Analize

Hrvatska: Novine se sve manje prodaju, pad prihoda i od oglašavanja

Istraživanje tržište štampe u Hrvatskoj u 2016 pokazalo je da su svi pokazatelji u padu – prodaja, oglašavanje i trgovina, kao i da je na tržištu dnevnih listova po prodaji najjača Styria grupa, a Hanza Media na tržištu oglašavanja u dnevnim novinama, podatke je u sredu objavila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN)

Agencija je ispitivanje tržišta štampe u Hrvatskoj u 2015. i 2016. sprovela na uzorku od ukupno 53 novinska izdavača i distributera štampe, a obuhvaćena su tržišta štampe (opšte informativni dnevnici i nedeljnici), oglašavanja u opšte informativnim dnevnicima i nedeljnicima te tržištu trgovine štampom na području Hrvatske.

Prošle godine prodato 73,7 miliona primeraka opšte informativnih dnevnika

Po podacima iz istraživanja, prošle godine je ukupni prodat tiraž svih opšte informativnih dnevnika u Hrvatskoj 73,7 miliona primeraka, što je u odnosu na 2015. pad za 8 posto.

Time je nastavljen dalji pad prodaje opšte informativnih dnevnika s obzirom da analiza AZTN-a, za koju su izvor podaci privrednika, pokazuju da je 2013. bilo prodato više od 100,3 miliona dnevnih novina, 2014. je to palo na 91,2 miliona, 2015. na nešto manje od 80,3 miliona, a 2016. na 73,7 miliona primeraka.

Pad prodaje tiraža u prošloj su godini u odnosu na godinu pre zabeležili svi opšte informativni dnevnici, napominju iz AZTN-a.

Njihova analiza pokazuje da je najveću prodaju u 2016. godini, kao i u prethodne četiri godine, ostvario dnevnik „24sata“ (Styria grupa Hrvatska), sa tržišnim udelom između 30 i 40 posto.

Sledi „Jutarnji list“ (Hanza Media Grupa) s tržišnim udelom između 20 i 30 posto, dok je s udelom između 10 i 20 posto treći „Večernji list“ (Styria grupa Hrvatska).

Značajnu prodaju ostvarili su i izdavači opšte informativnih dnevnika „Slobodna Dalmacija“ (Hanza media Grupa) i „Novi list“ (Glas Istre). Oba su dnevnika regionalnog karaktera i takođe beleže pad prodaje u odnosu na 2015. godinu, a tržišni udeli im se kreću od pet do 10 posto, navode iz ATTN-a.

Na tržištu dnevnih novina vodeća Styria grupa Hrvatska s udelom 50-60 posto

Prema vlasničkim grupama, na tržištu opšte informativnih dnevnika najveći tržišni udeo ima Styria grupa Hrvatska, u većinskom vlasništvu Styria AG, koja putem „24 sata“ i „Večernjeg lista“ na tržištu beleži udeo između 50 i 60 posto, uz blagi pad udela u odnosu na 2015. godinu.

Hanza media Grupa je, putem zajedničkog udela „Jutarnjeg lista“ i „Slobodne Dalmacije“, lani imala tržišni udeo između 30 i 40 posto te je zabeležila blagi porast zajedničkog udela.

Treća grupacija je Glas Istre, u kojoj su izdavači „Novog lista“, „Glasa Istre“ i „Zadarskog lista“, sa zbirnim tržišnim udelom između 10 i 20 posto. Kontrolu nad ta tri dnevna lista u julu 2016. preuzela je Media House iz Slovačke, napominju iz AZTN-a.

Dodaju i kako pokazatelji koncentrisanosti tržišta opšte informativnih dnevnika pokazuju da je reč o vrlo koncentrisanom tržištu te se ne beleže znatnije promene u odnosu na 2015. godinu. Tako je pokazatelj koncentracije CR4 (zajednički tržišni udeli četiri najprodavanija dnevna lista) lani iznosio 83,38 posto (2015. je bio 83,35 posto).

Najprodavaniji nedeljnik „7Dnevno“

Po podacima AZTN-a, lani je u Hrvatskoj prodato ukupno 4,3 miliona primeraka opšte informativnih nedeljnika (nacionalnih ili regionalnih), što je u odnosu na 2015. pad za 13 posto. Pad prodatog tiraža , kako se navodi, beleži većina nedeljnika, uz izuzetak „Hrvatskog tjednika“, „Nacionala“, „Malog podravskog“ i „Bjelovarskog lista“.

Najprodavaniji nedeljnik je „7Dnevno“ (izdavač Portal dnevno d.o.o. u stečaju), ali i on u 2016. ima „izraženi padajući trend prodaje“. Drugi po prodaji je „Globus“ (Hanza Media), dok je treći „Međimurje“ (izdavač List Međimurje d.o.o. iz Čakovca). Sva tri nedeljnika beleže tržišne udele između 10 i 20 posto, pokazalo je istraživanje AZTN-a.

Hanza Meda Grupa najjača na tržištu oglašavanja u dnevnoj štampi

Analiza Agencije pokazala je i da prihodi od oglašavanja u dnevnim novinama beleže trend pada u poslednje četiri godine – ukupni prihod od oglašavanja u dnevnicima 2013. je iznosio 255,7 miliona kuna, godinu posle 219,7 miliona, 2015. godine 189,1 milion, a prošle godine 167 miliona kuna, što je 12 posto manji u odnosu na 2015.

Pri tome svi izdavači, izuzev Novog lista, beleže primetan pad prihoda od oglašavanja u dnevnicima. Dva vodeća izdavača dnevnika po potrošnji oglašivača u 2016. godini su Hanza Media d.o.o. i Večernji list d.o.o. koji drže nešto manje od polovine tržišta oglašavanja u opšte informativnim dnevnicima„, ističu iz AZTN-a.

Navode i da je na tržištu oglašavanja u dnevnicima tržišni lider, s udelom između 20 i 30 posto, izdavač „Jutarnjeg lista“, Hanza Media Grupa. Kada se tomu doda i „Slobodna Dalmacija“, treći tržišni takmac s 10 do 20 posto udela na tržištu, Hanza Media Grupa je najjača grupacija na tržištu oglašavanja u dnevnoj štampi.

„Večernji list“ je druga dnevna novina prema visini udela od oglašavanja (20-30 posto), dok se drugi član grupacije – „24 sata“ – s tržišnim udelom od 10 do 20 posto na petom mestu. Tako je zbirno Styria grupa Hrvatska druga grupacija po snazi na tržištu oglašavanja u dnevnim novinama.

Novi list se nalazi na četvrtom mestu po snazi tržišnog udela (10 do 20 posto), a za razliku od konkurenata, beleži neznatan pad prihoda od oglašavanja.

Ostala četiri izdavača opšte informativnih dnevnika (Glas Slavonije, Glas Istre, Zadarski list i La Voce del Popolo) u 2016. su ostvarili pojedinačne tržišne udele manje od 10 posto, napominju iz AZTN-a.

Nedeljnici s neznatnim padom prihoda od oglašavanja

Nedeljna opšte informativna štampa lani je zabeležila blagi pad prihoda od oglašavanja, za jedan posto. Ukupni prihod od oglašavanja u nedeljnicima lani je iznosio 27,77 miliona kuna, a obeležje je toga tržišta i da najveće i relativno stabilne prihode od oglašavanja imaju regionalni i lokalni nedeljnici.

Stoga je, posmatrajući pojedinačno izdavače opšte informativnih nedeljnika, vodeći tržišni udeo od 10 do 20 posto ostvario „Dubrovački vjesnik“ (izdavač Dubrovački vjesnik d.o.o. koji posluje u sastavu Hanza Media Grupe), čime je zadržao lidersku poziciju iz prethodne godine. Najveći konkurent su mu „Varaždinske vijesti“ (izdavač Varaždinske vijesti d.o.o.), a treći je „Globus“ (Hanza Media Grupa). Dakle, zbirni udeo Hanza Media Grupe na ovom tržištu je u 2016. iznosio od 20 do 30 posto, navodi se u analizi AZTN-a.

Prihodi od trgovine na malo štampom pali za pet posto

Agencija je istraživanjem obuhvatila i tržište trgovine štampom, na kojem je prošle godine jedino Tisak učestvovao na tržištu trgovine štampom na veliko (distribucija štampe), koji je u toj delatnosti zabeležio pad prihoda.

Na tržištu trgovine štampom na malo obuhvaćena je isključivo prodaja na prodajnim mestima specijalizovanim za prodaju štampe i duvanskih proizvoda, potom prodaja putem pretplate i kolportaže te putem „Newspaper Direct“ licencnog štampanja strane štampe preko mrežnih stranica za hotele.

Po podacima AZTN-a, ukupno ostvaren prihod od trgovine na malo štampom iznosio je 362,7 miliona kuna, što je u odnosu na 2015. pad od 5 posto.

Većina izdavača beleži trend rasta maloprodajnih aktivnosti, osim izdavača ‘Večernjeg lista, ‘Slobodne Dalmacije’ i ‘Glasa Slavonije’, dok ‘klasičnim’ i najznačajnjim trgovcima na malo štampom (Tisak i Novine), koji imaju najveći broj specijalizovanih maloprodajnih mesta, prihodi u odnosu na 2015. padaju. Međutim, budući da je većina novinskih izdavača zabeležila rast prihoda od trgovine na malo štampom, izvesno je kako je reč o jačanju aktivnosti direktne prodaje krajnjim potrošačima i putem pretplate, čime se nastoji ojačati nezavisnost od distributera štampe i time zadržavanje dela prihoda„, zaključuje se u analizi AZTN-a.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Analize

10 najgledanijih reklama na YouTube-u u avgustu 2018

Advertiser Serbia17. septembra 2018.

Kako su poslovale najveće hrvatske TV kuće i kolika im je gledanost

Advertiser Serbia11. septembra 2018.

IPG Mediabrands drugi u svetu u dobijanju novih klijenata

Advertiser Serbia11. septembra 2018.

Sedmično kretanje gledanosti TV programa u prvih osam meseci 2018

Advertiser Serbia3. septembra 2018.

Cannes Lions festival objavio izveštaj kreativnosti na globalnom nivou za 2018

Advertiser Serbia1. septembra 2018.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 6. do 12. avgusta 2018

Advertiser Serbia17. avgusta 2018.

Google: Promene u načinu indeksiranja web sajtova dovele do porasta broja poseta sa pretraživača

Advertiser Serbia16. avgusta 2018.

10 najgledanijih reklama na YouTube-u u julu 2018

Advertiser Serbia16. avgusta 2018.

Nemačka: Štampa odlazi u zaborav?

Advertiser Serbia15. avgusta 2018.