Internet

EU izgubila 5,4 milijarde evra poreskih prihoda od Google-a i Facebook-a

Internet

BRISEL – Zemlje Evropske unije su možda izgubile 5,4 milijarde evra poreskih prihoda između 2013. i 2015. godine od Google-a i Facebook-a, pokazuje izveštaj poslanika Evropskog parlamenta Pola Tanga, nadležnog za izradu predloga reforme korporativnih poreza

Digitalne multinacionalne kompanije minimiziraju ukupne poreske obaveze u EU usmeravajući sve prihode u zemlje članice s niskim poreskim stopama, kao što su Irska i Luksemburg, piše u izveštaju Tang, socijalistički poslanik u Evropskom parlamentu.

Dokument je fokusiran na društvenu mrežu Facebook i pretraživač Google, koji je sad deo Alfabeta, jer te dve američke kompanije najveći deo prihoda ostvarenih u EU knjiže u Irskoj, koja ima nisku stopu poreza na dobit, što im omogućava da u Uniji plaćaju daleko niže poreze od onih s kojima se suočavaju u drugim delovima sveta.

Prema izveštaju, Google plaća van EU poreze u visini 9,0 odsto ostvarenih prihoda, a u Uniji samo 0,82 odsto.

Facebook-ovi porezi, izraženi kao udeo u prihodima ostvarenim van EU iznose između 28 i 34 procenta, dok je u EU taj raspon izuzetno nizak i kreće se između 0,03 procenta i 0,1 odsto„, dodaje se u dokumentu.

Na osnovu toga, procenjeno je da su zemlje članice EU, izuzev Irske, izgubile između 5,1 i 5,4 milijarde evra poreskih prihoda između 2013. i 2015, zaključuje se u izveštaju.

Tang je zadužen da u Evropskom parlamentu „progura“ predlog poreske reforme, poznat kao zajednička poreska osnovica za preduzeća, čiji je cilj usklađivanje nacionalnih poreskih olakšica na dobit kompanija.

On planira da uvede amandman koji bi prisilio onlajn multinacionalne kompanije da plaćaju porez u zemljama EU u kojima su prisutne sa „digitalnom platformom“, koja generiše namanje pet miliona evra godišnjeg prihoda.

Postojeći propisi predviđaju da internet kompanije plaćaju poreze samo u onim zemljama u kojima su fizički prisutne i registrovane, bez obzira na to gde ostvaruju dobit.

Da su zemlje članice EU odlučile da umesto profita oporezuju prihode digitalnih kompanija, kao što predlaže Francuska uz podršku Nemačke, Italije i Španije, to bi im u periodu od 2013. do 2015, uz poresku stopu od pet odsto, donelo prihode od četiri milijarde evra od Gugla i Fejsbuka, procenjuje se u izveštaju.

Ta mera bi primorala i Amazon da plaća porez. Ovaj američki onlajn maloprodavac, koji je kao poreski obveznik u EU registrovan u Luksemburgu, uglavnom je u periodu od 2013. do 2015. bio oslobođen poreza, jer nije ostvarivao dobit, piše u izveštaju.

 

Izvor: Tanjug

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Internet

Saradnja kanala Eurosport i kompanije Snap Inc izlazi u susret mlađim gledaocima Olimpijskih igara

Advertiser Serbia20. oktobra 2017.

Hrvatska: Predstavljeni rezultati istraživanja o generaciji Z

Advertiser Serbia19. oktobra 2017.

Održana panel diskusija “Problemi i rešenja internet bezbednosti”

Advertiser Serbia18. oktobra 2017.

Panel diskusija: Problemi i rešenja internet bezbednosti

Advertiser Serbia13. oktobra 2017.

Udruženja iz Brisela pokrenula inicijativu zasnovanu na direktivi ePrivacy

Advertiser Serbia12. oktobra 2017.

Facebook uveo alat pomoću kojeg možete saznati čitate li lažne vesti

Advertiser Serbia10. oktobra 2017.

EU: Očekivana godišnja stopa rasta tržišta podataka 15,7 posto

Advertiser Serbia4. oktobra 2017.

10 godina najvećeg oglasnog portala u Srbiji

Advertiser Serbia2. oktobra 2017.

Više od četvrtine građana Srbije nikada nije koristilo internet

Advertiser Serbia2. oktobra 2017.