DIRECT MEDIA Insight Hub – JOVICA ĐORĐEVIĆ: „Outdoor mediji postaju interaktivni i otvaraju nove mogućnosti“

Ovaj članak je deo serije stručnih autorskih članaka istaknutih profesionalaca DIRECT MEDIA, jedne od vodećih komunikacijskih agencija u regionu sa akumuliranim višedecenijskim teorijskim znanjem i praksom u oblasti planiranja i zakupa medijskog prostora…Naš sagovornik u trećem u nizu serije članaka je Jovica Đorđević, Media Manager OOH Dept Direct Media


Objasnite aktuelnu poziciju OOH medija u konglomeratu medijskih kanala, s jedne strane u svetu a sa druge strane u Srbiji i SEE regionu

– U današnjem medijskom svetu postoji sve veći izazov da se uhvati i održi pažnja potrošača. Brendovi žele da se približe potrošaču, razumeju njihove potrebe, budu inovativni i angažovaniji više nego do sada. Od 2011. godine po prvi put više svetske populacije je živelo u urbanim sredinama nego u ruralnim a do 2050 taj broj će porasti na dve trećine globalne populacije.

OOH oglašavanje je doživelo nagle promene i napredak u poslednjih nekoliko godina, naročito u digitalnom prostoru. Iako je OOH najstariji oblik oglašavanja (u Egiptu su zakone i sporazume objavljivali na kamenim obeliscima a u antickoj Grčkoj su Olimpijske igre oglašavali na visokim drvenim stubovima pored puta), ova vrsta oglašavanja se menjala kroz vekove ali se i dalje smatra efikasnim oblikom komunikacije.
U prošlosti su bilbordi bili jednostavan način oglašavanja za razliku od složenih poruka koje su se prenosile TV reklamama ili radio oglasima. Međutim razvoj digitanog oglašavanja naglo je porastao u zadnjih deset godina uslovljen padom cena lcd i led tehnologija.

Outdoor mediji postaju interaktivni i otvaraju nove mogućnosti.

Digitani mediji sve više menjaju tradicionalne i omogućavaju porast OOH. Prihod digitalnog OOH u svetu iz godine u godinu raste i sada je već dostigao nekih 40% share u totalnom OOH oglašavanju. Srbija je prva na Balkanu u kojoj su instalirani digitalni bilbordi međusobno povezani u mrežu, čak i pre većine država u Evropi. U regionu takođe outdoor provajderi se okreću ka digitanim formatima koji donose niz prednosti u odnosu na statične.

Predstavite medija planiranje za OOH medije, u izmenjenim uslovima koje diktira digitalna revolucija

– Razvoj novih tehnologija omogućio je kvalitetnije i kreativnije medija planiranje. Najveća prednost digitanog oglašavanja umesto tradicionalnog statičnog je ta da distribucija sadržaja i izveštavanje može biti ostvareno u realnom vremenu. Ova funkcija omogućava brendovima da budu proaktivni u svom oglašavanju.

Neke outdoor reklame mogu postati fokusna tačka za celu kampanju, naročito ako ona obuhvata mobilnost i interakciju sa korisnicima.

Danas digitalni outdoor oglašivači imaju u svojim medijima ugrađene kamere, wi-fi i bluetooth čime se oglašivačima omogućava da prate potrošače i da im šalju posebne ponude na mobilne telefone. Sam mobilijar u gradovima postaje interaktivan, od klupa, kioska, digitanih citylight-a koji nisu više samo oglasno telo već i medij kojim se vrši povezivanje na internet ili plaćanje usluga.
Najveći svetski oglašivači rade zajedno na projektima kojima se analizira primećenosti statičnih i digitalnih outdoor formata. Koristeći sofisticiranu eye tracking tehnologiju za merenje angažovanosti publike i kreiranjem virtuelnih okruženja koja se mogu prilagođavati za bilo koji grad u stvarnom svetu dolazi se do korisnih podataka kojima se podiže kvalitet OOH kampanja. Mogućnosti i potencijal ovih analiza su ogromne a rezultat toga biće mnogo efikasnije i preciznije targetiranje publike čime se osigurava da prave osobe u pravo vreme vide vašu reklamu.

Na koji način je Direct Media kao jedna od najvećih regionalnih medijskih agencija /sistema ogovorila na gore navedene promene?

– Direct Media je najuspešniji medijski sistem u regionu i to je ostvareno dobrom organizacijom i kvalitetnim uslugama koje nudimo. Jedini smo od medijskih agencija u regionu koja ima poseban OOH sektor u okviru buying-a. Imamo ogromno iskustvo i učestvovali smo u mnogim prepoznatljivim OOH kampanjama. Pratimo sva dešavanja u svetu i trudimo se da kvalitetne ideje implementiramo na naše tržište.

Pošto je outdoor u sve većoj sinergiji sa digitalom trudimo se da našim klijentima predstavimo sve prednosti novih tehnologija kojima mogu da se još više približe svojim potrošačima i podstičemo ih u realizaciji ideja koje prelaze granice standardnog oglašavanja.

Digital outdoora je i na našim prostorima postao važan komunikacioni kanal.

Zaјedno sa kreativnim odeljenjem često predlažemo kreativnu upotrebu outdoora koja uvek ostvari značajnu primećenost kampanja. Želimo da budemo autentični i da ostavimo trag za sobom.
Rastuća urbanizacija, digitalizacija i nove tehnološke inovacije unutar OOH omogućiće da se komunicira brže, efikasnije i fleksibilnije na zadovoljstvo naših klijenata i potrošača.

 

Autor: Redakcija Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Jana 800 by Saatchi&Saatchi Hrvatska

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Doktori superheroji deo digitalne izložbe “Great ads for good”

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Novi letnji Master class u Represent Communications: TikTok like a PRO

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Budućnost maloprodaje: Sinergija razumevanja, efikasnosti i empatije

Advertiser Serbia30. juna 2020.

POLARIS otkriva kako COVID-19 kriza utiče na advertajzing industriju

Advertiser Serbia26. juna 2020.

PREDRAG VOJINOVIĆ: „Živimo u doba egzibicionizma, voajerizma, materijalizma i egoizma“

Advertiser Serbia26. juna 2020.

DAVOR BRUKETA: „Nadam se da ćemo pronaći način da prestanemo nanositi bol jedni drugima kao i drugim vrstama“

Advertiser Serbia25. juna 2020.

ROBERT BOHINEC: „Želim svet bez maski. Čak i bez onih na licu“

Advertiser Serbia24. juna 2020.

Otvaranjem poslovne jedinice u Srbiji agencija Will Marlow proširuje svoje poslovanje

Advertiser Serbia23. juna 2020.

IVAN TANIĆ: „Želim svet malo suosjećajniji i mrvicu tiši“

Advertiser Serbia22. juna 2020.

VELJKO GOLUBOVIĆ: „Ovaj svet više ne pripada nama, niti mi njemu“

Advertiser Serbia19. juna 2020.

W+K: Sarađivaćemo samo sa klijentima koji podržavaju BLM pokret

Advertiser Serbia18. juna 2020.

Ask an expert: ANĐELKO TRPKOVIĆ, CEO Publicis Groupe Adriatic

Advertiser Serbia17. juna 2020.

JANKO PAVLOVIĆ: „Imam utisak da ni centri moći ne znaju šta rade“

Advertiser Serbia17. juna 2020.

BOJAN ŠAPTOVIĆ: „Ovo je utakmica u kojoj sanjari i utopisti gube od iskusnih napadača“

Advertiser Serbia17. juna 2020.