Dnevna štampa

Crne naslovnice na poljskim nezavisnim medijima zbog poreza na reklame

Dnevna štampa

Poljski mediji koji ne spadaju u provladine osvanuli su 10. februara sa crnim naslovnicama u protestu „Mediji bez izbora“ i ne izveštavaju zbog novog poreza na reklame koji uvodi poljska vlada

 

Mediji bez izbora. Na ovom mestu treba da bude naš sadržaj. Ukoliko vlada uspe u svojim planovima jednog dana možda ga nećeš videti. Možeš da izgubiš mogućnost da koristiš druge nezavisne medije i izvore informacija„, pojavljuje se na sajtu uticajnog nezavisnog dnevnika Gazeta viborča i većine nezavisnih medija u Poljskoj, uz otvoreno pismo vlastima i političkim strankama.

Ovom masovnom protestu pridružile su se pored ostalih medija i glavne privatne televizije sa nacionalnom frekvencijom TVN i Polsat, tako da danas Poljake izveštavaju isključivo provladini mediji, državna televizija TVP, državni Poljski radio, državna novinska agencija PAP i marginalni provladini desničarski listovi.

Porez na reklame u medijima poljska vlada uvodi umesto obećanog poreza tehnološkim džinovima kao što su Google, Facebook ili Amazon i pravdaju ga upravo borbom da nadnacionalne korporacije počnu da plaćaju porez. Međutim, novi poljski porez omogućava da deo ubranih sredstava ide u državni fond za kulturu iz koga će se finansirati neki poljski mediji, prema nahođenju poljskih vlasti.

Novi porez na reklamu treba da izjednači šanse domaćih preduzeća sa globalnim korporacijama. Ne može to tako da siromašniji postaju još siromašniji zbog toga što bogati postaju sve bogatiji, oni takođe moraju da učestvuju u društvenom i privrednom razvoju„, kazao je o novom porezu poljski premijer Mateuš Moravjecki, javlja Poljski radio.

U otvorenom pismu nezavisni mediji međutim upozoravaju da novi porez, kako ga je zamislila poljska vlada, produbljuje neravnopravno tretiranje medija na poljskom tržištu u situaciji kada državni mediji dobijaju iz džepa svakog Poljaka čak pola milijarde evra a privatni mediji biće opterećeni porezom od oko 250 miliona evra u preračunu godišnje.

To je jednostavo harač koji udara u poljskog gledaoca, slušaoca, čitaoca i korisnika interneta i takođe u poljsku produkciju, kulturu, sport i medije. Njegovo uvođenje značiće slabljenje ili čak likvidiranje dela medija u Poljskoj što znači ograničavanje mogućnosti društvu da bira sadržaje koji ga interesuju„, stoji u otvorenom pismu na sajtu privatne televizije sa nacionalnom frekvencijom, inače u poljskom vlasništvu, Polsat.

Mediji u protestu „Mediji bez izbora“ upozoravaju da je upravo na takav način u Mađarskoj premijer Viktor Orban uspeo da uništi nezavisne mađarske medije.

Pobrinućemo se da bude više medija koji gledaju realnije na stvarnost nego što ih ima sada. U tom pravcu ćemo delovati„, najavio je udar na nezavisne medije koji ne zataškavaju afere poljskih vlasti letos lider poljskih vladajućih konzervativaca iz stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski.

Kačinjskom i vladajućim konzervativcima najveći trn u oku je nezavisno izveštanje privatne televizije TVN i njenog informativnog portala TVN24 u vlasništvu američog kapitala ali i liberalni list Gazeta viborča i njegova izdavačka kuća Agora u poljskom vlaništvu.

Moramo da imamo svoje medije. Mediji koji nisu poljski moraju da budu izuzetak u našoj zemlji i to redak izuzetak. To možda nije lak put i sigurno nije kratak ali to je sigurno jedini put odbrane naše slobode, suvereniteta“ rekao je Kačinjski nakon što je nedavno državni petrohemijski koncern Orlen otkupio i preuzeo od nemačkih izdavača mrežu lokalnih dnevnika i internet portala.

Odmah nakon dolaska na vlast u jesen 2015. godine jedan od prvih koraka Kačinjskog i Prava i Pravde bio je da stavi pod direktnu kontrolu vlade do tada javni servis – televiziju TVP, Poljski radio i novinsku agenciju PAP.

Sledeći korak bio je da se državnim preduzećima zabrani reklama u nezavisnim medijima i da se ona preusmeri u marginalne desničarske dnevne listove i nedeljnike koji bezuslovno podržavaju sadašnju vlasti, tako da su njihovi prihodi od reklama sada veći i za 1.000%.

Poljska državna TVP dobila je već nekoliko puta posebnim zakonima subvencije iz državnog budžeta.

Pristrasnost TVP posebno u predizbornim kampanjama i kršenje elementarnih novinarskih standarda, na koje je prošlog leta tokom predsedničkih izbora upozorila i misija posmatrača OEBS-a, vlasti pravdaju time da navodno tako pristrasna državna televizija pravi ravnotežu za običnog Poljaka jer je, kako tvrde vlasti, 80% poljskih medija protiv vlasti.
 

Izvor: Beta, EuroActiv
Foto: wyborcza.pl

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Dnevna štampa

United Grupa postigla dogovor o preuzimanju najveće bugarske novinske kompanije Vestnik Telegraf

Advertiser Serbia27. januara 2021.

117. rođendan dnevnog lista Politika

Advertiser Serbia25. januara 2021.

Washington Post otvara kancelarije u Evropi i Aziji

Advertiser Serbia23. decembra 2020.

Istraživanje: Mladi se najviše informišu putem društvenih mreža

Advertiser Serbia14. decembra 2020.

UNS: U Srbiji zvanično postoji 2.508 medija

Advertiser Serbia20. novembra 2020.

Prihodi The New York Times-a nadmašili prognoze sa Wall Street-a

Advertiser Serbia5. novembra 2020.

U izbornoj kampanji u BiH stranke do sada potrošile skoro pola miliona evra

Advertiser Serbia3. novembra 2020.

Preminuo direktor lista Danas Dušan Mitrović

Advertiser Serbia20. oktobra 2020.

Marko Albunović postavljen za novog v.d. glavnog urednika Politike

Advertiser Serbia1. oktobra 2020.

Istraživanje: Trećina građana Srbije ne veruje ni jednom mediju

Advertiser Serbia29. septembra 2020.

Međunarodna kampanja poziva na spas štampanog novinarstva

Advertiser Serbia25. septembra 2020.

Ringier Axel Springer Srbija i Blic obeležili 24. rođendan

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

New York Times: Digitalni segment prvi put s većim prihodima od štampanog

Advertiser Serbia6. avgusta 2020.

Ukupni prihodi medija od oglašavanja u 2019 su bili 210 miliona evra

Advertiser Serbia30. jula 2020.

Istraživanje: Internet pretiče televiziju u popularnosti, ali ne i u informisanju u Srbiji

Advertiser Serbia16. jula 2020.