Agencije

Autorski članak KRISTINE MAKSIMOVIĆ, Represent Communications: Šta ni najiskusniji PR ne može da predvidi na eventu? LSPR iz ugla jedne polaznice

Pročitajte autorski članak Kristine Maksimović, Account Assistant-a agencije Represent Communications, o utiscima sa predavanja LSPR škole

 

Kada se organizuje neki PR događaj, najčešći gost je upravo Marfijev zakon. Dakle, sve što može da pođe po zlu – poći će, odmah u startu je rekla account direktorka Represent Communications na prvom predavanju LSPR škole. Iako u trenucima kada se ovaj zakon materijalizuje PR menadžeri deluju smireno i drže apsolutno sve pod kontrolom, na pomenutom predavanju smo imali priliku da čujemo da oni samo tako izgledaju, tačnije, zahvaljujući bogatom iskustvu naučili su kako da niko ne primeti da im nije sve „med i mleko“ i da je nešto krenulo po zlu. A – na samom događaju SVE može da krene naopako.

Iako smo na predavanju saznali mnogo trikova i korisnih informacija, izdvojićemo pet specifičnih momenata:

1. Ozvučenje ne radi

Tehnički problemi su svakako jedni od najčešćih na događaju, a verovatno i jedni od najneprijatnijih. Kada mikrofon, iako je prethodno ustanovljeno da je ispravan, ne počne da radi na samom početku govora, svi pogledi su uprti ka jednoj osobi – PR-u. Isto važi za neispravno osvetljenje koje se možda oštetilo tokom transporta, kašnjenje keteringa i tome slično.

2. Govornici kasne

Uprkos precizno navedenom vremenu okupljanja, ulaska i početka dešavanja, gosti i dalje čekaju, ali vi niste krivi za to. Naime, ne kasnite vi ni sa čim, već glavnih zvezda skupa još uvek nema. Podsećali ste ih, zvali, sve im organizovali, ali uzalud, kad nije do vas. Za sve to vreme, gosti čekaju, gledaju na sat, prevrću očima i komentarišu. Sa ovim izazovom se treba pažljivo suočiti i učiniti da ga posetioci do kraja događaja potpuno zaborave.

3. Govornici otkazuju dolazak

Iako je kašnjenje strašno za sve strane, postoji nešto još gore: kada govornici otkažu svoj dolazak u poslednjem trenutku, tik pred početak događaja. Kako u tim trenucima ostati smiren i pronaći rešenje, znaju samo oni profesionalci kojima se ovo dogodilo i koji su, uprkos skraćivanju života za nekoliko godina, uspeli da realizuju svoj projekat bez posledica. Zato je važno i više nego dobro poznavati klijenta, situaciju, okolnosti i improvizovati u skladu sa svim tim stavkama.

4. „Padobranci”

Pored toliko posla na samom događaju i trčanja na čuvenih „300 strana”, makar sa gostima ne bi trebalo da bude većih problema – obezbeđenje je zaduženo za to. Međutim, ponekad, posebno na manjim događajima ili onima na otvorenom, pojavljuju se nepozvani gosti koji bi da popiju neko piće, probaju ketering ili se fotografišu, a neretko žele i poklon. Borba sa njima sme da izgleda kao sve, samo ne kao borba, a to je poseban izazov.

5. Nema dovoljno ljudi

Iako smo ispromovisali događaj gde god smo mogli i maksimalno se posvetili njegovoj organizaciji, i dalje nema dovoljno ljudi. Nekada na to možemo da utičemo, pa su i „padobranci” poželjni i lako ih dovedemo, ali ponekad je reč o višoj sili. Gužve u gradu i loše vreme važni su uzroci manjeg broja prisutnih. Da bi događaj ipak ostvario svoj pun potencijal, na menadžeru je da brzo i kvalitetno osmisli način kojim će privući još ljudi.

PR stručnjaci nikako nisu imuni na dešavanja oko njih i na male napade panike kada vide da nešto ne ide po njihovom detaljno osmišljenom planu, ali to se na njima neće primetiti. Kada se dogodi neplanirana okolnost i menadžer to primeti, istog trenutka smišlja plan, traži rešenje i kreće u akciju rešavanja slučaja. A da se trunčica stresa primeti na njihovom licu? Ne, to se nikada neće dogoditi.

I zato, jedva čekam sledeće predavanje ovogodišnje LSPR škole – već se radujem novim, dragocenim savetima i trikovima koje ću naučiti.

 
Autor: Kristina Maksimović, Account Assistant (Represent Communications, Srbija)

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Zaključen UEPS-ov konkurs za 2019: Preko 200 radova, ekspanzija radio spota

Advertiser Serbia11. decembra 2019.

[POGLED SA VRHA 2019/20] LANA BEDEKOVIĆ ROSANDIĆ, Alert: „Kad podvučem crtu, 2019. godina je za Alert bila odlična“

Advertiser Serbia10. decembra 2019.

Velika uspešna Drive Cafe kampanja se nastavlja

Advertiser Serbia9. decembra 2019.

[POGLED SA VRHA 2019/20] MARINA ČULIĆ FISCHER, Dialog Komunikacije
: „Jako smo zadovoljni s rezultatima koje ćemo ostvariti u 2019. godini, svi naši poslovni pokazatelji pokazuju rast“

Advertiser Serbia9. decembra 2019.

DANKA TRBOJEVIĆ nova direktorica agencije DRIVE

Advertiser Serbia6. decembra 2019.

Veliki Sempler za projekat „Ne odričem se svoga deteta“

Advertiser Serbia30. novembra 2019.

Grand Sempler i dva Zlata za UM Beograd na SEMPL festivalu

Advertiser Serbia29. novembra 2019.

Širom gradova Srbije osvanula bilbord kampanja za program „Podrška, ne perfekcija”

Advertiser Serbia28. novembra 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] ALMA QUATTRO: „Od Glavne pošte do Marsa – 25 godina rada AQ“

Advertiser Serbia28. novembra 2019.

weCAN: Na oglašavanje u CEE regionu u 2018 potrošeno 13,8 milijardi evra

Advertiser Serbia28. novembra 2019.

DIRECT MEDIA United Solutions donirala savremeni dijagnostički aparat Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“

Advertiser Serbia25. novembra 2019.

Sve više influensera koristi svoj uticaj za razvijanje vlastitih biznisa i brendova

Advertiser Serbia23. novembra 2019.

Bilbordi duž celog Marsa: ALMA QUATTRO proslavila 25 godina rada

Advertiser Serbia21. novembra 2019.

Konkurs za tradicionalna UEPS priznanja otvoren do 6. decembra

Advertiser Serbia21. novembra 2019.

SANJA PEŠIĆ, Generalna direktorka ALMA QUATTRO: Biti žena među ljudima

Advertiser Serbia20. novembra 2019.