Agencije

Da li su mali i veliki biznisi mogli da iskoriste lekcije iz prošlosti za prevazilaženje krize?

U ponedeljak, 18. maja, počela je deseta Brending konferencija. Ove godine u potpuno drugačijem obliku nego što smo to navikli u prethodnih 9 izdanja

 

Vođena idejom da su brendovima, liderima, agencijama, malim i velikim biznisima potrebni hitni odgovori na pitanje kako nastaviti dalje, organizator konferencije, agencija Via Media, od jednodnevnog eventa napravila je petodnevnu „akademiju“, a kompletan sadržaj „preselio“ se u online okruženje pod nazivom BK10 Online Week.

Prvog dana konferencije svoja sveža zapažanja na temu komunikacije brendova za vreme krize, sa učesnicima je podelio jedan od najnagrađivanijih kreativnih direktora u našoj regiji, gospodin Davor Bruketa. Osim analize dobrih i loših primera, on je naglasio da je ovo vreme zapravo pružilo i jednu priliku brendovima da ljudima postanu važni. Oni koji su to učinili i koji nisu obustavili svoje oglašavanje, iz krize će izaći brže nego ostali i to nije samo predikcija, nego je ista činjenica dokazana i u prošlosti.

Pažnju učesnika u nastavku večeri održao je biznis transformator Mark Shayler, kome je ovo povratak na Brending konferenciju i koji je za ovu godinu pripremio tri radionice za sve kojima je potrebna transformacija brenda, ili poslovnog plana. Već na prvoj radionici u kojoj je fokus bio na potrošačima, Mark je ponudio zanimljiv uvid na tu temu zapažanjem da zadatak brendova više nije naterati potrošača da kupi njihov proizvod, nego ga uveriti da promeni uverenje, osećanja ili mišljenje o nečemu.

Kao neko ko je svoju celu karijeru posvetio unapređenju poslovanja i komuniciranja unutar FMCG kategorije brendova, Irena Kurtanjek, rukovodilac korporativnih komunikacija kompanije Nestlé Adriatic, svoje izlaganje na Brending konferenciji vodi u smeru pronalaska odgovora na pitanje kakva budućnost očekuje FMCG sektor. Njoj nije potrebna kristalna kugla, to će biti u prilici da učini zahvaljujući izuzetno bogatoj karijeri, lekcijama koje je naučila do danas i preciznoj analizi trenutnog stanja na tržištu. Njen intervju planiran je za četvrti dan konferencije, kada učesnike očekuje i verovatno najvrednije predavanje koje ćemo imati priliku da vidimo ove godine.

Reč je o čoveku koji ne samo da je preživio brojne krize i recesije, nego je i u krizama, ali i bez njih, uvek uspevao da pronađe „nevidljive“ prilike u ponašanju potrošača, koje su na kraju njegovim klijentima donosile nemerljivu vrednost. Rory Sutherland, zamenik predsednika jedne od najvećih marketinških agencija današnjice Ogilvy UK, sigurno je ličnost koju su mnogi svetski brendovi ovih dana kontaktirali kao nekog ko im može dati jedino rešenje za spas iz krize. Zbog toga je od izuzetnog značaja ova prilika koju su, zahvaljujući Brending konferenciji, dobili svi regionalni predstavnici marketing industrije, jer će Rory u sklopu svog predavanja govoriti o iznenađujućoj moći ideja koje nemaju smisla, a na koje niko u ovom stanju neizvesnosti nije uspeo, ili se nije usudio da pomisli. Osim toga, on će nas odvesti na put kroz vreme deleći ključna znanja, koja će pomoći brendovima da urade ono što je trenutno najbitnije, a to je kreiranje strateške vizije budućnosti.

Koliko su mali i veliki biznisi bili svesni prilike da su im šabloni iz prošlosti uveliko mogli pomoći da predvide i savladaju neizvesnu budućnost, ovu koja nam je stigla preko noći, i koliko su tu priliku iskoristili, sumiraće još jednom ovaj regionalni strukovni događaj o kojem više detalja možete pronaći na www.branding.ba.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Jana 800 by Saatchi&Saatchi Hrvatska

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Doktori superheroji deo digitalne izložbe “Great ads for good”

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Novi letnji Master class u Represent Communications: TikTok like a PRO

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Budućnost maloprodaje: Sinergija razumevanja, efikasnosti i empatije

Advertiser Serbia30. juna 2020.

POLARIS otkriva kako COVID-19 kriza utiče na advertajzing industriju

Advertiser Serbia26. juna 2020.

PREDRAG VOJINOVIĆ: „Živimo u doba egzibicionizma, voajerizma, materijalizma i egoizma“

Advertiser Serbia26. juna 2020.

DAVOR BRUKETA: „Nadam se da ćemo pronaći način da prestanemo nanositi bol jedni drugima kao i drugim vrstama“

Advertiser Serbia25. juna 2020.

ROBERT BOHINEC: „Želim svet bez maski. Čak i bez onih na licu“

Advertiser Serbia24. juna 2020.

Otvaranjem poslovne jedinice u Srbiji agencija Will Marlow proširuje svoje poslovanje

Advertiser Serbia23. juna 2020.

IVAN TANIĆ: „Želim svet malo suosjećajniji i mrvicu tiši“

Advertiser Serbia22. juna 2020.

VELJKO GOLUBOVIĆ: „Ovaj svet više ne pripada nama, niti mi njemu“

Advertiser Serbia19. juna 2020.

W+K: Sarađivaćemo samo sa klijentima koji podržavaju BLM pokret

Advertiser Serbia18. juna 2020.

Ask an expert: ANĐELKO TRPKOVIĆ, CEO Publicis Groupe Adriatic

Advertiser Serbia17. juna 2020.

JANKO PAVLOVIĆ: „Imam utisak da ni centri moći ne znaju šta rade“

Advertiser Serbia17. juna 2020.

BOJAN ŠAPTOVIĆ: „Ovo je utakmica u kojoj sanjari i utopisti gube od iskusnih napadača“

Advertiser Serbia17. juna 2020.