Brendovi

Čelnici Google-a, Apple-a, Facebook-a i Amazon-a odbacili optužbe za gušenje konkurencije

Brendovi

Vodeće tehnološke kompanije su pod teretom sumnji za krađu sadržaja, gušenje konkurencije i uopšteno zlouporabu svoje tržišne dominacije, uključujući i akvizicije rivala

 

Čelnici četiri najveće američke tehnološke kompanije – Facebook-a, Amazon-a, Google-a i Apple-a u sredu su pred Kongresom redom odbacili optužbe za monopol na digitalnom tržištu, gušenje konkurencije i favorizovanje demokrata u američkoj predsedničkoj kampanji.

Mark Zuckerberg iz Facebook-a, Jeff Bezos iz Amazon-a, izvršni direktor Google-a Sundar Pichai i Apple-ov Tim Cook, čije kompanije imaju tržišnu vrednost od oko pet biliona dolara, u saslušanju putem višesatne video konferencije, odgovarajući na pitanja zastupnika, odbacili su optužbe da su oštetili manje kompanije u online oglašavanju i poručili da podržavaju obe kampanje za američke predsedničke izbore.

Bilo je to njihovo prvo zajedničko saslušanje i prvi put da se Bezos pojavio pred zastupnicima.

Vodeće tehnološke kompanije pod teretom su sumnji za krađu sadržaja, gušenje konkurencije i uopšteno zlouporabu svoje tržišne dominacije, uključujući i akvizicije rivala. Konzervativci su takođe tvrdili da cenzurišu njihove političke stavove.

Tako je republikanac Jim Jordan optužio kompanije da onemogućavaju konzervativcima kontakt s pristalicama, a prethodno je predsednik Donald Tramp zapretio da će „uneti pravdu“ u glavne tehnološke kompanije kroz donošenje izvršnih uredbi.

Na Jordanovo pitanje hoće li Google pomoći demokratskom predsedničkom kandidatu Joeu Bidenu, Pichai je odgovorio: Podržavamo obe kampanje. Našem radu pristupamo nestranački.

Republikanski predstavnik Matt Gaetz pritisnuo je Zuckerberga optuživši Facebook-ove moderatore za nepovoljne objave o konzervativcima, na što je Zuckerberg odgovorio da su oni neutralni. Želimo da budemo platforma za sve ideje, bez pristranosti, istakao je.

Demokrata David Cicilline, predsednik pododbora za zaštitu tržišne konkurencije, upozorio je da neke prakse vodećih kompanija imaju „štetan ekonomski efekat“ te da njihova tržišna dominacija“ubija male preduzetnike„.

Tako je Google optužio za krađu online recenzija kompanije Yelp, na što je Pichai odgovorio kako bi želeo da zna pojedinosti na kojima se zasnivaju takve tvrdnje. Ponašamo se prema najvišim standardima, poručio je i istakao da Google ne krade sadržaje kako bi pridobio korisnike.

Mark Zuckerberg je opravdavao svoju dominaciju u oblasti društvenih mreža tvrdnjom da je 2012. godine Instagram bio „sićušna aplikacija za deljenje fotografija„, a on je od nje napravio fenomen društvenih medija.

Bezos pak nije porekao da je Amazon koristio podatke trećih strana (dobavljača) za kreiranje vlastitog plana pristupa kupcima, oprezno odgovorivši kako su vodili politiku protiv takvih pokušaja. Da smo otkrili da je to neko prekršio, preduzeli bismo akciju protiv njih, rekao je.

Apple-ov Tim Cook odbacio je optužbe za nepošten odnos prema konkurenciji i visoke provizije koje naplaćuje od kreatora aplikacija za App Store. S tim se ne slažem, rekao je i objasnio da se programeri takmiče, a mogu pisati aplikacije i za Android ili Windows ili Xbox ili PlayStation.

Amazon, Facebook i Google zajedno drže 62 odsto oglašavanja na internetu u SAD i čine pet milijardi američke ekonomije.
 

Izvor: Hina

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Bogatstvo Zakerberga premašilo 100 milijardi dolara

Advertiser Serbia7. avgusta 2020.

Tramp zabranio transakcije sa TikTok-om i WeChat-om u SAD

Advertiser Serbia7. avgusta 2020.

Apple-ov direktor marketinga Phil Schiller odlazi sa te pozicije

Advertiser Serbia6. avgusta 2020.

Kodak postaje farmaceutska kompanija

Advertiser Serbia6. avgusta 2020.

Aviokompanija Ričarda Brensona podnela zahtev za bankrot

Advertiser Serbia5. avgusta 2020.

Booking.com otpušta četvrtinu zaposlenih

Advertiser Serbia5. avgusta 2020.

Audi se izvinio zbog provokativne reklame sa devojčicom

Advertiser Serbia5. avgusta 2020.

Coca-Cola prekida pauzu u oglašavanju novom optimističnom reklamom

Advertiser Serbia5. avgusta 2020.

Google-ov Fitbit dogovor pod istragom Komisije

Advertiser Serbia5. avgusta 2020.

Bankrotirao Lord & Taylor, najstariji tržni centar u SAD

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Huawei prestigao Samsung u prodaji pametnih telefona

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Apple najvrednija kompanija na svetu, prestigao naftnog giganta

Advertiser Serbia2. avgusta 2020.

Vrednost deonica Facebook-a i Amazon-a porasla za vreme pandemije

Advertiser Serbia31. jula 2020.

Forbes: Tehnološka petorka iz SAD na vrhu liste najvrednijih brendova

Advertiser Serbia30. jula 2020.

Kafe na Azurnoj obali povukao „rasističke“ sladolede

Advertiser Serbia29. jula 2020.