Ljudi

Ekskluzivni intervju sa Jelenom Ivanović, direktoricom IAA Serbian Chapter

Srpski ogranak IAA 12. juna u Hotelu Crowne Plaza organizuje IAA Europe konferenciju. O konferenciji i drugim temama razgovarali smo sa direktoricom IAA Serbia Jelenom Ivanović…Razgovor vodio Nenad Danilović

Posle nekoliko decenija srpski ogranak IAA će ugostiti svetskog predsednika IAA, predsednike i direktore evropskih chapter-a kao i rukovodioce velikih svetskih kompanija. Šta to znači za srpsku advertajzing scenu pa i za srpsku privredu?

Verujem da je organizovanje ovakvog događaja u Beogradu važno za sve one koji se u Srbiji bave marketingom i komunikacijama, ali i za privredu, jer struka itekako doprinosi ekonomiji zemlje. Na neki način, to je znak da struka uživa poštovanje evropskih kolega, da se zasluženo nalazimo na evropskoj mapi, a ne da o njoj samo maštamo. IAA Serbia organizuje događaj, kao deo IAA Global sistema, ali Konferencija će okupiti veliki broj naših kolega. Dobru, pozitivnu poruku ćemo poslati – da smo tu, da zajedno radimo i da, pored brojnih poteškoća, još mnogo toga možemo da pružimo.

Predstavite nam ukratko učesnike konferencije, njihove pozicije i značaj u svetskom advertajzingu kao i teme njihovih predavanja u Beogradu

Prvi dan IAA konferencije se sastoji od niza predavanja eminentnih svetskh stručnjaka. Prvo predavanje održaće Faris Abouhamad, World President IAA, veoma zanimljiva ličnost sa bogatom karijerom u advertisingu. Njegova prezentacija nosi naziv THE NEXT IS ALREADY HERE i fokusiraće se na trendove u marketing industriji širom sveta. Nakon njega nastupa Ravid Kuperberg, čuveni trener iz agencije The Mindscapes. Ravid će dati konkretne savete ljudima iz struke u svojoj prezentaciji Back to the Future: A Journey to the New ‘Old World’ of Advertising. Ispred kompanije Coca-Cola govoriće direktor marketinga za Centralnu I Jućnu Evropu – Roel Annega. Roelova prezentacija nosi naziv Towards a New Eco-system. Predavač sa velikim iskustvom, dugogodišnjim radom za ovu kompaniju širom Evrope, o novim tendencijama u svetu komunikacija govoriće iz ugla jednog od najvećih i najkreativnijih oglašivača. Markus Deutsch, potpredsednik European Advertising Standards Alliance (EASA), govoriće o etičkim standardima u oglašavanju, o značaju samoregulative za industriju, potrošače i civilno društvo jedne države. Takođe, u prezentaciji pod nazivom Advertising and Politics: turning regulation objasniće kakav politički značaj samoregulativa ima na prostoru Evrope. Poslednja prezentacija biće posvećena Marketing leksikonu, projektu IAA Srbija.
U drugom delu dana članstvo će na Redovnoj izbornoj skupštini izabrati organe koji će Asocijaciju voditi u naredne dve godine. Subota 13. jun je rezervisana za interne sastanke predstavnika IAA Srbija i ostalih evropskih chapter-a.

Na konferenciji će biti predstavljen projekat Online Marketing Leksikon. O kakvom se tačno projektu radi?

Marketing leksikon je projekat IAA Serbia, iniciran od strane Sekcije Young Professionals, kao platforma koja će pomagati pre svih, mladim ljudima koji tek ulaze u struku, da lakše i kvalitetnije savladaju terminulogiju i jezik marketinga. Ovaj projekat je dobio veliku podršku IAA Europe i IAA Global zbog potencijala koji ima kada su druga tržišta u pitanju. Verujemo da će posle lansiranja u Srbiji, ovaj projekat imati primenu na globalnom nivou.

Zaista ozbiljna i važna stvar na kojoj su naši Young Professionalsi vredno radili gotovo godinu dana, uz svesrdnu pomoć seniora. Imamo novi proizvod! Ovo je dobra prilika da se zahvalim svima koji su učestvovali u radu na Marketing leksikonu. To je zaista bio neviđeni entuzijazam.

Marketing leksikon će vam predstaviti dva člana IAA Srbija: Andreja Milkić, account director agecnije Leo Burnett i Ivan Živković, Managing Director agencije Pioniri Communications.

Redovna izborna skupština organa IAA koji će voditi udruženje u naredne dve godine održaće se istog dana kad i sama konferencija. Koji će zadaci biti prioritetni novoizabranim organima?

Ciljevi i misija su uvek isti – unapređenje struke, zastupanje njenih interesa, poboljšanje ambijenta u kojem radimo, podizanje standarda, edukacija članstva, ulaganje u mlade koji predstavljaju budućnost struke. Izdvojila bih ipak, dva prioritetna zadatka u naredne dve godine: uspostavljanje samoregulatornog sistema (tela) i organizovanje festivala. To su zaista ozbiljni poduhvati, ali smo odlučni da uspemo.

IAA Serbia ove jeseni očekuje licencu za organizovanje svetskog advertajzing festival u Beogradu. Da li nam možete reći nešto više o tome?

Istina je da smo ušli u proces dobijanja licence za održavanje Effie festivala u Srbiji. Očekujemo da ćemo do septembra dobiti i konačan odgovor. Inače su IAA i Effie na globalnom nivou sklopili partnerstvo, tako da i to ide u prilog našoj inicijativi.

Srbiji je potreban festival, a mi mislimo da IAA može i treba da bude nosilac tog projekta. Na kraju krajeva, ako članstvo očekuje tako nešto, nema razloga da ne idemo u tom pravcu. Čini mi se prirodnim i normalnim da struka, Beograd i Srbija dobiju jedan takav festival.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Ljudi

JOVANA SIMIĆ: Covid-19 komunikacija – Stara dobra normalnost

Advertiser Serbia28. oktobra 2020.

ANDREJA MILKIĆ: „Ove godine u okviru Biznis modula želimo da razumemo kako se globalna i lokalna ekonomija menjaju“

Advertiser Serbia26. oktobra 2020.

MARIJA MATIĆ: „Modul Mediji u okviru ovogodišnje AcademIAA bavi se aktuelnim trenutkom i pre svega uticajem pandemije na medije i medijsku industriju globalno i lokalno“

Advertiser Serbia25. oktobra 2020.

Preminuo Li Kun-hi, prvi čovek kompanije Samsung

Advertiser Serbia25. oktobra 2020.

Erik Šmit: Društvene mreže služe ekspanziji stavova idiota i ludih ljudi

Advertiser Serbia22. oktobra 2020.

Preminuo direktor lista Danas Dušan Mitrović

Advertiser Serbia20. oktobra 2020.

NEVENA RAŠIĆ, Avon: „Vreme je da pokažemo da smo moderan i odvažan beauty brend“

Advertiser Serbia18. oktobra 2020.

Mario Aunedi Medek novi predsednik Hrvatske udruge za odnose s javnošću

Advertiser Serbia15. oktobra 2020.

Marko Albunović postavljen za novog v.d. glavnog urednika Politike

Advertiser Serbia1. oktobra 2020.

Švajcarski sud: Mediji u Srbiji objavili neistine o Draganu Šolaku

Advertiser Serbia28. septembra 2020.

JELENA MIKIĆ: Recept za zadovoljnog i srećnog radnika postoji

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

Osnivač Lidla najbogatiji Nemac

Advertiser Serbia21. septembra 2020.

Bezos prvi čovek sa bogatstvom većim od 200 milijardi dolara

Advertiser Serbia27. avgusta 2020.

Upravni odbor RTS-a nije izabrao generalnog direktora

Advertiser Serbia19. avgusta 2020.

Bojan Kočovski imenovan za novog direktora agencije McCann Skopje

Advertiser Serbia11. avgusta 2020.