Brendovi

Atlantic u 2017 nadmašio planove rasta profitabilnosti

Kompanija je rasla na gotovo svim glavnim tržištima i u poslovnim područjima sa istorijsko rekordnim prihodima Strateških distributivnih područja Hrvatska i Slovenija

Atlantic Grupa je u 2017 ostvarila ukupni prihod od prodaje u iznosu od 711 miliona evra, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja rast od 3,9 posto. Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 78 miliona evra i veća je za 22,7 odsto, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa porasla 69,2 odsto na 37 miliona evra. Izuzetni rezultati ostvareni su na krilima rasta sopstvenih brendova i distributivnog poslovanja, rasla su i sva najveća tržišta Atlantic Grupe, a prvi put je krajem 2017 uprkos izazovima u okruženju, objavljena korekcija očekivanja profitabilnosti – na više! Među brendovima su se dvocifrenim rastom posebno istakli Argeta i Donat Mg u Hrvatskoj i Srbiji, Barcaffe i Cedevita u HoReCa kanalu, Kala, Kalnička i Štark u Hrvatskoj, kao i Multivita i Donat Mg u Rusiji. Svi ključni brendovi povećali su ili zadržali tržišno učešće, a Argeta je, nakon Austrije prošle godine, postala tržišni lider i u Švajcarskoj

Fokus na brendove, kvalitetno upravljanje i nove poslovne prilike

Sa izuzetnim poslovnim rezultatima, prošlu godinu je obeležilo dezinvestiranje proizvodnog segmenta sportske ishrane kao i fokusiranje na brendirano poslovanje i razvoj Multipowera prema premium segmentu. Fabrike u nemačkom Bleckedeu i Novoj Gradišci preuzela je belgijska kompanija Aminolabs u transakciji vrednoj 27 miliona evra, uz ostvarenu dobit od gotovo 9 miliona evra. Prvi kvartal 2017 obeležen je naporima vezanim za stabilizaciju Agrokora, koji je najveći regionalni maloprodajni partner Atlantic Grupe. Iako je prihod od prodaje Agrokoru pao više od 15 posto u odnosu na 2016., taj pad je više nego kompenzovan rastom prodaje ostalim kupcima pa je u prošloj godini na tržištima Srbije, Hrvatske i Slovenije ostvaren rast od čak 5,1 odsto. Novim distributivnim ugovorima je na najvećim tržištima, sa Red Bullom u Srbiji (vrednim 5 miliona evra) i sa kompanijom Mars u Hrvatskoj (vrednim 13 miliona evra), potvrđeno širenje distributivne delatnosti kao deo dugoročne poslovne strategije. Krajem godine Atlantic Grupa je, takođe, pokrenula uslužnu proizvodnju delikatesnih namaza Argeta u SAD-u, s ambicioznim planom osvajanja najpre značajnog etno segmenta ovog tržišta.

Protekla godina je bila i izazovna i izuzetno uspešna za Atlantic Grupu. Rasli smo gotovo bez izuzetka po svim stavkama i kriterijumima, i ne jedino u brojkama. Kompanija je ojačala sopstvene brendove i distribuciju, dezinvestiranjem najvećeg dela proizvodnje za treće strane osnažen je fokus na brendove i pokrenute su brojne aktivnosti za efikasniji pristup zapadnoevropskim tržištima, a s jednim od naših najinternacionalnijih brendova iskoračili smo i na perspektivno američko tržište. Naš uspeh prepoznaje i stručna javnost pa je Atlantic i u 2017. primio nagradu Zagrebačke berze za transparentnost i kvalitet upravljanja odnosima s investitorima, dok nas je priznanje krovne svetske organizacije stručnjaka za upravljanje ljudskim resursima, HRO Today, za promovisanje dobre prakse u ovom području, svrstalo u vrh evropskih kompanija“, komentarisao je Emil Tedeski, predsednik Uprave Atlantic Grupe.

Najviše rasla Pića, distribucija u Hrvatskoj i tržište Rusije

Na ukupan rast prihoda od prodaje Atlantic Grupe u 2017. najviše su uticala Strateška poslovna područja: Pića s rastom od 7,3 odsto i Delikatesni namazi i Zdravlje i nega s rastom svaki od 7,0 odsto. U distributivnoj delatnosti rastom se ističu Strateško distributivno područje Hrvatska (6,9 odsto) i Strateško distributivno područje Srbija (3,0 odsto). Kafa se sa 20,7 odsto učešća u ukupnim prihodima ističe kao najveća pojedinačna kategorija sa 147 miliona evra prihoda od prodaje. Među tržištima najvećom stopom od 23,1 odsto je raslo tržište Rusije i ZND-a, a u regionu Hrvatska 7,5 odsto i Srbija 3,5 odsto.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Više u Brendovi

Globalna predviđanja u sektoru tehnologija, medija i telekomunikacija

Advertiser Serbia23. januara 2019.

Kineska manekenka se izvinila zbog učešća u spornoj Dolce&Gabbana reklami

Advertiser Serbia23. januara 2019.

MK Group investira 500 miliona evra u region

Advertiser Serbia22. januara 2019.

AskGamblers Awards 2019 zablistao u Beogradu

Advertiser Serbia22. januara 2019.

Nova Sberbank ekspozitura u novoj 2019. godini

Advertiser Serbia21. januara 2019.

Reklama Red Bull-a zabranjena zbog tvrdnji o poboljšanju koncentracije

Advertiser Serbia18. januara 2019.

Sporna reklama kompanije „Gillette“

Advertiser Serbia18. januara 2019.

Sberbank Srbija i Telekom Srbija potpisali memorandum o saradnji

Advertiser Serbia17. januara 2019.

NIKOLA ŠUĆUR, Apatinska pivara: „Ja želim pivo“ zaslužuje status nezvanične himne muškaraca

Advertiser Serbia17. januara 2019.

McDonald’s izgubio prava na zaštitni znak Big Mac u EU

Advertiser Serbia17. januara 2019.

Moj izbor 2019 – Glasajte za najbolje domaće proizvode i brendove

Advertiser Serbia16. januara 2019.

Samsung predstavio budućnost povezanog načina života

Advertiser Serbia15. januara 2019.

Očekuje se pad prodaje pametnih telefona i u 2019

Advertiser Serbia15. januara 2019.

Pepsi izbacio novi slogan i dizajn limenke na više od 100 globalnih tržišta

Advertiser Serbia11. januara 2019.

Samsung Family Hub frižider predstavljen na sajmu CES 2019

Advertiser Serbia10. januara 2019.