Agencije

Futurolog Dromi predviđa: Potencijal pametnih gradova budućnosti je u Africi i Južnoj Americi

ZAGREB – Priznati futurlog ističe da će glavni gradovi Evrope i razvijenog sveta, ako ne budu pravovremeno reagovali na neizbežne promene, za deset godina završiti kao gradovi trećeg sveta

 

Futurolog Aric Dromi predviđa da će gradovi budućnosti biti više digitalni nego fizički, a pitanje budućnosti gradova smatra krajnje filozofskim. Na temu pametnih gradova govoriće na Future Tense konferenciji 2. oktobra 2018. godine u zagrebačkoj Laubi. Dromi smatra da nam oblasti poput veštačke inteligencije, robotike, genetike, biotehnologije i prilagodljive stvarnosti omogućavaju da prenamenimo svaki aspekat našeg postojanja pa tako i urbanu infrastrukturu.

Priznati futurlog ističe da će glavni gradovi Evrope i razvijenog sveta, ako ne budu pravovremeno reagovali na neizbežne promene, za deset godina završiti kao gradovi trećeg sveta. Dromi smatra da su potencijali stvarne izgradnje grada koji je održiv i može prihvatiti potrebe budućeg društva na mestima poput Afrike ili Južne Amerike, mestima koja imaju potencijal za infrastrukturu i ne zahtevaju naknadno opremanje već postojećih sistema, upravo zbog toga što trenutno nemaju sisteme.

Dromi podseća na postojeće migracije unutar država, danas 50% populacije sveta živi u gradovima, a očekuje se da će se ta brojka povećati na 75% u idućih nekoliko godina. Futurolog ističe kako, gledano iz ptičje perspektive, u proseku 75% grada danas čine ulice i parkinzi. A s obzirom na porast broja stanovnika u gradovima moraćemo da se okrenemo novim privrednim i poslovnim modelima po kojima će gradovi funkcionisati. Kao prvi korak u bliskoj budućnosti navodi samoupravne, robotske automobile koji će eliminisati potrebu za vlasništvom u gradovima. Dugoročno, kaže, nestaće potrebe za vlastitim automobilom. Podseća i da Uber, Google i Airbus već gledaju na prostor iznad ulica i drugu vrstu vozila, od letećih automobila do autonomnih dronova i autonomnih taksija. Prema tome, delomično će se ukloniti potreba za postojećom infrastrukturom i otvoriće mogućnost za redizajn prostora na potpuno novi način.
Futurolog Dromi predviđa da će u budućnosti uspon mešovite ili virtuelne stvarnosti ukloniti naše potrebe da fizički idemo s jednog mesta na drugo, što znači da nećemo stvarno morati da živimo u gradu kada se možemo priključiti i pojaviti u nekoj drugoj stvarnosti.

Aric Dromi glavni je futurolog za jednog od najpoznatijih i najcenjenijih svetskih proizvođača vozila i vodećeg programera premium, autonomnih i elektronskih vozila. Član je savetodavnog odbora inovativnog centra zasnovanog u Silicijskog dolini za NTT Grupu, jednu od najvećih svetskih ICT kompanija. Takođe podržava UNLEASH tim za inovacije; globalnu inovativnu laboratoriju s fokusom na ciljeve održivog razvoja UN-a. Istovremeno ima i poziciju pri AIIA, Mreži veštačke inteligencije i inteligentne automatizacije koja savetuje poslovne rukovodioce u svetu.

Katarina Šiber Makar, predsednica Uprave kompanije IN2 koja je partner Future Tense konferencije, povodom dolaska futurologa Dromija izjavila je: „Svet se nepovratno menja kako u socijalno-društvenom smislu, tako i kroz pojavljivanje novih poslovnih modela digitalne ekonomije, u čemu je tehnologija ključni pokretač. IN2 prepoznaje i prati dolazeće trendove i uvodi ih u svoja softverska rešenja kroz inovacije u segmentu veštačke inteligencije, interneta stvari, pametnih gradova i drugih digitalnih rešenja. Sretni smo što smo deo Future Tense konferencije i imamo priliku da podstaknemo poslovnu zajednicu na aktivno promišljanje budućnosti i što konkretnije poslovno i tehnološko prilagođavanje rapidnim promenama.“

Uz Dromija na Future Tense konferenciji govoriće futurolog prehrane Morgaine Gaye o mikro i makro trendovima u prehrani, David Birchuz podršku Addiko Bank na temu budućnosti plaćanja i Gerd Leonhard o uticaju razvoja tehnologije na razvoj čovečanstva.

Više informacija o konferenciji potražite na www.futuretense.eu

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

SRĐAN ŠAPER: „Snaga naših brendova će u budućnosti zavisiti od načina na koji se postave u ovom trenutku“

Advertiser Serbia9. aprila 2020.

Zaključci webinara DIRECT TALKS From Home 02: „Komunikacija i oglašavanje u regionu #COVID19”

Advertiser Serbia8. aprila 2020.

Online edukacija: Digitalna transformacija je sada plastično objašnjena

Advertiser Serbia8. aprila 2020.

Transformacija u vreme Korone

Advertiser Serbia8. aprila 2020.

Grayling Srbija i Kaspersky u finalu za SABRE Awards EMEA 2020

Advertiser Serbia8. aprila 2020.

Online žiriranjem odabrani finalisti takmičenja IdejaX

Advertiser Serbia7. aprila 2020.

Dr BORISLAV MILJANOVIĆ: Representativno punoletstvo!

Advertiser Serbia6. aprila 2020.

REPRESENT COMMUNICATIONS obeležio punoletstvo!

Advertiser Serbia6. aprila 2020.

Brendovi: Dan posle sutra

Advertiser Serbia3. aprila 2020.

Brendovi i Covid-19 – Kako se postaviti?

Advertiser Serbia2. aprila 2020.

Građani Srbije u najmanjoj meri zabrinuti za gubitak radnog mesta, pokazuje istraživanje agencije Valicon

Advertiser Serbia1. aprila 2020.

Svaki izlazak iz kuće je novi udarac na medicinsko osoblje

Advertiser Serbia1. aprila 2020.

Zaključci webinara DIRECT TALKS from home 01: „Komunikacija i oglašavanje u regionu #COVID19”

Advertiser Serbia31. marta 2020.

I&F MCCANN GRUPA kupila 5 respiratora

Advertiser Serbia30. marta 2020.

JOVAN STOJANOVIĆ: Zašto ne smemo stati?

Advertiser Serbia27. marta 2020.