Dr. mreže

Britanska televizija tajno snimila izjavu generalnog direktora Cambridge Analytica o Trampu

Britanska televizija Channel 4 News izvestila je juče da je suspendovani generalni direktor firme Cambridge Analytica, Alexander Nix, u tajno snimanom razgovoru izjavio da je njegova kompanija igrala odlučujuću ulogu u izbornoj kampanji američkog predsednika Donalda Trampa 2016. godine

Ova televizija organizovala je „tajnu operaciju“ u kojoj je snimala Nix-a koji tvrdi da se sastao sa tadašnjim republikanskim kandidatom za predsednika „puno puta“ i da je njegova firma igrala glavnu ulogu u poslednjim mesecima kampanje.

Mi smo vršili sva istraživanja. Mi smo prikupljali sve podatke. Bavili smo se čitavom analitikom. Mi smo se radili sve u vezi sa targetiranjem. Vodili smo digitalnu kampanju i oni su informacije za strategiju prikupljali na osnovu naših podataka„, rekao je Nix novinarima britanske televizije na tajnom zadatku tokom sastanka sa njima u Londonu.

Kako je AP prethodno preneo, upravni odbor kompanije Cambridge Analytica saopštio je da je suspendovao svog generalnog direktora Alexander Nix-a dok se ne okonča puna i nezavisna istraga o njegovim akcijama. „Nix-onovi komentari ne predstavljaju vrednosti niti operacije firme, a njegova suspenzija odražava ozbiljnost s kojom gledamo na ovo kršenje„, navodi se u saopštenju.

Suspenzija, kako se ističe, odmah stupa na snagu. Istovremeno, javni tužioci za Masačusets i Njujork poslali su danas pismo kompaniji Facebook u kojem traže informacije o ličnim podacima koji su završili u rukama analitičke kompanije Cambridge Analytica, javlja Rojters pozivajući se na neimenovani izvor blizak ovom pitanju.

U pismu, upućenom u okviru zajedničke istrage dve savezne američke države, traže se dokumenta o kršenju Facebook-ovih uslova pružanja usluga, kao i kopije svih komunikacija između te kompanije i „Cambridge Analytica i niz drugih materijala, navodi isti izvor.

Britanski poslanici su već pozvali generalnog direktora kompanije Facebook da svedoči pred parlamentarnim odborom o tom slučaju. Mediji navode da je politička kompanija Cambridge Analytica na neprimeren način dolazila do podataka sa popularne društvene mreže, a među klijentima te kompanije su i članovi predizbornog tima američkog predsednika Donalda Trampa.

Kako se navodi, Cambridge Analytica je bez dozvole koristila podatke 50 miliona korisnika Facebook-a radi izrade psiholoških profila kako bi glasačima ciljano bile slate reklame i priče.

Eksperti kažu da Cambridge Analytica nije sama zloupotrebljavala podatke, i ukazuju na povezanost ovog slučaja s mogućim mešanjem u američke predsedničke izbore 2016.

Robert Riči, direktor marketinga u Blue Fountain Media, naveo je da marketinške kompanije već koriste slične tehnike profilisanja za prodaju proizvoda i usluga.
Ipak, on je istakao da je razlika u tome što je u aktuelnom slučaju reč o upotrebi podataka za pokušaj uticanja na odluku glasača.

 

Izvor: Tanjug

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Dr. mreže

Osim ulagača i posetioci polako okreću leđa Facebook-u

Advertiser Serbia10. avgusta 2018.

Snapchat zbog redizajna izgubio milione korisnika

Advertiser Serbia9. avgusta 2018.

Apple, Facebook i YouTube ukidaju sadržaje teoretičara zavere

Advertiser Serbia7. avgusta 2018.

Facebook i Instagram protiv zavisnosti od društvenih mreža

Advertiser Serbia2. avgusta 2018.

Facebook suspendovao vodećeg teoretičara zavera na mesec dana

Advertiser Serbia31. jula 2018.

Twitter razočarao rezultatima, deonice tonu

Advertiser Serbia30. jula 2018.

Posle optužbi Trampa pale akcije Twitter-a

Advertiser Serbia27. jula 2018.

Najveći pad u istoriji berzanskog trgovanja u SAD: Vrednost Facebook-a u jednom danu pala za 119 milijardi dolara

Advertiser Serbia27. jula 2018.

Facebook će lansirati internet satelite

Advertiser Serbia23. jula 2018.