Agencije

DRAŠKO ROGANOVIĆ, MPG: „Našim klijentima nudimo ono što se retko nalazi na jednom mestu, na visokom nivou – i kreativa i operativa“

Agencije

Regionalna marketinška agencija MPG ove godine obeležava 10 godina poslovanja na srpskom tržištu…Ovim povodom, a i o drugim pitanjima, razgovarali smo sa Draškom Roganovićem, generalnim direktorom MPG…Razgovor vodio Nenad Danilović

Draško, najpre primite iskrene čestitke povodom vašeg značajnog jubileja, 10 godina poslovanja agencije MPG u Srbiji. Kada neka kompanija u Srbiji proslavlja decenijski jubilej, može se reći, da ona već ima izvesnu tradiciju, što smatramo bitnim faktorom kako za kvalitet i stabilnost rada kompanije, tako i za poverenje njenih klijenata. Voleo bih da date jedan retrospektivni pregled postojanja vaše agencije, tačnije, kroz koje faze je ona prošla. Možete li da identifikujete i neke najbitnije događaje u njenom rastu i razvoju?

– Nenade, hvala na čestitkama i na prilici da se osvrnemo na naših prvih 10 godina. Rekao bih da su naše 4 najvažnije razvojne faze bile građenje internih kapaciteta neposredno po početku rada, definisanje naše interne kulture i identiteta, zatim diversifikacija portfolija klijenata, a sada radimo na diversifikaciji usluga. Drugu fazu bih izdvojio kao ključnu jer je omogućila, a i dalje omogućava, rezultate u trećoj i četvrtoj fazi.

Ocenite značaj, ulogu i uspeh vaše agencije u okviru industrije tržišnih komunikacija. Gde se sada nalazi MPG, u godini kada proslavlja deceniju poslovanja?

– MPG je jedna od agencija koje su redefinisale ulogu koju su imale ATL agencije ili kako su nekada volele da se zovu „full service“ agencije. Ove agencije nisu bile organizacijski optimizovane da se nose sa izazovima koje sa sobom nose BTL projekti koji su nama u fokusu, pa je tokom vremena došlo do boljeg definisanja uloga na tržištu. Ta borba sa „velikim“ agencijama nije bila laka i traje i danas, ali mi je drago što često uspevamo u tome da nudimo bolja i efikasnija kreativna rešenja i koncepte za potrebe BTL aktivnosti.

Našim klijentima nudimo ono što se retko nalazi na jednom mestu, na visokom nivou – i kreativa i operativa.

Jako smo srećni što smo sa mnogo naših klijenata uspeli da ostvarimo komunikaciju i razumevanje na visokom nivou i što se međusobno podržavamo. Čini mi se da je to retkost. Trudimo se da to održimo, a gde god je moguće i unapredimo.

Kako vidite tržišne uslove u kojima vaša agencija posluje? Ovde mislimo na tržišno okruženje tj.čitavu privredu Srbije. Je li okruženje podsticajno?

– Po meni je to pitanje lične percepcije. Poslovica kaže – „za budalu uvek ima posla“. Možda je tu budala neko ko vidi priliku uvek i u svemu i funkioniše tako da stalno menja i sebe i okruženje, pa su zavidljive lenštine definisale to na ružan i kvazi pametan način. Za nas je okruženje svakako podsticajno.

Kada nastupaju krize, one nas podstiču da nalazimo načine da se izborimo sa novim okolnostima.

Kada tržište raste, tu je prostor da se razmašete i iskoristite sve potencijale. Ukupna situacija nije baš sjajna, ali za budalu uvek ima posla.

U velikoj meri vaša agencija se specijalizovala u oblasti BTL-a. Kakva je danas uloga BTL-a u Srbiji? Kada je počela svetska ekonomska kriza 2008.godine, vrlo često se u javnosti govorilo o povećanju značaja i upotrebe upravo BTL instrumenata u cilju povećanja prodaje proizvoda i usluga. Jeste li vi tada osetili te „tople vetrove za BTL“? Da li je to bilo tako? Da li i danas osećate da privreda traži pojačano BTL aktivnosti? Jeste li osetili poboljšanje finansijske pozicije vaše agencije po tom osnovu?

– Mali smo mi da bismo mogli da definišemo velike trendove, takav je svaki B2B posao. Jedan ili dva velika klijenta smanje ili povećaju budžete i vama se čini da je sve stalo ili sve cveta. Naš razvoj je bio dinamičan, počeli smo sa radom u Srbiji neposredno pred svetsku ekonomsku krizu, a 2009. nam je bila zaista jako loša godina, iako su svi pričali o bumu BTL-a. Tokom godina smo i mi doživeli taj bum, ali ne deluje mi da je to zbog sve većih BTL budžeta već zbog toga što smo se mi razvijali i klijenti su se sve više oslanjali na nas. Najpošteniji odgovor na ovo pitanje je da nisam uspeo da uočim opštevažeće trendove.

Šta biste u ovom trenutku najpre promenili da bi rad vaše kompanije bio lakši i uspešniji? Vidite li koji su to faktori u okruženju koje bi trebalo menjati?

– Uh, da ste me pitali šta bih sve menjao kod sebe i kod nas u agenciji lakše bi mi bilo da odgovorim na ovo pitanje, ali i ovako ima materijala. Rokovi plaćanja kod nekih klijenata su sve duži i meni se ne čini da je fer da agencija u velikoj meri kreditira klijenta. Lep je bio onaj pokušaj sa ograničenjem plaćanja na 60 dana, ali na žalost nije uspeo. Mi radimo sa velikim brojem fizičkih lica i malih podizvođača kojima ne možemo reći da sačekaju 90 dana da im uplatimo 5000 dinara. Pa stotine i hiljade takvih, pa PDV, plate, drugi troškovi koji se svakog meseca moraju platiti i eto velikog problema. Jednostavnije carinske procedure su takođe bitne za naš posao jer često uvozimo i izvozimo robu, materijale ili tehniku. Očekivanje da se neke stvari dobiju za džabe, a one koje se plaćaju da budu po minimalnoj ceni je jako loše za posao, a i sve nas koji živimo ovde jer to neminovno vodi ka snižavanju kvaliteta i ukupnih standarda. I za kraj, divno bi bilo kada bi se smanjila hipokrizija i klijenata i agencija oko toga šta koliko košta. Neki klijenti prisiljavaju agencije da rade za nominalno smešne provizije ili paušale ili cene sata, a agencije se prave da mogu da prežive od njih. Srećom, ima dovoljno i onih drugih koji su spremni da se odnosi uspostave imajući u vidu obostrane interese.

Vaša agencija je deo jednog regionalnog lanca…Regionalizacija poslovanja je poslednjih godina nešto što se podrazumeva kada je u pitanju delovanje marketinških i medijskih agencija. Kako vi kao lider srpskog ogranka MPG vidite prednosti takvog načina delovanja i postojanja na tržištu? Može li se regionalizacija poboljšati, mi mislimo da je regionalizacija bitan i zdrav proces… Šta vi mislite o tome?

– Ne možemo pričati o globalizaciji, a da ne prihvatamo regionalizaciju. Mnogo toga smo dali i dobili kroz saradnju sa kolegama iz regije i mislim da je tu MPG jedinstven. Imao sam prilike da vidim kako neki drugi lanci funkcionišu, ali nigde nisam doživeo toliku spremnost da se međusobno pomaže i radi zajedno, čak i kada ne postoji ekonomski interes. Možda je stvar u tome što je u pitanju mali regionalni lanac sa samo stotinak ljudi pri čemu smo i vlasnički povezani.
Razmenjujemo informacije, najbolje prakse u vezi projekata u specifičnim industrijama, spajamo se sa klijentima, delimo određene resurse… Velika snaga leži u tome da mogu bilo kakav podatak ili savet da zatražim od kolega iz Slovenije, Hrvatske ili Makedonije i da znam da ću ga dobiti još istog dana. Da ne pominjemo SSI mrežu kojoj MPG pripada i preko koje sarađujemo sa nezavisnim agencijama u preko 30 zemalja Evrope.

U velikoj meri se ističe značaj digitalizacije i digitala kao medijskog kanala…Nekako kao da počinjemo u potpunosti da živimo digital, toliko je to uzelo maha…Kako vi vidite ovaj revolucionarni tehnološki proces i kako se vaša agencija prilagodila njemu?

– Digitalizacija je neminovnost i nešto što jeste i biće deo našeg svakodnevnog života i poslovanja u formama koje ne možemo ni da zamislimo. Nama je korišćenje digitalnih platformi za komunikaciju jako interesantno jer je to fenomenalan način za plasiranje BTL aktivnosti i multiplikovanje njihovih efekata. Sadržaji na koje se najviše klikće su oni koji su se zaista desili u realnom životu, a to je ono čime se mi primarno bavimo.

Mi definišemo naše delovanje u 3 glavna pravca – Live, Retail i Digital i najbolje rezultate dobijamo kada realizujemo koncepte u kojima smo ih povezali na najbolji mogući način.

Na primer, mogućnost da doživite nešto zaista posebno, produžite taj kontakt aktivnošću na prodajnom mestu, a to posle podelite sa svojim prijateljima na digitalnim platformama nama pruža potpuno novo polje za igru. Redosled koraka i izbor alata se razlikuje u zavisnosti od potrebe, ali je koncept jedinstven. Probali, deluje.

Agencija MPG je postala u poslednjih par godina prepoznatljiva kao organizator i partner značajnih brand-fest događaja, kao što su Whisky Fair i Festival čokolade…Koja je vaša ocena uspešnosti tih događaja i planirate li da nastavite sa njihovom organizacijom? Imate li u planu organizaciju još nekih ovakvih manifestacija?

– Organizacija sopstvenih događaja, samostalno ili sa partnerima, je sasvim sigurno deo poslovanja koji ćemo tek razvijati i tu ćemo alocirati značajne resurse. Događaji koje smo do sada organizovali su bili jako uspešni i potencijal za njihov razvoj je veliki. Ljude najsnažnije povezuju zajednička interesovanja i naša želja je da im omogućimo da uživaju u njima i da se sretnu sa drugim ljudima sličnih interesovanja. Ona mogu biti različita, ali mi ćemo se fokusirati na hranu, piće, muziku, ples, sport i deljenje znanja. Osim domaće publike želimo da privučemo i strance na dešavanja koja organizujemo. I globalni i lokalni razvoj turizma je jako povezan sa ovim segmentom našeg poslovanja. Sledeće slično dešavanje planiramo za april, ali je rano za otkrivanje planova.

Sumirajte za naše čitaoce poslovnu godinu koja ovih dana ističe

– Prvih 8 meseci je bilo prilično loše, pad prometa, visoki troškovi poslovanja, zarada koja nije omogućavala pokrivanje troškova, rezanje troškova…. Agrokor kriza, i specifične situacije vezane za neke naše klijente su glavni uzroci. A onda, od kraja avgusta do sada, pun gas, novi klijenti, novi projekti, nove ideje… Iako finansijski nije tako dobra kao prošla, ova je rekordna po broju dobijenih novih klijenata, a efekti toga su u sledećem pitanju. Još jedna krizica iz koje smo izašli bolji i jači. Zahvalni smo i krizama jer nam ne dopuštaju da se uljuljkamo i uzimamo stvari zdravo za gotovo.

I za kraj, možete li nam reći nešto o planovima agencije MPG za nastupajuću 2018-u?

– Najveći izazov će biti kako se izboriti sa velikom količinom posla koji očekujemo, kako organizaciono postaviti stvari, kako regrutovati najbolje ljude i razvijati postojeće, kako sačuvati identitet u uslovima ovako dinamičnog razvoja, kako unapređivati kvalitet usluga. Što se klijenata tiče, započinjemo saradnju sa nekoliko klijenata važnih za dalju diversifikaciju portfolija usluga. Sopstveni projekti su takođe važan deo naših planova. Sve u svemu, ulazimo u 2018. sigurni da ćemo dodatno učvrstiti našu lidersku poziciju na tržištu.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Jana 800 by Saatchi&Saatchi Hrvatska

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Doktori superheroji deo digitalne izložbe “Great ads for good”

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Novi letnji Master class u Represent Communications: TikTok like a PRO

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Budućnost maloprodaje: Sinergija razumevanja, efikasnosti i empatije

Advertiser Serbia30. juna 2020.

POLARIS otkriva kako COVID-19 kriza utiče na advertajzing industriju

Advertiser Serbia26. juna 2020.

PREDRAG VOJINOVIĆ: „Živimo u doba egzibicionizma, voajerizma, materijalizma i egoizma“

Advertiser Serbia26. juna 2020.

DAVOR BRUKETA: „Nadam se da ćemo pronaći način da prestanemo nanositi bol jedni drugima kao i drugim vrstama“

Advertiser Serbia25. juna 2020.

ROBERT BOHINEC: „Želim svet bez maski. Čak i bez onih na licu“

Advertiser Serbia24. juna 2020.

Otvaranjem poslovne jedinice u Srbiji agencija Will Marlow proširuje svoje poslovanje

Advertiser Serbia23. juna 2020.

IVAN TANIĆ: „Želim svet malo suosjećajniji i mrvicu tiši“

Advertiser Serbia22. juna 2020.

VELJKO GOLUBOVIĆ: „Ovaj svet više ne pripada nama, niti mi njemu“

Advertiser Serbia19. juna 2020.

W+K: Sarađivaćemo samo sa klijentima koji podržavaju BLM pokret

Advertiser Serbia18. juna 2020.

Ask an expert: ANĐELKO TRPKOVIĆ, CEO Publicis Groupe Adriatic

Advertiser Serbia17. juna 2020.

JANKO PAVLOVIĆ: „Imam utisak da ni centri moći ne znaju šta rade“

Advertiser Serbia17. juna 2020.

BOJAN ŠAPTOVIĆ: „Ovo je utakmica u kojoj sanjari i utopisti gube od iskusnih napadača“

Advertiser Serbia17. juna 2020.