Internet

Google-ov eksperiment blokiranja novinskih izdavača u Australiji

Internet

Usred globalne pandemije Google je odlučio da sakrije neke australijske web stranice sa vestima od svojih rezultata pretraživanja čime je napravio specifičan presedan na globalnom internetu

 

Google je to nazvao eksperimentom zbog, kako je naveo, jedinog zahteva o deljenju prihoda od oglašavanja s novinskim izdavačima koju nameće vlada u Kanberi. Iz Google-a tvrde i da eksperiment sprovode na samo 1 posto korisnika njihovog pretraživača u Australiji. Uz to, iz Google-a su objasnili kako njihov pretraživač inače sprovodi na desetine takvih eksperimenata. Ali takvo obrazloženje ne može ublažiti spor Google-a i australijske vlade oko nametnute podele prihoda od oglašavanja.

Nakon Google-ovog eksperimenta Australijanci su videli kako nestaju novije vesti domaćih izdavača u pretraživanjima na najvećem globalnom internet pretraživaču te da se umesto njih prikazuju linkovi s starim vestima, a u nekim slučajevima pretraživač prikazuje uopštene informacije o nekom izdavaču, poput podataka iz Wikipedie. Naravno, ni u ostatku sveta nisu prikazivane najnovije vesti izdavača iz Australije.

Kao obrazloženje svoje odluke Google je naveo da sprovodi merenje o uticaju novinskih izdavača i svog pretraživanja na tržištu oglašavanja kako bi vladi u Kanberi dokazao da njihove preporuke, odnosno linkovi na vesti novinskih izdavača njima vrede više nego što Google zaradi od oglašivača objavljivanja takvih sadržaja. Iz Google-a tvrde i kako im se objavljivanje takvih sadržaja ne isplati i da nemaju poslovnu osnovu za pregovaranje o plaćanju takvih objava.

Izdavači su odgovorili kako su postavke Google-ovog eksperimenta pogrešne, naime, tvrde kako se kroz Google-ov eksperiment ne može meriti vrednost pravovremenih i tačnih informacija u pretraživanju te da Google u eksperimentu zanemaruje vrednost podataka koje prikuplja kod objavljivanja sadržaja novinskih izdavača, podataka koji se članci čitaju, koliko dugo se čitaju, niti uzima u obzir niz drugih podataka koje prikuplja a od kojih neki služe za naplatu prihoda od oglašavanja koji mu dolaze upravo zbog objavljivanja novinskih sadržaja.

U proleće prošle godine australijska Vlada naložila je Google-u i Facebook-u da s novinskim izdavačima dogovore podelu prihoda od oglašavanja za preuzimanje sadrža vesti od izdavača. Ni Google ni, Facebook nisu pristali na takav zahtev te je Vlada u Kanberi krajem prošle godine donela obvezujuću odluku o udelu novinskih izdavača za oglašavanje na Google-u i Facebook-u na onim stranicama gde objavljuju vesti.

Reakcije iz Google-a i Facebook-a su bile od napuštanja tržišta do ograničavanja svojih usluga ili njihovog naplaćivanja. Iz Google-a su tvrdili kako ne žele da plaćaju sadržaj vesti ni pod čijim uslovima osim pod svojim.

Poslovna politika Google-a je da zadrži kontrolu objavljivanja vesti kroz svoju uslugu.

Ono što australijski eksperiment, kako ga naziva Google, je da će potvrditi snažnu moć te i drugih big tech kompanija u pregovorima s vladama bilo gde u svetu, osim naravno s onima s kojima nema pregovora poput kineske vlade.

Naime, uz snažne softverske alate i monopole koje ostvaruju big tech kompanije njihova je snaga i u velikim vlasničkim i investicijskim udelima u svim infrastrukturnim delovima telekomunikacijske infrastrukture i interneta poput podmorskih kablova, podatkovnih centara… Veliki i presudni delovi, ne samo softvera i platformi nego i hardvera i ostale telekomunikacijske infrastrukture u vlasništvu su big techa.

 
Autor: Gorden Knezović
Izvor: zimo.hr

Vidi komentar (1)

1 komentar

  1. Pingback: Google preti Australiji isključivanjem zbog zahteva da novinarima plati deo prihoda od oglasa - Advertiser Serbia

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Internet

SBB nastavlja sa investicijama u Srbiji: Počinje digitalizacija Zrenjanina

Advertiser Serbia1. marta 2021.

Uskoro će korisnici Twitter-a moći da naplaćuju objave

Advertiser Serbia1. marta 2021.

Australija usvojila zakon kojim nalaže Facebook-u i Google-u da plaćaju prenošenje vesti

Advertiser Serbia25. februara 2021.

Pojavio se lažni portal „Južnih vesti“

Advertiser Serbia25. februara 2021.

Saopštenje: United Grupa i SBB pozivaju RATEL da pokrene formalnu proceduru za aukciju 5G mreže u Srbiji

Advertiser Serbia24. februara 2021.

Facebook će ponovo dozvoliti deljenje vesti preko njegove platforme u Australiji

Advertiser Serbia23. februara 2021.

Google pristao da plaća sadržaje koje objavljuju mediji u vlasništvu Ruperta Mardoka

Advertiser Serbia18. februara 2021.

Facebook blokirao Australijance da gledaju i dele vesti

Advertiser Serbia18. februara 2021.

Google će zbog autorskih prava francuskim medijima platiti 76 miliona dolara

Advertiser Serbia16. februara 2021.

United Grupa preuzima bugarske operatore Net1 i ComNet Sofia

Advertiser Serbia12. februara 2021.

Udruženje frilensera: Većina radnika na internetu ne prihvata predlog vlade o plaćanju poreza

Advertiser Serbia12. februara 2021.

SBB omiljeni internet provajder i jedan od najpoželjnijih poslodavaca mladih u Srbiji

Advertiser Serbia12. februara 2021.

Twitter razmišlja o uvođenju pretplate

Advertiser Serbia10. februara 2021.

Uskoro stiže EON Connect: SBB predstavlja revoluciju u bezbednosti interneta

Advertiser Serbia9. februara 2021.

YouTube umetnicima i medijima isplatio 30 milijardi dolara

Advertiser Serbia9. februara 2021.