Brendovi

Čelnici Google-a, Apple-a, Facebook-a i Amazon-a odbacili optužbe za gušenje konkurencije

Brendovi

Vodeće tehnološke kompanije su pod teretom sumnji za krađu sadržaja, gušenje konkurencije i uopšteno zlouporabu svoje tržišne dominacije, uključujući i akvizicije rivala

 

Čelnici četiri najveće američke tehnološke kompanije – Facebook-a, Amazon-a, Google-a i Apple-a u sredu su pred Kongresom redom odbacili optužbe za monopol na digitalnom tržištu, gušenje konkurencije i favorizovanje demokrata u američkoj predsedničkoj kampanji.

Mark Zuckerberg iz Facebook-a, Jeff Bezos iz Amazon-a, izvršni direktor Google-a Sundar Pichai i Apple-ov Tim Cook, čije kompanije imaju tržišnu vrednost od oko pet biliona dolara, u saslušanju putem višesatne video konferencije, odgovarajući na pitanja zastupnika, odbacili su optužbe da su oštetili manje kompanije u online oglašavanju i poručili da podržavaju obe kampanje za američke predsedničke izbore.

Bilo je to njihovo prvo zajedničko saslušanje i prvi put da se Bezos pojavio pred zastupnicima.

Vodeće tehnološke kompanije pod teretom su sumnji za krađu sadržaja, gušenje konkurencije i uopšteno zlouporabu svoje tržišne dominacije, uključujući i akvizicije rivala. Konzervativci su takođe tvrdili da cenzurišu njihove političke stavove.

Tako je republikanac Jim Jordan optužio kompanije da onemogućavaju konzervativcima kontakt s pristalicama, a prethodno je predsednik Donald Tramp zapretio da će „uneti pravdu“ u glavne tehnološke kompanije kroz donošenje izvršnih uredbi.

Na Jordanovo pitanje hoće li Google pomoći demokratskom predsedničkom kandidatu Joeu Bidenu, Pichai je odgovorio: Podržavamo obe kampanje. Našem radu pristupamo nestranački.

Republikanski predstavnik Matt Gaetz pritisnuo je Zuckerberga optuživši Facebook-ove moderatore za nepovoljne objave o konzervativcima, na što je Zuckerberg odgovorio da su oni neutralni. Želimo da budemo platforma za sve ideje, bez pristranosti, istakao je.

Demokrata David Cicilline, predsednik pododbora za zaštitu tržišne konkurencije, upozorio je da neke prakse vodećih kompanija imaju „štetan ekonomski efekat“ te da njihova tržišna dominacija“ubija male preduzetnike„.

Tako je Google optužio za krađu online recenzija kompanije Yelp, na što je Pichai odgovorio kako bi želeo da zna pojedinosti na kojima se zasnivaju takve tvrdnje. Ponašamo se prema najvišim standardima, poručio je i istakao da Google ne krade sadržaje kako bi pridobio korisnike.

Mark Zuckerberg je opravdavao svoju dominaciju u oblasti društvenih mreža tvrdnjom da je 2012. godine Instagram bio „sićušna aplikacija za deljenje fotografija„, a on je od nje napravio fenomen društvenih medija.

Bezos pak nije porekao da je Amazon koristio podatke trećih strana (dobavljača) za kreiranje vlastitog plana pristupa kupcima, oprezno odgovorivši kako su vodili politiku protiv takvih pokušaja. Da smo otkrili da je to neko prekršio, preduzeli bismo akciju protiv njih, rekao je.

Apple-ov Tim Cook odbacio je optužbe za nepošten odnos prema konkurenciji i visoke provizije koje naplaćuje od kreatora aplikacija za App Store. S tim se ne slažem, rekao je i objasnio da se programeri takmiče, a mogu pisati aplikacije i za Android ili Windows ili Xbox ili PlayStation.

Amazon, Facebook i Google zajedno drže 62 odsto oglašavanja na internetu u SAD i čine pet milijardi američke ekonomije.
 

Izvor: Hina

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Pirinač „Uncle Ben’s“ menja ime zbog rasnih stereotipa

Advertiser Serbia24. septembra 2020.

Evropska komisija odobrila koncentraciju Fortenova grupe i Mercator-a

Advertiser Serbia24. septembra 2020.

Tesla, Volvo, Ford i Mercedes tuže SAD zbog “nezakonitih” carina na kineske delove

Advertiser Serbia24. septembra 2020.

Zbog jedne izjave Ilona Maska, vrednost „Tesle“ pala za 50 milijardi dolara

Advertiser Serbia23. septembra 2020.

Kompanija Nike najavljuje trajni prelazak na internet prodaju

Advertiser Serbia23. septembra 2020.

Kompanija HMD Global, dom Nokia telefona, predstavlja novu liniju dodatne opreme i otkriva HMD Connect Pro uslugu namenjenu preduzećima

Advertiser Serbia23. septembra 2020.

00 Agentkinja Nomi je snimljena…u potpunosti na pametnom telefonu

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

Nove čuvarkuće – 53 domaća proizvoda metalske i prehrambene industrije

Advertiser Serbia21. septembra 2020.

Osnivač Lidla najbogatiji Nemac

Advertiser Serbia21. septembra 2020.

Messi dobio pravnu bitku za registraciju svoje robne marke

Advertiser Serbia18. septembra 2020.

Čak 22 evropska grada udružila se protiv Airbnb-a

Advertiser Serbia18. septembra 2020.

Rimac Automobili preuzimaju Bugatti?

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Thomas Cook počeo da posluje kao internet turistička kompanija

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Lego pojačava potragu za eko materijalima za proizvodnju kockica

Advertiser Serbia16. septembra 2020.

Apple predstavio novi iPad Air i pametni sat

Advertiser Serbia16. septembra 2020.