Mediji

Google News će jasnije ukazivati na izvor vesti

Mediji

Google je na Twitter-u objavio informaciju kako će u sledećih nekoliko nedelja redizajnirati svoj Google News, novi dizajn će smanjiti broj vesti u otvaranju stranice u korist informacija o samoj vesti, odnosno staviće naglasak na naslove vesti i njihovo poreklo, odnosno nazive izdavača

 

Tehnički, kako se navodi, vesti bi bile prikazane s više sadržaja a ne samo naslovi.

Dodatno, u cilju poboljšanja verodostojnosti vesti koje objavljuje Google je sklopio još prošle godine partnerstva s nekim od najvažnijih globalnih izdavača vesti, te je pozvao na saradnju ostale izdavače, a omogućio je i oblike pretplate za izdavače, a od ove godine i programe za borbu protiv lažnih vesti koji će koristiti algoritme veštačke inteligencije.

Poslednja novina iz Google-a nije presudna promena za izdavače u vreme prevlasti internet platformi u agregiranju vesti i poslovne nadmoći nad tradicionalnim novinskim izdavačima ali je pokazatelj promena koje pre svega dolaze ne samo od medija nego i iz vladinih institucija, pre svega iz Evropske unije, te iz nevladinih institucija. Zabrinutost zbog poverenja u informisanje preko internet platformi, a i klasičnih medija, poslednjih je godina zabrinjavajuća. I sam model poslovanja klasičnih medija postao je upitan a to je dovelo do slabog kvaliteta informiranja.

Google je još prošle godine najavio investicije vredne 300 miliona američkih dolara za podršku projektima unapređenja verodostojnosti informacije i borbi protiv lažnih vesti ali već tada je bilo jasno kako to neće rešiti probleme. U sklopu svojih projekata Google je započeo saradnju s udruženjem novinskih organizacija, pokrenuo projekat borbe protiv lažnih vesti Desinfo Lab, započeo saradnju, između ostalog sa Institutom Poynter, Univerzitetom Stanford i Udruženjem lokalnih medija kako bi pokrenuli novi program pod nazivom MediaWise za mlađe čitaoce odnosno za poboljšanje kvaliteta informacija digitalnih medija, objavio je kako radi na identifikovanju tzv. sintetičkih medija koji algoritamski proizvode sadržaje…Uz sve to, Google News i dalje korisnicima nudi sadržaje koji su dezinformišući, ponekada uznemirujući, neprofesionalni….

Google je pokrenuo i program pod nazivom Pretplati se s Google-om koji korisnicima olakšava pretplatu na mrežne vesti medija poput The New York Times ili Financial Times. Korisnici se mogu pretplatiti direktno sa stranica s vestima koristeći svoje postojeće podatke o plaćanju iz Google naloga.

Google je objavio i da će nastaviti da radi na projektima za poboljšanje novinarstva, ukazujući na postojeće alate kao što su AMP Stories kao primer tih napora, iako postoji dosta skepticizma kada je reč o AMP-u kao otvorenoj platformi. Pored toga Google je najavio novi alat nazvan Outline, alat otvorenog koda iz tehnološkog inkubatora kompanije Jigsaw, koji novinskim organizacijama olakšava stvaranje VPN-ova za novinare i obezbeđuje im sigurniji pristup internetu.

 
Autor: Gorden Knezović
Izvor: bug.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Mediji

Proglašeni dobitnici nagrade V(RAB)AC 2020

Advertiser Serbia4. avgusta 2020.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 27. jula do 2. avgusta 2020. godine

Advertiser Serbia4. avgusta 2020.

United Grupa preuzela bugarski Vivacom

Advertiser Serbia31. jula 2020.

Australija će prva na svetu naterati Facebook i Google da plate za vesti i medijski sadržaj

Advertiser Serbia31. jula 2020.

SBB je donirao digitalnu televiziju i internet KC Kragujevac

Advertiser Serbia24. jula 2020.

Istraživanje: Do dva sata dnevno ispred ekrana umanjilo bi rizik od smrti

Advertiser Serbia23. jula 2020.

Rok magazin „Q“ prestaje da izlazi posle 34 godine

Advertiser Serbia21. jula 2020.

Grupa Bauer gasi osam časopisa u Australiji

Advertiser Serbia21. jula 2020.

Neto dobit Netflix-a gotovo utrostručena

Advertiser Serbia20. jula 2020.

Istraživanje: Internet pretiče televiziju u popularnosti, ali ne i u informisanju u Srbiji

Advertiser Serbia16. jula 2020.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 29. juna do 5. jula 2020. godine

Advertiser Serbia8. jula 2020.

Saopštenje Upravnog odbora RTS-a o kandidatima za generalnog direktora

Advertiser Serbia7. jula 2020.

Evropska komisija: Za društvene mreže ista pravila kao i za sve ostale emitere

Advertiser Serbia7. jula 2020.

Preminuo Enio Morikone

Advertiser Serbia6. jula 2020.

Google spreman da plaća medijima za objavu sadržaja

Advertiser Serbia25. juna 2020.