Internet

Google će zbog Evropske unije morati da menja Android?

Internet

Zasad su svi uvereni kako će Google dobiti veliku novčanu kaznu i nalog da promeni svoju poslovnu praksu

 

Google bi zbog evropskih regulatora i pravila o pravednom tržišnom takmičenju mogao da ostane bez nekoliko milijardi dolara, ali i da bude prisiljen da menja način na koji funkcioniša široko rašireni operativni sistem Android.

Regulatorima u Evropi ne sviđa se što Google instalacijom Google Playa diktira korisnicima, ali i proizvođačima pametnih telefona pristup drugim aplikacijama, dok istovremeno blokira instalaciju aplikacija iz drugih izvora.

Očekuje se da bi evropski regulatori, na čelu s Margrethe Vestager, poverenicom za tržišnu konkurenciju, do kraja meseca mogli Google-u da izreknu rekordnu kaznu u visini od nekoliko milijardi dolara zbog načina na koji ta kompanija „prisiljava“ proizvođače pametnih telefona da isporučuju svoje uređaje s unapred instaliranim Google-ovim aplikacijama.

Instalacijom Google-ovog pretraživača i ostalih Google-ovih aplikacija na uređaje s operativnim sistemom Android, ta se kompanija osigurava da će imati korisnike, pristup njihovim podacima, ali i kanal za serviranje oglasa. Prisile li evropski regulatori Google da prekine s takvom praksom to bi moglo u potpunosti da promeni ceo sistem Androida, da ugroziti njegovu dominaciju na tržištu pametnih telefona i tableta, ali i pružit mogućnost nekim drugim proizvođačima aplikacija da se probiju do korisnika.

Niko korisnike ne prisiljava da koriste Google-ove aplikacije, ali ako želite da koristite određene aplikacije, morate da pristanete na instalaciju celog seta, istakao je Jakob Kucharczyk, potpredsednik za konkurenciju i EU regulatornu politiku za Computer & Communications Industry Association. Dodao je i kako to Google-u omogućava dalje finansiranje razvoja otvorenog koda.

Zasad su svi uvereni kako će Google dobiti veliku novčanu kaznu i nalog da promeni svoju poslovnu praksu. Kolika će ta kazna biti, mogli bismo da saznamo već za nekoliko dana
 

Izvor: zimo.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Internet

Danko Jevtović je novi član Borda direktora ICANN-a

Advertiser Serbia19. septembra 2018.

Počela nacionalna kampanja „Budimo pametni“

Advertiser Serbia18. septembra 2018.

Internet giganti ljuti zbog odluke EP o autorskim pravima

Advertiser Serbia13. septembra 2018.

BBC širi prisustvo u Srbiji

Advertiser Serbia12. septembra 2018.

Da li su mladi „otpisali“ Facebook?

Advertiser Serbia12. septembra 2018.

Instagram pokreće novu aplikaciju koja će olakšati internet kupovinu?

Advertiser Serbia6. septembra 2018.

Rusija: Jandeks pretekao Google po broju pregleda na mobilnim uređajima sa Android sistemom

Advertiser Serbia4. septembra 2018.

Novinske agencije traže da im Google i Facebook plate autorska prava

Advertiser Serbia4. septembra 2018.

Google danas puni 20, a Google Chrom 10 godina

Advertiser Serbia4. septembra 2018.