Brendovi

Atlantic u 2017 nadmašio planove rasta profitabilnosti

Kompanija je rasla na gotovo svim glavnim tržištima i u poslovnim područjima sa istorijsko rekordnim prihodima Strateških distributivnih područja Hrvatska i Slovenija

Atlantic Grupa je u 2017 ostvarila ukupni prihod od prodaje u iznosu od 711 miliona evra, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja rast od 3,9 posto. Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 78 miliona evra i veća je za 22,7 odsto, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa porasla 69,2 odsto na 37 miliona evra. Izuzetni rezultati ostvareni su na krilima rasta sopstvenih brendova i distributivnog poslovanja, rasla su i sva najveća tržišta Atlantic Grupe, a prvi put je krajem 2017 uprkos izazovima u okruženju, objavljena korekcija očekivanja profitabilnosti – na više! Među brendovima su se dvocifrenim rastom posebno istakli Argeta i Donat Mg u Hrvatskoj i Srbiji, Barcaffe i Cedevita u HoReCa kanalu, Kala, Kalnička i Štark u Hrvatskoj, kao i Multivita i Donat Mg u Rusiji. Svi ključni brendovi povećali su ili zadržali tržišno učešće, a Argeta je, nakon Austrije prošle godine, postala tržišni lider i u Švajcarskoj

Fokus na brendove, kvalitetno upravljanje i nove poslovne prilike

Sa izuzetnim poslovnim rezultatima, prošlu godinu je obeležilo dezinvestiranje proizvodnog segmenta sportske ishrane kao i fokusiranje na brendirano poslovanje i razvoj Multipowera prema premium segmentu. Fabrike u nemačkom Bleckedeu i Novoj Gradišci preuzela je belgijska kompanija Aminolabs u transakciji vrednoj 27 miliona evra, uz ostvarenu dobit od gotovo 9 miliona evra. Prvi kvartal 2017 obeležen je naporima vezanim za stabilizaciju Agrokora, koji je najveći regionalni maloprodajni partner Atlantic Grupe. Iako je prihod od prodaje Agrokoru pao više od 15 posto u odnosu na 2016., taj pad je više nego kompenzovan rastom prodaje ostalim kupcima pa je u prošloj godini na tržištima Srbije, Hrvatske i Slovenije ostvaren rast od čak 5,1 odsto. Novim distributivnim ugovorima je na najvećim tržištima, sa Red Bullom u Srbiji (vrednim 5 miliona evra) i sa kompanijom Mars u Hrvatskoj (vrednim 13 miliona evra), potvrđeno širenje distributivne delatnosti kao deo dugoročne poslovne strategije. Krajem godine Atlantic Grupa je, takođe, pokrenula uslužnu proizvodnju delikatesnih namaza Argeta u SAD-u, s ambicioznim planom osvajanja najpre značajnog etno segmenta ovog tržišta.

Protekla godina je bila i izazovna i izuzetno uspešna za Atlantic Grupu. Rasli smo gotovo bez izuzetka po svim stavkama i kriterijumima, i ne jedino u brojkama. Kompanija je ojačala sopstvene brendove i distribuciju, dezinvestiranjem najvećeg dela proizvodnje za treće strane osnažen je fokus na brendove i pokrenute su brojne aktivnosti za efikasniji pristup zapadnoevropskim tržištima, a s jednim od naših najinternacionalnijih brendova iskoračili smo i na perspektivno američko tržište. Naš uspeh prepoznaje i stručna javnost pa je Atlantic i u 2017. primio nagradu Zagrebačke berze za transparentnost i kvalitet upravljanja odnosima s investitorima, dok nas je priznanje krovne svetske organizacije stručnjaka za upravljanje ljudskim resursima, HRO Today, za promovisanje dobre prakse u ovom području, svrstalo u vrh evropskih kompanija“, komentarisao je Emil Tedeski, predsednik Uprave Atlantic Grupe.

Najviše rasla Pića, distribucija u Hrvatskoj i tržište Rusije

Na ukupan rast prihoda od prodaje Atlantic Grupe u 2017. najviše su uticala Strateška poslovna područja: Pića s rastom od 7,3 odsto i Delikatesni namazi i Zdravlje i nega s rastom svaki od 7,0 odsto. U distributivnoj delatnosti rastom se ističu Strateško distributivno područje Hrvatska (6,9 odsto) i Strateško distributivno područje Srbija (3,0 odsto). Kafa se sa 20,7 odsto učešća u ukupnim prihodima ističe kao najveća pojedinačna kategorija sa 147 miliona evra prihoda od prodaje. Među tržištima najvećom stopom od 23,1 odsto je raslo tržište Rusije i ZND-a, a u regionu Hrvatska 7,5 odsto i Srbija 3,5 odsto.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Brendovi

Završena Beogradska nedelja restorana sa posetom od 10.000 gostiju

Advertiser Serbia16. oktobra 2018.

Sberbank Srbija: Štedi gde novac više vredi

Advertiser Serbia15. oktobra 2018.

NBA aplikacija ekskluzivno u Telenoru

Advertiser Serbia15. oktobra 2018.

Viber i Golden State Warriors: U susret novoj NBA sezoni, šampioni razmišljaju o svojim obožavateljima širom sveta

Advertiser Serbia12. oktobra 2018.

Uživajte u svakom trenutku uz Samsung Galaxy A9

Advertiser Serbia11. oktobra 2018.

Od danas kupovina u Lidlu

Advertiser Serbia11. oktobra 2018.

MK Group donirala 3,5 tona svojih proizvoda Crvenom krstu Srbije

Advertiser Serbia10. oktobra 2018.

Lactalis kupuje Nestle Malaysia za 40 miliona dolara

Advertiser Serbia10. oktobra 2018.

Ovo je struktura srpske maloprodaje – koliko će osvojiti Lidl?

Advertiser Serbia9. oktobra 2018.