DIRECT MEDIA Insight Hub – JOVICA ĐORĐEVIĆ: „Outdoor mediji postaju interaktivni i otvaraju nove mogućnosti“

Ovaj članak je deo serije stručnih autorskih članaka istaknutih profesionalaca DIRECT MEDIA, jedne od vodećih komunikacijskih agencija u regionu sa akumuliranim višedecenijskim teorijskim znanjem i praksom u oblasti planiranja i zakupa medijskog prostora…Naš sagovornik u trećem u nizu serije članaka je Jovica Đorđević, Media Manager OOH Dept Direct Media


Objasnite aktuelnu poziciju OOH medija u konglomeratu medijskih kanala, s jedne strane u svetu a sa druge strane u Srbiji i SEE regionu

– U današnjem medijskom svetu postoji sve veći izazov da se uhvati i održi pažnja potrošača. Brendovi žele da se približe potrošaču, razumeju njihove potrebe, budu inovativni i angažovaniji više nego do sada. Od 2011. godine po prvi put više svetske populacije je živelo u urbanim sredinama nego u ruralnim a do 2050 taj broj će porasti na dve trećine globalne populacije.

OOH oglašavanje je doživelo nagle promene i napredak u poslednjih nekoliko godina, naročito u digitalnom prostoru. Iako je OOH najstariji oblik oglašavanja (u Egiptu su zakone i sporazume objavljivali na kamenim obeliscima a u antickoj Grčkoj su Olimpijske igre oglašavali na visokim drvenim stubovima pored puta), ova vrsta oglašavanja se menjala kroz vekove ali se i dalje smatra efikasnim oblikom komunikacije.
U prošlosti su bilbordi bili jednostavan način oglašavanja za razliku od složenih poruka koje su se prenosile TV reklamama ili radio oglasima. Međutim razvoj digitanog oglašavanja naglo je porastao u zadnjih deset godina uslovljen padom cena lcd i led tehnologija.

Outdoor mediji postaju interaktivni i otvaraju nove mogućnosti.

Digitani mediji sve više menjaju tradicionalne i omogućavaju porast OOH. Prihod digitalnog OOH u svetu iz godine u godinu raste i sada je već dostigao nekih 40% share u totalnom OOH oglašavanju. Srbija je prva na Balkanu u kojoj su instalirani digitalni bilbordi međusobno povezani u mrežu, čak i pre većine država u Evropi. U regionu takođe outdoor provajderi se okreću ka digitanim formatima koji donose niz prednosti u odnosu na statične.

Predstavite medija planiranje za OOH medije, u izmenjenim uslovima koje diktira digitalna revolucija

– Razvoj novih tehnologija omogućio je kvalitetnije i kreativnije medija planiranje. Najveća prednost digitanog oglašavanja umesto tradicionalnog statičnog je ta da distribucija sadržaja i izveštavanje može biti ostvareno u realnom vremenu. Ova funkcija omogućava brendovima da budu proaktivni u svom oglašavanju.

Neke outdoor reklame mogu postati fokusna tačka za celu kampanju, naročito ako ona obuhvata mobilnost i interakciju sa korisnicima.

Danas digitalni outdoor oglašivači imaju u svojim medijima ugrađene kamere, wi-fi i bluetooth čime se oglašivačima omogućava da prate potrošače i da im šalju posebne ponude na mobilne telefone. Sam mobilijar u gradovima postaje interaktivan, od klupa, kioska, digitanih citylight-a koji nisu više samo oglasno telo već i medij kojim se vrši povezivanje na internet ili plaćanje usluga.
Najveći svetski oglašivači rade zajedno na projektima kojima se analizira primećenosti statičnih i digitalnih outdoor formata. Koristeći sofisticiranu eye tracking tehnologiju za merenje angažovanosti publike i kreiranjem virtuelnih okruženja koja se mogu prilagođavati za bilo koji grad u stvarnom svetu dolazi se do korisnih podataka kojima se podiže kvalitet OOH kampanja. Mogućnosti i potencijal ovih analiza su ogromne a rezultat toga biće mnogo efikasnije i preciznije targetiranje publike čime se osigurava da prave osobe u pravo vreme vide vašu reklamu.

Na koji način je Direct Media kao jedna od najvećih regionalnih medijskih agencija /sistema ogovorila na gore navedene promene?

– Direct Media je najuspešniji medijski sistem u regionu i to je ostvareno dobrom organizacijom i kvalitetnim uslugama koje nudimo. Jedini smo od medijskih agencija u regionu koja ima poseban OOH sektor u okviru buying-a. Imamo ogromno iskustvo i učestvovali smo u mnogim prepoznatljivim OOH kampanjama. Pratimo sva dešavanja u svetu i trudimo se da kvalitetne ideje implementiramo na naše tržište.

Pošto je outdoor u sve većoj sinergiji sa digitalom trudimo se da našim klijentima predstavimo sve prednosti novih tehnologija kojima mogu da se još više približe svojim potrošačima i podstičemo ih u realizaciji ideja koje prelaze granice standardnog oglašavanja.

Digital outdoora je i na našim prostorima postao važan komunikacioni kanal.

Zaјedno sa kreativnim odeljenjem često predlažemo kreativnu upotrebu outdoora koja uvek ostvari značajnu primećenost kampanja. Želimo da budemo autentični i da ostavimo trag za sobom.
Rastuća urbanizacija, digitalizacija i nove tehnološke inovacije unutar OOH omogućiće da se komunicira brže, efikasnije i fleksibilnije na zadovoljstvo naših klijenata i potrošača.

 

Autor: Redakcija Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Istorija razvoja OOH oglašavanja u Srbiji #1: Reklama u doba kraljeva čokolade

Advertiser Serbia19. jula 2019.

Danijela Čavlović novo pojačanje seniorskog tima agencije Komunikacijski laboratorij

Advertiser Serbia19. jula 2019.

Predstavljen preliminarni program Festivala GOLDEN DRUM 2019

Advertiser Serbia18. jula 2019.

Otvorene prijave za program AcademIAA

Advertiser Serbia17. jula 2019.

Investicije u oglašavanje u Srbiji i zemljama regiona će rasti u narednim godinama

Advertiser Serbia16. jula 2019.

Mladi kreativci u saradnji sa UNICEF-om obeležavaju 30 godina Konvencije o pravima deteta

Advertiser Serbia9. jula 2019.

Zenith: Usporava se rast online oglašavanja

Advertiser Serbia9. jula 2019.

Festival GOLDEN DRUM ponovo sarađuje sa MSL Group

Advertiser Serbia8. jula 2019.

Osmi BalCannes vrednovaće najbolje agencijske projekte iz osam zemalja regiona

Advertiser Serbia8. jula 2019.

HURA za svet jednakih mogućnosti

Advertiser Serbia5. jula 2019.

GOLDEN DRUM predstavlja još tri predavača ovogodišnjeg izdanja festivala

Advertiser Serbia4. jula 2019.

Mali oglasi velike podrške

Advertiser Serbia3. jula 2019.

Autorski članak ANE ROLAND, Represent Communications: Šta je novo u oglašavanju banaka?

Advertiser Serbia1. jula 2019.

SLAVOJ ŽIŽEK, jedan od najistaknutijih javnih intelektualaca poslednjih decenija biće predavač na predstojećem GOLDEN DRUM-u

Advertiser Serbia28. juna 2019.

Raspevani intervju pobednice DIVNE PEŠKIR: Zlatni V(RAB)AC za McCann Beograd i “Vitaklince“

Advertiser Serbia28. juna 2019.