HANS MARTIN MEGARD, direktor SCANDINAVIAN DESIGN GROUP: „Dizajn i brendiranje su važna sredstva za dostizanje premijum pozicija“

Skandinavsku svežinu rovinjskom medijskom festivalu doneće čovek koji skoro dve decenije radi na kreiranju brendova i dolazi iz dela sveta koji je prepoznat po vrhunskom dizajnu

Hans Martin Megard direktor je Scandinavian Design Group (SDG), koja od prošle godine posluje u okviru I&F McCann Grupe, i na Weekend Media Festivalu održaće predavanje o temi koja će dominirati društvom i poslovanjem sledeće generacije a to je održivost razvoja. U svom predavanju pokazaće kako je održivost podjednako izazov i prilika te kako pametne agencije ciljeve UN-a za održivi razvoj mogu koristiti kao sredstvo za izgradnju brendova.

Koliko je vremena bilo potrebno da nordijske kompanije prihvate da je brendiranje bitan deo pozicioniranja na tržištu?

– Kompanije u Nordijskom regionu prilično su profesionalne kada je reč o brendiranju i dizajnu. Istorijski gledano, mislim da je to slučaj usled jake tradicije dizajna. Skandinavski trend dizajna koji se pojavio u ’40-im i ’50-tim vezan za nameštaj i arhitekturu podigao je svest o vrednosti dizajna u svim oblastima društva. Postoji i veliki broj dobrih škola koje obrazuju dizajnere. Još jedan važan pokretač brendiranja i dizajna u regionu jeste kombinacija između osnove visoke cene i malih domaćih tržišta. Posledica ovoga je da se većina nordijskih kompanija i proizvoda ne mogu takmičiti po ceni, a zavise od izvoza. Većina nordijskih brendova mora negovati premijum poziciju u svojim kategorijama.

Dizajn i brendiranje su važna sredstva za dostizanje premijum pozicija.

Ako postoji jedna perspektiva koju možemo iz Nordijskog regiona dovesti u ovaj region, to je dizajniranje i brendiranje u svim fazama poslovanja. Dizajn i brendiranje treba staviti u strateški kontekst. Još jedan aspekt koji mislim da je dragocen za primenu je način da se brendiranje i dizajn kreiraju sa svrhom, i da se proces dizajna koristi kako bi se usmerio na održivost u kompanijama i društvu. Želja nam je da naša iskustva sa brendiranjem prenesemo u ovaj region koji ima velikog potencijala. Već smo počeli da formiramo timove između Scandinavian Design Group i agencija članica I&F McCann Grupe sa odličnim rezultatima. Ovde ima veliki broj talentovanih dizajnera i mnogo vrlo interesantnih kompanija, koje rade u oblastima kao što su animacija i gejmifikacija.

U Rovinju ćete se naći u jednom od turističkih centara regiona, što je jedna od omiljenih profesionalnih tema za SDG. Koji je ključ za stvaranje uspešnog brendiranja turističke destinacije? Uradili ste to sa Oslom i sada sa Norveškom.

– Prema našem iskustvu, najvažniji faktor je stvaranje zajedničkog razumevanja o pozicioniranju brenda i marketinške strategije među zainteresovanim stranama. Strategija koju smo razvili za posetu Oslu dovela je to do krajnosti, pozivajući sve građane Osla da budu zainteresovani za brend „Oslo“. Prava snaga za promociju destinacije uvek će biti u ljudima koji žive tamo i hiljadama pružalaca usluga: restorana, hotela i vodiča, koji su deo priče. Još jedan deo strategije „Oslo Boosters“ bio je otvaranje svih turističkih API-ova za sve koji žele da ih koriste. Svi zvanični podaci i sadržaji iz Osla, kao što su slike i kalendari događaja, bili su besplatni. To je dovelo do mnogo veće medijske i digitalne pažnje. Takođe smo napravili sjajan sistem dizajna i dizajnirali nove veb-stranice i centre za posetioce. Pogledajte sve na visitoslo.com.
Projekat Brenda „Norveška“ je u toku i ima dva ključna cilja. Jedan je pomoć u razvoju Norveške kao turističke destinacije. Drugi je povećanje izvoza. Tokom narednih 30 godina, Norveška mora zameniti svoju najveću izvoznu industriju, naftu i gas, izvozom iz drugih industrija. Naš posao je ispuniti izraz „napravljeno u Norveškoj“ relevantnim sadržajem, osim lososa.

Kako ocenjujete brendiranje Hrvatske kao turističke destinacije?

– Trenutno brendiranje Hrvatske, puno života, dobro je izvršeno. Destinacija tako lepa kao Hrvatska je fantastičan izvor atraktivnih slika, a kanali za promociju dobro to koriste. Sadašnji materijal se takođe fokusira na diversifikaciju, sa konceptima za hranu i različitim aktivnostima. Hrvatska treba da investira u razvoj destinacija unutar destinacije, to bi mogli biti gradovi, ostrva ili određene lokacije. Međutim, najveći izazov biće širenje percepcije Hrvatske od pristupačne destinacije sa suncem i morem do brenda sa širokom atraktivnošću. Razmotrite univerzalnu privlačnost odredišta poput Italije. Možete dodati epitet „italijansko” na gotovo sve: hranu, ljude, selo, more i odmah ga učiniti atraktivnijim i vrednijim.

Koliko je važno za kompanije da implementiraju globalne ciljeve održivog razvoja u svom poslovanju?

Održivost će biti najizražajnija tema u društvu u narednim decenijama i šire. Verujem da će kupci, talenti i Vlada zahtevati da kompanije i brendovi postanu jasni i da primenjuju održive poslovne prakse.

Svako ko radi u brendiranju i marketinškoj profesiji, već zna važnost „jake svrhe“. Važnost ambicije ka dobrom i doprinosa izvan poslovnih ciljeva. Sedamnaest ciljeva održivog razvoja UN-a, SDG pružaju univerzalni okvir, svodeći ovu složenu temu na opipljive sektore. Takođe nam pomažu da steknemo šire razumevanje održivosti, donošenjem društvenih faktora, kao što su obrazovanje i ravnopravnost, pored ekoloških i bioloških izazova. Iz perspektive brendiranja, ovaj okvir je veoma koristan. Omogućava kompanijama i brendovima da identifikuju jasno pozicioniranje održivosti.

Da li je primena ovih ciljeva trošak za kompaniju?

– Veoma je uobičajena percepcija među kompanijama da će jači fokus na održivost koštati, postaviti ograničenja na izbor dobavljača i stvarati procese koji zahtevaju mnogo vremena. Ne verujem da to mora biti slučaj.

Uz pravilno izvršenje, održivost je prilika da se uštedi i zarađuje novac. Ključ je da potražite trostruke mogućnosti. Inicijative koje doprinose ljudima, planeti i profitu.

Wall Mart u SAD-u koristi ovu strategiju. Oni koriste svoju kupovnu moć kako bi podstakli dobavljače da koriste manje energije i stvaraju manje otpada. Kao rezultat toga, štede novac preko lanca vrednosti. Portfolio održivih živih brendova kompanije Unilever obezbedio je 60% rasta kompanije u 2016. godini.

Vi ćete imati zanimljivu prezentaciju na ovogodišnjem WMF-u pod nazivom „Koji je tvoj broj?“. Po Vašem mišljenju, koje brojeve sa liste ciljeva UN-a naše kompanije mogu brzo sprovesti?

– Mislim da je jedan od najuzbudljivijih brojeva – 17. Ovaj cilj naziva se „Partnerstva za ciljeve“ i fokusira se na to kako podići svest o SDG 17. Naša industrija ima veliki potencijal da doprinese tome prilagođavanjem SDG okvira našem radu sa klijentima. „Koji je tvoj broj?“ je više od prezentacije. To je poziv industriji u regionu da učestvuje u kampanji kako bi SDG 17 postao deo alata za našu industriju. Još jedan veoma relevantan cilj za našu profesiju je broj 12, „Odgovorna potrošnja“. Ovde imamo izvanredne mogućnosti da doprinesemo stimulisanju naših klijenata u istraživanju mogućnosti u održivijim proizvodima i uslugama. Kao marketinški profesionalci, imamo veliku prednost u radu sa širokim spektrom industrija, pomažući klijentima da razvijaju brendove i priče. Mislim da nas ovo dovodi u poziciju da doprinosimo svim ciljevima.

 

Hans Martin Megard imaće predavanje „Koji je tvoj broj? Agencijska perspektiva o održivom razvoju “ na Weekend Media Festivalu u subotu, 23.09. od 11.15 do 12.15h u Dvorani Vikend.

 

Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

DANKA TRBOJEVIĆ nova direktorica agencije DRIVE

Advertiser Serbia6. decembra 2019.

Veliki Sempler za projekat „Ne odričem se svoga deteta“

Advertiser Serbia30. novembra 2019.

Grand Sempler i dva Zlata za UM Beograd na SEMPL festivalu

Advertiser Serbia29. novembra 2019.

Širom gradova Srbije osvanula bilbord kampanja za program „Podrška, ne perfekcija”

Advertiser Serbia28. novembra 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] ALMA QUATTRO: „Od Glavne pošte do Marsa – 25 godina rada AQ“

Advertiser Serbia28. novembra 2019.

weCAN: Na oglašavanje u CEE regionu u 2018 potrošeno 13,8 milijardi evra

Advertiser Serbia28. novembra 2019.

DIRECT MEDIA United Solutions donirala savremeni dijagnostički aparat Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“

Advertiser Serbia25. novembra 2019.

Sve više influensera koristi svoj uticaj za razvijanje vlastitih biznisa i brendova

Advertiser Serbia23. novembra 2019.

Bilbordi duž celog Marsa: ALMA QUATTRO proslavila 25 godina rada

Advertiser Serbia21. novembra 2019.

Konkurs za tradicionalna UEPS priznanja otvoren do 6. decembra

Advertiser Serbia21. novembra 2019.

SANJA PEŠIĆ, Generalna direktorka ALMA QUATTRO: Biti žena među ljudima

Advertiser Serbia20. novembra 2019.

Rađanje jedne zvezde: Nastanak kompanije ALMA QUATTRO

Advertiser Serbia19. novembra 2019.

Kompletiran program četvrtog DIABLOG-a

Advertiser Serbia18. novembra 2019.

Autorski članak KRISTINE MAKSIMOVIĆ, Represent Communications: Šta ni najiskusniji PR ne može da predvidi na eventu? LSPR iz ugla jedne polaznice

Advertiser Serbia14. novembra 2019.

KOMferencija: Iako kritikovani od mnogih, influenseri su nova generacija javnih ličnosti

Advertiser Serbia6. novembra 2019.