Mediji

Hoće li emitovanje rijaliti programa biti ograničeno od 23 do 6 sati?

Mediji

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) naložio je stručnoj službi tog tela da izradi obavezujući Pravilnik o vremenu emitovanja rijalitija „prisilnog okruženja“, prema kojem će emitovanje tog programa biti ograničeno od 23 do 6 sati ujutru

 

Rijaliti „prisilnog okruženja“ pre svega ima štetan uticaj na maloletnike, ali i na čitavo društvo, zaključci su sednice Saveta članova REM-a na kojoj se raspravljalo o ovom pravilniku.

Na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću „promovišu se kriminalci i primitivizam koji je poguban za društveni život, ali i svest ljudi“, ocenjeno je na sednici.

Da li regulator može i na koji način da ograniči ili zabrani skaradan sadržaj u rijalitijima? Od emitovanja prvog rijalitija u Srbiji, pre gotovo 16 godina, do danas o tome se polemiše. Jedni tvrde da takve programe treba zabraniti, a drugi da emiteri imaju slobodu šta će prikazivati.

Član Saveta REM-a Slobodan Cvejić izjavio je da su zbog nedavnog slučaja u rijaliti programu, kada je na televiziji Pink Kristijan Golubović izneo pretnje smrću, članovi bili saglasni da traže da se pokrene krivični postupak.

Kako bi približio u kojim razmerama ide ova „drastična“ praksa, Cvejić je rekao da je tim povodom gledao spornu emisiju Pinka, te da se u njoj psovke bile „bipovane“, dok se pretnje smrću glasno izgovaraju. Zaključuje da je „neko vodio računa šta će biti u tom programu“, s obzirom na to da su psovke prikrivene, ali da nije imao svest o pretnjama koje su izrečene.

Neobavezujuća preporuka nije poštovana

Neobavezujuća preporuka REM-a o vremenskom ograničavanju ovakve vrste programa iz 2015. godine do sada nije primenjivana, te su članovi Saveta REM-a Višnja Aranđelović, Slobodan Cvejić i Judita Popović podneli inicijativu da se donese obavezujući pravilnik.

Takva vrsta programa je nepodesna, pogotovo za decu. Nismo imali nameru da budemo cenzori. Smatram da ovaj predlog ima osnov u zakonu, koji predviđa da se regulator stara da sadržaji koji mogu da naškode fizičkom, moralnom ili mentalnom razvoju maloletnika ne budu dostupni za medijske usluge…„, rekla je Popovićeva.

Dodala je da je javnost „poprilično naoštrena“ kada je reč o ovakvim programima, te da će se kroz obavezujući pravilnik štititi maloletnici, a da se kroz preporuke oni „puštaju niz vodu“.

Da Savet REM-a mora da nađe način da stane na put onome što se dešava u rijalitijima, smatra Višnja Aranđelović, koja kaže da takav program treba da bude „sklonjen“ iz vremena kada su deca budna, ispred televizijskog programa, odnosno od 23 do 6 sati ujutru.

Bojim se da takav program može da utiče na generacije koje stasavaju. Na nama je odgovornost da zaštitimo pre svega maloletnike. U rijalitiju ne možemo da očekujemo ništa pametno kada vidimo učesnike i iz kog društvenog sloja dolaze. Ne mogu da shvatim da im se daje toliki prostor u elektronskim medijima„, kaže Aranđelovića.

„Ne možemo da pomeramo programski sadržaj, ali možemo da kažnjavamo“

Član Saveta REM-a Goran Petrović smatra, međutim, da se može desiti da pružalac medijske usluge obori ovakav obavezujući akt pred Ustavnim sudom, te da dostavi odštetni zahtev, koji može biti višemilionski. „Ne možemo da pomeramo programski sadržaj, ali možemo da ih kažnjavamo„, rekao je Petrović.

S takvim stavom nisu bili saglasni ni Popovićeva niti Cvejić, koji smatraju da je pravi trenutak da REM bude odlučan, da je njihova uloga da zaštite interes javnosti u elektronskim medijima, kao i da je ovo prilika da se unapredi društvo.

U jednom satu rijaliti programa imate najmanje tri stvari zbog kojih bi REM mogao da pokrene postupak. Taj emiter će u nedelju dana akumulirati toliko kazni da ćemo moći da im oduzmemo dozvolu. Ipak, ovo može da se reguliše vremenskim ograničavanjem tih programa„, rekao je Cvejić.

Istakao je da ovakav način regulisanja rijalitija ne predstavlja bilo kakav lični obračun, niti pokušaj preuređivanja elektronske medijske scene u Srbiji, već reakcija na ozbiljan društveni problem.

Član Saveta REM-a Zoran Simjanović zaključio je da nije protiv rijalitija, već njegovog sadržaja i to ne kako bi se jedino maloletnici zaštitili, već i čitavo društvo.

Rijaliti učesnici postali su zvezde. Ono što rade oni, postaje nova normalnost u društvu„, poručio je Simjanović.

 

Izvor: RTS

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Mediji

Preminuo direktor lista Danas Dušan Mitrović

Advertiser Serbia20. oktobra 2020.

Da li će rijaliti program zaista moći da se emituje samo posle 11 uveče?

Advertiser Serbia19. oktobra 2020.

HRT: Komercijalne televizije žele da nas isključe iz Udruge mjerenja televizijske gledanosti

Advertiser Serbia18. oktobra 2020.

Disney dopunio upozorenja na rasizam u svojim klasičnim filmovima

Advertiser Serbia16. oktobra 2020.

RTS počinje sa emitovanjem kanala RTS Klasika

Advertiser Serbia11. oktobra 2020.

Google spreman na dogovor, plaćaće vesti francuskim izdavačima

Advertiser Serbia9. oktobra 2020.

Podignuta optužnica protiv Netflix-a zbog provokativnih scena maloletnica u filmu „Cuties“

Advertiser Serbia8. oktobra 2020.

Podneti Zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka za mesec april i jul 2020. godine

Advertiser Serbia6. oktobra 2020.

Google spreman da plati medijima milijardu dolara za sadržaj

Advertiser Serbia2. oktobra 2020.

Marko Albunović postavljen za novog v.d. glavnog urednika Politike

Advertiser Serbia1. oktobra 2020.

Serija „Senke nad Balkanom 2“ proglašena za najbolju seriju na FEDIS-u

Advertiser Serbia1. oktobra 2020.

Radio Beograd slavi 96. rođendan

Advertiser Serbia1. oktobra 2020.

Istraživanje: Trećina građana Srbije ne veruje ni jednom mediju

Advertiser Serbia29. septembra 2020.

Shoppster TV danas počeo sa emitovanjem – Prva online i TV prodavnica u Srbiji

Advertiser Serbia28. septembra 2020.

Švajcarski sud: Mediji u Srbiji objavili neistine o Draganu Šolaku

Advertiser Serbia28. septembra 2020.