Agencije

[GOLDEN DRUM 2019] RENA EFFENDI, fotografkinja National Geographic: „Verujem u bazičnu snagu vizuelnog pripovedanja”

Razgovarali smo sa Renom Efendi (Rena Effendi), istaknutom fotografkinjom legendarnog magazina National Geographic o njenom viđenju budućnosti advertajzinga, učešću na predstojećem Golden Drum festivalu, izvorima inspiracije i drugim bitnim pitanjima…razgovor vodio Nenad Danilović

 

Budućnost advertajzinga?

– Kao posmatrač i potrošač, mogu da pričam o uticaju kulture na oglašavanje.

Evoluirali smo kao društvo i određeni kulturni stereotipi blede ili više nisu prihvatljivi za nas.

Ako je nekada bilo kulturno prihvatljivo reklamirati deterdžente tako što ćete predstavljati domaćicu koja nije bila zadovoljna zbog mrlja na majici svog supruga, danas bi takvi oglasi bili smatrani uvredljivim za bilo kojeg progresivnog člana društva. Percepcija rodnih uloga drastično se promenila u poslednjih nekoliko decenija, tako što su žene zauzele istaknutije položaje u društvo, i kod kuće i na poslu. Takođe, održivost zauzima veoma važno mesto za veliki broj brendova robe široke potrošnje. Sadašnje i buduće generacije potrošača daleko su više usmerene na uticaj koji proizvodi imaju na našu planetu i interesuju se kako su ti proizvodi nabavljeni i napravljeni. Oglašivači su počeli da prepoznaju ovaj mentalni pomak i nisu usmereni samo na pokazivanje kvaliteta robe, već kreiraju i kampanje koje bolje informišu potrošače o njihovim stremljenjima ka održivosti.

Molim vas predstavite formu i sadržaj vašeg učešća na festivalu Golden Drum 2019

– Ja sam vizuelni pripovedač fokusiran na socijalnu dokumentarnu fotografiju. Predstaviću svoj rad, koji obuhvata period od deceniju i po dokumentovanja zanimljivih ljudskih priča širom sveta. Pokazaću i lične projekte i druge priče naručene od strane časopisa National Geographic.

Šta inspiriše vašu kreativnost? Koja je najveća promena/izazov sa kojom ste se suočili u svom poslu ili radnom okruženju i na koji način vam je vaša kreativnost u tome pomogla?

– Odrastala sam u Sovjetskom Savezu tokom Hladnog rata, kada su sve informacije o životu izvan sovjetske granice bile kontrolisane i cenzurisane. Da bi putovali u inostranstvo, na primer u Zapadnu Evropu, moji roditelji su morali da traže posebno odobrenje od Komunističke partije i da obave razgovor sa KGB-om. Nakon odrastanja u zatvorenoj kapsuli SSSR-a, postala sam fascinirana idejom da putujem po svetu i slobodno istražujem napoznata mesta. Tako sam konačno počela da putujem i doživljavam život kroz fotografiju, što je sada u središtu moje kreativnosti.

Verujem u bazičnu snagu vizuelnog pripovedanja. Fotografija ima moć prikazivanja čovečanstva. Kada pogledate fotografiju, vi ste licem u lice sa isečkom iz života zamrznutim u jednom trenutku – udari vas, emocionalno vas uzbuđuje, izaziva empatiju, daje složen odgovor, koji nas razlikuje i izdvaja kao ljude.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

 
————————————————————–
Rena Effendi, fotografkinja National Geographic

Rođena u Bakuu, Azerbejdžan, Rena Effendi je nagrađivana fotografkinja, čiji se rani rad fokusirao na efekte naftne industrije na živote ljudi u njenom regionu. Kao rezultat toga, pratila je naftovod dug 1.700 km, kroz Gruziju i Tursku, prikupljajući priče duž njega. Ovo delo koje je stvarala šest godina objavljeno je 2009. godine u njenoj prvoj knjizi „Snovi o cevima: Hronika života duž cevovoda“. 2012. godine Effendi je objavila svoju drugu monografiju „Tečna zemlja“, lirsku vizuelnu priču, gde su njene slike uparene sa fotografijama nastradalih leptira koje je lovio njen otac, sovjetski entomolog, koji je u Sovjetskom Savezu sakupio više od 30 000 leptira. Tečna zemlja naglašava temu krhkosti i propadanja životne sredine u Bakuu, gradu u kome je Effendi rođena i odrastala.
Rena Effendi je laureat nagrade „Prince Claus“ za kulturu i razvoj. Po rečima odbora za nagradu, dva kvaliteta prožimaju njene fotografije: dubok osećaj empatije i tiho slavljenje snage ljudskog duha. Fotografisanjem individualnih dilema u zaboravljenim zajednicama širom sveta, Rena Effendi ukazuje na neugodna globalna pitanja poput društvene marginalizacije, posleratne traume i degradacije životne sredine.
Njene fotografije su izlagane širom sveta, uključujući galeriju Saatchi (London), Istanbul Modern, Venice Biennial, NYC MOMA i druga mesta. Renine fotografije se nalaze se u stalnim kolekcijama Istanbul Modern Museum, Open Society Foundations i Prince Claus Fund. Effendi je radila za redakcije magazina National Geographic, The New York Times, The New Yorker, Vogue, Marie Claire, Newsweek, TIME, The Sunday Times i mnoge druge.
Njene priče za časopis National Geographic pokrivale su različite teme, od dokumentovanja veštine skupljanja sena u Transilvaniji do uticaja Mahatme Gandija u Indiji.
Rena je dobila nagradu za fotografije „All Roads” od strane magazina National Geographic, Getty Images Editorial Grant, Alexia Foundation grant, kao i nagrade World Press Photo i Sony World Photography awards.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

HOWtoWOW dovodi jednog od top 10 svetskih advertajzing reditelja

Advertiser Serbia18. oktobra 2019.

Danas počinje 26. GOLDEN DRUM

Advertiser Serbia17. oktobra 2019.

LEO BURNETT i VIP MOBILE donose prvi Euro Effie u Srbiju!

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

MCCANN BEOGRAD i LEO BURNETT BEOGRAD u finalu festivala Golden Drum 2019

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

DIRECT MEDIA United Solutions i IPSOS Strategic Marketing predstavili rezultate istraživanja o Lajk generaciji – Mladi u Srbiji: Sreća nije u materijalnom bogatstvu

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

Jubilarna 20. KOMferencija postaje dvodnevni epicentar komunikacijske industrije

Advertiser Serbia15. oktobra 2019.

Autorski članak BORISLAVA MILJANOVIĆA: Represent Communications od sada i na TikTok-u – Šta će to nama?

Advertiser Serbia14. oktobra 2019.

„Cobi, jesi ti radio trrraku za novi neXt JOY?“ – Lansiranje novog ukusa neXt JOY u velikom stilu

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

21. SEMPL, VIKKI ROSS: „Za inspirativnu priču potrebno nam je više od samih podataka, od kojih polazi robot“

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

Jedinstvena receptura, jedinstveno oglašavanje

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

ALMA QUATTRO & ORANGE STUDIO – Saga o višedecenijskom prijateljstvu koje još uvek traje

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

[GOLDEN DRUM 2019] SHAILIN DHAR, CEO Method Media Intelligence: „Mislim da je prekomerna automatizacija advertajzinga znak naivne gluposti“

Advertiser Serbia10. oktobra 2019.

26. GOLDEN DRUM počinje za nedelju dana

Advertiser Serbia10. oktobra 2019.

Noviteti na Eurobest-u 2019

Advertiser Serbia9. oktobra 2019.

Autorski članak JELENE MIKIĆ, Represent System: Kad porastem baviću se edukacijom…

Advertiser Serbia9. oktobra 2019.