Agencije

[GOLDEN DRUM 2019] RENA EFFENDI, fotografkinja National Geographic: „Verujem u bazičnu snagu vizuelnog pripovedanja”

Razgovarali smo sa Renom Efendi (Rena Effendi), istaknutom fotografkinjom legendarnog magazina National Geographic o njenom viđenju budućnosti advertajzinga, učešću na predstojećem Golden Drum festivalu, izvorima inspiracije i drugim bitnim pitanjima…razgovor vodio Nenad Danilović

 

Budućnost advertajzinga?

– Kao posmatrač i potrošač, mogu da pričam o uticaju kulture na oglašavanje.

Evoluirali smo kao društvo i određeni kulturni stereotipi blede ili više nisu prihvatljivi za nas.

Ako je nekada bilo kulturno prihvatljivo reklamirati deterdžente tako što ćete predstavljati domaćicu koja nije bila zadovoljna zbog mrlja na majici svog supruga, danas bi takvi oglasi bili smatrani uvredljivim za bilo kojeg progresivnog člana društva. Percepcija rodnih uloga drastično se promenila u poslednjih nekoliko decenija, tako što su žene zauzele istaknutije položaje u društvo, i kod kuće i na poslu. Takođe, održivost zauzima veoma važno mesto za veliki broj brendova robe široke potrošnje. Sadašnje i buduće generacije potrošača daleko su više usmerene na uticaj koji proizvodi imaju na našu planetu i interesuju se kako su ti proizvodi nabavljeni i napravljeni. Oglašivači su počeli da prepoznaju ovaj mentalni pomak i nisu usmereni samo na pokazivanje kvaliteta robe, već kreiraju i kampanje koje bolje informišu potrošače o njihovim stremljenjima ka održivosti.

Molim vas predstavite formu i sadržaj vašeg učešća na festivalu Golden Drum 2019

– Ja sam vizuelni pripovedač fokusiran na socijalnu dokumentarnu fotografiju. Predstaviću svoj rad, koji obuhvata period od deceniju i po dokumentovanja zanimljivih ljudskih priča širom sveta. Pokazaću i lične projekte i druge priče naručene od strane časopisa National Geographic.

Šta inspiriše vašu kreativnost? Koja je najveća promena/izazov sa kojom ste se suočili u svom poslu ili radnom okruženju i na koji način vam je vaša kreativnost u tome pomogla?

– Odrastala sam u Sovjetskom Savezu tokom Hladnog rata, kada su sve informacije o životu izvan sovjetske granice bile kontrolisane i cenzurisane. Da bi putovali u inostranstvo, na primer u Zapadnu Evropu, moji roditelji su morali da traže posebno odobrenje od Komunističke partije i da obave razgovor sa KGB-om. Nakon odrastanja u zatvorenoj kapsuli SSSR-a, postala sam fascinirana idejom da putujem po svetu i slobodno istražujem napoznata mesta. Tako sam konačno počela da putujem i doživljavam život kroz fotografiju, što je sada u središtu moje kreativnosti.

Verujem u bazičnu snagu vizuelnog pripovedanja. Fotografija ima moć prikazivanja čovečanstva. Kada pogledate fotografiju, vi ste licem u lice sa isečkom iz života zamrznutim u jednom trenutku – udari vas, emocionalno vas uzbuđuje, izaziva empatiju, daje složen odgovor, koji nas razlikuje i izdvaja kao ljude.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

 
————————————————————–
Rena Effendi, fotografkinja National Geographic

Rođena u Bakuu, Azerbejdžan, Rena Effendi je nagrađivana fotografkinja, čiji se rani rad fokusirao na efekte naftne industrije na živote ljudi u njenom regionu. Kao rezultat toga, pratila je naftovod dug 1.700 km, kroz Gruziju i Tursku, prikupljajući priče duž njega. Ovo delo koje je stvarala šest godina objavljeno je 2009. godine u njenoj prvoj knjizi „Snovi o cevima: Hronika života duž cevovoda“. 2012. godine Effendi je objavila svoju drugu monografiju „Tečna zemlja“, lirsku vizuelnu priču, gde su njene slike uparene sa fotografijama nastradalih leptira koje je lovio njen otac, sovjetski entomolog, koji je u Sovjetskom Savezu sakupio više od 30 000 leptira. Tečna zemlja naglašava temu krhkosti i propadanja životne sredine u Bakuu, gradu u kome je Effendi rođena i odrastala.
Rena Effendi je laureat nagrade „Prince Claus“ za kulturu i razvoj. Po rečima odbora za nagradu, dva kvaliteta prožimaju njene fotografije: dubok osećaj empatije i tiho slavljenje snage ljudskog duha. Fotografisanjem individualnih dilema u zaboravljenim zajednicama širom sveta, Rena Effendi ukazuje na neugodna globalna pitanja poput društvene marginalizacije, posleratne traume i degradacije životne sredine.
Njene fotografije su izlagane širom sveta, uključujući galeriju Saatchi (London), Istanbul Modern, Venice Biennial, NYC MOMA i druga mesta. Renine fotografije se nalaze se u stalnim kolekcijama Istanbul Modern Museum, Open Society Foundations i Prince Claus Fund. Effendi je radila za redakcije magazina National Geographic, The New York Times, The New Yorker, Vogue, Marie Claire, Newsweek, TIME, The Sunday Times i mnoge druge.
Njene priče za časopis National Geographic pokrivale su različite teme, od dokumentovanja veštine skupljanja sena u Transilvaniji do uticaja Mahatme Gandija u Indiji.
Rena je dobila nagradu za fotografije „All Roads” od strane magazina National Geographic, Getty Images Editorial Grant, Alexia Foundation grant, kao i nagrade World Press Photo i Sony World Photography awards.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

DANKA TRBOJEVIĆ nova direktorica agencije DRIVE

Advertiser Serbia6. decembra 2019.

Veliki Sempler za projekat „Ne odričem se svoga deteta“

Advertiser Serbia30. novembra 2019.

Grand Sempler i dva Zlata za UM Beograd na SEMPL festivalu

Advertiser Serbia29. novembra 2019.

Širom gradova Srbije osvanula bilbord kampanja za program „Podrška, ne perfekcija”

Advertiser Serbia28. novembra 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] ALMA QUATTRO: „Od Glavne pošte do Marsa – 25 godina rada AQ“

Advertiser Serbia28. novembra 2019.

weCAN: Na oglašavanje u CEE regionu u 2018 potrošeno 13,8 milijardi evra

Advertiser Serbia28. novembra 2019.

DIRECT MEDIA United Solutions donirala savremeni dijagnostički aparat Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“

Advertiser Serbia25. novembra 2019.

Sve više influensera koristi svoj uticaj za razvijanje vlastitih biznisa i brendova

Advertiser Serbia23. novembra 2019.

Bilbordi duž celog Marsa: ALMA QUATTRO proslavila 25 godina rada

Advertiser Serbia21. novembra 2019.

Konkurs za tradicionalna UEPS priznanja otvoren do 6. decembra

Advertiser Serbia21. novembra 2019.

SANJA PEŠIĆ, Generalna direktorka ALMA QUATTRO: Biti žena među ljudima

Advertiser Serbia20. novembra 2019.

Rađanje jedne zvezde: Nastanak kompanije ALMA QUATTRO

Advertiser Serbia19. novembra 2019.

Kompletiran program četvrtog DIABLOG-a

Advertiser Serbia18. novembra 2019.

Autorski članak KRISTINE MAKSIMOVIĆ, Represent Communications: Šta ni najiskusniji PR ne može da predvidi na eventu? LSPR iz ugla jedne polaznice

Advertiser Serbia14. novembra 2019.

KOMferencija: Iako kritikovani od mnogih, influenseri su nova generacija javnih ličnosti

Advertiser Serbia6. novembra 2019.