Agencije

ANA TKALAC VERČIČ, Predsednica HUOJ: „Klasična podjela na oglasne, digitalne ili PR agencije postaje zastarjela i nepotrebna“

Razgovarali smo sa liderima najznačajnijih hrvatskih Udruženja u oblasti tržišnih komunikacija. Ovoga puta čast je pripala Ani Tkalac Verčič, Predsednici HUOJ, da našim čitaocima prenese svoje poglede i razmišljanja o postignućima svog Udruženja u 2018, kao i planovima za 2019…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vaše Udruženje protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je HUOJ sproveo tokom prethodne godine? Kad uporedite rad vašeg Udruženja u 2018 sa radom u 2017, šta vidite kao značajno poboljšanje u funkcionisanju i doprinosu Udruženja?

– Hrvatska udruga za odnose s javnošću započela je 2018. godinu s novim vodstvom. Već na samom početku mandata konačno smo uspjeli ukinuti zabranu rada agencija za odnose s javnošću u tijelima državne uprave. Ta štetna zabrana tijekom pet godina obilježila je i komunikacijsku struku, ali i način na koji su tijela državne uprave komunicirala sa svojim javnostima. Zato ukidanje zabrane doživljavam kao najznačajniji potez nove uprave.

Najveći napor u 2018. godini uložen je u kreiranje i rebrandiranje godišnje konferencije.

Iako HUOJ-eva konferencija ima dugu tradiciju od 19 uzastopnih godina, bilo je vrijeme za drastične promjene u pristupu i izvedbi. Potpuno smo promijenili koncept, odlučili u prvi plan staviti stručnjake iz različitih profesija, a PR-ovce staviti u ulogu moderatora i facilitatora. Tako smo na konferenciji, odnosno KOMferenciji, slušali odvjetnike, političare, urednike, predsjednike uprava, avanturiste, inženjere i antropologe. PRovci su slušali, postavljali pitanja i učili. Na KOMferenciju je došlo gotovo 500 komunikatora što je dosadašnji rekord.

Kako ocenjujete položaj vašeg Udruženja (pre svega materijalni) i koje mere biste predložili da se taj isti položaj poboljša?

– HUOJ je neprofitna udruga pojedinaca. Živi prvenstveno od članarina. No članarine nisu dovoljne niti za hladni pogon, a da o nekim dodatnim projektima ni ne govorimo. Primjerice, nakon 7 godina konačno završavamo novi web. Obzirom na to da smo udruga komunikatora, a i da se novi web čeka već godinama, imamo relativno velike ambicije. A velike ambicije znače i velike izdatke. Za takve projekte HUOJ novac mora zaraditi drugim projektima. KOMferencija je važan izvor prihoda za HUOJ. Prvu konferenciju u novom ruhu podržali su brojni članovi, posebno kolege iz korporativnog sektora i agencije. Nadam se da smo opravdali povjerenje i da će podržati i sljedeću.

Koje probleme u funkcionisanju industrije tržišnih komunikacija biste izdvojili? Koji su vaši predlozi za poboljšanje položaja kompanija koje pripadaju industriji tržišnih komunikacija?

Najvažniji trend u komunikacijskoj industriji je da se granice brišu. Klasična podjela na oglasne, digitalne ili PR agencije postaje zastarjela i nepotrebna.

Iako specijalizacija agencija postoji, ona će biti prvenstveno u pristupu klijentima i tematskim područjima rada. Dakle, određene su agencije usmjerene na strateški konzalting, dok druge nude prvenstveno taktičke aktivnosti.

Ono što bih željela vidjeti među (uvjetno rečeno) PR agencijama jest da se prošire u područjima djelovanja i zauzmu neke nove teritorije.

Na primjer, employer branding je hit tema u korporativnom sektoru i nalazi se na granici između PR-a i HR-a. PR agencije trebale bi se pozicionirati kao nositelji područja i ponuditi strateško savjetovanje. Samo širenje obuhvata znanja može pomoći rastu PR industrije.

Koje će značajne projekte i aktivnosti HUOJ sprovesti u 2019. godini?

– Upravo smo u jeku priprema HUOJ-eve godišnje nagrade – Grand PRix. Nagrada se dodjeljuje najboljim PR projektima u protekloj godini, no i najboljoj agenciji te kolegici ili kolegi za doprinos struci. Uz ove nagrade, žiri Grand PRixa dodjeljuje nagradu za najbolju i najlošiju komunikaciju u protekloj godini. Kandidata je puno u obje kategorije. Ove smo godine promijenili pristup dodjeli same nagrade. Želimo tu večer povezati kolege, prikazati najbolje radove, dodijeliti nagrade i na kraju imati dobar tulum. Čim završi Grand Prix počinju pripreme za sljedeću KOMferenciju. Uz HUOJ-eve tekuće projekte poput certificiranja, edukacija, radionica, izrada različitih smjernica, studentskih nagrada i konferencija, imamo pune ruke posla.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

KOMferencija: Iako kritikovani od mnogih, influenseri su nova generacija javnih ličnosti

Advertiser Serbia6. novembra 2019.

Na konferenciji DIABLOG o budućnosti influencers marketinga – Vrednost industrije do 2022. godine 15 milijardi dolara

Advertiser Serbia4. novembra 2019.

Istorija razvoja OOH oglašavanja u Srbiji #13: Prosto da pocrveniš

Advertiser Serbia1. novembra 2019.

Objavljen program Effie Awards 2020

Advertiser Serbia31. oktobra 2019.

McCann Beograd agencija godine u Srbiji

Advertiser Serbia31. oktobra 2019.

Autorski članak TAMARE JOKANOVIĆ, Represent Communications: Golden Drum iz ugla jednog PR-a

Advertiser Serbia31. oktobra 2019.

Proglašen pobednički tim takmičenja MarTech Challenge: Emitto najbolji mladi startap u oblasti marketinga!

Advertiser Serbia30. oktobra 2019.

Na četvrtom DIABLOG-u tema društvena odgovornost blogera i influensera

Advertiser Serbia29. oktobra 2019.

Agencija Grayling osvojila nagradu Global SABRE Awards za Global Public Affairs Agency za 2019. godinu

Advertiser Serbia28. oktobra 2019.

Kolumna DARKA JOVANČIĆA, Digital Group Account Manager DIRECT MEDIA United Solutions: Da li možemo u potpunosti verovati veb-sajt analitici i zašto ne?

Advertiser Serbia28. oktobra 2019.

M2COMMUNICATIONS sa dva projekta u finalu za event godine na Eventiada IPRA festivalu u Moskvi

Advertiser Serbia28. oktobra 2019.

Istorija razvoja OOH oglašavanja u Srbiji #12: Kako banka opipava puls

Advertiser Serbia24. oktobra 2019.

21. SEMPL, MAIRA GENOVESE: Poznajete generaciju Z i aplikaciju o kojoj svi govore?

Advertiser Serbia24. oktobra 2019.

Agencija M2COMMUNICATIONS u finalu u dve kategorije za najprestižniju event nagradu na svetu

Advertiser Serbia23. oktobra 2019.

Istorija razvoja OOH oglašavanja u Srbiji #11: OOH u maloprodaji

Advertiser Serbia21. oktobra 2019.