Internet

Google će zbog Evropske unije morati da menja Android?

Internet

Zasad su svi uvereni kako će Google dobiti veliku novčanu kaznu i nalog da promeni svoju poslovnu praksu

 

Google bi zbog evropskih regulatora i pravila o pravednom tržišnom takmičenju mogao da ostane bez nekoliko milijardi dolara, ali i da bude prisiljen da menja način na koji funkcioniša široko rašireni operativni sistem Android.

Regulatorima u Evropi ne sviđa se što Google instalacijom Google Playa diktira korisnicima, ali i proizvođačima pametnih telefona pristup drugim aplikacijama, dok istovremeno blokira instalaciju aplikacija iz drugih izvora.

Očekuje se da bi evropski regulatori, na čelu s Margrethe Vestager, poverenicom za tržišnu konkurenciju, do kraja meseca mogli Google-u da izreknu rekordnu kaznu u visini od nekoliko milijardi dolara zbog načina na koji ta kompanija „prisiljava“ proizvođače pametnih telefona da isporučuju svoje uređaje s unapred instaliranim Google-ovim aplikacijama.

Instalacijom Google-ovog pretraživača i ostalih Google-ovih aplikacija na uređaje s operativnim sistemom Android, ta se kompanija osigurava da će imati korisnike, pristup njihovim podacima, ali i kanal za serviranje oglasa. Prisile li evropski regulatori Google da prekine s takvom praksom to bi moglo u potpunosti da promeni ceo sistem Androida, da ugroziti njegovu dominaciju na tržištu pametnih telefona i tableta, ali i pružit mogućnost nekim drugim proizvođačima aplikacija da se probiju do korisnika.

Niko korisnike ne prisiljava da koriste Google-ove aplikacije, ali ako želite da koristite određene aplikacije, morate da pristanete na instalaciju celog seta, istakao je Jakob Kucharczyk, potpredsednik za konkurenciju i EU regulatornu politiku za Computer & Communications Industry Association. Dodao je i kako to Google-u omogućava dalje finansiranje razvoja otvorenog koda.

Zasad su svi uvereni kako će Google dobiti veliku novčanu kaznu i nalog da promeni svoju poslovnu praksu. Kolika će ta kazna biti, mogli bismo da saznamo već za nekoliko dana
 

Izvor: zimo.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Internet

Facebook testira AR reklame u News Feed-u

Advertiser Serbia12. jula 2018.

Facebook-u kazna od pola miliona funti zbog skandala sa Cambridge Analytica

Advertiser Serbia11. jula 2018.

Dnevno upijamo čak 479 minuta medija

Advertiser Serbia10. jula 2018.

Nema više penala za raskid ugovora sa operaterima

Advertiser Serbia10. jula 2018.

Mark Zuckerberg je po bogatstvu treći čovek na svetu

Advertiser Serbia9. jula 2018.

The Pirate Bay ponovo koristi CPU korisnika za rudarenje kriptovaluta?

Advertiser Serbia8. jula 2018.

Otac interneta upozorava: Umesto da mu pomogne, Internet je razočarao čovečanstvo

Advertiser Serbia6. jula 2018.

Evropski parlament glasao protiv poništenja slobode na internetu

Advertiser Serbia5. jula 2018.

Facebook delio podatke korisnika sa velikim brojem IT kompanija

Advertiser Serbia3. jula 2018.