Agencije

DIRECT MEDIA Insight Hub – ZORANA ĐOKIĆ: „Tradicionalni medij koji zadovoljava potrebe savremenog konzumenta“

Drži li radio u Srbiji korak sa svetom? Ovaj članak je deo serije stručnih autorskih članaka istaknutih profesionalaca DIRECT MEDIA, jedne od vodećih komunikacijskih agencija u regionu sa akumuliranim višedecenijskim teorijskim znanjem i praksom u oblasti planiranja i zakupa medijskog prostora…Naš sagovornik u četvrtom u nizu serije članaka je Zorana Đokić, Senior Media Buyer/Planner Direct Media

Objasnite aktuelnu poziciju radija u konglomeratu medijskih kanala, s jedne strane u svetu a sa druge strane u Srbiji i SEE regionu

– Uzimajući u obzir podatke koji se objavljuju kod nas, pa i u svetu, može se reći da je slušanost radija stabilna. U Evropi se čak nije značajno promenio ni način kako slušaoci konzumiraju radio – dominatno slušanje je preko FM prijemnika. Ono što je izazov svakog medija, pa i radija, u Srbiji ili bilo gde na svetu, jeste kako da odgovori na trendove: personalizacija, interakcija (dvosmerna komunikacija između publike i medija) i relevantnost konteksta i sadržaja, sve veći broj različitih medija, tehnologija, podeljena pažnja publike, merenje efekata radijskih kampanja…

Radio ima ogroman izazov da ostane relevantan. Upravo da bi to postigao, on mora da kreira sadržaj koji ce moći da se plasira na svim tehnologijama, na svim platformama za uživo emitovanje, odloženo slušanje ili On Demand.

Radio mora da ulaže u sadržaj, jer rezultati koje BBC ostvaruje, posledica su upravo vrhunskog programa koji slušaoci prepoznaju. Kooperacije sa različitim industrijama, poput automobilske, mogu da dovedu do novih, mlađih konzumenta radija i do održavanja stabilne slušanosti kod već lojalne publike.

Predstavite medija planiranje za Radio, u izmenjenim uslovima koje diktira digitalna revolucija

– Svaki mediji, pa i radio kao takav, susreće se sa izazovima koje nameće razvoj nove tehnologije, nove navike u ponašanju potrošača koje se ogledaju i u promeni načina konzumacije medija. Još sa pojavom televizije smatralo se da će radio prestati da postoji, a onda su usledili novi gedžeti (Walkman, iPod, mobilni telefon…) i svaki od njih predstavljao je pretnju po radio. Radio kao medij u nekim zemljama, poput Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, čak beleži i rast slušanosti u poslednjih par godina i pored sveprisutne digitalizacije.

On generiše jako visok procenat dosega populacije na nedeljnom nivou od oko 90% u Velikoj Britaniji, dok je u Srbiji taj procenat nesto niži (oko 60% prema TGI).

Digitalna revolucija može imati pozitivan uticaj ukoliko se mediji brzo prilagođavaju promenama i upravljaju njima. Tako danas u razvijenijim zemljama se prelazi sa FM signala na DAB (digital audio broadcasting), menja se i forma programa radija, pa se pored live-a sve više personalizuje sadržaj i omogućava slušaocima da ga sami kreiraju, slušaju kada i ono što njima odgovara. U svakom slučaju, razvoj radija će ići u pravcu personalizacije – postoje već radio stanice koje omogućavaju da slušalac preskoči pesmu i pređe na sledeću, ali da i dalje sluša istog voditelja, a postoje i nove platforme koje fukcionišu tako što algoritam prepoznaje ono što pojedinac voli, i plasira mu one pesme za koje veruje da bi bile njegov izbor. Muzički servisi Pandora i Spotify su nove forme „radija“ za nove generacije konzumenata muzike. U Americi je Pandora imala velikog uspeha, a polako se taj trend kreće ka Evropi, ali i dalje preko 90% slušalaca bira linearno slušanje radija koristeći klasični FM prijemnik. Međutim, ne treba zanemariti i činjenicu da i BBC i NPR upravo istražuju sve mogućnosti slušanja radija „na zahtev“.

Najveći problem radija u Srbiji je nedostatak advertising budžeta i Know-How koji bi omogućili investiciju u kvalitetniji sadržaj na stanicama i samim tim zadražao slušaoce uz ovaj medij.

Glavni oglašivači na radiju u svetu su trgovinski lanci, banke i auto industrija. U Srbiji, banke zbog limitiranih budžeta i mogućnosti praćenja konverzija na digitalu, radije se odlučuju da budžete realizuju na Facebook-u, Google-u ili na sajtovima lokalnih izdavača, dok auto industrija nije razvijena. Ono što je prednost radija u Srbiji, a što uveliko koristi retail sektor, jeste upravo lokalna mreža stanica i jeftino oglašavanje koje efektivno gradi lojalnost u manjim gradovima i na različitim teritorijama.

Na koji način je Direct Media kao jedna od najvećih regionalnih medijskih agencija /sistema ogovorila na gore navedene promene?

– Direct Media, za razliku od drugih agencija, ima ceo sektor posvećen radiju – planiranju, zakupu prostora, odnosu sa stanicama i izradi radijskih strategija za brendove koje mogu vrlo kontrolisano da donesu značajne benefite na podizanju awareness-a, građenju i jačanju brenda, promovisanju radijskih oglasa za konkretne kampanje.

Već pet godina sam deo Saveta RAB Srbija (Radio Advertising Bureau), gde zajedno sa stanicama pokušavamo da nađemo optimalna rešenja za podizanje svesti o značaju radija kod oglašivača, ali ujedno i za promovisanje radija kao medija kako bi se održala slušanost i novim generacijama odraslim uz internet razvila lojalnost ka autentičnom audio sadržaju koji predstavlja nove trendove u muzici, daje dnevne korisne informacije ili deli emotivne ili zabavne priče radio voditelja karakteristične za ovaj medij.

 

Autor: Redakcija Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

MCCANN BEOGRAD najuspešnija agencija u Adriatik regionu na Golden Drum Festivalu

Advertiser Serbia19. oktobra 2019.

HOWtoWOW dovodi jednog od top 10 svetskih advertajzing reditelja

Advertiser Serbia18. oktobra 2019.

Danas počinje 26. GOLDEN DRUM

Advertiser Serbia17. oktobra 2019.

LEO BURNETT i VIP MOBILE donose prvi Euro Effie u Srbiju!

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

MCCANN BEOGRAD i LEO BURNETT BEOGRAD u finalu festivala Golden Drum 2019

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

DIRECT MEDIA United Solutions i IPSOS Strategic Marketing predstavili rezultate istraživanja o Lajk generaciji – Mladi u Srbiji: Sreća nije u materijalnom bogatstvu

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

Jubilarna 20. KOMferencija postaje dvodnevni epicentar komunikacijske industrije

Advertiser Serbia15. oktobra 2019.

Autorski članak BORISLAVA MILJANOVIĆA: Represent Communications od sada i na TikTok-u – Šta će to nama?

Advertiser Serbia14. oktobra 2019.

„Cobi, jesi ti radio trrraku za novi neXt JOY?“ – Lansiranje novog ukusa neXt JOY u velikom stilu

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

21. SEMPL, VIKKI ROSS: „Za inspirativnu priču potrebno nam je više od samih podataka, od kojih polazi robot“

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

Jedinstvena receptura, jedinstveno oglašavanje

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

ALMA QUATTRO & ORANGE STUDIO – Saga o višedecenijskom prijateljstvu koje još uvek traje

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

[GOLDEN DRUM 2019] SHAILIN DHAR, CEO Method Media Intelligence: „Mislim da je prekomerna automatizacija advertajzinga znak naivne gluposti“

Advertiser Serbia10. oktobra 2019.

26. GOLDEN DRUM počinje za nedelju dana

Advertiser Serbia10. oktobra 2019.

Noviteti na Eurobest-u 2019

Advertiser Serbia9. oktobra 2019.