Region

Brnabić: Ukidanje rominga za zemlje regiona ići će u dve faze

Region

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Sofiji da će ukidanje rominga za zemlje Zapadnog Balkana ići u dve faze i da će prva podrazumevati ukidanje rominga među zemljama regiona

 

Ukidanje cena rominga sigurno će ići u dve faze, prva će biti ukidanje rominga unutar regiona, a druga ukidanje rominga sa EU za ceo region„, rekla je Brnabić novinarima u Sofiji posle učešća na Svetskom ekonomskom forumu.

Ona je kazala da u ovom trenutku „ne postoje nikakve vremenske odrednice“ u vezi s tim procesom i da je Srbiji u interesu da što pre postigne dogovor o romingu sa jednom po jednom zemljom u regionu.

Dodala je da je na Svetskom ekonomskom forumu, održanom u okviru samita EU i Zapadnog Balkana, bilo reči o tome kako taj region može brže da ide ka EU i da digitalna agenda „može brzo da proba da nadoknadi ekonomski zaostatak zemalja Zapadnog Balkana za zemljama EU“.

Druga velika stvar je infrastrukturno povezivanje, a razgovarali smo i o putnom i železničkom povezivanju„, navela je Brnabić.

Digitalizacija šansa za zemlje u razvoju

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je na Samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji da je digitalizacija šansa za zemlje u razvoju da uhvate korak sa tehnološki razvijenim zemljama i smanje jaz u tehnologijama i načinu poslovanja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić je na otvaranju panela „U susret budućnosti izgradnjom digitalnog ekosistema„, ocenila da će digitalna agenda za Zapadni Balkan omogućiti smanjenje troškova rominga, veću pokrivenost širokopojasnom mrežom i izgradnju eUprave i drugih elektronskih usluga.

Elektronska infrastruktura podjednako je važna kao i putna i železnička infrastruktura i zato je njeno jačanje jedan od prioriteta Srbije„, kazala je Brnabić.

Ona je navela da je cilj Srbije da do 2020. godine dostigne standarde EU u oblasti digitalizacije za koju je ocenila da se ne odnosi samo na IT sektor, već i da je ključ za pokretanje preduzetničke kulture i važan alat u smanjenju birokratije, povećanju efikasnosti i promeni fokusa ka korisnicima usluga, navodi se u saopštenju.

Cilj Vlade Srbije je da pečat pošalje u istoriju„, rekla je Brnabić na sastanku u okviru samita EU i Zapadnog Balkana učestvovali su svetski politički lideri, predstavnici medjunarodnih organizacija, privrede i organizacija mladih, i razgovarali o tri ključne teme za region ekonomiji, digitalnom povezivanju i jačanje uloge nove generacije mladih lidera.

Samit EU-Zapadni Balkan okupio je više od 50 učesnika, medju kojima su predsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende, premijer Bugarske Bojko Borisov, austrijski kancelar Sebastijan Kurc i visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini.

Na skupu su učestvovali i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti, direktorka Svetske banke Kristalina Georgijeva, direktorka programa za Evropu Svetskog ekonomskog foruma Martina Larkin, premijeri Albanije i Crne Gore, Edi Rama i Duško Marković.

Uz Brnabić, Srbiju je predstavljao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, na prvom panelu „Jačanje rasta kroz oslanjanje na javno-privatno partnerstvo“.

Brnabić će sutra u Sofiji govoriti na „Bečkom ekonomskom forumu“, na kojem će premijeri Zapadnog Balkana i predstavnici ekonomskih institucija razgovarati o aktuelnim ekonomskim temama u regionu.

 

Izvor: Beta

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Region

Na Totalni JoomBoos dolazi 50 najboljih youtubera

Advertiser Serbia15. oktobra 2018.

Pink M i Pink BH promenili naziv u Nova M i Nova BH

Advertiser Serbia11. oktobra 2018.

Skoro 1200 kreativnih ideja iz 28 zemalja će se takmičiti na Golden Drum 2018

Advertiser Serbia11. oktobra 2018.

Facebook uspostavlja partnerstvo sa Httpool-om da bi podržao lokalne kompanije na Balkanu, uključujući i Srbiju

Advertiser Serbia10. oktobra 2018.

Objavljen preliminarni program trećeg izdanja DIABLOG-a

Advertiser Serbia9. oktobra 2018.

Dušan Drakalski je novi predsednik žirija segmenta WHAT Golden Drum Festivala

Advertiser Serbia7. oktobra 2018.

Zagreb postaje centar regionalne YouTube scene

Advertiser Serbia7. oktobra 2018.

Na SEMPL konferenciji i o pozitivnom efektu Trampovog medijskog rata

Advertiser Serbia5. oktobra 2018.

JAIME MANDELBAUM je najnoviji član Hall of Fame

Advertiser Serbia4. oktobra 2018.