Srbija

Filmovi mladih autora iz Srbije na festivalu u Americi

Srbija

Mladi filmski stvaraoci iz Srbije – Iva Milojković, Milica Živančević, Petar Lakić, Jovan Pjević i Isidora Lazić predstaviće svoje dokumentarne kratkometražne filmove, snimljene u okviru škole dokumetarnog filma za srednjoškolce Free Zone Filmmaker School, na Međunarodnom filmskom festivalu Njuark koji će biti održan od 9. do 13. septembra u istoimenom mestu, u blizini grada Njujorka u američkoj državi Nju Džersi

 

null

Sedamnestogodišnja učenica Škole za dizajn iz Beograda, Iva Milojković u Njuarku će debitovati sa svojim dokumentarcem I sve je još uvek tu, ali nije više kao što je nekad bilo, u kome se zajedno sa drugaricom priseća svog detinjstva. Hodajući kroz mesta gde su provele najviše vremena kao deca, vode nas kroz likove i priče koje su stvarale dok su bile male i otvaraju nam čarobna vrata u svet mašte. Iva.

Milica Živančević će se predstaviti kratkometražim dokumentarcem Tvoje drugo ime, filmom koji je jedinstveno pismo stvarnosti, umetnosti, ljubavi i vremenu. Autorka u svom filmu gledaoca vodi kroz predele koji predstavljaju samo obrise misli o protoku vremena, pokazujući nam da je život borba u kojoj uvek težimo da uhvatimo pravi trenutak. Milica ima devetnaest godina i ove godine je postala studentkinja montaže na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Petar Lakić, Jovan Pjević i Isidora Lazić programu festivala u Njuarku doprineće svojim kratkometražnim dokumentarnim filmom Yaaas Queen – o ludoj noći i danu posle u životu jedne neobične dreg kraljice.

Ostvarenja odabrana da budu prikazana na Međunarodnom filmskom festivalu u Njuarku snimljena su u okviru trećeg izdanja Škole dokumentarnog filma za srednjoškolce Free Zone Filmmaker School koja je realizovana tokom školske 2018/19. godine u okviru programa Slobodna Zona Junior (Fond B92). Sva tri filma prikazana su prošle godine na Filmskom festivalu Slobodna Zona u Beogradu i Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Dokufest u Prizrenu, a film Ive Milojković I sve je još uvek tu, ali nije više onako kako je nekada bilo prikazan je i na Festivalu kratkog filma Kratka forma u Gornjem Milanovcu.

Detaljnije informacije o Međunarodnom filmskom festivalu Njuark dostupne su na sajtu newarkiff.com, a program i filmove je tokom trajanja festivala moguće pogledati besplatno na platformi vault.vhx.tv.

Program Slobodna zona Junior uspostavljen je 2006. godine sa namerom da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta, te da se putem primene angažovanih filmova u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog razmišljanja kod mladih ljudi, povećanju medijske pismenosti, tolerancije, te razbijanju predrasuda i stereotipa.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Srbija

Preminuo direktor lista Danas Dušan Mitrović

Advertiser Serbia20. oktobra 2020.

Httpool postao ekskluzivni zastupnik Spotify za oglasna rešenja na Balkanu

Advertiser Serbia20. oktobra 2020.

PEPCO otvara prvu radnju u Srbiji

Advertiser Serbia19. oktobra 2020.

Da li će rijaliti program zaista moći da se emituje samo posle 11 uveče?

Advertiser Serbia19. oktobra 2020.

NEVENA RAŠIĆ, Avon: „Vreme je da pokažemo da smo moderan i odvažan beauty brend“

Advertiser Serbia18. oktobra 2020.

PKS: Žig Čuvarkuća dobili i proizvodi građevinske i hemijske industrije

Advertiser Serbia16. oktobra 2020.

Telenor pomaže roditeljima da budu bezbrižni uz Go Smart

Advertiser Serbia16. oktobra 2020.

AcademIAA 2020: Rani rok za prijavu polaznika produžen do 17. oktobra

Advertiser Serbia15. oktobra 2020.

Mišlenove zvezdice konačno i restoranima u Srbiji

Advertiser Serbia14. oktobra 2020.

Ministarstvo finansija objavilo Nacrt zakona o digitalnoj imovini

Advertiser Serbia13. oktobra 2020.

Poreska uprava Srbije: Porez i doprinose da plate jutjuberi, influenseri…

Advertiser Serbia13. oktobra 2020.

Nik Kejv otvara 16. Slobodnu zonu!

Advertiser Serbia12. oktobra 2020.

U Srbiji se svake godine proda preko 80 hiljada tona odeće

Advertiser Serbia11. oktobra 2020.

RTS počinje sa emitovanjem kanala RTS Klasika

Advertiser Serbia11. oktobra 2020.

Proglašeni dobitnici osmog SoMo Borca

Advertiser Serbia8. oktobra 2020.