Mediji

Google News će jasnije ukazivati na izvor vesti

Mediji

Google je na Twitter-u objavio informaciju kako će u sledećih nekoliko nedelja redizajnirati svoj Google News, novi dizajn će smanjiti broj vesti u otvaranju stranice u korist informacija o samoj vesti, odnosno staviće naglasak na naslove vesti i njihovo poreklo, odnosno nazive izdavača

 

Tehnički, kako se navodi, vesti bi bile prikazane s više sadržaja a ne samo naslovi.

Dodatno, u cilju poboljšanja verodostojnosti vesti koje objavljuje Google je sklopio još prošle godine partnerstva s nekim od najvažnijih globalnih izdavača vesti, te je pozvao na saradnju ostale izdavače, a omogućio je i oblike pretplate za izdavače, a od ove godine i programe za borbu protiv lažnih vesti koji će koristiti algoritme veštačke inteligencije.

Poslednja novina iz Google-a nije presudna promena za izdavače u vreme prevlasti internet platformi u agregiranju vesti i poslovne nadmoći nad tradicionalnim novinskim izdavačima ali je pokazatelj promena koje pre svega dolaze ne samo od medija nego i iz vladinih institucija, pre svega iz Evropske unije, te iz nevladinih institucija. Zabrinutost zbog poverenja u informisanje preko internet platformi, a i klasičnih medija, poslednjih je godina zabrinjavajuća. I sam model poslovanja klasičnih medija postao je upitan a to je dovelo do slabog kvaliteta informiranja.

Google je još prošle godine najavio investicije vredne 300 miliona američkih dolara za podršku projektima unapređenja verodostojnosti informacije i borbi protiv lažnih vesti ali već tada je bilo jasno kako to neće rešiti probleme. U sklopu svojih projekata Google je započeo saradnju s udruženjem novinskih organizacija, pokrenuo projekat borbe protiv lažnih vesti Desinfo Lab, započeo saradnju, između ostalog sa Institutom Poynter, Univerzitetom Stanford i Udruženjem lokalnih medija kako bi pokrenuli novi program pod nazivom MediaWise za mlađe čitaoce odnosno za poboljšanje kvaliteta informacija digitalnih medija, objavio je kako radi na identifikovanju tzv. sintetičkih medija koji algoritamski proizvode sadržaje…Uz sve to, Google News i dalje korisnicima nudi sadržaje koji su dezinformišući, ponekada uznemirujući, neprofesionalni….

Google je pokrenuo i program pod nazivom Pretplati se s Google-om koji korisnicima olakšava pretplatu na mrežne vesti medija poput The New York Times ili Financial Times. Korisnici se mogu pretplatiti direktno sa stranica s vestima koristeći svoje postojeće podatke o plaćanju iz Google naloga.

Google je objavio i da će nastaviti da radi na projektima za poboljšanje novinarstva, ukazujući na postojeće alate kao što su AMP Stories kao primer tih napora, iako postoji dosta skepticizma kada je reč o AMP-u kao otvorenoj platformi. Pored toga Google je najavio novi alat nazvan Outline, alat otvorenog koda iz tehnološkog inkubatora kompanije Jigsaw, koji novinskim organizacijama olakšava stvaranje VPN-ova za novinare i obezbeđuje im sigurniji pristup internetu.

 
Autor: Gorden Knezović
Izvor: bug.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Mediji

Preminuo Montipajtonovac Terry Jones

Advertiser Serbia22. januara 2020.

RTS Nauka – Novi naučni kanal RTS-a

Advertiser Serbia21. januara 2020.

I Vozarević podneo ostavku na članstvo u REM-u

Advertiser Serbia21. januara 2020.

Saopštenje United Group: Legalan poziv na pregovore može biti samo od Telekoma Srbija

Advertiser Serbia21. januara 2020.

Član Saveta REM-a Goran Peković podneo ostavku

Advertiser Serbia20. januara 2020.

REM podneo Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv TV O2 za mesec novembar

Advertiser Serbia20. januara 2020.

Saopštenje United Group: Neuspeh pregovora sa Telekomom pojačava medijski mrak u Srbiji i sprečava razvoj naše kompanije

Advertiser Serbia20. januara 2020.

Netflix će ove godine na originalni sadržaj potrošiti 17,3 milijarde dolara

Advertiser Serbia19. januara 2020.

Saopštenje kompanije SBB: Država na neregularan način zabranjuje SBB-u da postavlja kablovsku mrežu po Srbiji

Advertiser Serbia16. januara 2020.

Crnogorska agencija traži da se utvrdi odgovornost TV Happy, Pink M i RTS

Advertiser Serbia16. januara 2020.

The New York Times prešao prag od pet miliona pretplatnika

Advertiser Serbia15. januara 2020.

Konkurs za novog direktora RTS do 5. februara

Advertiser Serbia13. januara 2020.

90. rođendan magazina Ad Age

Advertiser Serbia12. januara 2020.

„Junaci našeg doba“ – najgledanija TV serija u Srbiji u 2019. godini

Advertiser Serbia9. januara 2020.

Magazin Vogue bez fotografija na naslovnoj strani

Advertiser Serbia7. januara 2020.