Agencije

BOJAN MUSULIN na DIRECT MEDIA AKADEMIJI: Revolucija muzičkog biznisa

Muzička industrija deluje kao spontana sila koja se razvija po nedokučivim pravilima ukusa. Ali, da li je baš tako? Na Direct Media Akademiji, koja se održava od 28. do 30. maja u Madlenijanumu, Bojan Musulin, direktor digitalne distribucije IDJDigital, otkriće nam kako je IDJ izgradio jedan od najprepoznatljivijih medijskih brendova u regionu. Kako se kreira kritična masa publike, kako se stvara i održava imidž i kako se bira sadržaj – samo su neka od pitanja na koja će Bojan odgovoriti u okviru modula Mediji

 

BOJAN MUSULIN nalazi se na čelu kompanije IDJDigital, a svojim sklonostima, interesovanjima i veštinama stigao je do pozicije direktora digitalne distribucije i digitalnih platformi. Sadržaj i njegov plasman su Bojanova velika strast a inovacije na tom polju su mu motivacija da svaki dan sve više otvara um ka novim metodama i tehnologijama u struci. Od 2013. godine radi u kompaniji IDJVideos, i do sada je radio na projektima distribucije i plasmana sadržaja, razvoja digitalne distribucije IDJDigital, pokretanju televizije IDJTV, razvoja korisničkog dashboard-a za klijente IDJDash, razvoj više aplikacija i sajtova okrenutih klijentima i publici. Bojanova specijalnost, koju je savladao na nivou crnog pojasa u karateu, digitalne su platfome YouTube, Spotify, Apple Music, iTunes kao i platforme za marketing sadržaja Google AdWords, Facebook i Instagram. Inače, Bojan Musulin je diplomirani inženjer audio video tehnologija i vlasnik je izdavačke kuće, angažovan na brojnim muzičkim projektima u čijoj organizaciji neizmerno uživa.

 

Vaše predavanje na Direct Media Academy bavi se revolucijom muzičkog biznisa. Koji ključni momenti su obeležili ovu revoluciju, a šta nas tek čeka?

– Rekao bih da je shift na mobilne uređaje fenomen u toku, kome imamo sreće da prisustvujemo. U poslednjih nekoliko godina sve industrije su morale na ovaj način da prilagode svoje poslovanje jednom novom modelu a to je mobile.

Čekaju nas hiper personalizovana iskustva u svakom segmentu naših, sve više online života. U smislu konkretnih rešenja i masovne digitalizacije biće neophodna sinergija različitih industrija, prvenstveno kreativnih i IT.

null

Šta će polaznici modula Mediji imati prilike da čuju na vašem predavanju?

– Pričaćemo o tome kako je IDJ izgradio svoj prepoznatljiv brend, šta sve stoji iza toga i uraditi jednu analizu ključnih poteza koji su odgovorni za to čime se danas bavimo kao kompanija. Ući ćemo u analizu ekosistema digitalnih servisa kao što su Spotify, Apple Music, Deezer i YouTube. Objasnićemo šta to danas znači biti Artist, Label, Distributer ili YouTube creator i kako se sve zarađuje od sadržaja na internetu. Uz sve to pričaćemo o kreativnim i fleksibilnim biznis modelima koji prate stalne promene na tržištu kao i o skalabilnosti i diverzifikaciji brenda.

Čemu danas konzumenti muzike pridaju najviše pažnje? Kako će se slušati muzika za još deset godina?

– U ovako saturisanom tržištu kakvo imamo danas, način da nekome skrenete pažnju definitivno jaka i vizuelna estetika kao i autentičan i originalan sadržaj. U smislu plasmana sadržaja jako je važan kontekst. Muzika se danas konzumira na mnogo načina: Streaming, Downloads, CD & Vinyl i svaka od ovih publika želi drugo iskustvo.

Budućnost je na strani digitala ali verujem da će Live music segment uvek opstati.

Ubeđen sam da je budućnost interaktivna i on demand i voleo bih da vidim ulazak tehnologija kao VR i on-demand u live music i interactive TV segment.

Da li u današnjem svetu muzičkog biznisa pre prolazi visoka produkcija nego autentičan izvođač?

– Razni su načini da skrenete pažnju na sebe, ali kada zaista to uradite i dobijete svojih 5 minuta, morate ponuditi zanimljiv sadržaj, iskrenost i emociju. Ako ne stojite iza toga što radite to će publika primetiti. Jako je važno da muzički izvođač stvori community oko sebe, jer je to put ka vernim fanovima koji se vraćaju.

Dakle, rekao bih da je autentičnost i komunikacija sa fanovima najbitniji faktor, kao i konstantan kreativni output.

Ima primera viralnih klipova snimljenih samo mobilnim telefonom ali koji gađaju svoju ciljnu grupu pravo u centar. Visoka produkcija ne može da zameni odsustvo talenta a definitivno može da pojača efekat ako je osnova dobra.

Šta obuhvata reč „komunikacija“ u muzičkom biznisu? Koji njeni segmenti i discipline su danas najvažnije za jedan uspešan muzički projekat?

– Za ovaj biznis je najbitnije da sebi na početku postavite pitanje:
Kome se obraćam?
Kada znate kome se obraćate, onda morate da napravite istraživanje i da znate kako ćete to uraditi. Svaka subkulturna grupa, niša ili target ima svoj jedinstven glas kojim ako umete da pričate, došli ste do suštine uspeha.

Ako komuniciramo sa relevantnom grupom njihovim jezikom, uspeh je zagarantovan jer se na ovaj način pravi duboka konekcija sa brendom.
Za mene je dobar projekat onaj u kome se od trenutka nastanka ideje do gotovog proizvoda ništa ne izgubi. Ta ideja je impuls koji je nosilac celog projekta.

U tom smislu jako je bitno da kreativni timovi imaju izvrsno međusobno razumevanje različitih veština koje su uključene u svaki projekat. U tom smislu vidim saradnju Art direktora, kopirajtera, dizajnera i PR tima kao neraskidivu celinu koja mora da kuca kao jedno srce. U smislu biznisa jako je bitno kako komunicirate sa klijentima, i sa drugim kompanijama. Prilagođavanje tona komunikacije na društvenim mrežama, u email ili newsletter komunikaciji je proces koji je zapravo stalni fine-tuning načina obraćanja i postavljanja pitanja.

Koje odlike i veštine treba da poseduje jedan marketing, advertajzing ili komunikacijski profesionalac u novoj eri komunikacija?

– Lucidnost, ubedljivost i kreativno rešavanje problema su osnovne stvari od kojih sve polazi.

Lider mora biti sposoban da inspiriše i aktivira svakoga ko je uključen u projekat. U smislu advertajzinga, kulturološka komponenta u komunikaciji je možda najrelevantnija stvar.

Takođe, komunikacija ne sme biti jednosmerna, već je bitno da slušamo i da u skladu sa tim postoji dijalog i iskustvo interakcije.

null

null

Obezbedite na vreme svoje kotizacije www.directmediacademy.com

 
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Autorski članak KRISTINE MAKSIMOVIĆ, Represent Communications: Šta ni najiskusniji PR ne može da predvidi na eventu? LSPR iz ugla jedne polaznice

Advertiser Serbia14. novembra 2019.

KOMferencija: Iako kritikovani od mnogih, influenseri su nova generacija javnih ličnosti

Advertiser Serbia6. novembra 2019.

Na konferenciji DIABLOG o budućnosti influencers marketinga – Vrednost industrije do 2022. godine 15 milijardi dolara

Advertiser Serbia4. novembra 2019.

Istorija razvoja OOH oglašavanja u Srbiji #13: Prosto da pocrveniš

Advertiser Serbia1. novembra 2019.

Objavljen program Effie Awards 2020

Advertiser Serbia31. oktobra 2019.

McCann Beograd agencija godine u Srbiji

Advertiser Serbia31. oktobra 2019.

Autorski članak TAMARE JOKANOVIĆ, Represent Communications: Golden Drum iz ugla jednog PR-a

Advertiser Serbia31. oktobra 2019.

Proglašen pobednički tim takmičenja MarTech Challenge: Emitto najbolji mladi startap u oblasti marketinga!

Advertiser Serbia30. oktobra 2019.

Na četvrtom DIABLOG-u tema društvena odgovornost blogera i influensera

Advertiser Serbia29. oktobra 2019.

Agencija Grayling osvojila nagradu Global SABRE Awards za Global Public Affairs Agency za 2019. godinu

Advertiser Serbia28. oktobra 2019.

Kolumna DARKA JOVANČIĆA, Digital Group Account Manager DIRECT MEDIA United Solutions: Da li možemo u potpunosti verovati veb-sajt analitici i zašto ne?

Advertiser Serbia28. oktobra 2019.

M2COMMUNICATIONS sa dva projekta u finalu za event godine na Eventiada IPRA festivalu u Moskvi

Advertiser Serbia28. oktobra 2019.

Istorija razvoja OOH oglašavanja u Srbiji #12: Kako banka opipava puls

Advertiser Serbia24. oktobra 2019.

21. SEMPL, MAIRA GENOVESE: Poznajete generaciju Z i aplikaciju o kojoj svi govore?

Advertiser Serbia24. oktobra 2019.

Agencija M2COMMUNICATIONS u finalu u dve kategorije za najprestižniju event nagradu na svetu

Advertiser Serbia23. oktobra 2019.