Brendovi

BDW: Na Kalemegdanu otvoreno drugo kreativno igralište u Srbiji

Drugo „dizajnirano“ kreativno igralište u Srbiji otvoreno je na Kalemegdanu u Beogradu, uz podršku kompanije NIS

Beogradska nedelja dizajna (BDW) je zahvaljujući sredstvima dobijenim putem NIS-ovog javnog konkursa “Zajednici Zajedno”, a u saradnji sa Gradom Beogradom kao glavnim finansijerima, Ambasadom Finske u Srbiji i finskom kompanijom “Lappset” kao partnerima, po projektu mlade arhitekte Nine Radosavljević i u realizaciji Gradskog zelenila Beograd, obezbedila deci novo, inspirativno i bezbedno mesto za igru u centru grada.

Otvaranju novog igrališta i obeležavanju Evropskog Dana parkova prisustvovali su gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ambasador Finske Peka Orpana, zamenik generalnog direktora kompanije NIS Evgenij Kudinov, direktorka Funkcije za odnose sa javnošću i komunikacije kompanije NIS Sanja Lubardić, gradski arhitekta Milutin Folić, sekretar Sekretarijata za komunalno stambene poslove Nina Jandrić, direktor JKP „Beograd put“ Ivan Tejić, generalni direktor JKP “Zelenilo-Beograd” Slobodan Stanojević i osnivač Beogradske nedelje dizajna, Jovan Jelovac.

null

Danas, našim najmlađim sugrađanima dajemo na korišćenje i poklanjamo ovaj prelepi, moderan, kreativan park, u našem najprometnijem i najvećem parku u Beogradu.
Danas je takođe i Evropski dan parkova, i sjajna prilika da se podsetimo na značaj zelenih površina i parkova u našem gradu. Grad Beograd u ovom trenutku ima 58 parkova od kojih je najveći ovaj park u kome smo danas, park na Kalemegdanskoj tvrđavi, i ono sto je moja želja je da sledeći Evropski dan parkova, sledeće godine, obelezimo sa još više parkova u našem glavnom gradu. Mislim da je vrlo važno da posvetimo pažnju zelenim površinama, razvoju parkova, uređenju parkova. Mi smo proteklih godinu dana uredili mnoštvo parkova, ali ono sto je važno osim parkova je da uređujemo dečija igrališta. Dakle parkovi kao zelene površine, treba da budu mesta gde naši sugrađani provode slobodno vreme i rekreiraju se, ali ti parkovi moraju da imaju ovakva igrališta kako bi naši najmlađi sugrađani, naša deca provodila aktivno svoje vreme.

Zahvalio bih Naftnoj industriji Srbije, zato sto su kao prijatelji grada donirali deo novca da se ovaj park uredi i napravi da izgleda kao što danas izgleda. Zahvalio bih i finskom ambasadoru s obzirom da je ova oprema obezbeđena uz njegovu pomoć iz Finske, i takođe bih zahvalio i prijateljima iz Beogradske nedelje dizajna koji su došli u Grad sa ovom lepom idejom, sve nas povezali, i na kraju uspešno realizovali ceo projekat!

Grad Beograd je danas bogatiji za ovaj park, mislim da ste mogli da vidite da je stvarno prelepo, i pozivam što veći broj Beograđana da nam se pridruže danas, kao i u vikendima i danima koji dolaze, da provode vreme ovde sa nama, poručio je Siniša Mali, Gradonačelnik Beograda.

Kao kompanija okrenuta budućnosti, NIS sa zadovoljstvom podržava ideje i inovacije koje doprinose dobrobiti zajednice, a BDW-ov kreativni park je upravo takav. Kroz svoje programe društvene odgovornosti podržavamo veliki broj projekata namenjenih boljitku zajednice u kojoj poslujemo, posebno mladima. Tako smo sa velikim zadovoljstvom podržali ovu sjajnu ideju i na taj način doprineli otvaranju još jednog igrališta za mališane Beograda, rekla je Sanja Lubardić, direktor Funkcije za odnose sa javnošću i komunikacije u NIS-u.

Ispred grupe Lappset Oy i našeg oduševljenog tima, izuzetno sam počastvovana što smo delimično doprineli radosti zbog kvalitetne spoljašnje opreme za “100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije”. Ovaj projekat je savršen primer snažne saradnje u kombinaciji sa zajedničkom željom da se poboljša igra, učenje i vežbanje u dečjem okruženju i postavlja odličan standard za buduće projekte, izjavila je Johanna Ikäheimo, predsednik Upravnog odbora kompanije Lappset.

null

– Proveo sam mnogo srećnih dana sa svojom decom na igralištima u Helsinkiju pre oko 20 godina. Kada sam pre nekoliko dana prošao kroz jedno, video sam da je kao i pre 20 godina puno dece (i odraslih) koja se igraju i penju na iste Lapsset sprave kao i moja deca. Naravno, postavljene su i neke nove sprave, ali su ostavljene i stare kao svedoci izdržljivosti i funkcionalnosti, a naročito bezbednosti Lappset opreme. Veoma sam srećan što deca u Beogradu sada mogu da podele uzbuđenje inspirativnog igranja i učenja u okruženju koje predstavlja Lappset. Nadam se da će uskoro i druga deca širom Srbije moći da urade isto. Lappset je odličan primer funkcionalnog finskog dizajna i kvaliteta, zbog čega sam zaista ponosan kao Finac. Dečja igrališta su važan deo kreativnog obrazovanja, koji je apsolutno najvažniji preduslov za bilo kakav razvoj i konkurentnost. Deca Srbije zaslužuju tu investiciju. Zaista sam zahvalan svima koji su omogućili početak realizacije projekta “100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije” upravo na Kalemegdanu, smatra Pekka Orpana, ambasador Finske u Srbiji.
– Beogradska nedelja dizajna je 2013. godine je započela sasvim novu, neprofitnu akciju najvećeg obima do sada, koja za cilj ima okupljanje najodgovornijih i najsvesnijih gradova, opština, kao i stranih i domaćih firmi, institucija i ambasada, koje bi se kao pokrovitelji i partneri svojim donacijama zajedno udružili u realizaciji “100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije” širom zemlje. Planirano je da se u Srbiji izgradi sto ne samo novih, nego pre svega inovativno projektovanih dečjih igrališta kakva se danas viđaju svuda u naprednom svetu.

Ovaj projekat će omogućiti direktno uključivanje domaće kreativne zajednice, kao i vrhunskih svetskih dostignuća kreativnih industrija u razvoj Srbije, po čemu je Beogradska nedelja dizajna i poznata, i u čemu istrajava već deset godina.
Drugo igralište u okviru akcije “100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije” na Kalemegdanu je poslužilo kao ogledni primer za uspešnu realizaciju ovog jedinstvenog privatno/javnog partnerstva po strogo neprofitnim principima. Nadamo se da će inspirisati veliki broj lokalnih uprava i donatora iz privrede, kao i institucija širom Srbije i inostranstva da se što pre pridruže ovoj jedinstvenoj akciji preko protrebnoj Beogradu, Srbiji i regionu danas.

Želimo da putem saradnje sa najboljima u polju inovacija i dizajna izgradimo igrališta koja će trajati, biti u skladu sa najvišim ekološkim i standardima održivosti, ići u korak sa vremenom u kome živimo, kao i najugroženijem i najnezaštićenijem stanovništvu Srbije danas – deci – pružiti sigurnost, udobnost, kreativan, aktivan i raznovrstan prostor za igru, smatra Jovan Jelovac, osnivač Beogradske nedelje dizajna.

Beogradska Nedelja Dizajna sa zadovoljstvom primećuje veliku zainteresovanost medija za projekat „100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije“. Ključni nacionalni mediji kao što su Tanjug, Blic, B92 su preneli važne poruke sa otvaranja, dok je čak desetak tv stanica pripremilo i video priloge, od nacionalnog TV dnevnika RTS-a do Studia B.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Kalifornijski grad zabranjuje prodaju slatkiša i grickalica na kasama

Advertiser Serbia27. septembra 2020.

Ministarstvo rada odalo priznanje fabrici “Vlasinka” za izuzetna postignuća u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu

Advertiser Serbia25. septembra 2020.

Pirinač „Uncle Ben’s“ menja ime zbog rasnih stereotipa

Advertiser Serbia24. septembra 2020.

Evropska komisija odobrila koncentraciju Fortenova grupe i Mercator-a

Advertiser Serbia24. septembra 2020.

Tesla, Volvo, Ford i Mercedes tuže SAD zbog “nezakonitih” carina na kineske delove

Advertiser Serbia24. septembra 2020.

Zbog jedne izjave Ilona Maska, vrednost „Tesle“ pala za 50 milijardi dolara

Advertiser Serbia23. septembra 2020.

Kompanija Nike najavljuje trajni prelazak na internet prodaju

Advertiser Serbia23. septembra 2020.

Kompanija HMD Global, dom Nokia telefona, predstavlja novu liniju dodatne opreme i otkriva HMD Connect Pro uslugu namenjenu preduzećima

Advertiser Serbia23. septembra 2020.

00 Agentkinja Nomi je snimljena…u potpunosti na pametnom telefonu

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

Nove čuvarkuće – 53 domaća proizvoda metalske i prehrambene industrije

Advertiser Serbia21. septembra 2020.

Osnivač Lidla najbogatiji Nemac

Advertiser Serbia21. septembra 2020.

Messi dobio pravnu bitku za registraciju svoje robne marke

Advertiser Serbia18. septembra 2020.

Čak 22 evropska grada udružila se protiv Airbnb-a

Advertiser Serbia18. septembra 2020.

Rimac Automobili preuzimaju Bugatti?

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Thomas Cook počeo da posluje kao internet turistička kompanija

Advertiser Serbia17. septembra 2020.