Mediji

Google News će jasnije ukazivati na izvor vesti

Mediji

Google je na Twitter-u objavio informaciju kako će u sledećih nekoliko nedelja redizajnirati svoj Google News, novi dizajn će smanjiti broj vesti u otvaranju stranice u korist informacija o samoj vesti, odnosno staviće naglasak na naslove vesti i njihovo poreklo, odnosno nazive izdavača

 

Tehnički, kako se navodi, vesti bi bile prikazane s više sadržaja a ne samo naslovi.

Dodatno, u cilju poboljšanja verodostojnosti vesti koje objavljuje Google je sklopio još prošle godine partnerstva s nekim od najvažnijih globalnih izdavača vesti, te je pozvao na saradnju ostale izdavače, a omogućio je i oblike pretplate za izdavače, a od ove godine i programe za borbu protiv lažnih vesti koji će koristiti algoritme veštačke inteligencije.

Poslednja novina iz Google-a nije presudna promena za izdavače u vreme prevlasti internet platformi u agregiranju vesti i poslovne nadmoći nad tradicionalnim novinskim izdavačima ali je pokazatelj promena koje pre svega dolaze ne samo od medija nego i iz vladinih institucija, pre svega iz Evropske unije, te iz nevladinih institucija. Zabrinutost zbog poverenja u informisanje preko internet platformi, a i klasičnih medija, poslednjih je godina zabrinjavajuća. I sam model poslovanja klasičnih medija postao je upitan a to je dovelo do slabog kvaliteta informiranja.

Google je još prošle godine najavio investicije vredne 300 miliona američkih dolara za podršku projektima unapređenja verodostojnosti informacije i borbi protiv lažnih vesti ali već tada je bilo jasno kako to neće rešiti probleme. U sklopu svojih projekata Google je započeo saradnju s udruženjem novinskih organizacija, pokrenuo projekat borbe protiv lažnih vesti Desinfo Lab, započeo saradnju, između ostalog sa Institutom Poynter, Univerzitetom Stanford i Udruženjem lokalnih medija kako bi pokrenuli novi program pod nazivom MediaWise za mlađe čitaoce odnosno za poboljšanje kvaliteta informacija digitalnih medija, objavio je kako radi na identifikovanju tzv. sintetičkih medija koji algoritamski proizvode sadržaje…Uz sve to, Google News i dalje korisnicima nudi sadržaje koji su dezinformišući, ponekada uznemirujući, neprofesionalni….

Google je pokrenuo i program pod nazivom Pretplati se s Google-om koji korisnicima olakšava pretplatu na mrežne vesti medija poput The New York Times ili Financial Times. Korisnici se mogu pretplatiti direktno sa stranica s vestima koristeći svoje postojeće podatke o plaćanju iz Google naloga.

Google je objavio i da će nastaviti da radi na projektima za poboljšanje novinarstva, ukazujući na postojeće alate kao što su AMP Stories kao primer tih napora, iako postoji dosta skepticizma kada je reč o AMP-u kao otvorenoj platformi. Pored toga Google je najavio novi alat nazvan Outline, alat otvorenog koda iz tehnološkog inkubatora kompanije Jigsaw, koji novinskim organizacijama olakšava stvaranje VPN-ova za novinare i obezbeđuje im sigurniji pristup internetu.

 
Autor: Gorden Knezović
Izvor: bug.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Mediji

Medijski divovi Viacom i CBS udružili snage

Advertiser Serbia14. avgusta 2019.

Facebook će medijima plaćati velike iznose za korišćenje njihovih vesti

Advertiser Serbia14. avgusta 2019.

United Media snima seriju o Aleksandru Karađorđeviću

Advertiser Serbia13. avgusta 2019.

Netflix vredi više od BDP-a pet balkanskih zemalja

Advertiser Serbia4. avgusta 2019.

Tanjug prošlu godinu završio sa minusom od 32 miliona dinara

Advertiser Serbia23. jula 2019.

UNS: U prvih šest meseci tabloidima koji su kršili novinarski kodeks 233.000 evra za projekte

Advertiser Serbia19. jula 2019.

Velika letnja akcija EON paketa za sve nove i postojeće korisnike – samo do kraja avgusta

Advertiser Serbia17. jula 2019.

Bujošević na čelu RTS-a do isteka mandata

Advertiser Serbia16. jula 2019.

Televizija Euronews otvara regionalnu kancelariju u Beogradu?

Advertiser Serbia15. jula 2019.

RTS i Novak Đoković postigli rekordnu gledanost

Advertiser Serbia15. jula 2019.

BIRN: Visok rizik po medijski pluralizam u Srbiji

Advertiser Serbia11. jula 2019.

REM: TV Pink u aprilu 512 puta prekršio zakon

Advertiser Serbia10. jula 2019.

Logo O2TV osvojio prestižnu međunarodnu nagradu za dizajn “A’design Award”

Advertiser Serbia3. jula 2019.

U prodaji je prvi broj magazina Mamina škola kuvanja

Advertiser Serbia2. jula 2019.

REM podneo zahtev Prekršajnom sudu protiv televizije Happy zbog 215 prekršaja Zakona o oglašavanju

Advertiser Serbia28. juna 2019.