Internet

#Digital2016 – Dragan Đurković: Netfilm je slobodna platforma, producenti i autori će zarađivati od toga koliko su gledani

Treću godinu zaredom Color Press Grupa organizuje „Digital“, regionalnu konferenciju o trendovima u telekomunikacijama i medijima

Ovogodišnji – #Digital2016 – trajaće 2 dana – 15. i 16. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva u galeriji Belgrade Waterfront, zgrada „Geozavoda“ u Beogradu.

Na panelu “Journey Into Pirate Bay: Zaštita autorskih prava u SEE regionu” učestvovaće i Dragan Đurković, CEO VisionTeam.

Piraterija domaće kinematografije dovela je do toga da osnujete, zajedno sa Draganom Bjelogrlićem i Sašom Jakšićem, portal netfilm.tv na kojoj će se legalno prikazivati domaći filmovi i serije. Kako je došlo do ove saradnje?

– Shvatili smo da kao producenti domaćeg sadržaja nemamo dovoljno slobodne distributivne kanale… Bioskopi su zauzeti, televizije nemaju vremena ili ne žele da prikažu sadržaje kad nama odgovara i u broju koji nama odgovara za cenu koju bismo mi voleli da nam plate i diskutujući o tome složili smo se da moramo da pokrenemo jednu platformu koja će sve to omogućiti našim producentima i autorima. Napravili smo slobodnu platformu od koje će producenti i autori zarađivati od toga koliko su gledani.

Smatrate li da ćete uspeti na ovaj način da stanete na put pirateriji domaće kinematografije?

– Ovu platformu prati rad veoma obučenih ljudi koji rade na antipirateriji za svaki naslov koji se nalazi na netfilm platformi, za one koji su svoje filmove/naslove stavili eskluzivno samo na netfilm mi dajemo skoro celokupnu zaštitu naslova. Ubeđeni smo da će korisnici shvatajući da na netfilmu imaju filmove u vrhunskom kvalitetu, da su potpuno obrađeni u smislu informacija o autorima i stvaraocima i producentima, da su uvek i na vreme obavešteni o novim projektima, da će imati eskluzivne intevjue na kojima mogu da učestvuju iz svojih kuća, da će moći da biduju i da glasaju za neke nove projekte, da će moći da učestvuju u stvaranju novih projekta, da se edukuju…. Da mi očekujemo da će netfilm biti taj portal na koji će gledaoci želeti da dolaze i gledaju domaći sadržaj. Ponudićemo našim korisnicima kako filmovima tako i gledaocima puno rada koji će pratiti ovu platformu… Tako da očekujemo da će radije biti sa nama nego juriti po internetu i pokušavati da gledaju filmove koji su im kod nas lako dostupni.

Da li kao producenti mnogih filmova i serija uspevate da pronađete sve kanale kojima ide piratski sadržaj u vašem vlasništvu?

– U velikoj većini da. Postoje načini na koje se to radi, a i treba znati da je interes za našim sadržajem ipak ograničen na naše govorno područje i područje koje zahvata naša dijaspora.

Šta je potrebno uraditi kao država, ali i kao društvo i profesija, da bi se regulisalo polje autorskih prava u Srbiji?

– Samo primenjivati sve zakone i da se svi toga pridržavamo, da ne nalazimo prečice, da shvatimo da je to važno, da shvatimo da iza svakog autorskog dela stoji veliki rad i da ga ne treba krasti. Treba uživati u njemu, treba učiti iz njega, treba se motivisati iz autorskih dela, a onda preostaje kvalitet i komunikacija autorskog dela sa publikom

Program konferencije i način prijave možete pogledati na linku www.color.rs/digital2016

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Internet

Trampova administracija tužila Google

Advertiser Serbia20. oktobra 2020.

Evropska unija sprema strategiju za borbu protiv dezinformacija o 5G mreži

Advertiser Serbia20. oktobra 2020.

Irska pokrenula istragu protiv Facebook-a

Advertiser Serbia19. oktobra 2020.

I YouTube uvodi novo pravilo zbog vakcina

Advertiser Serbia14. oktobra 2020.

Facebook će zabraniti oglase protiv vakcinisanja

Advertiser Serbia14. oktobra 2020.

Lažne vesti na Facebok-u u dramatičnom porastu

Advertiser Serbia14. oktobra 2020.

Facebook zabranjuje postove koji negiraju Holokaust

Advertiser Serbia12. oktobra 2020.

Twitter uvodi ograničenja uoči američkih izbora

Advertiser Serbia11. oktobra 2020.

Francuska: Deca influenseri mogu da zarađuju ali ne i da troše do 16. godine

Advertiser Serbia9. oktobra 2020.

Google spreman na dogovor, plaćaće vesti francuskim izdavačima

Advertiser Serbia9. oktobra 2020.

Facebook će zabraniti političke oglase u SAD-u odmah nakon glasanja na izborima

Advertiser Serbia8. oktobra 2020.

Pre 10 godina pokrenut Instagram

Advertiser Serbia6. oktobra 2020.

Video snimci sa dezinformacijama o korona virusu sa Youtube-a podeljeni oko 20 miliona puta na Facebook-u

Advertiser Serbia5. oktobra 2020.

Google spreman da plati medijima milijardu dolara za sadržaj

Advertiser Serbia2. oktobra 2020.

Kina ima čak 940 miliona korisnika interneta

Advertiser Serbia2. oktobra 2020.