Internet

Brzina interneta od 30 mbps za svakog građanina u Srbiji

Internet

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je potpisao sporazum o strateškom partnerstvu sa kineskom kompanijom ,,Huawei” i istakao da je plan da Srbija obezbedi svakom građaninu pristup internetu brzine 30 megabita po sekundi kao i internet brzine 100 mbps za bar 50 odsto domaćinstava

,,To je prilično ambiciozan, možda sa ove tačke gledišta malo nerealan cilj ali mi verujemo da je on ostvarljiv, pod pretpostavkom da uradimo sve ono što je pred nama, a to je da obezbedimo odgovarajuću baznu infrastrukturu”, rekao je Ljajić nakon potpisivanja sporazuma.

Imajući u vidu da je vrednost projekta izgradnje bazne infrastrukture širokopojasnog interneta između 800 miliona i milijardu evra, a da se od toga najveći deo troškova odnosi na izgradnju te infrastrukture u ruralnim, dalekim područjima, Ljajić je kazao da u svemu tome, Vlada vidi Huawei kao najznačajnijeg partnera i da je spremna da razgovara o različitim modelima učešća te kompanije.

On je istakao da država ta sredstva nema i da se traži odgovarajući model. ,,Negde su države radile kompletnu mrežu, negde su davale olakšice za velike kompanije da one rade sopstvenu mrežu, a mi ćemo verovatno kombinovati modele kako bismo uštedeli i novac, a i da omogućimo ostvarivanje ciljeva. Cilj nam je da do 2020. godine svakom građaninu obezbedimo internet brzine 30 mbps”, naglasio je ministar.

Ljajić je dalje naveo da se izgradnjom te infrastrukture to i postiže kao i da, takođe, reforme i modernizacije javne uprave nema bez razvoja brzog internet. On je posebno istakao procenu Svetske banke, koja kaže da povećanje broja priključaka za 10 odsto omogućava rast BDP-a za 1,38 odsto, a negde čak i za 2,5 odsto.

Ministar je podsetio da je početkom 20. veka izgradnja autoputeva bila osnov za brz razvoj ekonomije, trgovine, privrede, a da je u ovom veku to izgradnja infrastrukture u oblasti telekomunikacija, izgradnja tog ,,paralelnog sveta” u odnosu na stvarni, realni svet.

,,Mi imamo postojeće resurse, a to je oko 6.000 kilometara optičkih kablova koji postoje a ne koriste se i u vlasništvu su različitih državnih institucija, javnih preduzeća. To mora da bude stavljeno u funkciju razvoja nacionalne širokopojasne mreže”, rekao je potpredsednik.

On je dodao da u realnom životu postoje autoputevi ali da oni za ljude koji žive na selu ne znače puno jer se njima moraju obezbediti asfaltirani putevi do svakog sela, naselja i da je tako i u digitalnoj sferi, pa se, na osnovu tih ,,optičkih autoputeva” moraju graditi i pristupne mreže, od autoputeva do svakog domaćinstva, do najudaljenijeg sela u Srbiji.

,,Upravo je zato značajan ovaj sporazum koji potpisujemo sa Huaweijem. Mi danas prisustvujemo četvrtoj industrijskoj revoluciji koja nije ništa drugo do tehnološka revolucija. Sve tri smo zakasnili, uskočili smo u poslednje vagone. Mislim da imamo sve šanse da uhvatimo korak sa ovom poslednjom, tehnološkom revolucijom i tu vidimo Huawei i kinesku državu kao vrlo važne partnere”, zaključio je Ljajić.

 

Izvor: http://mtt.gov.rs/

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Internet

Trampova administracija tužila Google

Advertiser Serbia20. oktobra 2020.

Evropska unija sprema strategiju za borbu protiv dezinformacija o 5G mreži

Advertiser Serbia20. oktobra 2020.

Irska pokrenula istragu protiv Facebook-a

Advertiser Serbia19. oktobra 2020.

I YouTube uvodi novo pravilo zbog vakcina

Advertiser Serbia14. oktobra 2020.

Facebook će zabraniti oglase protiv vakcinisanja

Advertiser Serbia14. oktobra 2020.

Lažne vesti na Facebok-u u dramatičnom porastu

Advertiser Serbia14. oktobra 2020.

Facebook zabranjuje postove koji negiraju Holokaust

Advertiser Serbia12. oktobra 2020.

Twitter uvodi ograničenja uoči američkih izbora

Advertiser Serbia11. oktobra 2020.

Francuska: Deca influenseri mogu da zarađuju ali ne i da troše do 16. godine

Advertiser Serbia9. oktobra 2020.

Google spreman na dogovor, plaćaće vesti francuskim izdavačima

Advertiser Serbia9. oktobra 2020.

Facebook će zabraniti političke oglase u SAD-u odmah nakon glasanja na izborima

Advertiser Serbia8. oktobra 2020.

Pre 10 godina pokrenut Instagram

Advertiser Serbia6. oktobra 2020.

Video snimci sa dezinformacijama o korona virusu sa Youtube-a podeljeni oko 20 miliona puta na Facebook-u

Advertiser Serbia5. oktobra 2020.

Google spreman da plati medijima milijardu dolara za sadržaj

Advertiser Serbia2. oktobra 2020.

Kina ima čak 940 miliona korisnika interneta

Advertiser Serbia2. oktobra 2020.