Agencije

Futurolog Dromi predviđa: Potencijal pametnih gradova budućnosti je u Africi i Južnoj Americi

ZAGREB – Priznati futurlog ističe da će glavni gradovi Evrope i razvijenog sveta, ako ne budu pravovremeno reagovali na neizbežne promene, za deset godina završiti kao gradovi trećeg sveta

 

Futurolog Aric Dromi predviđa da će gradovi budućnosti biti više digitalni nego fizički, a pitanje budućnosti gradova smatra krajnje filozofskim. Na temu pametnih gradova govoriće na Future Tense konferenciji 2. oktobra 2018. godine u zagrebačkoj Laubi. Dromi smatra da nam oblasti poput veštačke inteligencije, robotike, genetike, biotehnologije i prilagodljive stvarnosti omogućavaju da prenamenimo svaki aspekat našeg postojanja pa tako i urbanu infrastrukturu.

Priznati futurlog ističe da će glavni gradovi Evrope i razvijenog sveta, ako ne budu pravovremeno reagovali na neizbežne promene, za deset godina završiti kao gradovi trećeg sveta. Dromi smatra da su potencijali stvarne izgradnje grada koji je održiv i može prihvatiti potrebe budućeg društva na mestima poput Afrike ili Južne Amerike, mestima koja imaju potencijal za infrastrukturu i ne zahtevaju naknadno opremanje već postojećih sistema, upravo zbog toga što trenutno nemaju sisteme.

Dromi podseća na postojeće migracije unutar država, danas 50% populacije sveta živi u gradovima, a očekuje se da će se ta brojka povećati na 75% u idućih nekoliko godina. Futurolog ističe kako, gledano iz ptičje perspektive, u proseku 75% grada danas čine ulice i parkinzi. A s obzirom na porast broja stanovnika u gradovima moraćemo da se okrenemo novim privrednim i poslovnim modelima po kojima će gradovi funkcionisati. Kao prvi korak u bliskoj budućnosti navodi samoupravne, robotske automobile koji će eliminisati potrebu za vlasništvom u gradovima. Dugoročno, kaže, nestaće potrebe za vlastitim automobilom. Podseća i da Uber, Google i Airbus već gledaju na prostor iznad ulica i drugu vrstu vozila, od letećih automobila do autonomnih dronova i autonomnih taksija. Prema tome, delomično će se ukloniti potreba za postojećom infrastrukturom i otvoriće mogućnost za redizajn prostora na potpuno novi način.
Futurolog Dromi predviđa da će u budućnosti uspon mešovite ili virtuelne stvarnosti ukloniti naše potrebe da fizički idemo s jednog mesta na drugo, što znači da nećemo stvarno morati da živimo u gradu kada se možemo priključiti i pojaviti u nekoj drugoj stvarnosti.

Aric Dromi glavni je futurolog za jednog od najpoznatijih i najcenjenijih svetskih proizvođača vozila i vodećeg programera premium, autonomnih i elektronskih vozila. Član je savetodavnog odbora inovativnog centra zasnovanog u Silicijskog dolini za NTT Grupu, jednu od najvećih svetskih ICT kompanija. Takođe podržava UNLEASH tim za inovacije; globalnu inovativnu laboratoriju s fokusom na ciljeve održivog razvoja UN-a. Istovremeno ima i poziciju pri AIIA, Mreži veštačke inteligencije i inteligentne automatizacije koja savetuje poslovne rukovodioce u svetu.

Katarina Šiber Makar, predsednica Uprave kompanije IN2 koja je partner Future Tense konferencije, povodom dolaska futurologa Dromija izjavila je: „Svet se nepovratno menja kako u socijalno-društvenom smislu, tako i kroz pojavljivanje novih poslovnih modela digitalne ekonomije, u čemu je tehnologija ključni pokretač. IN2 prepoznaje i prati dolazeće trendove i uvodi ih u svoja softverska rešenja kroz inovacije u segmentu veštačke inteligencije, interneta stvari, pametnih gradova i drugih digitalnih rešenja. Sretni smo što smo deo Future Tense konferencije i imamo priliku da podstaknemo poslovnu zajednicu na aktivno promišljanje budućnosti i što konkretnije poslovno i tehnološko prilagođavanje rapidnim promenama.“

Uz Dromija na Future Tense konferenciji govoriće futurolog prehrane Morgaine Gaye o mikro i makro trendovima u prehrani, David Birchuz podršku Addiko Bank na temu budućnosti plaćanja i Gerd Leonhard o uticaju razvoja tehnologije na razvoj čovečanstva.

Više informacija o konferenciji potražite na www.futuretense.eu

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Najbolja agencija BalCannes-a je Bruketa&Žinić&Grey, a Saatchi&Saatchi Croatia i Violeta zaslužni su za najbolji projekat

Advertiser Serbia25. septembra 2020.

Veliki uspeh MCCANN agencija na BalCannes festivalu

Advertiser Serbia24. septembra 2020.

Saatchi Hrvatska i Kraš prelomili: Dorina ima novu komunikacijsku platformu

Advertiser Serbia23. septembra 2020.

JELENA MIKIĆ: Recept za zadovoljnog i srećnog radnika postoji

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

A šta tebe žulja?

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

Digitalni porez – Komisija donela novi paket poreskih mera

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Kurs digitalnog marketinga – Professional level: Siguran put za digitalnu transformaciju menadžera

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Direct PERSPECTIVE Talks – HR i poslovanje u Covid-19 svetu

Advertiser Serbia9. septembra 2020.

Počinje novi serijal webinara DIRECT TALKS

Advertiser Serbia2. septembra 2020.

Homepage pokrenuo HOMEPAGE AKADEMIJU

Advertiser Serbia1. septembra 2020.

IPG Mediabrands predstavlja: Prva revizija medijske odgovornosti na društvenim mrežama (ikad!)

Advertiser Serbia24. avgusta 2020.

Saradnja FEFA fakulteta i I&F Grupe

Advertiser Serbia18. avgusta 2020.

Jana summer alarm by Saatchi Croatia

Advertiser Serbia12. avgusta 2020.

Bojan Kočovski imenovan za novog direktora agencije McCann Skopje

Advertiser Serbia11. avgusta 2020.

Nova kampanja JAZAS-a i Degordiana: Distanca od 2 mikrona štiti od virusa!

Advertiser Serbia7. avgusta 2020.