Internet

Google će zbog Evropske unije morati da menja Android?

Internet

Zasad su svi uvereni kako će Google dobiti veliku novčanu kaznu i nalog da promeni svoju poslovnu praksu

 

Google bi zbog evropskih regulatora i pravila o pravednom tržišnom takmičenju mogao da ostane bez nekoliko milijardi dolara, ali i da bude prisiljen da menja način na koji funkcioniša široko rašireni operativni sistem Android.

Regulatorima u Evropi ne sviđa se što Google instalacijom Google Playa diktira korisnicima, ali i proizvođačima pametnih telefona pristup drugim aplikacijama, dok istovremeno blokira instalaciju aplikacija iz drugih izvora.

Očekuje se da bi evropski regulatori, na čelu s Margrethe Vestager, poverenicom za tržišnu konkurenciju, do kraja meseca mogli Google-u da izreknu rekordnu kaznu u visini od nekoliko milijardi dolara zbog načina na koji ta kompanija „prisiljava“ proizvođače pametnih telefona da isporučuju svoje uređaje s unapred instaliranim Google-ovim aplikacijama.

Instalacijom Google-ovog pretraživača i ostalih Google-ovih aplikacija na uređaje s operativnim sistemom Android, ta se kompanija osigurava da će imati korisnike, pristup njihovim podacima, ali i kanal za serviranje oglasa. Prisile li evropski regulatori Google da prekine s takvom praksom to bi moglo u potpunosti da promeni ceo sistem Androida, da ugroziti njegovu dominaciju na tržištu pametnih telefona i tableta, ali i pružit mogućnost nekim drugim proizvođačima aplikacija da se probiju do korisnika.

Niko korisnike ne prisiljava da koriste Google-ove aplikacije, ali ako želite da koristite određene aplikacije, morate da pristanete na instalaciju celog seta, istakao je Jakob Kucharczyk, potpredsednik za konkurenciju i EU regulatornu politiku za Computer & Communications Industry Association. Dodao je i kako to Google-u omogućava dalje finansiranje razvoja otvorenog koda.

Zasad su svi uvereni kako će Google dobiti veliku novčanu kaznu i nalog da promeni svoju poslovnu praksu. Kolika će ta kazna biti, mogli bismo da saznamo već za nekoliko dana
 

Izvor: zimo.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Internet

Otvorene prijave za Četvrtu RSNOG konferenciju

Advertiser Serbia14. novembra 2018.

Facebook kreirao zabavnu aplikaciju Lasso kojom želi da povrati pažnju tinejdžera

Advertiser Serbia12. novembra 2018.

Sir Tim Berners-Lee pokrenuo Ugovor za bolji web

Advertiser Serbia8. novembra 2018.

U EU se „lome koplja“ zbog digitalnog poreza

Advertiser Serbia7. novembra 2018.

Redizajniran internet portal Vlade Srbije

Advertiser Serbia6. novembra 2018.

Chrome će blokirati reklame na sajtovima koji konstantno obmanjuju korisnike

Advertiser Serbia6. novembra 2018.

Flickr ograničava besplatno postavljanje fotografija na samo 1 000 komada

Advertiser Serbia5. novembra 2018.

Sloboda interneta u 2017: Kontrola, manipulacije i lažne vesti

Advertiser Serbia2. novembra 2018.

Na WhatsApp stižu i reklame, ali za sada samo unutar sekcije „Status“

Advertiser Serbia2. novembra 2018.