Brendovi

Čelnici Google-a, Apple-a, Facebook-a i Amazon-a odbacili optužbe za gušenje konkurencije

Brendovi

Vodeće tehnološke kompanije su pod teretom sumnji za krađu sadržaja, gušenje konkurencije i uopšteno zlouporabu svoje tržišne dominacije, uključujući i akvizicije rivala

 

Čelnici četiri najveće američke tehnološke kompanije – Facebook-a, Amazon-a, Google-a i Apple-a u sredu su pred Kongresom redom odbacili optužbe za monopol na digitalnom tržištu, gušenje konkurencije i favorizovanje demokrata u američkoj predsedničkoj kampanji.

Mark Zuckerberg iz Facebook-a, Jeff Bezos iz Amazon-a, izvršni direktor Google-a Sundar Pichai i Apple-ov Tim Cook, čije kompanije imaju tržišnu vrednost od oko pet biliona dolara, u saslušanju putem višesatne video konferencije, odgovarajući na pitanja zastupnika, odbacili su optužbe da su oštetili manje kompanije u online oglašavanju i poručili da podržavaju obe kampanje za američke predsedničke izbore.

Bilo je to njihovo prvo zajedničko saslušanje i prvi put da se Bezos pojavio pred zastupnicima.

Vodeće tehnološke kompanije pod teretom su sumnji za krađu sadržaja, gušenje konkurencije i uopšteno zlouporabu svoje tržišne dominacije, uključujući i akvizicije rivala. Konzervativci su takođe tvrdili da cenzurišu njihove političke stavove.

Tako je republikanac Jim Jordan optužio kompanije da onemogućavaju konzervativcima kontakt s pristalicama, a prethodno je predsednik Donald Tramp zapretio da će „uneti pravdu“ u glavne tehnološke kompanije kroz donošenje izvršnih uredbi.

Na Jordanovo pitanje hoće li Google pomoći demokratskom predsedničkom kandidatu Joeu Bidenu, Pichai je odgovorio: Podržavamo obe kampanje. Našem radu pristupamo nestranački.

Republikanski predstavnik Matt Gaetz pritisnuo je Zuckerberga optuživši Facebook-ove moderatore za nepovoljne objave o konzervativcima, na što je Zuckerberg odgovorio da su oni neutralni. Želimo da budemo platforma za sve ideje, bez pristranosti, istakao je.

Demokrata David Cicilline, predsednik pododbora za zaštitu tržišne konkurencije, upozorio je da neke prakse vodećih kompanija imaju „štetan ekonomski efekat“ te da njihova tržišna dominacija“ubija male preduzetnike„.

Tako je Google optužio za krađu online recenzija kompanije Yelp, na što je Pichai odgovorio kako bi želeo da zna pojedinosti na kojima se zasnivaju takve tvrdnje. Ponašamo se prema najvišim standardima, poručio je i istakao da Google ne krade sadržaje kako bi pridobio korisnike.

Mark Zuckerberg je opravdavao svoju dominaciju u oblasti društvenih mreža tvrdnjom da je 2012. godine Instagram bio „sićušna aplikacija za deljenje fotografija„, a on je od nje napravio fenomen društvenih medija.

Bezos pak nije porekao da je Amazon koristio podatke trećih strana (dobavljača) za kreiranje vlastitog plana pristupa kupcima, oprezno odgovorivši kako su vodili politiku protiv takvih pokušaja. Da smo otkrili da je to neko prekršio, preduzeli bismo akciju protiv njih, rekao je.

Apple-ov Tim Cook odbacio je optužbe za nepošten odnos prema konkurenciji i visoke provizije koje naplaćuje od kreatora aplikacija za App Store. S tim se ne slažem, rekao je i objasnio da se programeri takmiče, a mogu pisati aplikacije i za Android ili Windows ili Xbox ili PlayStation.

Amazon, Facebook i Google zajedno drže 62 odsto oglašavanja na internetu u SAD i čine pet milijardi američke ekonomije.
 

Izvor: Hina

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Neto profit kompanije Tesla prvi put premašio milijardu dolara

Advertiser Serbia27. jula 2021.

Philip Morris najavljuje prestanak prodaje cigareta u Velikoj Britaniji

Advertiser Serbia27. jula 2021.

Crocs tuži 20 kompanija zbog navodnog kopiranja njihove popularne obuće

Advertiser Serbia27. jula 2021.

PKS poručuje firmama: Iskoristite šansu koju pruža „Dubai expo 2020“

Advertiser Serbia26. jula 2021.

Amazon će omogućiti plaćanje kriptovalutama?

Advertiser Serbia26. jula 2021.

Kompanija ADM, jedna od vodećih svetskih kompanija prehrambenog sektora, pokazala interesovanje za Sojaprotein

Advertiser Serbia26. jula 2021.

Prvo predstavljanje Japana u Sakura parku

Advertiser Serbia26. jula 2021.

Od jeseni prvi svetski pokret o etičkom kodeksu influensera

Advertiser Serbia24. jula 2021.

Banka hrane Beograd dobija novo vozilo – Maloprodajni lanac Delez Srbija donacijom dodatno podržao rad humanitarne organizacije

Advertiser Serbia24. jula 2021.

Zaposleni se guše: Pet načina na koji menadžeri mogu da pomognu!

Advertiser Serbia23. jula 2021.

Maxi supermarketi deo ponude „Donesi“ platforme

Advertiser Serbia22. jula 2021.

Luvr i Ufici tuže erotski sajt zbog aplikacije koja prikazuje porno glumce na najpoznatijim umetničkim delima

Advertiser Serbia22. jula 2021.

Robot koji može da „čita emocije“ neprestano dobija otkaze s poslova

Advertiser Serbia21. jula 2021.

EU planira da omogući praćenje transfera bitkoina

Advertiser Serbia21. jula 2021.

Dodeljene Sakura stipendije za 2021. godinu

Advertiser Serbia20. jula 2021.