Agencije

Da #Neželjena postane #Željena

Ne događa se često da jedna kampanja, gotovo u jednom danu, izazove ogromno interesovanje medija, „usija“ društvene mreže, pokrene debatu u javnosti kao i da podstakne dijalog između državnih institucija i NVO sektora

To je uspelo kampanji #Neželjena koja je prešla granice Crne Gore i pokrenula raspravu u regionu o zloupotrebama prenatalnih testova. Kako bi ukazali na problem koji ostavlja trajne posledice na demografsku sliku jednog društva, NVO “Centar za ženska prava” zajedno sa agencijom McCann Podgorica uz podršku tima McCann Beograd pokrenula je kampanju u cilju pokretanja peticije kako bi se zakonima onemogućila zloupotreba prenatalnih testova koji za posledicu imaju selektivne abortuse.
Neumoljiva statistika po kojoj se ne samo u Crnoj Gori nego i u drugim državama regiona svake godine rađa više dečaka nego devojčica, a što je posledica selektivnih abortusa, predstavljala je izazov za kreatore da osmisle kampanju koja je ozbiljna i edukativna i koja će istovremeno podići svest o ovom problemu kroz priču o Neželjenima.

null

„Moram da priznam da je mnogo lakše raditi na kampanji koja se bavi jednom ovako velikom i tužnom temom nego govoriti o njoj. Ovo je kampanja koja je prepuna emocija pa je gotovo nemoguće ostati ravnodušan. Potreslo nas je saznanje da, za deo našeg društva, devojčice nisu jednako željeno potomstvo kao dečaci. To ukazuje da je sam čin selektivnog abortusa, zapravo, jeziva posledica te nepoželjnost ženskog deteta. Dakle, ovo nije samo kampanja koja želi da zaustavi selektivne abortuse, već da promeni celi sistem vrednosti koji stavlja znaknejednakosti između polova.“ kaže Sandra Vujović Creative Lead and Client Service u agenciji McCann Podgorica.

Već prvog dana sa pojavom čitulja i odrazom Neželjene devojčice u novinama i na javnim mestima pokrenule su bujicu emocija, lavinu komentara i burne reakcije javnosti. U svega par sati Neželjena je postala glavna tema ne samo u Crnoj Gori, već i širom regiona. Kampanju su podržali najvažniji crnogorski mediji, a ubrzo su o ovoj problematici izveštavali i svetski mediji. Slika Neželjene za tili čas je našla put do
društvenih mreža gde je podeljena u nekoliko hiljada Facebook i Instagram postova kao i twittova. Ljudi su kroz ozbiljne debate, deljenje sadržaja i vlastitih ispovesti pokazivali potrebu da uzmu učešće u kampanji. Organizovan je upečatljiv oproštaj od lošeg sistema vrednosti koji pravi razlike među decom simboličnim podizanjem spomen ploče za Neželjene u jednom od podgoričkih javnih parkova.

Najviše nas raduje spoznaja da su crnogorski građani i građanke postali svesni veličine ovog problema, da sad već neprestano razgovaraju o njemu, a njihova podrška kampanji postaje sve veća i iskazuju je na razne načine.“ naglašava Sandra Vujović.

#Neželjena, je u svega par sati, postala kampanja svih građana koji žele da promene loš sistem vrednosti i društvo učine boljim. Podrška je stigla od Vlade Crne Gore, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva zdravlja kao i Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, Ženskog rukomentnog kluba Budućnost ali i od brojnih javnih ličnosti koji su prepoznali značaj kampanje za celokupno društvo.

Frejm sa porukom Za mene si #ŽELJENA, namenjen profilnim fotografijama na društvenoj mreži Facebook, za nepunih 48 sati preuzelo je više od deset hiljada stanovnika Crne Gore i regiona.

Iz NVO „Centar za ženska prava” su istakli da ova inicijativa ne dovodi u pitanje zakonom garantovana reproduktivna prava žena, kao što je pravo na prekid trudnoće, već je osmišljena da bi se pokrenuo društveni dijalog i menjao patrijarhalni sistem vrednosti koji preferira „muškog naslednika”, zbog kojeg naše devojčice nisu jednako željene u odnosu na dečake. Reč je o duboko ukorenjenoj diskriminaciji koja
počinje prije rođenja, a manifestuje se kroz neravnopravan položaj devojčica i žena u svim oblastima života.

Duboko verujem u moć naše industrije da svoje znanje i uticaj stavi u službu rešavanja pravih problema. Mislim da je naša reaktivna akcija učinila pravu stvar. Ovaj društveni problem svojstven je za mnoge zemlje. Verujemo u potencijal ove priče i verujemo u njenu magnetnu snagu da pokrene promene i mobiliše društva na razgovor i akciju. Posebnim uspehom smatram činjenicu da je jedna mala, lokalna kampanja, svojim specifičnim pristupom jednoj univerzalnoj temi, kakva je neravnopravnosti među polovima, sama pronašla put do vodećih svetskih medija. Naš cilj je svakako kvalitativna promena, za koju je potrebno vreme i podrška građana, organizacija i institucija. Edukacija je ovde ključna reč i sve naše aktivnosti će ubuduće biti usmerene u tom pravcu.” kaže Jana Savić Rastovac, Creative Director agencije McCann Beograd.

null

Kampanja #Neželjena će trajati dugo i u narednom periodu biće realizovane druge faze kampanje. Najviše ohrabruje spoznaja da je javnost postala svesna veličine ovog problema o čemu svedoči da podrška kampanji raste iz dana u dan.

Pozivamo i Vas da podržite da #Neželjena postane #Željena tako što ćete na Facebooku preuzeti frejm za profilnu fotografiju sa porukom Za mene si #ŽELJENA

Tim agencija McCann Podgorica i McCann Beograd
Projekat #Neželjena realizovali su:
Kreativni tim McCann Podgorica
Ivan Čelebić, Sandra Vujović, Saša Jovićević, Bojan Čude, Andrea Radojičić, Jelena Roganović, Aleksandar Raičević, Ivana Srećković, Dunja Šoškić, Vučić Popović, Sanja Marljukić i Milica Perović

Kreativni tim McCann Beograd
Jana Savić, Lidija Milovanović, Vladimir Ćosić, Sandra Stojanović, Zdravko Kevrešan, Sara Vermezović, Marko Živković, Jelica Jauković, Marija Vićić

Uz podršku i saradnju NVO „Centar za ženska prava”

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Jana 800 by Saatchi&Saatchi Hrvatska

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Doktori superheroji deo digitalne izložbe “Great ads for good”

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Novi letnji Master class u Represent Communications: TikTok like a PRO

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Budućnost maloprodaje: Sinergija razumevanja, efikasnosti i empatije

Advertiser Serbia30. juna 2020.

POLARIS otkriva kako COVID-19 kriza utiče na advertajzing industriju

Advertiser Serbia26. juna 2020.

PREDRAG VOJINOVIĆ: „Živimo u doba egzibicionizma, voajerizma, materijalizma i egoizma“

Advertiser Serbia26. juna 2020.

DAVOR BRUKETA: „Nadam se da ćemo pronaći način da prestanemo nanositi bol jedni drugima kao i drugim vrstama“

Advertiser Serbia25. juna 2020.

ROBERT BOHINEC: „Želim svet bez maski. Čak i bez onih na licu“

Advertiser Serbia24. juna 2020.

Otvaranjem poslovne jedinice u Srbiji agencija Will Marlow proširuje svoje poslovanje

Advertiser Serbia23. juna 2020.

IVAN TANIĆ: „Želim svet malo suosjećajniji i mrvicu tiši“

Advertiser Serbia22. juna 2020.

VELJKO GOLUBOVIĆ: „Ovaj svet više ne pripada nama, niti mi njemu“

Advertiser Serbia19. juna 2020.

W+K: Sarađivaćemo samo sa klijentima koji podržavaju BLM pokret

Advertiser Serbia18. juna 2020.

Ask an expert: ANĐELKO TRPKOVIĆ, CEO Publicis Groupe Adriatic

Advertiser Serbia17. juna 2020.

JANKO PAVLOVIĆ: „Imam utisak da ni centri moći ne znaju šta rade“

Advertiser Serbia17. juna 2020.

BOJAN ŠAPTOVIĆ: „Ovo je utakmica u kojoj sanjari i utopisti gube od iskusnih napadača“

Advertiser Serbia17. juna 2020.