Dr. mreže

Facebook-u kazna od pola miliona funti zbog skandala sa Cambridge Analytica

Dr. mreže

Facebook se suočava sa prvom novčanom kaznom zbog toga što nije onemogućio firmi Cambridge Analytica da dođe do informacija sa profila korisnika te društvene mreže

 

Nadležna kancelarija britanske vlade koja je istraživala skandal saopštila je da namerava da kazni Facebook sa 500.000 funti (663.000 dolara) zbog loše zaštite podataka.

To je maksimalna kazna koju poverenik za informacije može da naplati zbog kršenja britanskih zakona o privatnosti podataka.

Kazna od pola miliona funti je mali iznos za Facebook koji, prema prijavljenih 11,97 milijardi dolara zarade u prva tri meseca ove godine, taj novac generiše grubo svakih sedam minuta.

Ipak, to će biti prva opipljiva kazna za kompaniju zbog skandala koji joj je ugrozio reputaciju i zbog kojeg je njen izvršni direktor Mark Zakerberg svedočio u aprilu u Kongresu SAD o podacima korisnika koje je kompanija učinila dostupnim trećim licima.

Krajem maja je svedočio i u Evropskom parlamentu gde se i izvinio zbog načina na koji je Facebook korišćen za proizvodnju lažnih vesti i mešanja u izbore.

Facebook je saopštio da je britanska kompanija Cambridge Analytica, kompanija koja je savetovala američkog predsednika Donalda Trampa u izbornoj kampanji 2016, došla do ličnih podataka 87 miliona korisnika. Cambridge Analytica, koja je u maju prestala da radi, saopštila da je došla do podataka samo 30 miliona ljudi.

Skandal je otkriven pošto je nekadašnji radnik Cambridge Analytica Kristofer Vajli rekao da su podaci korisnika Facebook-a kompromitovani putem aplikacije „Ovo je tvoj digitalni život“, kviza o ličnosti u kojem je učestvovalo 270.000 ljudi.

Aplikacija međutim nije prikupljala samo podatke od učesnika kviza već, zahvaljujući slabim ograničenjima na Facebook-u, i podatke od njihovih prijatelja, uključujući detalje koje oni nisu nameravali da dele javno.

 

Izvor: Beta

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Dr. mreže

Facebook testira AR reklame u News Feed-u

Advertiser Serbia12. jula 2018.

Mark Zuckerberg je po bogatstvu treći čovek na svetu

Advertiser Serbia9. jula 2018.

Facebook delio podatke korisnika sa velikim brojem IT kompanija

Advertiser Serbia3. jula 2018.

Kako Facebook aplikacije prikupljaju vaše podatke?

Advertiser Serbia2. jula 2018.

Facebook je upravo patentirao novu jezivu metodu prikupljanja korisničkih podataka

Advertiser Serbia28. juna 2018.

Vrednost Instagrama veća je od 100 milijardi dolara

Advertiser Serbia27. juna 2018.

Članstvo u Facebook grupama moći će da se naplaćuje i to od 4,99 do 29,99 dolara mesečno

Advertiser Serbia21. juna 2018.

Instagram ima više od milijardu korisnika

Advertiser Serbia21. juna 2018.

Beg sa društvenih mreža: 40% korisnika izbrisalo barem jedan profil

Advertiser Serbia19. juna 2018.