Dr. mreže

Britanska televizija tajno snimila izjavu generalnog direktora Cambridge Analytica o Trampu

Britanska televizija Channel 4 News izvestila je juče da je suspendovani generalni direktor firme Cambridge Analytica, Alexander Nix, u tajno snimanom razgovoru izjavio da je njegova kompanija igrala odlučujuću ulogu u izbornoj kampanji američkog predsednika Donalda Trampa 2016. godine

Ova televizija organizovala je „tajnu operaciju“ u kojoj je snimala Nix-a koji tvrdi da se sastao sa tadašnjim republikanskim kandidatom za predsednika „puno puta“ i da je njegova firma igrala glavnu ulogu u poslednjim mesecima kampanje.

Mi smo vršili sva istraživanja. Mi smo prikupljali sve podatke. Bavili smo se čitavom analitikom. Mi smo se radili sve u vezi sa targetiranjem. Vodili smo digitalnu kampanju i oni su informacije za strategiju prikupljali na osnovu naših podataka„, rekao je Nix novinarima britanske televizije na tajnom zadatku tokom sastanka sa njima u Londonu.

Kako je AP prethodno preneo, upravni odbor kompanije Cambridge Analytica saopštio je da je suspendovao svog generalnog direktora Alexander Nix-a dok se ne okonča puna i nezavisna istraga o njegovim akcijama. „Nix-onovi komentari ne predstavljaju vrednosti niti operacije firme, a njegova suspenzija odražava ozbiljnost s kojom gledamo na ovo kršenje„, navodi se u saopštenju.

Suspenzija, kako se ističe, odmah stupa na snagu. Istovremeno, javni tužioci za Masačusets i Njujork poslali su danas pismo kompaniji Facebook u kojem traže informacije o ličnim podacima koji su završili u rukama analitičke kompanije Cambridge Analytica, javlja Rojters pozivajući se na neimenovani izvor blizak ovom pitanju.

U pismu, upućenom u okviru zajedničke istrage dve savezne američke države, traže se dokumenta o kršenju Facebook-ovih uslova pružanja usluga, kao i kopije svih komunikacija između te kompanije i „Cambridge Analytica i niz drugih materijala, navodi isti izvor.

Britanski poslanici su već pozvali generalnog direktora kompanije Facebook da svedoči pred parlamentarnim odborom o tom slučaju. Mediji navode da je politička kompanija Cambridge Analytica na neprimeren način dolazila do podataka sa popularne društvene mreže, a među klijentima te kompanije su i članovi predizbornog tima američkog predsednika Donalda Trampa.

Kako se navodi, Cambridge Analytica je bez dozvole koristila podatke 50 miliona korisnika Facebook-a radi izrade psiholoških profila kako bi glasačima ciljano bile slate reklame i priče.

Eksperti kažu da Cambridge Analytica nije sama zloupotrebljavala podatke, i ukazuju na povezanost ovog slučaja s mogućim mešanjem u američke predsedničke izbore 2016.

Robert Riči, direktor marketinga u Blue Fountain Media, naveo je da marketinške kompanije već koriste slične tehnike profilisanja za prodaju proizvoda i usluga.
Ipak, on je istakao da je razlika u tome što je u aktuelnom slučaju reč o upotrebi podataka za pokušaj uticanja na odluku glasača.

 

Izvor: Tanjug

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Dr. mreže

Facebook uspostavlja partnerstvo sa Httpool-om da bi podržao lokalne kompanije na Balkanu, uključujući i Srbiju

Advertiser Serbia10. oktobra 2018.

Facebook najavio uređaj za video pozive na bazi veštačke inteligencije

Advertiser Serbia9. oktobra 2018.

Gasi se Google+

Advertiser Serbia9. oktobra 2018.

Crne prognoze: Snapchat-u preti pad vrednosti

Advertiser Serbia7. oktobra 2018.

Opada upotreba Facebook-a za deljenje vesti

Advertiser Serbia5. oktobra 2018.

Svetski klasici na domaćinski način

Advertiser Serbia1. oktobra 2018.

Suosnivači Instagrama Sistrom i Kriger napuštaju kompaniju

Advertiser Serbia26. septembra 2018.

Asanž izneo viziju budućnosti sveta: Ovo je poslednja slobodna generacija

Advertiser Serbia21. septembra 2018.

Jurova: Moje strpljenje sa Facebook-om je na izmaku

Advertiser Serbia21. septembra 2018.