Mediji

Google News će jasnije ukazivati na izvor vesti

Mediji

Google je na Twitter-u objavio informaciju kako će u sledećih nekoliko nedelja redizajnirati svoj Google News, novi dizajn će smanjiti broj vesti u otvaranju stranice u korist informacija o samoj vesti, odnosno staviće naglasak na naslove vesti i njihovo poreklo, odnosno nazive izdavača

 

Tehnički, kako se navodi, vesti bi bile prikazane s više sadržaja a ne samo naslovi.

Dodatno, u cilju poboljšanja verodostojnosti vesti koje objavljuje Google je sklopio još prošle godine partnerstva s nekim od najvažnijih globalnih izdavača vesti, te je pozvao na saradnju ostale izdavače, a omogućio je i oblike pretplate za izdavače, a od ove godine i programe za borbu protiv lažnih vesti koji će koristiti algoritme veštačke inteligencije.

Poslednja novina iz Google-a nije presudna promena za izdavače u vreme prevlasti internet platformi u agregiranju vesti i poslovne nadmoći nad tradicionalnim novinskim izdavačima ali je pokazatelj promena koje pre svega dolaze ne samo od medija nego i iz vladinih institucija, pre svega iz Evropske unije, te iz nevladinih institucija. Zabrinutost zbog poverenja u informisanje preko internet platformi, a i klasičnih medija, poslednjih je godina zabrinjavajuća. I sam model poslovanja klasičnih medija postao je upitan a to je dovelo do slabog kvaliteta informiranja.

Google je još prošle godine najavio investicije vredne 300 miliona američkih dolara za podršku projektima unapređenja verodostojnosti informacije i borbi protiv lažnih vesti ali već tada je bilo jasno kako to neće rešiti probleme. U sklopu svojih projekata Google je započeo saradnju s udruženjem novinskih organizacija, pokrenuo projekat borbe protiv lažnih vesti Desinfo Lab, započeo saradnju, između ostalog sa Institutom Poynter, Univerzitetom Stanford i Udruženjem lokalnih medija kako bi pokrenuli novi program pod nazivom MediaWise za mlađe čitaoce odnosno za poboljšanje kvaliteta informacija digitalnih medija, objavio je kako radi na identifikovanju tzv. sintetičkih medija koji algoritamski proizvode sadržaje…Uz sve to, Google News i dalje korisnicima nudi sadržaje koji su dezinformišući, ponekada uznemirujući, neprofesionalni….

Google je pokrenuo i program pod nazivom Pretplati se s Google-om koji korisnicima olakšava pretplatu na mrežne vesti medija poput The New York Times ili Financial Times. Korisnici se mogu pretplatiti direktno sa stranica s vestima koristeći svoje postojeće podatke o plaćanju iz Google naloga.

Google je objavio i da će nastaviti da radi na projektima za poboljšanje novinarstva, ukazujući na postojeće alate kao što su AMP Stories kao primer tih napora, iako postoji dosta skepticizma kada je reč o AMP-u kao otvorenoj platformi. Pored toga Google je najavio novi alat nazvan Outline, alat otvorenog koda iz tehnološkog inkubatora kompanije Jigsaw, koji novinskim organizacijama olakšava stvaranje VPN-ova za novinare i obezbeđuje im sigurniji pristup internetu.

 
Autor: Gorden Knezović
Izvor: bug.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Mediji

Zašto su sve novine u Australiji jutros osvanule iste?

Advertiser Serbia21. oktobra 2019.

Sky News otvara novi kanal bez vesti o Brexit-u

Advertiser Serbia17. oktobra 2019.

SBB-ov EON Smart Box proglašen najboljim uređajem za korisnike na svetu

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

Večernje novosti slave 66. rođendan

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

Crna Gora: Prodaja novina dozvoljena i nedeljom

Advertiser Serbia15. oktobra 2019.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 7. do 13. oktobra 2019

Advertiser Serbia15. oktobra 2019.

Srbija ima 2.357 registrovanih medija

Advertiser Serbia10. oktobra 2019.

Makron: Google će morati da plaća autorska prava medijima u Francuskoj

Advertiser Serbia7. oktobra 2019.

Konferencija „Prava mera medija 2.0“

Advertiser Serbia4. oktobra 2019.

Serija Besa nagrađena za najbolju seriju na FEDIS-u

Advertiser Serbia3. oktobra 2019.

Evropski javni servisi teško dolaze do nove publike online

Advertiser Serbia2. oktobra 2019.

Sedmično kretanje gledanosti TV programa u prvih devet meseci 2019

Advertiser Serbia2. oktobra 2019.

Super TV reklama za Supernovu televiziju

Advertiser Serbia1. oktobra 2019.

Radio Beograd proslavlja 95. rođendan

Advertiser Serbia1. oktobra 2019.

Google odbija da plaća izdavačima u Francuskoj za objavljivanje vesti

Advertiser Serbia27. septembra 2019.