Region

Brnabić: Ukidanje rominga za zemlje regiona ići će u dve faze

Region

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Sofiji da će ukidanje rominga za zemlje Zapadnog Balkana ići u dve faze i da će prva podrazumevati ukidanje rominga među zemljama regiona

 

Ukidanje cena rominga sigurno će ići u dve faze, prva će biti ukidanje rominga unutar regiona, a druga ukidanje rominga sa EU za ceo region„, rekla je Brnabić novinarima u Sofiji posle učešća na Svetskom ekonomskom forumu.

Ona je kazala da u ovom trenutku „ne postoje nikakve vremenske odrednice“ u vezi s tim procesom i da je Srbiji u interesu da što pre postigne dogovor o romingu sa jednom po jednom zemljom u regionu.

Dodala je da je na Svetskom ekonomskom forumu, održanom u okviru samita EU i Zapadnog Balkana, bilo reči o tome kako taj region može brže da ide ka EU i da digitalna agenda „može brzo da proba da nadoknadi ekonomski zaostatak zemalja Zapadnog Balkana za zemljama EU“.

Druga velika stvar je infrastrukturno povezivanje, a razgovarali smo i o putnom i železničkom povezivanju„, navela je Brnabić.

Digitalizacija šansa za zemlje u razvoju

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je na Samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji da je digitalizacija šansa za zemlje u razvoju da uhvate korak sa tehnološki razvijenim zemljama i smanje jaz u tehnologijama i načinu poslovanja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić je na otvaranju panela „U susret budućnosti izgradnjom digitalnog ekosistema„, ocenila da će digitalna agenda za Zapadni Balkan omogućiti smanjenje troškova rominga, veću pokrivenost širokopojasnom mrežom i izgradnju eUprave i drugih elektronskih usluga.

Elektronska infrastruktura podjednako je važna kao i putna i železnička infrastruktura i zato je njeno jačanje jedan od prioriteta Srbije„, kazala je Brnabić.

Ona je navela da je cilj Srbije da do 2020. godine dostigne standarde EU u oblasti digitalizacije za koju je ocenila da se ne odnosi samo na IT sektor, već i da je ključ za pokretanje preduzetničke kulture i važan alat u smanjenju birokratije, povećanju efikasnosti i promeni fokusa ka korisnicima usluga, navodi se u saopštenju.

Cilj Vlade Srbije je da pečat pošalje u istoriju„, rekla je Brnabić na sastanku u okviru samita EU i Zapadnog Balkana učestvovali su svetski politički lideri, predstavnici medjunarodnih organizacija, privrede i organizacija mladih, i razgovarali o tri ključne teme za region ekonomiji, digitalnom povezivanju i jačanje uloge nove generacije mladih lidera.

Samit EU-Zapadni Balkan okupio je više od 50 učesnika, medju kojima su predsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende, premijer Bugarske Bojko Borisov, austrijski kancelar Sebastijan Kurc i visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini.

Na skupu su učestvovali i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti, direktorka Svetske banke Kristalina Georgijeva, direktorka programa za Evropu Svetskog ekonomskog foruma Martina Larkin, premijeri Albanije i Crne Gore, Edi Rama i Duško Marković.

Uz Brnabić, Srbiju je predstavljao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, na prvom panelu „Jačanje rasta kroz oslanjanje na javno-privatno partnerstvo“.

Brnabić će sutra u Sofiji govoriti na „Bečkom ekonomskom forumu“, na kojem će premijeri Zapadnog Balkana i predstavnici ekonomskih institucija razgovarati o aktuelnim ekonomskim temama u regionu.

 

Izvor: Beta

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Više u Region

Na Facebook-u 1,9 miliona Hrvata a na Instagram-u 1,1 milion

Advertiser Serbia17. januara 2019.

IEDC- Poslovna škola Bled ekskluzivni edukacijski partner Digital Takeover-a

Advertiser Serbia14. januara 2019.

Kreativni direktor globalnih kampanja za IKEA, MTV, H&M i Volvo dolazi na Digital Takeover

Advertiser Serbia10. januara 2019.

Napravljen pregled zakona u RH koji uređuju oglašavanje, tržišno komuniciranje i marketing

Advertiser Serbia9. januara 2019.

Raste industrija tržišnog komuniciranja: Hrvatske agencije povećale prihode od izvoza za impresivnih 78% u periodu od 2014. do 2017. godine

Advertiser Serbia8. januara 2019.

Digital Takeover predstavlja know-how za pun tržišni potencijal u digitalnoj eri

Advertiser Serbia30. decembra 2018.

[MEDIJSKO TRŽIŠTE 2018] BILJANA KOLAKOVIĆ, UM: „U 2019 naši klijenti će imati na raspolaganju nove sofisticirane alate, koji su na korist njihovih boljih poslovnih rezultata“

Advertiser Serbia25. decembra 2018.

Otvorene prijave za Croatia Effie 2019

Advertiser Serbia18. decembra 2018.

#NEŽELJENA na Eurobestu osvojila i Grand Prix for Good!

Advertiser Serbia13. decembra 2018.

#Neželjena višestruko nagrađena na Eurobest 2018

Advertiser Serbia12. decembra 2018.

KOMferencija o komunikacijama okupila rekordnih 500 učesnika iz svih sfera komunikacijskog tržišta

Advertiser Serbia12. decembra 2018.

25. Golden Drum festival predstavlja Golden Drum izveštaj za 2018

Advertiser Serbia6. decembra 2018.

SEMPL: Deset medijskih trendova za 2019. godinu

Advertiser Serbia5. decembra 2018.

Na trećoj radionici HOWtoWOW akademije Mark Clark otkriva kako osvojiti svaki pitch

Advertiser Serbia4. decembra 2018.

Završena jubilarna 20. SEMPL konferencija – Koliko je svetla budućnost medija?

Advertiser Serbia3. decembra 2018.