Agencije

ANA TKALAC VERČIČ, Predsednica HUOJ: „Klasična podjela na oglasne, digitalne ili PR agencije postaje zastarjela i nepotrebna“

Razgovarali smo sa liderima najznačajnijih hrvatskih Udruženja u oblasti tržišnih komunikacija. Ovoga puta čast je pripala Ani Tkalac Verčič, Predsednici HUOJ, da našim čitaocima prenese svoje poglede i razmišljanja o postignućima svog Udruženja u 2018, kao i planovima za 2019…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vaše Udruženje protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je HUOJ sproveo tokom prethodne godine? Kad uporedite rad vašeg Udruženja u 2018 sa radom u 2017, šta vidite kao značajno poboljšanje u funkcionisanju i doprinosu Udruženja?

– Hrvatska udruga za odnose s javnošću započela je 2018. godinu s novim vodstvom. Već na samom početku mandata konačno smo uspjeli ukinuti zabranu rada agencija za odnose s javnošću u tijelima državne uprave. Ta štetna zabrana tijekom pet godina obilježila je i komunikacijsku struku, ali i način na koji su tijela državne uprave komunicirala sa svojim javnostima. Zato ukidanje zabrane doživljavam kao najznačajniji potez nove uprave.

Najveći napor u 2018. godini uložen je u kreiranje i rebrandiranje godišnje konferencije.

Iako HUOJ-eva konferencija ima dugu tradiciju od 19 uzastopnih godina, bilo je vrijeme za drastične promjene u pristupu i izvedbi. Potpuno smo promijenili koncept, odlučili u prvi plan staviti stručnjake iz različitih profesija, a PR-ovce staviti u ulogu moderatora i facilitatora. Tako smo na konferenciji, odnosno KOMferenciji, slušali odvjetnike, političare, urednike, predsjednike uprava, avanturiste, inženjere i antropologe. PRovci su slušali, postavljali pitanja i učili. Na KOMferenciju je došlo gotovo 500 komunikatora što je dosadašnji rekord.

Kako ocenjujete položaj vašeg Udruženja (pre svega materijalni) i koje mere biste predložili da se taj isti položaj poboljša?

– HUOJ je neprofitna udruga pojedinaca. Živi prvenstveno od članarina. No članarine nisu dovoljne niti za hladni pogon, a da o nekim dodatnim projektima ni ne govorimo. Primjerice, nakon 7 godina konačno završavamo novi web. Obzirom na to da smo udruga komunikatora, a i da se novi web čeka već godinama, imamo relativno velike ambicije. A velike ambicije znače i velike izdatke. Za takve projekte HUOJ novac mora zaraditi drugim projektima. KOMferencija je važan izvor prihoda za HUOJ. Prvu konferenciju u novom ruhu podržali su brojni članovi, posebno kolege iz korporativnog sektora i agencije. Nadam se da smo opravdali povjerenje i da će podržati i sljedeću.

Koje probleme u funkcionisanju industrije tržišnih komunikacija biste izdvojili? Koji su vaši predlozi za poboljšanje položaja kompanija koje pripadaju industriji tržišnih komunikacija?

Najvažniji trend u komunikacijskoj industriji je da se granice brišu. Klasična podjela na oglasne, digitalne ili PR agencije postaje zastarjela i nepotrebna.

Iako specijalizacija agencija postoji, ona će biti prvenstveno u pristupu klijentima i tematskim područjima rada. Dakle, određene su agencije usmjerene na strateški konzalting, dok druge nude prvenstveno taktičke aktivnosti.

Ono što bih željela vidjeti među (uvjetno rečeno) PR agencijama jest da se prošire u područjima djelovanja i zauzmu neke nove teritorije.

Na primjer, employer branding je hit tema u korporativnom sektoru i nalazi se na granici između PR-a i HR-a. PR agencije trebale bi se pozicionirati kao nositelji područja i ponuditi strateško savjetovanje. Samo širenje obuhvata znanja može pomoći rastu PR industrije.

Koje će značajne projekte i aktivnosti HUOJ sprovesti u 2019. godini?

– Upravo smo u jeku priprema HUOJ-eve godišnje nagrade – Grand PRix. Nagrada se dodjeljuje najboljim PR projektima u protekloj godini, no i najboljoj agenciji te kolegici ili kolegi za doprinos struci. Uz ove nagrade, žiri Grand PRixa dodjeljuje nagradu za najbolju i najlošiju komunikaciju u protekloj godini. Kandidata je puno u obje kategorije. Ove smo godine promijenili pristup dodjeli same nagrade. Želimo tu večer povezati kolege, prikazati najbolje radove, dodijeliti nagrade i na kraju imati dobar tulum. Čim završi Grand Prix počinju pripreme za sljedeću KOMferenciju. Uz HUOJ-eve tekuće projekte poput certificiranja, edukacija, radionica, izrada različitih smjernica, studentskih nagrada i konferencija, imamo pune ruke posla.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

MCCANN WORLDGROUP mreža godine na CANNES LIONS 2019 kao i svetska Healthcare mreža godine

Advertiser Serbia26. juna 2019.

Završen Cannes Lions 2019 dodelom i trećeg Grand Prix-a za FCB NEW YORK USA i BURGER KING

Advertiser Serbia22. juna 2019.

MCCANN TALKS: “Mobilni telefoni vratili moć nazad u ruke potrošača”

Advertiser Serbia20. juna 2019.

Cannes Lions 2019: Dodeljene nagrade u kategorijama Creative Data, Creative Strategy, Direct, Media, PR i Social & Influencer

Advertiser Serbia20. juna 2019.

Otvoreno Young Drummers takmičenje 2019

Advertiser Serbia20. juna 2019.

21. SEMPL, EMMA RODERO: „Veštačkim glasom teško je izazvati emocije“

Advertiser Serbia19. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] MCCANN BEOGRAD: „Krcko Oraščić“

Advertiser Serbia19. juna 2019.

Bronzani Lav za STUDIO SONDA na Kanskom festivalu

Advertiser Serbia18. juna 2019.

Cannes Lions 2019: Poznati dobitnici nagrada u još šest kategorija

Advertiser Serbia18. juna 2019.

Cannes Lions 2019: Proglašeni dobitnici nagrada u kategorijama Outdoor, Design, Print & Publishing, Health & Wellness i Pharma

Advertiser Serbia18. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] MCCANN ZAGREB: „Mrlja“ za GORENJE

Advertiser Serbia18. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] STUDIO SONDA: „Elan W Studio kolekcija“ za ELAN

Advertiser Serbia17. juna 2019.

Danas počinje Cannes Lions 2019

Advertiser Serbia16. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] MCCANN BEOGRAD: „Srbija je neXt inspiracija“ za NEXT (The Coca-Cola Company)

Advertiser Serbia16. juna 2019.

26. GOLDEN DRUM Festival otvoren za prijavu radova i registracije

Advertiser Serbia14. juna 2019.