Dr. mreže

Facebook-u kazna od pola miliona funti zbog skandala sa Cambridge Analytica

Dr. mreže

Facebook se suočava sa prvom novčanom kaznom zbog toga što nije onemogućio firmi Cambridge Analytica da dođe do informacija sa profila korisnika te društvene mreže

 

Nadležna kancelarija britanske vlade koja je istraživala skandal saopštila je da namerava da kazni Facebook sa 500.000 funti (663.000 dolara) zbog loše zaštite podataka.

To je maksimalna kazna koju poverenik za informacije može da naplati zbog kršenja britanskih zakona o privatnosti podataka.

Kazna od pola miliona funti je mali iznos za Facebook koji, prema prijavljenih 11,97 milijardi dolara zarade u prva tri meseca ove godine, taj novac generiše grubo svakih sedam minuta.

Ipak, to će biti prva opipljiva kazna za kompaniju zbog skandala koji joj je ugrozio reputaciju i zbog kojeg je njen izvršni direktor Mark Zakerberg svedočio u aprilu u Kongresu SAD o podacima korisnika koje je kompanija učinila dostupnim trećim licima.

Krajem maja je svedočio i u Evropskom parlamentu gde se i izvinio zbog načina na koji je Facebook korišćen za proizvodnju lažnih vesti i mešanja u izbore.

Facebook je saopštio da je britanska kompanija Cambridge Analytica, kompanija koja je savetovala američkog predsednika Donalda Trampa u izbornoj kampanji 2016, došla do ličnih podataka 87 miliona korisnika. Cambridge Analytica, koja je u maju prestala da radi, saopštila da je došla do podataka samo 30 miliona ljudi.

Skandal je otkriven pošto je nekadašnji radnik Cambridge Analytica Kristofer Vajli rekao da su podaci korisnika Facebook-a kompromitovani putem aplikacije „Ovo je tvoj digitalni život“, kviza o ličnosti u kojem je učestvovalo 270.000 ljudi.

Aplikacija međutim nije prikupljala samo podatke od učesnika kviza već, zahvaljujući slabim ograničenjima na Facebook-u, i podatke od njihovih prijatelja, uključujući detalje koje oni nisu nameravali da dele javno.

 

Izvor: Beta

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Dr. mreže

Etihad Airways nagrađen za odnos sa korisnicima na društvenim medijima

Advertiser Serbia18. septembra 2018.

Da li su mladi „otpisali“ Facebook?

Advertiser Serbia12. septembra 2018.

Instagram pokreće novu aplikaciju koja će olakšati internet kupovinu?

Advertiser Serbia6. septembra 2018.

Facebook Watch, ponuda originalnog video sadržaja, od sada dostupna u celom svetu

Advertiser Serbia31. avgusta 2018.

Nemačka planira prve korake u istrazi protiv Facebook-a

Advertiser Serbia28. avgusta 2018.

Facebook počeo da ocenjuje korisnike

Advertiser Serbia24. avgusta 2018.

#HashtagDay: Twitter proslavlja rođendan heštega

Advertiser Serbia23. avgusta 2018.

Raste zabrinutost oko budućnosti Facebook-a

Advertiser Serbia20. avgusta 2018.

Egipat ozakonio oštriju kontrolu interneta

Advertiser Serbia20. avgusta 2018.