Agencije

[GOLDEN DRUM 2019] RENA EFFENDI, fotografkinja National Geographic: „Verujem u bazičnu snagu vizuelnog pripovedanja”

Razgovarali smo sa Renom Efendi (Rena Effendi), istaknutom fotografkinjom legendarnog magazina National Geographic o njenom viđenju budućnosti advertajzinga, učešću na predstojećem Golden Drum festivalu, izvorima inspiracije i drugim bitnim pitanjima…razgovor vodio Nenad Danilović

 

Budućnost advertajzinga?

– Kao posmatrač i potrošač, mogu da pričam o uticaju kulture na oglašavanje.

Evoluirali smo kao društvo i određeni kulturni stereotipi blede ili više nisu prihvatljivi za nas.

Ako je nekada bilo kulturno prihvatljivo reklamirati deterdžente tako što ćete predstavljati domaćicu koja nije bila zadovoljna zbog mrlja na majici svog supruga, danas bi takvi oglasi bili smatrani uvredljivim za bilo kojeg progresivnog člana društva. Percepcija rodnih uloga drastično se promenila u poslednjih nekoliko decenija, tako što su žene zauzele istaknutije položaje u društvo, i kod kuće i na poslu. Takođe, održivost zauzima veoma važno mesto za veliki broj brendova robe široke potrošnje. Sadašnje i buduće generacije potrošača daleko su više usmerene na uticaj koji proizvodi imaju na našu planetu i interesuju se kako su ti proizvodi nabavljeni i napravljeni. Oglašivači su počeli da prepoznaju ovaj mentalni pomak i nisu usmereni samo na pokazivanje kvaliteta robe, već kreiraju i kampanje koje bolje informišu potrošače o njihovim stremljenjima ka održivosti.

Molim vas predstavite formu i sadržaj vašeg učešća na festivalu Golden Drum 2019

– Ja sam vizuelni pripovedač fokusiran na socijalnu dokumentarnu fotografiju. Predstaviću svoj rad, koji obuhvata period od deceniju i po dokumentovanja zanimljivih ljudskih priča širom sveta. Pokazaću i lične projekte i druge priče naručene od strane časopisa National Geographic.

Šta inspiriše vašu kreativnost? Koja je najveća promena/izazov sa kojom ste se suočili u svom poslu ili radnom okruženju i na koji način vam je vaša kreativnost u tome pomogla?

– Odrastala sam u Sovjetskom Savezu tokom Hladnog rata, kada su sve informacije o životu izvan sovjetske granice bile kontrolisane i cenzurisane. Da bi putovali u inostranstvo, na primer u Zapadnu Evropu, moji roditelji su morali da traže posebno odobrenje od Komunističke partije i da obave razgovor sa KGB-om. Nakon odrastanja u zatvorenoj kapsuli SSSR-a, postala sam fascinirana idejom da putujem po svetu i slobodno istražujem napoznata mesta. Tako sam konačno počela da putujem i doživljavam život kroz fotografiju, što je sada u središtu moje kreativnosti.

Verujem u bazičnu snagu vizuelnog pripovedanja. Fotografija ima moć prikazivanja čovečanstva. Kada pogledate fotografiju, vi ste licem u lice sa isečkom iz života zamrznutim u jednom trenutku – udari vas, emocionalno vas uzbuđuje, izaziva empatiju, daje složen odgovor, koji nas razlikuje i izdvaja kao ljude.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

 
————————————————————–
Rena Effendi, fotografkinja National Geographic

Rođena u Bakuu, Azerbejdžan, Rena Effendi je nagrađivana fotografkinja, čiji se rani rad fokusirao na efekte naftne industrije na živote ljudi u njenom regionu. Kao rezultat toga, pratila je naftovod dug 1.700 km, kroz Gruziju i Tursku, prikupljajući priče duž njega. Ovo delo koje je stvarala šest godina objavljeno je 2009. godine u njenoj prvoj knjizi „Snovi o cevima: Hronika života duž cevovoda“. 2012. godine Effendi je objavila svoju drugu monografiju „Tečna zemlja“, lirsku vizuelnu priču, gde su njene slike uparene sa fotografijama nastradalih leptira koje je lovio njen otac, sovjetski entomolog, koji je u Sovjetskom Savezu sakupio više od 30 000 leptira. Tečna zemlja naglašava temu krhkosti i propadanja životne sredine u Bakuu, gradu u kome je Effendi rođena i odrastala.
Rena Effendi je laureat nagrade „Prince Claus“ za kulturu i razvoj. Po rečima odbora za nagradu, dva kvaliteta prožimaju njene fotografije: dubok osećaj empatije i tiho slavljenje snage ljudskog duha. Fotografisanjem individualnih dilema u zaboravljenim zajednicama širom sveta, Rena Effendi ukazuje na neugodna globalna pitanja poput društvene marginalizacije, posleratne traume i degradacije životne sredine.
Njene fotografije su izlagane širom sveta, uključujući galeriju Saatchi (London), Istanbul Modern, Venice Biennial, NYC MOMA i druga mesta. Renine fotografije se nalaze se u stalnim kolekcijama Istanbul Modern Museum, Open Society Foundations i Prince Claus Fund. Effendi je radila za redakcije magazina National Geographic, The New York Times, The New Yorker, Vogue, Marie Claire, Newsweek, TIME, The Sunday Times i mnoge druge.
Njene priče za časopis National Geographic pokrivale su različite teme, od dokumentovanja veštine skupljanja sena u Transilvaniji do uticaja Mahatme Gandija u Indiji.
Rena je dobila nagradu za fotografije „All Roads” od strane magazina National Geographic, Getty Images Editorial Grant, Alexia Foundation grant, kao i nagrade World Press Photo i Sony World Photography awards.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Uskoro u Zagrebu PRpitch, 2. konferencija o odnosima s javnošću za preduzetnike i zanatlije

Advertiser Serbia18. septembra 2019.

[GOLDEN DRUM 2019] DAWID SZCZEPANIAK, izvršni kreativni direktor i partner VMLY&R Poland: Oglašavanje će nastaviti da prelazi sa „poruke“ na „povezivanje“

Advertiser Serbia17. septembra 2019.

Istraživanje HURA-e i Ipsosa dokazalo kontinuiran rast pozitivne percepcije oglasa među Hrvatima

Advertiser Serbia17. septembra 2019.

BORISLAV MILJANOVIĆ, Represent System: Kuda ide content marketing i šta ćemo posle kraha društvenih mreža?

Advertiser Serbia17. septembra 2019.

Mladi besplatno na SEMPL

Advertiser Serbia16. septembra 2019.

[GOLDEN DRUM 2019] RICCARDO FREGOSO, izvršni kreativni direktor McCann Paris: „Advertajzing je mrtav, živeo advertajzing…ma šta mi odlučili“

Advertiser Serbia15. septembra 2019.

Istorija razvoja OOH oglašavanja u Srbiji #7: Dobro došli u El Dorado – OOH 90-ih

Advertiser Serbia11. septembra 2019.

[GOLDEN DRUM 2019] ANDREA HENAO, Direktorica 360 Agency: „Budućnost oglašavanja treba da bude održivija“

Advertiser Serbia11. septembra 2019.

Produžen rok za prijave na takmičenje Young Drummers 2019

Advertiser Serbia10. septembra 2019.

IGOR ČERNIŠEVSKI, Direct Media United Solutions: „DIMAQ sertifikat svedoči o vašim znanjima i kompetencama u oblasti digitalnog marketinga i priznat je u celoj Evropi“

Advertiser Serbia7. septembra 2019.

HUOJ: Javni poziv za prijave radova na 5. takmičenje za studentsku nagradu Mlada nada

Advertiser Serbia6. septembra 2019.

Istorija razvoja OOH oglašavanja u Srbiji #6: (Stvarnost) kroz ram bilborda

Advertiser Serbia5. septembra 2019.

Poznat žiri za nagrade Sempler

Advertiser Serbia5. septembra 2019.

Osmi Creative Express – „Timski rad za najbolje kreativne rezultate”

Advertiser Serbia3. septembra 2019.

Potpuno drugačija radionica o leadership-u: „Zar je bilo ko poverenje stekao urlanjem?“

Advertiser Serbia2. septembra 2019.