Agencije

Građani Srbije u najmanjoj meri zabrinuti za gubitak radnog mesta, pokazuje istraživanje agencije Valicon

Agencije

Regionalna agencija za istraživanje tržišta Valicon, krajem prethodne nedelje sprovela je istraživanje o tome kako i na koji način građani Srbije doživljavaju trenutnu situaciju izazvanu korona virusom

 

Skoro 90% građana Srbije zabrinuto je u vezi sa epidemijom, dok 73% njih, mere koje Vlada Republike Srbije donosi s ciljem sprečavanja daljeg širenja korona virusa smatra primerenim situaciji.

null

POZIVANJE NA SOLIDARNOST POKAZUJE REZULTATE
Predstavnici javnog života na svim nivoima, kontinuirano šalju poruke solidarnost, te građani Srbije, kako pokazuje istraživanje, u najvećoj meri brinu za svoje bližnje. Čak 86% njih izjavilo je da u najvećoj meri brine za članove svoje porodice dok se na drugom mestu nalazi briga za lično zdravlje, sa čime se saglasilo 46% ispitanika.

Interesantno je da je svega 3 od 10 ispitanika, čak i pre zvaničnog predstavljanja paketa mera za pomoć ekonomiji i privredi od strane Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu, pokazalo zabrinutosti za ekonomske posledice širenja epidemije korona virusa, a 55% ispitanika smatra da su ekonomske mere koje su Vlada i Narodna banka objavila pre jučerašnjeg dana adekvatne.

null

Za ekonomske posledice zabrinuto je 43% ispitanika u Bosni i Hercegovini, 46% u Sloveniji i 49% u Hrvatskoj, što u poređenju sa 30% u Srbiji predstavlja najniži stepen zabrinutosti u regionu.
Što se zabrinutosti za radno mesto tiče, procenti su najniži i iznose 11% u Srbiji, 12%u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a u Sloveniji 10%.

S druge strane građani u Srbiji i regionu u velikoj meri očekuju pogoršanje u pogledu ličnih finansija. Na pitanje: Kakvo je Vaše opšte finansijsko stanje, u poređenju sa periodom od pre pola godine? 70% ispitanika iz Srbije odgovorilo je da ili očekuje pogoršanje ili je situacija u finansijskom pogledu već lošija, u BiH je taj procenat 77%, u Hrvatskoj 72% dok je u Sloveniji najnižii iznosi 67%.

null

SRBIJA I SLOVENIJA UMERENO OPTIMISTIČNE, HRVATSKA NAJOPTIMISTIČNIJA, DOK JE BIH UMERENO PESIMISTIČNA
Svega 53% ispitanika u Srbiji i 56% u Sloveniji smatra da situacija u pogledu širenja korona virusa ide ka boljem ili mnogo boljem, stepen optimizma u Hrvatskoj najviši je u regionu i iznosi 67%, dok su ispitanici u BiH nešto pesimističniji u ovom pogledu te 56% smatra da situacija ide ka lošijem ili mnogo lošijem.

null

Sa podacima iznad korelira i odgovor na pitanje kako građani lično doživljavaju i opisuju trenutnu situaciju u novonastalim okolnostima. Naime, najveći broj ispitanika u Srbiji (36%), pa i regionu izjasnilo se da je u najmanju ruku doživljavaju kao neugodnu ili umarajuću. S druge stranečak 47% ispitanika u Srbiji percipira trenutnu situaciju kao podnošljivu ili normalnu s obzirom na okolnosti, pri čemu je i među građanima regiona registrovan sličan doživljaj trenutne situacije.

null

SRBIJA OPTIMISTIČNIJA OD ZEMALJA U REGIONU U POGLEDU PROMENA U POTROŠNJI
Čak 60% ispitanika u Srbiji izjavilo je da u ovom trenutnu nije promenilo potrošačke navike, a 28% njih smatra da ih neće ni promeniti. S druge strane nalazi se 32% koje u nastupajućem periodu očekuje smanjenje lične potrošnje. Drugih 39% ispitanika ipak ocenjuje da je epidemija uticala na količinu potrošnje, te 10% ispitanika troši više nego ranije, a 29% troši manje u odnosu na pređašnji period.

null

Rezultati istraživanja u regionu pesimističniji su u odnosu na podatke u Srbiji, 77% ispitanika u Sloveniji, 79% u Hrvatskoj i 69% u BiH smatra da će trošiti manje ili već sada troši manje u odnosu na period pre pojave korona virusa.

PROJEKCIJE TRAJANJA EPIDEMIJE
Ispitanici u regionu donekle su usaglašeni u pogledu predviđanja trajanja epidemije korona virusa. Iako na ovo pitanje niko nema odgovor, stanovnici Srbije procenjuju da će mere socijalne distance, zabrane kretanja, zatvorenih škola i dr. trajati oko 2,7 meseci, u Hrvatskoj 2,8 meseci, Bosni i Hercegovini 2,9 meseci dok ispitanici u Sloveniji ocenjuju da će kraj epidemije biti proglašen u roku od 2 meseca.

null

Agencija Valicon nastaviće da sprovodi istraživanje javnog mnjenja na nedeljnom nivou, pratiće značajne promene glavnih indikatora istraživanja a o tome, u skladu sa internom odlukom, izvestiti javnost o rezultatima transparentno, pravovremeno i u skladu sa svim načelima i pravilima istraživačke delatnosti.
Takođe, pridružuje se apelu nadležnih stručnih službi i insitucija, šalju poruku solidarnosti te apeluju na građane da ostanu kod svojih kuća, prate preporuke i budu odgovorni prema sebi i široj društvenoj zajednici.

Metodologija: Istraživanje je sprovedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku ispitanika iz Valicon online panela Ja Znam. Valicon poseduje najveću aktivnu bazu online panelista u regionu. Rezultati su reprezentativni za opštu populaciju Republike Srbije i drugih zemalja regiona, uzrasta od 18 do 75 godina, po polu, starosti, edukaciji i regionu. Period anketiranja: 24-29. marta 2020. godine, n=450-850 po državi

###
O kompaniji Valicon: Valicon je jedna od vodećih kompanija za tržišno savetovanje i istraživanje javnog mnijenja u jugoistočnoj Evropi. Valicon je specijalizovan za mala tržišta, prilagođena rešenja, naprednu metodologiju i detaljni uvid u klijentovo područje aktivnosti. Osnovna delatnost kompanije je marketinško savetovanje na osnovu marketinških istraživanja. Valicon nudi svojim klijentima usluge na celom Zapadnom Balkanu i putem odabranih partnera u drugim evropskim zemljama.
 

Izvor: Istraživanje javnog mnjenja Srbije i regiona, 24-29. mart 2020. godine, Valicon

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Otkazan Golden Drum 2020

Advertiser Serbia30. maja 2020.

IGOR MLADINOVIĆ: „Pitanje je da li uopće živimo ili samo bivamo, zarobljeni u rutinu i konzumerizam“

Advertiser Serbia29. maja 2020.

IGOR ČERNIŠEVSKI: „Živimo u neslavnom trenutku koji teži da nas odmakne od onoga što je ljudsko u nama“

Advertiser Serbia28. maja 2020.

Osvrt tima DIRECT MEDIA United Solutions na rad od kuće

Advertiser Serbia28. maja 2020.

VLADIMIR ĆOSIĆ: „U svetu paradoksa, čuda prestaju da nas čude“

Advertiser Serbia27. maja 2020.

Ponašanje potrošača nakon COVID-19 krize

Advertiser Serbia27. maja 2020.

I TO NIJE SVE! kreativna agencija održala radionicu digitalnog marketinga za preduzetnike

Advertiser Serbia26. maja 2020.

VANJA BLUMENŠAJN: „Konstantan rast je postao nova nad-religija“

Advertiser Serbia26. maja 2020.

MILOJE SEKULIĆ: „Ulazimo u ono što teoretičari nazivaju „the new normal”, a šta će to biti, bojim se da će svako imati svoju viziju“

Advertiser Serbia25. maja 2020.

Represent Communications Skopje lansirao platformu za umrežavanje, mentorstvo, edukaciju i razvoj biznisa

Advertiser Serbia21. maja 2020.

POLARIS otkriva: Koje će se navike potrošača, usvojene u toku pandemije, zadržati, a koje će uskoro nestati

Advertiser Serbia21. maja 2020.

Saatchi&Saatchi Hrvatska nagrađen na prestižnom američkom Dieline Awards 2020

Advertiser Serbia20. maja 2020.

Da li su mali i veliki biznisi mogli da iskoriste lekcije iz prošlosti za prevazilaženje krize?

Advertiser Serbia20. maja 2020.

Dobro došli u “Svet 2.0”: Kako je tehnologija u doba korone promenila naše živote

Advertiser Serbia18. maja 2020.

Danas počinje deseta Brending konferencija – kako je izgledalo prvih 9?

Advertiser Serbia18. maja 2020.