Mediji

Hrvatska: Menja se način na koji će se slušati radio – I radio mora da pređe na digitalni signal

Mediji

Početkom novembra započinje tehnološka revolucija za slušaoce radio programa u Hrvatskoj

Naime, kompanija Odašiljači i veze pokreće jednogodišnje testno emitovanje radio programa u digitalnoj tehnologiji DAB+.

U ovoj testnoj fazi predviđeno područje pokrivanja s četiri odašiljača obuhvata Grad Zagreb, Zagrebačku županiju, Krapinsko-zagorsku županiju, Varaždinsku županiju, Međimursku županiju, deo Karlovačke županije, deo Sisačko-moslavačke županije, Primorsko-goransku i Istarsku županiju uz očekivani doseg od preko 2 miliona stanovnika, ističu u Odašiljačima i vezama.

Koje će radio stanice u sledećih godinu dana emitovati u digitalnoj tehnologiji znaće se 2. oktobra. Naime, Agencija za elektroničke medije 7. septembra objavila je javni poziv za iskazivanje interesovanja za digitalno eksperimentalno emitovanje radijskih programskih kanala u zemaljskoj mreži.

Radio stanice svoje ponude mogu dostaviti do petka 22. septembra, a odluku će Vijeće doneti najkasnije 2. oktobra.

Za sve slušaoce radio programa važno je da uvođenje digitalnog radijskog signala ne znači gašenje FM signala. Dakle, građanima će ostati obe opcije kao mogućnost.

Prednosti

Mate Botica, direktor OiV-a, još je ranije izneo više razloga za uvođenje digitalnog radio programa. Pre svega, na sadašnjoj FM platformi više nema dovoljno slobodnih frekvencija za nove programe što predstavlja kraj u razvoju radija kao medija.

Uvođenjem digitalnog prijema slušaoci će imati na raspolaganju više radio stanica uz daleko kvalitetniji prijem radijskog signala uz manje smetnje i daleko bolji zvuk. Dakle, ova tehnologija će omogućiti otvaranje većeg broja novih radio stanica.

A svaka radio stanica s koncesijom na nacionalnom nivou emituje se samo na jednoj frekvenciji na čitavoj teritoriji domicilne države što znači da se memoriše samo jednom i to funkcioniše nezavisno od trenutnog položaja korisnika što je izuzetno pogodno za vozače i ostale korisnike pokretnih prijemnika.

Više sadržaja

Digitalna platforma takođe donosi i mogućnost emitovanja više sadržaja, odnosno novih programa uz istovremeno uvođenje novih usluga. Na primer, omogućava se prenos različitih multimedijalnih sadržaja kao što su nepokretne slike, elektronske novine, razne poslovne i druge informacije otvorenog ili zatvorenog tipa, a putem DAB-Internet protokoca omogućava se pristup internetu. Tu su i praktične mogućnosti kao što je pauziranje programa i nastavak reprodukovanja kad god se poželi, snimanje programa i kasnije reprodukovanje itd.

Ali, da bi korisnici mogli da slušaju digitalni radijski program, većina njih će morati da nadogradi svoje postojeće FM radio prijemnike ili kupe radio prijemnik za emitovanje DAB+ signala.

Osim toga, na tržištu postoje radio prijemnici koji istovremeno primaju digitalni i analogni signal, što je u situaciji kada su aktivni i digitalni i FM signal najpraktičnije.

Prvi rokovi

U OiV-u ističu kako je pokretanje ovog projekta za njih i Hrvatsku novi izazov kojem je cilj dobijanje pozitivnog odjeka kod radio stanica i građana te popularizovanje nove digitalne radijske platforme koja se već naveliko koristi u drugim državama. U ovom trenutku 18 evropskih zemalja regularno emituje digitalni radio dok ih je 15-ak, uključujući i Hrvatsku, u fazi testnog emitovanja ili pak u traženju potrebnih dozvola od strane regulatora za početak testnog emitovanja.

 

Izvor: jutranji.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Mediji

Sky News otvara novi kanal bez vesti o Brexit-u

Advertiser Serbia17. oktobra 2019.

SBB-ov EON Smart Box proglašen najboljim uređajem za korisnike na svetu

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

Večernje novosti slave 66. rođendan

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

Crna Gora: Prodaja novina dozvoljena i nedeljom

Advertiser Serbia15. oktobra 2019.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 7. do 13. oktobra 2019

Advertiser Serbia15. oktobra 2019.

Srbija ima 2.357 registrovanih medija

Advertiser Serbia10. oktobra 2019.

Makron: Google će morati da plaća autorska prava medijima u Francuskoj

Advertiser Serbia7. oktobra 2019.

Konferencija „Prava mera medija 2.0“

Advertiser Serbia4. oktobra 2019.

Serija Besa nagrađena za najbolju seriju na FEDIS-u

Advertiser Serbia3. oktobra 2019.

Evropski javni servisi teško dolaze do nove publike online

Advertiser Serbia2. oktobra 2019.

Sedmično kretanje gledanosti TV programa u prvih devet meseci 2019

Advertiser Serbia2. oktobra 2019.

Super TV reklama za Supernovu televiziju

Advertiser Serbia1. oktobra 2019.

Radio Beograd proslavlja 95. rođendan

Advertiser Serbia1. oktobra 2019.

Google odbija da plaća izdavačima u Francuskoj za objavljivanje vesti

Advertiser Serbia27. septembra 2019.

Adrenalin produkcija organizovala koktel u Rovinju povodom promocije serije Besa

Advertiser Serbia25. septembra 2019.