oglašavanju od 17 posto.

»Kompanije su prepoznale rezultate koji im donosi online oglašavanje, stoga veći deo budžeta prebacuju na digital. Digitalno oglašavanje je postalo glavni kanal oglašavanja prvenstveno za male i srednje kompanije«, kaže Sandro Lazarić, direktor Arbone, kompanije za digitalni marketing.

S druge strane, oglašavanje u štampi procenjeno je na 218 miliona kuna, što je 13,3 posto manje u odnosu na 2016. i čini 15 posto udela u ukupnom oglašavanju.
Oglašavanje na radio stanicama iznosilo je, pak, 127 miliona kuna, 0,4 posto manje nego godinu dana pre.

Na OOH, odnosno u segmentu klasičnog display oglašavanja, potrošeno je 130 miliona kuna, rast 0,3 posto, a pod stavkom ostalo procenjena je potrošnja od 10 miliona kuna, pad 7,8 posto u odnosu na godinu ranije.

Rukovodilac sekcije medijskih agencija HURA Božidar Abramović ističe u izveštaju da je 2017. porastao udeo online oglašavanja te da sada iznosi 17 posto ukupnih investicija u medije. Verovatno je, kaže, taj udeo i veći, ali ga je teško proceniti jer podaci oglašavanja na Google pretraživaču i društvenim medijima nisu dostupni i dobrim delom nisu ostvareni putem tradicionalnih agencija.

S druge strane, nastavlja se trend pada oglašavanja u štampi, što se opravdava činjenicom da su izdavači štampanih medija prepoznali promene čitalaca u konzumaciji sadržaja te su svoje investicije i fokus usmerili na distribuciju sadržaja putem vlastitih Internet portala.

Zatim, ističu u HURA-i, investicije u OOH stabilne su zbog prirode širokog dosega, ali i pojave novih oglasnih površina koji nude video format oglasa putem ekrana u trgovačkim centrima i pešačkim zonama urbanih sredina.

Na početku 2018. pozitivni trendovi

Pozitivan je podatak, kažu u HURA, da se nakon prošlogodišnjeg pada već u prvom kvartalu 2018. beleži porast nivoa investicija i broja aktivnosti. Abramović smatra da će u iduće tri godine investicije u oglašavanje slediti trend načina konzumacije sadržaja.

»Predviđamo da će rasti udeo investicije u online medije, a očekuje se i porast OOH koji ima najširi doseg, zbog velike fragmentacije drugih kanala. Na kraju, investicije u oglašavanje sigurno će porasti zbog porasta broja kanala i posebnih formata od kojih će svaki imati svoju ciljnu publiku«, navodi Abramović u izveštaju na web stranicama HURA-e.

Po njemu, odnos investicija u kanale izmeniće se u korist onoga koji će moći da omogući odgovarajući doseg, zavisno od tipa poruke i ciljne grupe koju oglašivač ima.
No, iako će investicije u online oglašavanje i dalje rasti, TV će i dalje zauzimati najveći udeo, ističe Abramović.

HURA u izveštaju navodi i to da podaci predstavljaju procenu neto investicije u oglašavanje, odnosno zakup medijskog prostora po tipu medija u milionima kuna prema stručnoj proceni HURA Odbora za medije. Podaci ne uključuju kreativu, produkciju i specijalne formate.

 

Izvor: SEEbiz

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Agencije

MOJCA BRIŠČIK, Predsednica GOLDEN DRUM: „Golden Drum je festival koji postavlja nove trendove, iako znatno manji od Cannes Lions“

Advertiser Serbia21. novembra 2018.

„eXpedicija na Mars“ osvaja Ameriku

Advertiser Serbia19. novembra 2018.

Konkurs za tradicionalna UEPS-ova priznanja otvoren do 3. decembra

Advertiser Serbia19. novembra 2018.

Peter Hinssen: „Tehnologija je nova religija“

Advertiser Serbia19. novembra 2018.

Blogeri žele da ih brendovi više plaćaju

Advertiser Serbia16. novembra 2018.

Prema podacima Gemius-a DDL.rs za samo 10 meseci od osnivanja među najposećenijim sajtovima u Srbiji

Advertiser Serbia14. novembra 2018.

Coca-Cola i mts na Kaktus festivalu osvojili nagrade u prestižnim kategorijama

Advertiser Serbia14. novembra 2018.

EACA pokrenula studentsko takmičenje s ciljem ukidanja stereotipa u oglašavanju igračaka

Advertiser Serbia14. novembra 2018.

Cannes Lions i MediaLink lansiraju inicijativu “Connect. Learn. Experience.”

Advertiser Serbia13. novembra 2018.