Brendovi

DARJA TERŽAN, Direktorica programa Gourmet (ATLANTIC GRUPA): „Pokazali smo da smo inovativna kompanija koja prati svetske trendove, želje potrošača i unosi novine na domaćem i inostranim tržištima“

Razgovarali smo sa Darjom Teržan, direktoricom programa Gourmet, o uspesima kompanije Foodland i njenim brendovima u 2018, marketinškim aktivnostima sprovedenim u prethodnoj godini, planovima za 2019 i drugim bitnim pitanjima…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako ocenjujete poslovni uspeh Foodland-a tokom poslednjih godinu dana?

Atlantic Grupa je još 2015.godine u momentu akvizicije kompanije Foodland prepoznala perspektivu koju u svetskim trendovima ima hrana napravljena od lokalnih prirodnih sastojaka. Tada smo se rukovodili idejom da kao organizovana i snažna kompanija damo dodatnu podršku već renomiranom lokalnom brendu za njegov dalji razvoj i omogućimo mu dodatno jačanje pozicija na internacionalnim tržištima.

Tako da smo danas posebno ponosni na naš brend Bakina Tajna, koji je prošle godine imao rast prodaje, ne samo na tržištima u regiji, već i na internacionalnim tržištima poput Francuske, Austrije, Nemačke, Engleske, Rusije i drugih. Bakina Tajna je prisutna na više od 20 tržišta širom sveta.

Prema Nielsen podacima u regiji smo zadržali lidersku poziciju u premium segmentu kategorije Ajvara, a sjajne rezultate i rast prodaje u odnosu na 2017 ostvario je i naš brend Amfissa.

Takođe smo pokazali i da smo inovativna kompanija koja prati svetske trendove, želje potrošača i unosi novine na domaćem i inostranim tržištima – tokom 2018 je lansirano nekoliko novih proizvoda koji imaju potvrdu 100% prirodno, kao i proizvode bez šečera, zaslađenih prirodnim zaslađivačima.

U cilju dalje optimizacije poslovanja i jačanja brenda na domaćem i ino tržištima, poslovno područje (PP) Gourmet, kako je Foodland prvobitno bio organizaciono postavljen u sistemu Atlantic-a, se krajem 2018. godine, kao poseban program pripojio našem Strateškom poslovnom području Delikatesni namazi, koji je poznat po brendu Argeta. Ovim spajanjem očekujemo dalje jačanje pozicije brendova Bakina Tajna i Amfissa na postojećim tržištima i osvajanje novih tržišta.

Navedite sve bitne marketinške aktivnosti koje je Foodland sproveo tokom 2018. godine.

Prateći trendove savremene ishrane, gde je zdrava hrana bez bilo kakvih industrijskih dodataka na prvom mestu, suština je da nastavimo da unapređujemo tu osnovnu stratešku prednost brenda i portfolio Bakine Tajne. U nastojanju da budemo inovativni i u korak sa svetom, lansirali smo 100% prirodne ajvare od pečene paprike sa dodatkom extra devičanskog maslinovog ulja, kao i nekoliko različitih ukusa u novoj kategoriji voćnih namaza – Voće i med. Ove inovativne proizvode čini 60% voća i 40% meda, a med je upotrebljen kao prirodni zaslađivač umesto šećera.

Sjajan rezultat je došao i iz činjenica da smo proširili postojeću distribuciju, posebno na internacionalnim tržištima, a ušli smo i u nove kanale kao što su specijalizovane Gourmet radnje i HoReCa segment.

Takođe nije izostala ni promo podrška u vidu: TV oglašavanja kroz sponzorstva kulinarskih emisija, promo evenata, PR-a, digitalnog oglašavanja, sponzorisanja gastronomskih događaja, različitih promocija na mestu prodaje i sličnog.
Koristimo različite marketinške alate kako bismo naše brendove približili što više našim potrošačima.

Koje medije ste kao kompanija u najvećoj meri koristili? Kada sagledavate korišćenje medija u periodu između 2017. i 2018. godine – gde ste realizovali najveće povećanje? Navedite i primere inovativne upotrebe medija, bilo koje vrste, na našem tržištu (ako je toga bilo).

– Smatram da je uspehu brenda doprineo mix različitih medija. U odnosu na 2017 smo značajan iskorak napravili u oglašavanju na digitalu, kao i kroz TV oglašavanje.

Digitalni mediji svakako predstavljaju budućnost u oglašavanju ali s obzirom na segment prehrambene industrije iz koje dolazimo, ne smemo zaboraviti ni ostale „tradicionalne“ medije.

Posmatrajući u odnosu na 2017, kojoj vrsti promotivnih aktivnosti je vaša kompanija dala prednost u smislu povećanja ulaganja?

Obzirom da ranijih godina nismo značajno ulagali u digital i TV, ova dva medija su u 2018 svakako imala veću prednost u odnosu na ostale kanale.

Budžet nismo puno menjali, već smo pre svega radili preraspodelu u načinu oglašavanja, gde smo deo budžeta ranije korišćenog za sponzorstva, promocije i oglašavanje na mestu prodaje, preusmerili u ova dva pomenuta kanala.

Koliki značaj je Foodland pridao upotrebi istraživačkih podataka kao osnove za donošenje poslovnih odluka u 2018.godini? Na koji način u najvećoj meri vaša kompanija dolazi do podataka koji su bitni za donošenje poslovnih odluka, putem angažovanja eksterne istraživačke agencija i njenih baza podataka ili pak upotrebom internih baza podataka do kojih je vaša kompanija došla samostalno tokom svog rada?

– U tako oštroj konkurenciji treba uspeti da se napravi taj korak više u poznavanju potrošača i komunikaciji primerenoj njihovim očekivanjima, pa se naša kompanija pri donošenju poslovnih odluka veoma oslanja na različita istraživanja. To su pre svega istraživanja eksternih istraživačkih agencija. Međutim, kao deo velikog sistema kakav je Atlantic Grupa, imamo tu privilegiju da koristimo i druga istraživanja koja nisu usko vezana za naše brendove ili kategorije, koristeći različite interne baze podataka I razmenu iskustava sa različitih tržišta, što nam je veoma značajno.

Na koju vrstu marketinških aktivnosti ćete staviti akcenat u 2019. godini: novi proizvodi, cenovna politika, distribucija ili promotivne aktivnosti?

– Nagrade svetskih gastronoma, kao što su čuvene zvezdice Michelinovih kuvara, potvrđuju da su proizvodi Bakine Tajne najbolji ambasadori kvaliteta i novih mogućnosti. Put kojim smo krenuli, samo ćemo u 2019. još nadograđivati.

Dalje jačanje pozicije brenda na domaćem i ino tržištima će i dalje biti jedan od glavnih ciljeva, a ovo nije moguće bez kvalitetne distribucije, cenovne strategije i jake promotivne podrške.

Ono što znamo je da imamo visoko kvalitetne proizvode i da ukoliko dobro postavimo sve elemente, rezultat neće izostati.
 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Ilon Mask u jednom danu bogatiji za šest milijardi dolara

Advertiser Serbia11. jula 2020.

Bivša ruska parlamentarka protiv sladoleda u bojama duge

Advertiser Serbia10. jula 2020.

Španija: Zabranjeno reklamiranje kladionica na dresovima

Advertiser Serbia10. jula 2020.

Evropski sud pravde: Kupci mogu da tuže Volkswagen u zemlji u kojoj su ga kupili

Advertiser Serbia10. jula 2020.

H&M planira da zatvori 170 prodavnica širom sveta zbog korona virusa

Advertiser Serbia9. jula 2020.

BrandZ Top 100: Najvredniji svetski brendovi pripadaju tehnološkim kompanijama

Advertiser Serbia9. jula 2020.

Vina „Tikveš“ i „Tikveš Châteaux &Domaines” osvojila četiri Zlata i Specijalnu nagradu na „Citadelles Du Vin 2020“ u Francuskoj

Advertiser Serbia6. jula 2020.

U Francuskoj zabranili emitovanje TV reklame za bicikle jer „podstiče strah od automobila“

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Novi maloprodajni lanac PEPCO stiže u Srbiju

Advertiser Serbia2. jula 2020.

PPF osnovao Cetin grupu u regionu centralno-istočne Evrope

Advertiser Serbia2. jula 2020.

Tesla najvredniji proizvođač automobila na svetu

Advertiser Serbia2. jula 2020.

Preko 3.400 kompanija u SAD podnelo zahteve za bankrotstvo

Advertiser Serbia1. jula 2020.

I Lego privremeno obustavlja oglašavanje na društvenim mrežama

Advertiser Serbia1. jula 2020.

Volkswagen odustao od izgradnje fabrike u Turskoj

Advertiser Serbia1. jula 2020.

Mastercard omogućio Apple Pay svojim korisnicima u Srbiji

Advertiser Serbia30. juna 2020.